Boekverslag : J.k. Rowling - Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban / Harry Potter En De Gevangene Van Azkaban
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2461 woorden.

A Zakelijke gegevens

Titel: Harry Potter en de Vuurbeker (’Harry Potter and the goblet of fire’)

Schrijfster: Joanne Kathleen Rowling

Uitgeverij: ‘De Harmonie’B Eerste Persoonlijke reactie

Mijn eerste indruk van dit boek is dat het avontuurlijk is. Het is heel spannend, verassend..adembenemend zou je kunnen zeggen. Vooral als aan het eind Heer Voldemort herboren wordt, en Harry het tegen hem moet opnemen. Het is heel vlot verteld en je leeft echt mee, het is zo verteld dat het is alsof je erbij bent. Het is een geweldig boek.C Samenvatting van de inhoud

‘Harry Potter en de Vuurbeker’ begint als Harry word opgehaald door zijn beste vriend en familie om naar het WK Zwerkbal te gaan. Na dat WK Zwerkbal, dat niet helemaal volgens het plan van het Miniserie Van Toverkunst verloopt, gaat Harry weer terug naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus om aan zijn vierde jaar te beginnen. Eenmaal daar komen hij, en zijn beste vrienden Ron en Hermelien erachter dat dat jaar het Toverschooltoernooi word gehouden, waarbij er enkele leerlingen van andere, buitenlandse, toverscholen komen. Maar of dat nou wel zo’n goed idee was, want ondertussen groeit de macht van Heer Voldemort…

De hoofdpersoon is Harry Potter. In dit boek moet hij meedoen met het Toverschooltoernooi, wat inhoud dat hij drie levensgevaarlijke opdrachten moet volbrengen, samen met 3 anderen. Aan het eind moet hij het opnemen tegen Heer Voldemort, de machtigste toveraar ooit.

Hij slaat zich door het Toernooi heen met de hulp van Hermelien en anderen. Als hij het moet opnemen tegen Voldemort verzet hij zich en gaat er uiteindelijk vandoor.

Harry Potter is aan het eind van het boek een stuk serieuzer en volwassener, nu hij weet dat Voldemort terug is en het op hem heeft voorzien.De belangrijkste andere personen zijn:

Hermelien Griffel, Harry’s beste vriendin, Ron Wemel, Harry’s beste vriend, Alastor ‘Dwaaloog’ Dolleman, de nieuwe leraar ‘Verweer tegen de Zwarte Kunsten’, Carlo Kannewasser, een van de andere deelnemers van het Toverschooltoernooi, Fleur Delacour, een van de deelneemsters van het Toverschooltoernooi, Viktor Kruml, een andere deelnemer van het Toverschooltoernooi en Heer Voldemort, de slechterik.

De gebeurtenissen spelen zich af op verschillende locaties. Het begint in het dorpje Havermouth, waar Voldemort zich schuilhoudt. Daarna in de Ligusterlaan, waar Harry’s enige familie woont, en waar hij in de zomervakantie logeert. Tot hij wordt opgehaald om naar ‘Het Nest’ te gaan, het huis van Ron Wemel en familie. Niet lang daarna gaan Harry en de rest naar het WK Zwerkbal, ergens in Engeland. Een paar dagen later gaan hij, Hermelien en Ron weer naar Zweinstein (in het noorden van Engeland), daar blijven ze de rest van het schooljaar, terwijl ze af en toe naar Zweinsveld gaan, een dorpje in de buurt waar uitsluitend tovenaars en heksen wonen. Aan het eind van het boek gaat Harry m.b.v. een ViaVia (een magisch vervoermiddel) naar een kerkhof in Havermouth. Als hij daar weet te ontsnappen aan Voldemort, gaat hij met de ViaVia terug naar Zweinstein, om een paar dagen later weer naar zijn akelige oom, tante en neefje in de Ligusterlaan in Londen te gaan.

De gebeurtenissen spelen zich af in het heden.

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Er is een soort flashback als Harry in de ‘Hersenpan’ (een kom waar je herinneringen in op slaat) van professor Perkamentus duikt.D Bespreking verhaalaspect

Er zitten verschillende soorten spanning in. Ten eerste zit er een globale spanning in het boek, omdat je weet dat er gevaar dreigt zoals Voldemort en zijn volgelingen. Er zit ook een aantal keren lokale spanning in, bijv. als Harry ’s nachts door het kasteel, de school, sluipt om een bad te nemen. Op de terugweg naar de toren van zijn afdeling, komt hij vast te zitten op de trap. Net op dat moment komt professor Severus Sneep, Vilder, de conciërge, en Alastor Dolleman eraan. Hij wordt bijna ontdekt, terwijl hij wel zijn ‘onzichtbaarheidsmantel’ om heeft, wat niet best zou zijn want het is verboden ’s nachts op de gangen te zijn.

Er zit geen uitstel in, of cliffhangers, ieder moment wordt gewoon afgerond. Er zit wel een heel duidelijk dwaalspoor in, je komt er namelijk pas helemaal aan het eind achter wie de bedrieger op Zweinstein is.

Er zijn gelukkig geen informatievoorsprongen, je weet net zoveel als de personen in het boek, zodat je je goed kunt inleven.

De hoofdpersoon is natuurlijk Harry Potter, een jongen die eigenlijk graag de held uithangt. Hij is sociaal, avontuurlijk en heel nieuwsgierig. Hij is ook een machtige tovenaar, niet omdat hij altijd de beste cijfers haalt, maar hij heeft het wel vele malen opgenomen tegen Voldemort, een tovenaar die al honderden mensen heeft vermoord. Hij is een wees, allebei zijn ouders zijn vermoord door Voldemort. Vanaf het moment dat hij wees werd, woont hij bij zijn oom, Herman Duffeling, tante, Petunia Duffeling, en neefje, Dirk Duffeling: zijn enige familie.

De belangrijkste bijpersonen zijn o.a. Hermelien en Ron. Hermelien heeft Dreuzel-ouders, oftewel, die kunnen niet toveren. Ze is heel slim, nieuwsgierig en betweterig. Vanaf het vierde boek is Viktor Kruml haar vriend, ze gaan bijv. samen naar het kerstbal.

Ron, Harry’s beste vriend, komt uit een tovenaarsfamilie, een van de weinige zuivere, wat inhoud dat alle familieleden tovenaars of heksen zijn. Hij heeft 5 broers en 1 zusje. Hij is niet zo slim, nieuwsgierig, onzeker en erg arm. Zijn familie staat bekent als een enorme familie, die arm is. Ook hebben ze allemaal rood haar. Stiekem is Ron jaloers op Harry omdat hij altijd alle aandacht krijgt en heel rijk is.

Draco Malfidus, Harry’s gezworen vijand. Draco komt ook uit een zuivere tovenaarsfamilie, maar die staan vooral bekend vanwege hun relatie met Voldemort. Zijn vader is een Dooddoener, een volgeling van Voldemort.

Voldemort, de machtigste en beruchtste tovenaar ooit. Zijn echte naam is Marten Vilijn. Hij vermoorde vele mensen, waaronder Harry’s ouders. Hij haat Harry, omdat die voor zijn bijna dood zorgde. In dit boek wordt ‘ie herboren, met hulp van een van zijn volgelingen, zijn dode vader en Harry Potter.

Carlo Kannewasser, een van de deelnemers van het Toverschooltoernooi. Hij is, samen met Harry, de vertegenwoordiger van Zweinstein. Hij gaat met Cho Chang, het meisje waar Harry op verliefd is, naar het kerstbal. Hij eindigt gedeelde eerste plaats, samen met Harry, op het Toernooi. Helaas heeft hij daar nooit van kunnen genieten omdat de beker van het Toernooi een ViaVia bleek te zijn die Harry en hem naar het kerkhof bracht waar Voldemort was, en daar vermoord Voldemort hem.

Viktor Kruml, een van de deelnemers van het Toverschool Toernooi. Hij is ook een hele goede, beroemde Zwerkbal speler van het Bulgaarse team. Hij vertegenwoordigt Klammfels, een school waarvan de locatie geheim is, maar waar veel aandacht besteed wordt aan de Zwarte Kunsten. Hij wordt tweede op het Toernooi. Vanaf dit boek krijgt hij verkering met Hermelien Griffel.

Fleur Delacour, een deelneemster van het Toverschooltoernooi. Zij is de vertegenwoordigster van Beauxbatons, een toverschool in Frankrijk. Ze is erg mooi omdat een van haar grootmoeders een ‘Glamorgana’ was, een magisch wezen dat mannen betoverd met haar schoonheid. Ze eindigde derde op het Toernooi, oftewel laatste.

Alastor ‘Dwaaloog’ Dolleman, de nieuwe leraar ‘Verweer tegen de Zwarte Kunsten’, een baantje waarvan ze zeggen dat het vervloekt is (nadat Marten Vilijn, Voldemort, ernaar had gesolliciteerd!) Hij is een schouwer, iemand wiens beroep het is om duistere tovenaars te vinden en arresteren. Maar door de jaren heen is hij een nogal paranoïde geworden. Niemand gelooft hem dan ook als hij denkt dat er, op de avond voor hij naar Zweinstein gaat, duistere tovenaars in zijn tuin rondsluipen. Alleen is het deze keer waar. Hij word gevangen en Barto Krenck junior ontvoerd hem naar Zweinstein, terwijl hij doorgaat voor Alastor. Barto is een volgeling van Voldemort en hij had van de beker een ViaVia gemaakt!

En dan zijn er tot slot natuurlijk nog de andere personen, zoals professor Perkamentus, hoofd van de school, professor Severus Sneep, hij en Harry haten elkaar omdat Harry’s vader Severus altijd gepest heeft toen zij op school zaten, Hagrid, een halfreus en Harry’s vriend, Madame Mallemour, het hoofd van Beauxbatons, ook een halfreus en Hagrids vriendin, Igor Karakov, hoofd van Klammfels, Herman, Petunia en Dirk Duffeling, Harry’s enige overgebleven familie (nou ja, hij heeft ook een peetoom, maar die is ten onrechte voortvluchtig) alle leraren, zoals Anderling, Stronk, Zwamdrift enz., andere leerlingen, zoals Leo Jordaan, Simon Filister enz., Molly, Arthur, Bill, Charlie, Percie, Fred, George en Ginny Wemel, allemaal familie van Ron en dan is er nog Ritaà Pulpers, een vrouw die heel wat problemen veroorzaakte. Ze is namelijk een verslaggeefster, maar ze wil alleen maar mensen belachelijk maken, zoals Harry, Hermelien en Hagrid.E Reflectie

1 Van het onderwerp heb ik eigenlijk niks geleerd, het is allemaal verzonnen en zou nooit echt kunnen gebeuren.

2 Van de gebeurtenissen heb ik geleerd dat je niet altijd je zin moet doordrijven, ook al is dat goed bedoelt. Want Hermelien komt op voor de rechten van de huiself, een wezen dat bestaat om de tovenaars en heksen in het huishouden te helpen, dat vinden ze leuk. Maar Hermelien wil hen meer rechten geven, zoals vakantie, pensioen, loon enz., maar dat willen ze zelf niet eens.

3 Ik dit boek gaat het ook over vertrouwen naar elkaar, bijv. dat Barto Krenck ‘junior’ (er is namelijk ook een senior, die werkt juist op het miniserie, en hij had zijn zoon, ‘junior’, naar Azkaban, de tovenaarsgevangenis, gestuurd. In dit boek vermoord ‘junior’ ‘senior’) niet te vertrouwen is en dat Ron Harry had moeten vertrouwen toen hij zei dat hij zelf niet zijn naam in de Vuurbeker, een magische beker die voor iedere school een vertegenwoordiger kiest, had gedaan.

Harry had hem toen heel hard nodig, omdat iedereen dacht dat Harry zelf zijn naam erin had gedaan omdat hij aandacht wou, maar dat zou niet kunnen omdat er een Leeftijdsgrens om de beker was getrokken, zodat alleen 17-jarigen zichzelf kunnen opgeven.

Maar iedereen denkt juist dat hij er iets op gevonden heeft, en daardoor zijn bijv. Fred en George Wemel ook boos op hem, omdat zij zichzelf ook wilden opgeven. Ik heb dus geleerd dat je goed moet nadenken over wie je vertrouwt en wie niet.

4 De opbouw van het boek vind ik ook heel goed. Ze begint met Voldemort, waar hij is en wat hij doet, namelijk bij Frank Braam à, de tuinman van de familie Vilijn, die vermoord werd door Voldemort, hij vermoorde dus zijn eigen familie. Frank Braam is ondanks dat altijd bij dat huis gebleven, ook al staat het leeg. Op een dag ziet hij licht branden, gaat kijken, ontdekt Voldemort en wordt vermoord. Door te vertellen over Voldemort, meteen in het begin al, is er een globale spanning in het boek, je weet dat hij sterker aan het worden is.

5 Het taalgebruik vind ik heel fijn. Het is lekker makkelijk, je leest er zo doorheen. Er zit veel humor in en is heel origineel, Rowling heeft ontzettend veel woorden bedacht die echt typisch zijn voor Harry Potter, zoals alle spreuken (en dat zijn er een hoop), toverdranken, bezweringen, plaatsen, zoals ‘Zweinstein’ en ‘Zweinsveld. Maar het is ook heel uitgebreid verteld, zonder dat het saai wordt. Ze beschrijft echt alles, van de personen tot het eten, en ieder hoekje van het kasteel. Maar het blijft wel boeiend. Dat is precies hetzelfde bij de vijf andere boeken.F Verwerkingsopdracht

Dit is mijn recensie over Harry Potter en de vuurbeker:Dertien Potters per seconde over de toonbank!’Harry Potter 6 vliegt de winkel uit!’, ‘De totale Potter-hype’, ’Potter overal en altijd’, ‘Harry Potter: een tovenaarsleerling betovert de kinderen’, ’Pottermania’, dat zijn enkele slagzinnen in reclame, boekwinkels en kranten. Harry Potter is een fenomeen, de schijfster is een van de best verdienende vrouwen van heel Engeland, de boeken zijn in 35 verschillende talen uitgebracht en het zesde Harry Potter boek leverde J.K. Rowling zo’n 36 miljoen euro op! Er gingen er dan ook over de hele wereld dertien per seconde over de toonbank! Maar als je het mij vraagt, is Harry Potter en de Vuurbeker de aller leukste.

Harry Potter begint aan zijn vierde jaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-pocus. Dit jaar word er een toernooi gehouden, het Toverschooltoernooi. Verschillende leerlingen van twee andere scholen, uit het buitenland, komen naar Zweinstein om zich in te schrijven. Om mee te doen moet je 17 zijn, Harry is 14. Toch komt zijn naam op de een op andere manier in de Vuurbeker, een beker die van iedere school een vertegenwoordiger kiest, en hij wordt nog gekozen ook! Nou moet hij drie levensgevaarlijke opdrachten voltooien…

Ik vind dit boek spannend, herkenbaar, vlot verteld…je waant je echt op Zweinstein. Het boek is ook verassend, er zijn totaal onverwachte onthullingen. Er zit ook veel humor in.

Het is spannend omdat je nooit zeker weet wat er gaat gebeuren, door de magie is bijna alles mogelijk! Er worden allerlei verassende dingen onthuld. J.K. Rowling beschrijft echt alles, van het eten tot de personages, zonder dat het saai wordt, het is vlot verteld. Je hebt geen informatie voorsprongen, dus je kunt je heel goed inleven in de personages, het is net alsof je erbij bent. Het is herkenbaar omdat de leerlingen dezelfde problemen hebben, en ook huiswerk, angsten, onenigheden enz. Je zou eigenlijk wel de drie andere boeken moeten lezen, dan is het beter te volgen.

Het is heel spannend als Harry naar het WK Zwerkbal, een tovenaarssport, gaat. Het is ongelofelijk hoe uitgebreid Rowling alles bedacht heeft, het zit geweldig in elkaar! Alleen gaat dit WK niet helemaal volgens plan…

Een heel spannend stukje is de eerste opdracht van het toernooi. Zou het goed gaan? Voltooid hij het? Wat gaat er gebeuren? Hoe doen de anderen het? Als je dit alles wil weten zou ik als ik jou was het boek maar lezen!

Een heel grappig stukje is als Harry probeert het raadsel van de tweede opdracht op te lossen… Even daarna komt een spannend stukje, Harry staat onder zijn ‘onzichtbaarheidsmantel’ en zit vast in de trap, dan komen twee leraren en de concierge eraan en is het nog maar de vraag of ze hem ontdekken…

Aan het eind word er een grote onthulling gedaan, die ik niet ga verklappen, maar je zou het nooit verwachtten…!

Wat?! Lees je dit nog steeds?! Waar wacht je nog op, ga dit boek lezen! Het is echt helemaal te gek, en iedereen zou het moeten lezen, en alle andere uit deze serie ook!Tot slot: Een Beker vol cijfers over ‘Harry Potter and the goblet of fire’:

· 3000 meisjes deden auditie voor de rol van Cho Chang

· Het boek is met zijn 734 pagina’s de dikste uit de serie

· 41 uur bracht Daniël Radcliffe, de acteur die Harry Potter speelt, in totaal door onder water voor de scène in het Meer

· 30 meter ver reikte de vlammenwerper in de draak bij de Eerste opdracht

· 8 meter hoog waren de muren van het doolhof bij de Derde Opdracht

· 1 miljoen dollar kreeg de regisseur, Mike Newell.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen