Boekverslag : Anke De Vries - Medeplichtig
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 692 woorden.

1. Primaire gegevens:Anke de Vries is geboren op 5 december 1936 en werd geboren in Sellingen. Anke de Vries woonde het grootste deel van haar jeugd op de Veluwe. Na de middelbare school in Ede ging ze reizen, onder andere in Griekenland en Frankrijk. In 1957 trouwde ze met een Fransman. Ze woonde met hem een aantal jaren in het buitenland, onder andere in Pakistan. Sinds 1963 wonen ze in Den Haag. Haar man stimuleerde haar om te gaan schrijven. Ze volgde een cursus creatief schrijven en in 1972 verscheen haar eerste boek. Ze werkte ook mee aan een aantal jeugdtijdschriften. Ze heeft een zoon en twee dochters.Titel: Medeplichtig1984, Uitgeverij Lemniscaat RotterdamTitelverklaring:De titel houdt in dat veel mensen in het dorpje medeplichtig ( met anderen schuldig ) zijn om wat Butard Jean Fabre en de andere twee verdachte heeft aangedaan. Terwijl ze ook hadden kunnen zeggen dat hij ze heeft gedwongen om het bekennenMotto:De moord waarover Anke de Vries schrijft, is echt gepleegd, lang geleden in een Frans dorp. Er zijn toen mensen onschuldig veroordeeld en gevangenen gezet. Daar slaat het hele boek op.2. Gebeurtenissen:Chronologische samenvatting:Marcella woont met haar ouders in Nederland. Op een dag komt ze erachter dat haar vader een paar vingers niet goed kan gebruiken.

Hij vertelt haar het verhaal van de jachtopziener van bidernais, dat hij vermoord werd en dat hij en nog 2 anderen jongens de schuld kregen.Ze werden gemarteld totdat ze het moesten bekennen. In de rechtszaal was mevrouw Theresa Ponti de enige die voor hem op kwam.

Marcella wil weten wie de echte moordennaar is en gaat naar Brac.

Samen met Theresa Ponti maakt ze een plan om te weten te komen wie de echte moordennaar van Bidernais is. Ze verspreiden samen door het hele dorp briefjes met vragen, zoals ‘wie is de moordenaar van bidernais?’ enz.

Ze ging bij mevrouw Bres werken. Zij was de eigenares van een restaurant en de vroegere verloofde van Bertrand. Daar werkte ook nog Daniël het hulpje van mevrouw Bres. Marcella wordt verliefd op Paul Bidernais ( de kleinzoon van Bertrand ). Dan komt er een journalist in het dorp om een aantal kranten artikel te schrijven over het onderwerp. Het wordt later pas bekend dat het de zoon van mevr. Bres en Michel Bidernais is. Michel is de vader van Paul. Marcella komt er ook nog achter dat Michel een tweelingbroer heeft die Leon heet. Mevrouw Bres denkt dat Michel de dader is maar hij ontkent dat. En paar dagen later overlijdt Theresa Ponti aan een hart aanval. Voordat ze dood gin had ze op een papier paar woorden geschreven ( “ Het Is…. “ ) Maar dan komt opeens een vrouw aan de deur bij Marcella. Ze is de vriendin van Theresa en ze kent het hele verhaal want Theresa was vlak voordat ze ging overlijden bij haar geweest om te vertellen wie de werkelijke dader was. Het was Leon bidernais. Marcella belt haar vader op om het nieuws te vertellen.3. Thema en motieven:Thema: Het boek gaat over moord en een klein beetje over liefde

Motieven: Misdaad: omdat het verhaal over een moord gaat, wordt de misdaad steeds genoemd4. Personen:Hoofdpersoon: Marcella

Bijpersonen: Jean Fabre

Paul Bidernais

Mathilde Bres

Daniël

Uiterlijk: rond 17 jaar (staat in het boek)

lang en donker haar

werkt niet

gezond

heldhaftig (gaat het misdaad uitpuzzelen)

Innerlijk: Ze wil de moordenaar vinden. Dat haar vader voor niets werd veroordeeld, zit haar dwars.

Type: geen

Karakter: gedachten: ze moet de echte dader vinden.5. Perspectief en verteller:Het is een Alwetendeverteller, want de schrijfster vertelt ook dingen over andere personen.6. Spanning:Tijd: Na de jaren 80’, omdat Jean veroordeeld werd na de 2e Wereldoorlog.Flashbacks en Forwards: Er zijn heel veel flashbacks en (bijna) geen vooruitwijzingen.Tijdvertraging:

Heel vaak, want er worden heel veel herinneringen opgenoemd uit het verleden.

Tijdverdichting: geen

Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Brac en ergens in Lyon.

Wisselend perspectief: geen7. Waardering:Oordeel en motivatie:

Ik vond het een leuk en spannend verhaal, omdat Marcella de dader ging zoeken. Het was realistisch, want zulke dingen gebeuren ook in het dagelijkse leven. De personen vond ik heel realistisch en goed in hun rol spelen. Ik vond het wel spannend. Het is aangeraden door mij om het boek te lezen :D :P!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen