Boekverslag : Rene Appel - Tweestrijd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2305 woorden.

1. Motivatie



Ik heb dit boek gekozen omdat de achterkant mij aansprak. Ik verwachtte van het boek dat hij leuk en spannend zou zijn, dat kwam d.m.v. de omslag, maar dus ook de tekst op de achterkant. Toen we in HAVO 3 een literair boek moesten lezen kreeg ik een aanbeveling van mijn voormalige lerares om het boek Tweestrijd te gaan lezen. IK heb haar advies gevolgd en ik moet zeggen. Het was een goed advies…



2. Samenvatting



Het boek gaat over Manon, ze werkt in de slagerij van haar vader. Ze verveelt zich dood, maar ze doet het voor het geld, zodat ze kan uitgaan met haar vriendinnen. In de Bahama Bay ontmoet ze Roy, een vriend van Frank. Later op de avond voelt Manon zich niet lekker en gaat naar huis. Onderweg wordt ze lastig gevallen door een man die haar aansprak in de Bahama Bay; hij wil haar verkrachten. Ze is totaal hulpeloos, totdat iemand de man van haar afslaat. Die iemand bleek Roy te zijn, die haar achterna was gekomen. Een tijdje later komen Roy en Manon elkaar weer tegen in de Bahama Bay. Tussen Manon en Roy bloeit iets op, en na een tijdje trekt Manon bij Roy in. Ze weet nog niet dat Roy zich bezighoudt met verkeerde zaken; hij vertelt Manon dat hij in tweedehands auto’s handelt, maar in werkelijkheid steelt hij de auto’s met Frank en levert ze af bij Tony, die ze dan weer doorverkoopt. Als Tony en Frank worden betrapt en ingerekend, weet Roy te ontkomen.

In cafe Woody’s Place ontmoet Roy Sjors, een “zakenman” die in drugs handelt. Roy wordt gevraagd koerier te spelen, omdat hij nu werkloos is en het geld goed kan gebruiken. Manon ziet Roy weggaan en thuiskomen, maar mag niet vragen waar hij is geweest, dan doet Roy dat ook niet bij haar. Roy geeft Manon elke dag een paar honderd gulden, zodat ze kan shoppen met haar vriendinnen. Manon vermoedt niets. Roy vind het een perfect baantje, hij hoeft alleen maar een paar uurtjes te wachten op pakketjes in een parkeergarage en ze rond te brengen, en daar verdiende hij dan een paar duizend gulden mee.

Na dit een paar keer te hebben gedaan, gebeurt er iets vreemds. De routine die er normaal altijd is in de parkeergarage, was er nu niet. Roy vertrouwde het niet. Toch ging hij door met de klus. Alleen de auto waarin hij normaal altijd de pakketjes wegbracht wilde maar niet starten. Na het een paar keer te hebben geprobeerd, besloot hij de pakketjes over te laden naar zijn eigen auto. Hij rijd langzaam weg uit de parkeergarage, maar wordt ingesloten door twee auto’s. Hij wordt zijn auto uitgesleurd en de pakketjes worden eruit gehaald. De mannen steken zijn auto in de brand, gooien zijn mobiele telefoon in de sloot en rijden weg. Roy zit nu totaal in de nesten, hij moet aan Sjors de waarde van de verloren pakketjes terug betalen (16.000 gulden). Een paar dagen later vertelt Manon dat ze zwanger is. Roy word heel boos op haar, hij wil dat ze het kind laat weghalen. Manon wil het kind houden, maar Roy vind dat er niet nog meer problemen bij moeten komen dan er al zijn. Hij verzint verschillende manieren om binnen een week het geld voor Sjors bij elkaar te krijgen. Hij leent 2000 gulden bij de ouders van Manon, onder het smoesje dat ze meubels voor hun huis moeten kopen. Hij koopt van het geld een pistool bij Ad, de cafe houder van Woody’s Place, de rest vergokt hij om aan meer te komen, wat hem niet lukt. Roy weet dat Ad heel rijk is, omdat hij overal coffeeshops bezit. Roy gaat mee naar huis met Ad en uit wanhoop vermoordt hij hem. Hij steelt 4.000 gulden van Ad en zorgt dat er geen sporen achterblijven. Manon ziet hem ’s nachts om 4 uur thuiskomen met zijn kleren vol bloed, en vraagt wat er is gebeurd. Roy zegt niks, alleen dat ze haar mond moet houden en als iemand vraagt hoe laat hij thuis was gekomen moest ze zeggen half drie.

Manon leest een dag later in de krant dat er een caféhouder is vermoord, en vraagt aan Roy of hij het heeft gedaan. Ze ziet aan Roy dat hij het was. Dan beginnen voor Manon de echte problemen pas. Ze krijgt de politie op bezoek en ze moet liegen om Roy niet te verraden. Manon wordt helemaal gek van iedereen die op haar afkomt, en Roy die steeds vaker weg is, op de vlucht voor de politie, die ondertussen achter hem aanzit. Manon kan niet langer liegen, en vertelt de waarheid aan de politie. Roy wordt opgepakt en komt voor de rechter. Hij wordt veroordeeld tot 15 jaar cel, maar zijn advocaat gaat in hoger beroep en weet hem vrij te spreken. Manon wordt ontzettend bang en komt bijna niet meer buiten. Ze kan niet meer in hun eigen flat blijven, omdat Roy er een sleutel van heeft en zo binnen kan komen. Ze gaat naar haar buurvrouw Wendy, met wie ze goed op kan schieten, omdat zij ook een criminele vriend had. Wendy vangt haar op en verzorgt haar, want Manon heeft geen geld meer. Manon is ondertussen bijna 8 maanden zwanger, en ze is bang dat als Roy haar te pakken krijgt dat hij het kind ook wat aan doet. Ze wil niet terug naar haar ouders, want ze is bang dat ze haar hebben verstoten. Ze heeft ook al haar broer verloren; op een dag ging hij op vakantie met vrienden en is nooit meer teruggekomen. Haar ouders zijn er nog erg verdrietig om.

Roy komt in de gevangenis, toen hij voorwaardelijk vast zat, Rolf tegen, waarmee hij goed overweg kan, ook nadat hij vrijgesproken is.

Manon kan niet meer tegen het dreigen van Roy en verhuist samen met Wendy naar een flat in de Bijlmer.

Ondertussen verzint Roy een plan om Sjors om zeep te helpen. Hij had zijn pistool weer terug, dat hij bij Angelo had achtergelaten, zodat de politie het niet kon vinden. Hij wilde van Sjors af. Hij had hem precies waar hij hem wilde hebben maar durfde hem niet te vermoorden. Als Sjors hem aanvalt schiet hij alsnog en hij denkt dat Sjors dood is en dat hij af is van zijn geldproblemen. Maar Sjors leeft nog en hij wil wraak. Zelf is hij te zwak om Roy terug te pakken, maar hij stuurt Willem, zijn bodyguard erachter aan.

Rolf en Roy zijn goede vrienden geworden nadat ze elkaar hadden ontmoet in de gevangenis en doen beide klusjes voor Angelo. Toch begint het verraad van Manon aan hem te knagen, hij besluit alsnog Manon op te zoeken en haar terug te pakken op een of andere manier. Op een sluwe wijze komt hij achter haar nieuwe adres en neemt Rolf mee om op Wendy te letten. Maar eenmaal daar komt Rolf erachter dat Manon zijn zusje is en houdt Roy tegen.

Er ontstaat een grote vechtpartij tussen Rolf en Roy, en het lijkt dat Roy aan het winnen is, maar dan komt onverwacht Willem langs om Roy een kopje kleiner te maken. Er ontstaat een vechtpartij en Roy wordt van het balkon afgegooid, wat hij niet overleeft.



3. Reactie



Toen ik de achterkant had gelezen leek me het een erg leuk boek. Toen ik de eerste bladzijden had gelezen had ik echt zoiets van: Met wat voor boek zit ik nou weer opgescheept! Maar ik heb toen toch besloten om door te lezen. Hoe verder ik in het boek kwam hoe spannender dat het werd. Ik wilde niet eens meer stoppen met lezen!

Ik vind nog steeds dat ik een goede keuze heb gemaakt met het lezen van dit boek. Het was een indrukwekkend verhaal, wat ik me nog lang zal herinneren.



4. Mening over het boek



a) Het boek heeft verschillende gevoelens bij me opgewekt. Dan voelde ik me verdrietig dan weer blij, dan was het weer verschrikkelijk spannend. Verdrietig omdat Manon blindelings vertrouwde op Roy. Dat had ze nou niet moeten doen. Blij omdat Manon zwanger was geworden. Spannend als er werd verteld over de klussen die Roy allemaal deed.

b)De belangrijkste zin uit het boek is: “Ik ben Roy”, zei de jongen, “Wie ben jij?”.

Als Manon Roy niet had ontmoet, en als Roy haar niet had geholpen, was er geen boek geweest. Het hele boek begint bij hun ontmoeting. Daarom vind ik deze zin zo belangrijk.

Bladzijdenummer: 12

c) Geld. Alles draaide om geld. Bij Manon EN bij Roy. Roy klust illegaal bij omdat hij geld nodig heeft. Roy vermoorde Ad, omdat hij geld nodig had. Manon had geen geld om nieuwe meubels te kopen.

Bladzijdenummer: 75



5. Analyse van het boek.



a) Ik heb niet echt een mening over het gedrag van de hoofdpersonen. Roy wil geld dus klust illegaal bij. Dat is natuurlijk verkeerd maar als je niet anders kunt. Manon weet niet wat ze moet doen want ze houdt van Roy maar aan de andere kant weet ze ook wel dat alles wat Roy doet verkeerd is. Manon lijkt me een heel aardig meisje. Roy lijkt mij een macho. Stoer doen tegenover iedereen. En als je ruzie met hem hebt dan ben je je leven niet meer zeker.

b)

 Personages: De personages hebben niet echt een centrale eigenschap. Roy en Manon zijn round characters. Roy en Manon zijn allebei protagonist en antagonist. Hoofdstuk om hoofdstuk wordt er gewisseld van perspectief. Dan wordt het verhaal verteld uit Manon haar ogen en dan uit Roy z’n ogen. Daarom zijn ze om en om protagonist en antagonist.

De schrijver geeft vooral expliciete informatie. Ik heb een heel goed beeld van hoe de personen er uit zouden zien. de personages zijn meerdimensionaal. Manon is een mooi meisje maar erg onzeker. Roy is stoer, maar heeft ook een lieve kant. De schrijver maakt geen gebruik van speaking names.

 Perspectief: De schrijver maakt in dit boek gebruik van een meervoudig personaal perspectief. Hoofdstuk om hoofdstuk wordt er gewisseld van perspectief. Dan wordt het verhaal verteld uit Manon haar ogen en dan uit Roy z’n ogen.

 Structuur: Dit verhaal is een fabel. Er worden ook geen flashbacks en flashforwards in gebruikt. Het verhaal begint in medias res. Manon is al in de kroeg en de muziek bonkt en bonkt en ze voelt haar helemaal niet lekker. Je kunt ook zeggen dat het verhaal ab ovo begint. Het begint allemaal in de kroeg waar ze die leuke jongen ziet die haar later op de avond ook nog eens red. Zo kun je het ook zien.

 Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd, je komt al diverse moderne dingen tegen; drugs en moderne pistolen, gokkasten… De vertelde tijd is ongeveer een half tot driekwart jaar denk ik, het is niet goed uit het boek te halen wanneer de ene dag eindigt en de andere begint, je kunt het een klein beetje uit de gebeurtenissen halen. Er zijn weinig tot geen flashbacks of flashforwards. Er zijn alleen tijdsversnellingen van een paar uurtjes hooguit.

 Ruimte: De belangrijkste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn de flat van Roy en Manon, het café Woody’s Place en op straat; een klein stuk van het boek in de gevangenis waar Roy later zit (allemaal in Amsterdam). De sfeer is snijdend. Manon weet niet wat ze moet en Roy zit in spanning omdat hij dat geld binnen een week bijelkaar moet zien te krijgen.

 Spanning: Als Roy wordt ingesloten door twee auto’s in de parkeergarage en zijn auto wordt in de brand gestoken en zijn mobiel wordt weggegooid. Dan krijg je daarna te maken met de whodunnit-vraag. Dat brengt veel spanning met zich mee. Ook als Manon Roy heeft verlaten en ergens anders is gaan wonen. Roy probeert Manon te zoeken en vind haar ook. Dat brengt ook veel spanning met zich mee.

 Stijl: De stijl is nadrukkelijk. Erg uitgebreid. Er worden veel details verteld maar ook weer niet zo veel om te zeggen dat het overdreven is. Lengte van de zinnen is normaal, niet extreem lang. Modern taalgebruik.

 Motief en thema, titelverklaring:

Thema: Psychologische thriller

Motieven: Liefde, haat, verraad, angst, schuld, wraak.

Titelverklaring: Manon is in tweestrijd met zichzelf; ze weet dat Roy fout is, maar ze houdt van hem en wil hem eigenlijk niet kwijt. Ze weet niet wat ze moet doen en uiteindelijk geeft ze hem wel aan als ze weer wordt verhoord.

Schrijver: René Appel werd geboren in 1945 in Hoogkarspel, een dorpje tussen Hoorn en Enkhuizen. René Appel is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont in Amsterdam.



7. Slotevaluatie



Wat mij het meest is opgevallen aan dit boek is dat er zoveel dingen gebeuren waar wij helemaal niets van afweten! Dat er zoveel mensen in de knoop zitten met hun zelf en het niet kwijt kunnen. Dat is me het meest opgevallen. Het is me ook opgevallen dat een goede band heel sterk kan zijn. En ook dat liefde vaak blind maakt.

Wat me het meest zal bijblijven is dat Manon zo in strijd was met haar gevoelens. Ze wilde Roy wel aangeven maar aan de andere kant hield ze ook heel erg veel van hem.

Bij de verwerking van dit boek is me het meest opgevallen hoe een boek helemaal wel niet in elkaar zit. Als je het boek zo leest zou je niet zeggen dat al die begrippen erachter zitten. Dat is toch wel erg bijzonder.

Het lezen van het boek ging erg makkelijk. Niets was eigenlijk moeilijk of verwarrend. Dat komt volgens mij vooral omdat er geen flashbacks en flashforwards in worden gebruikt.

Ik heb van dit boek geleerd dat je je nooit zomaar moet inlaten met vreemde mensen. Niet zomaar gaan samenwonen omdat je toevallig een maand van een jongen denkt te houden. Ook als iemand met bloed op zijn shirt thuis komt en dan zegt ik was half drie thuis terwijl dat hij vier uur thuis was. Nooit vertrouwen! Dat zou ik dus echt niet zomaar vertrouwen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen