Boekverslag : Thea Beckman - Kinderen Van Moeder Aarde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1626 woorden.

Primaire gegevens

Schrijfster: Thea Beckman

Titel: Kinderen van moeder Aarde

Gelezen druk: 16e

aant blz. : 347 (inclusief kaart en inhoud)

Uitgever: Lemniscaat

ISBN: 90 3036 312 3



Korte samenvatting van de inhoud

Thematiek:

Het verhaal speelt zich af na een alles verwoestende 3e wereldoorlog. Deze oorlog was werkelijk allesvernietigend, niet alleen door alle kernbommen en wapens die er gebruikt zijn maar ook door de natuur die door de oorlog uit balans is geraakt en nog meer chaos veroorzaakte. De as van de Aarde veranderde van richting waardoor klimaten op de Aarde dramatisch veranderde, Europa werd een woestijn en Groenland een paradijs. Op Groenland ontstaat een nieuw volk dat zich de Thulenen noemt en ze noemen Groenland Thule. Zij geloven dat mannen niet in de politiek thuishoren vanwege hun karakter en machtstreving. In plaats van de man was het de vrouw die de titel konega (= koning / keizer) kon krijgen. Er zit nog wel een elite in het volk, namelijk degene die bloedverwanten zijn van de stichtster van Thule: Helga-Dottir. Alleen de vrouwen in deze elite zijn slim en vertrouwd genoeg om op de troon te mogen zitten, vinden de Thulenen. Door de vernietigende oorlog en de schaamte voor het onbehoorlijke gedrag van de mens werden veel papieren en objecten uit de geschiedenis vernietigd. Men moest dus ook weer helemaal wer opnieuw beginnen met het opbouwen van wetenschap en technologie. Mede door de politiek en de respect in Groenland voor de natuur zijn de Thulenen experts geworden op natuurbehoud. Het is daar zelfs een van de meest eerbiedende beroepen geworden om de natuur te helpen. In Europa, dat nu een woestijn is en waar de mannen weer op macht uit zijn, gaat de technologie voor. Men bouwt weer grote fabrieken en wegen, stoommachines worden opnieuw uitgevonden om de grote vraag naar macht te compenseren. Oorlog is dan ook niet uit den boze.



Titelverklaring:

‘Kinderen van moeder Aarde’ slaat op de Thulenen die nu echt een evenwicht met de natuur tot stand hebben gebracht en ook niet van plan zijn het te verbreken. Deze tekst staat letterlijk op een steen in elke tempel in Thule. Een van de hoofdpersonages, een vrij jonge jongen van belangrijke afkomst, vraagt zich steeds af waarom het er staat, en later in het boek komt hij dit dan ook te weten. Zelf vind ik het een goed gekozen titel, mede omdat het me nieuwschierig maakt naar het verhaal en me dus aanzet tot lezen.



Belangrijke verhaallijnen:

Op het moment dat de Badenaren (oud Europeanen) half Europa hebben veroverd begint een jonge wetenschapper te ontdekken dat er nog een werelddeel moet zijn. Hij ontdekt in oude geschriften, die niet verloren zijn gegaan, dat er nog een werelddeel zo groot als Europa in het noord westen ligt. Eerder zou er een metersdikke ijslaag hebben gelegen maar door de verschuiving van de draai-as van de Aarde zou het ijs er volgens de wetenschapper gesmolten zijn en moet er een erg mooi klimaat heersen. De keizer van het groot Badens Rijk raakte geinterreseerd en stuurde er een verkenningsschip heen. De Badenfelder, zo heette het schip, had na een paar dagen varen zijn doel al weer bereikt en bij aankomst zorgde ze voor aan de ene kant interresse maar tegelijkertijd ook voor angst bij het volk van Thule. De Badeners kwamen met plannen om Thule in te lijven bij het groot Badens Rijk. In het begin proberen de Badeners dit te verbergen voor de Thulenen maar de Konega heeft het plan al snel door en er worden maatregelen getroffen. De Thulenen zijn absoluut tegen geweld en verzinnen dus slimme plannen om ervoor te zorgen dat de Badenaar niet naar haar thuishaven kan vertrekken.



Een ander belangrijk stuk in het verhaal is het moment dat het enigste kind van de Konega, een zoon, zijn ogen laat vallen op een meisje en op slag verliefd word. Dit meisje gaat later nog een belangrijke rol spelen in de rode draad van het verhaal, maar ze speelt ook een hoofdrol in een andere belangrijke kwestie die in het boek. Om elke konega een bloedverwant te laten zijn van Helga-Dottir moet de huidige konega een dochter krijgen, of een zoon die dan trouwt met een ander iemand uit de elite, die dus ook afstamt van Helga-Dottir. Omdat het meisje van de zoon van de konega geen afstammeling is, is het voor de zoon niet geoorloofd om met een ander iemand te trouwen dan een afstammeling. Dit zorgt uiteraard voor veel problemen bij de zoon en het meisje, die dus geen afstammeling is.



Nog een andere belangrijke reeks van gebeurtenissen lijkt op politiek niveau veel op het vorige. De doodgewaande man van de konega komt op een gegeven moment terug in het leven van de konega en haar zoon. Hij is ooit vertrokken omdat hij meer medezeggenschap voor de mannen wou, de konega kon dat niet toelaten en haar man werd dus als belangrijk man geacht en behandeld zonder dat hij iets kon doen. Dit kon hij op een gegeven moment niet meer aan en deed op dat moment een van de slechste daden in zijn leven. Hij vermoorde een beer die zelf zo gewond was dat het geen weerstand kon bieden. Hierna is de man uit schaamte uit het leven van de konega en haar zoon verdwenen. Later in het boek komt hij alsnog terug en heroverd het hart van de konega. De veranderingen die volgen gaan absoluut tegen de tradities van de bewoners van Thule in.



Belangrijke personages:

Hoofdpersonen

> Armina-Dottir, zij is de huidige konega, zij regeert dit land samen met de Vrouwenraad, die bestaat uit vrouwen van de verschillende gewesten (provincie’s). Ze is een heel vriendelijke vrouw van in de dertig die ook nog heel slim en inventief is.

Van haar land wordt van haar verwacht dat zij altijd zachtzinnig is en nooit mensen of dieren kwaad zal doen, maar later in het verhaal moet ze toch wat harder optreden omdat de toekomst van het land ervan af hangt want de Badeners zijn gearriveerd. Armina wil niet dat dat gebeurt want de Badeners hebben precies het omgekeerde karakter van de Thulenen: de Badeners zijn meedogenloos en hebben geen respect voor de natuur en mensenlevens.



> Christian. Cristian is de zoon van Armina Dottir. Toen hij drie jaar oud was is zijn vader verdwenen. Christian is aan het begin van het verhaal veertien en hij is verliefd op Thura, een meisje dat hij leert kennen in Vastman, een plaats in Thule. Hij is boos op zijn moeder omdat hij later niet met Thura mag trouwen. Dat, zoals al gezegd is, is tegen de wet, een Konega-zoon mag alleen met een Dottir meisje trouwen, niet met een gewoon meisje zoals Thura. Hij wil ook aan zijn moeder bewijzen dat de Badeners helemaal niet slecht zijn en dat Thule heel wat zou kunnen hebben aan de techniek die ze in het Badense Rijk hebben. Later in het verhaal komt ook hij er achter dat de Badeners niet zo zijn als de Thulenen. Ook wil hij dat mannen in Thule meer invloed moeten kunnen hebben in politieke zaken. Christian is lief en gevoelig. Hij studeert in Fredriksborg voor Sjamana (gezondheids- beambte).



> Thura is de dochter van een vissersman en ze verloor haar moeder al op jonge leeftijd. Ze stamt af van de Inuit die vroeger op Groenland leefden, terwijl Armina en Christian meer van de Amerikanen afstammen. Ze heeft daarom ook donker haar en donkere ogen die een beetje scheef staan, ze is ook wat meer gedrongen dan de meeste Thuleense vrouwen die lang en dun zijn. Vooral op het eind van het boek speelt ze een belangrijke rol. Ze verzint een heleboel dingen om te voorkomen dat de Badeners terug naar hun Rijk keren. In tegenstelling tot Christian is ze wat meedogenlozer en ook wat harder. Ze heeft zich ook al bij het feit neergelegd dat het nooit wat kan worden tussen Christian en haar.



> Rajo, de man van Armina en de vader van Christian. Zijn levensverhaal, zover bekend is althans, heb ik een stukje terug al uitgelegd. Hij speelt een kleine maar toch belangrijke rol in het boek. Hij zorgt nameljk voor grote veranderingen in het huidige bestuur van de Thulenen en hij is mede verantwoordelijk voor het plan om de Badenaren er van te weerhouden weer naar hun thuishaven terug te laten keren.



Minder belangrijke personen:

> Hannah Dottir: zij is de zus van Armina Dottir en is ook Sjamana

> Professor Kunz: hij is een geleerde van de Badense Universiteit in Badenburg. Hij heeft Groenland herontdekt en hij wou dit gaan ontdekken.

> Kapitein Semmel: Kapitein van de Badenfelder.



Tijd en plaats:

Zoals al gezegd is speelt het verhaal zich af op Groenland. Door de verandering van de draai-as van de Aarde is het klimaat er zachter geworden en de metersdikke ijslaag is er gesmolten waardoor er overal grote en mooie bossen, meren en heiden zijn overgebleven. De Badenaren waren dan ook erg onder de indruk toen ze het land voor het eerst bezichtigden. Helemaal omdat ze hun eigen land al weer druk aan het vervuilen waren.



Over de tijd valt niet veel te zeggen. Omdat zo goed als alle documenten tijdens de 3e wereldoorlog zijn vernietigd hebben de Badenaren en Thulenen geen datums kunnen bijhouden. In feite gebruiken de Thulenen helemaal geen datums, er werd tenminste niets over maanden of kalenders gezegd.



Eigen mening:

Zelf vind ik het verhaal erg goed, maar af en toe zijn er passages die me te lang duren, ze worden saai. De, nogal extreme, verschillen in cultuur spreken mij ook erg aan. Zo te zien heeft de schrijver veel tijd besteed aan het verzinnen van een goed lopende maatschappij die op een totaal andere manier leeft en ook totaal anders met de natuur omgaat. Soms waan je je gewoon in Thule en dat gebeurt niet vaak als ik een boek lees dus dat zegt een heleboel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen