U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21670/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 793 woorden.

HET GOUDEN EI

De eerste druk: 1984Titelverklaring:- De letterlijke verklaring: De titel slaat terug op een nachtmerrie die Saskia vroeger gehad heeft. Daarin zweefde ze in een gouden ei door de ruimte, helemaal alleen, maar met de gedachte dat er nog zo'n gouden ei rondvloog. De enige kans om van de eenzaamheid verlost te worden was om tegen dat andere ei op te botsen en te sterven. Maar het heelal was zo groot, de kans dat ze tegen het andere ei op zou botsen was erg klein. Dat gevoel van alleen zijn komt later terug als je ontdekt wat Lemorne met Saskia gedaan heeft. Hetzelfde wat Rex ondervindt, ze waren levend begraven. Toen Rex merkte dat hij alleen was, kreeg hij het gevoel van wat Saskia had tijdens haar nachtmerrie over het gouden ei, helemaal alleen zijn en niemand die je opmerkt.

- De figuurlijke verklaring: Een ei van goud.Indeling:

Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. Op 28 juli 1975 wordt Saskia ontvoerd. Na acht jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Daarna zet hij een opsporingsactie op om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus ongeveer 8 jaar. In een flash-back wordt de voorgeschiedenis van de moordenaar verteld. De hoofdstukken vormen geen chronologisch geheel. Het verhaal bevat tijdsprongen van dat Lemome 16 was naar 21 jaar later.Ruimte:1. De ontvoering vindt plaats op een TOTAL-benzinestation in Frankrijk.

2. Rex en Lieneke zijn op vakantie in Marina di Camerota in Italië aan de Golf van Policastro.

3. Lemorne woont in Autun en had een huisje aan de rand van het gehucht dat Effours heet.

4. Rex woont in Amsterdam en probeert van daaruit de ontvoering uit te zoeken.

Waar het zich afspeelt is niet zo belangrijk, als een bepaald deel van het verhaal zich maar in het buitenland afspeelt en een bepaald deel Nederland.Personages:Rex Hofman:

Rex is een rustige, vrij serieuze man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen: zo plaagt hij Saskia graag en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin, Saskia. Rex is een karakter.Raymond Lemorne:

Raymond is een Franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven: zo vraagt hij zich af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren. Raymond is een karakter.

Saskia Ehsvest:

Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen. Ook is bekend dat ze ‘roodgespoeld wriemelhaar’ heeft en dat ze ‘ongegeneerd ijdel’ is. Saskia is een type.Lieneke:

Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex. Lieneke is een type.Onderlinge relaties:

Saskia is de grote liefde van Rex. Hij plaagt haar wel, maar dat komt omdat hij echt van haar houdt. Ook in zijn nieuwe relatie met Lieneke speelt zij een grote rol, hoewel ook zijn relatie met Lieneke een zeer innige relatie is. Lemorne is de ontvoerder van Saskia. Hij neemt ook Rex mee en begraaft hem levend.

Thema:Het thema is ‘verdwijning’. De verdwijning van Saskia, is de rode draad die door het hele boek gaat.

Het Motief is: De daad van de moordenaar, en claustro-fobie (=bang om alleen en ik kleine ruimtes te zijn)

Beoordeling:Ik vond het echt een heel spannend verhaal.

Bijvoorbeeld toen Raymond de kampeerders doodschoot maar vooral toen hij Saskia ontvoerde. Het is gewoon leuk om zo’n slechterik te zien werken en hoe hij Saskia ontvoert, die plannen die hij allemaal opstelt om een vrouw te ontvoeren. Hij wil gewoon zo graag de perfecte misdaad begaan wat hem ook is gelukt.

Het is ook wel een beetje een zielig verhaal want Rex raakt zijn vriendin kwijt en weet niet wat hij moet doen. Eigenlijk is het gewoon een doodeng verhaal je moet er toch niet aan denken dat je je partner op vakantie kwijt raakt. En ook wat die Raymond Lemorne allemaal doet, kampeerders doodschieten en mensen ontvoeren, daar moet je toch niet aan denken.

Het is ook wel interessant om te lezen wat er na 33 jaar is gebeurd bijvoorbeeld dat Rex een nieuwe vriendin had, Lieneke.

Er werden geen moeilijke woorden gebruikt, hierdoor was het boek heel gemakkelijk te lezen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen