Boekverslag : Jean-paul Sartre - Les Jeux Sont Faits / De Teerling Is Geworpen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1631 woorden.

Jean Paul Sartre

Les jeux sont faits, wolters-noordhoff, Groninque, 1970-8, 128 blz. (eerste druk 1947)

RomanIk heb dit boekje uitgekozen, omdat het onderwerp mij wel interessant leek. Van tevoren was gezegd dat het over een man en een vrouw zou gaan, die na de dood terugkeren naar de aarde. Ik wist niet goed hoe ik me dat moest voorstellen, dus daar was ik wel benieuwd naar. Verder weet ik dat Jean Paul Sartre een franse filosoof is, dus verwachte ik een verhaal waar hij wat van zijn ideeën naar voren zou brengen.

Mijn eerste indruk was (behalve dat ik het soms wat vaag vond omdat ik niet alles gelijk begreep) best positief. De notaties zijn anders dan in de Nederlandse literatuur als er een gesprek wordt geschreven, en dat vond ik soms best onduidelijk. Het verhaal was erg origineel.Samenvatting

Als Eve Charlier ligt te slapen, sluipt haar man André de slaapkamer binnen, en doet wat vergif in haar flesje water. Als later de zus van Eve, Lucette, binnenkomt, vertelt André dat Eve zal sterven. Lucette stort in. André troost haar, en zegt dat ze samen verder zullen leven, dus dat ze niet alleen is.

Pierre Dumaine is de leider van de opstandelingen, tegen de Regent. Hij zit in een vergadering met vier andere mannen. Hij wil de volgende ochtend de opstand laten beginnen, maar het leger van de Regent marcheert ondertussen al door de straat. Pierre fietst weg, en negeert Lucien die zijn excuses aanbiedt. Pierre noemt hem een verrader, omdat hij de plannen had verraden toen hij gevangen was. Lucien is woedend.

Eve wordt wakker en drinkt van het water. Ze gaat naar de kamer en wil André spreken. Ze weet dat hij achter Lucette aanzit, sinds haar ziekte, en verbiedt hem haar ook maar ooit aan te raken. Ze wordt alleen steeds zwakker.

Lucien wacht Pierre op, met een pistool op zak, en hij schiet Pierre dood.

Lucette komt in Eve’s kamer, en wordt hysterisch als ze haar dode zus ziet liggen. Als Eve opstaat volgt er geen reactie. Ze kijkt in de spiegel, en ziet geen spiegelbeeld … als een soort geest. Een stem verteld haar om naar Laguenesie te gaan, maar ze weet niet wat dat is.

Pierre ligt naast zijn fiets, met een grote menigte om zich heen. Pierre staat op als het leger langskomt. Hij merkt dat niemand hem ziet, en opeens zegt een stem tegen hem naar Laguenesie te gaan. Hij vraagt aan iemand de weg, maar krijgt geen antwoord.Eve en Pierre vinden beide de weg, nadat ze van meerdere mensen geen antwoord hebben gekregen. Ze staan nu voor een huis, te wachten tot ze naar binnen kunnen.In “l’arriere-boutique” wordt Pierre door een dikke vrouw ontvangen. Ze is de beheerder van het dodenregister. Hij moet zijn handtekening geven om officieel dood te zijn. Hij mag gaan en staan waar hij wil en gaat naar buiten. Daar ontmoet hij wat mensen, die allemaal zijn overleden. Een man doet zich voor als een gids, en legt Pierre uit hoe de wereld in elkaar zit.

Ook Eve komt het kamertje binnen, en hoort dat André haar heeft vergiftigd voor de bruidschat. Nu zit hij achter Lucette aan. Eve loopt teneergeslagen weg en ziet wat levende mensen staan. Ze ziet een krachtpatser die voor geld 100 kilo optilt. Ook Pierre en de oude man staan er. Eve ziet dat er een jong meisje wordt beroofd en begint te roepen en schreeuwen, maar niemand hoort haar. Pierre en de man zeggen haar dat niemand haar hoort omdat ze dood is.

Pierre en de man gaan 'du Palais du Regent' binnen en zien hier meer doden die te maken hebben met de Regent. Lucien komt binnen en verteld dat hij Pierre heeft gedood, waarop de anderen boos worden. Nu kunnen ze niet meer hun slag slaan tijdens de optocht, omdat deze nu waarschijnlijk niet meer doorgaat. Ondertussen worden de vier andere leden van de opstandelingen verteld dat Pierre dood is geschoten. Pierre is hierbij, en weet ook dat de leden besluiten dat de opstand gewoon doorgaat. Ze zullen in een valstrik lopen, maar dat kan Pierre niet vertellen.

Ook Eve is terug naar haar huis. Ze ziet dat André Lucette inpalmt.De dikke vrouw van "l'arriere-boutique" komt erachter dat er een fout is gemaakt, en dat Pierre en Eve elkaar moeten ontmoeten.

Eve en Pierre ontmoeten elkaar in een park. Ze gaan in een theecafétje zitten, tussen de levenden. Ze voelen een soort van liefde voor elkaar en gaan dansen. Ze kunnen elkaar niet voelen. Dan zien ze opeens een bordje met 'Laguenesie' staan, en lopen erheen.

Mevrouw Barbezat (van het kamertje) vertelt ze dat ze terug mogen naar de aarde. Dit is alleen voor mensen die na de dood de liefde vinden en ze elkaar op aarde niet hadden ontdekt. Op de aarde moeten ze binnen vierentwintig uur hun liefde bewijzen.

Veel doden wensen ze geluk als levenden, en er wordt ook om een gunst gevraagd. Een man vraagt of ze zijn dochtertje kunnen redden van de mishandeling van de nieuwe vriend van zijn vrouw.Pierre wordt 'wakker' naast zijn fiets. Hij bedenkt zich dat hij zijn vrienden moet waarschuwen. Hij komt Paulo tegen, en regelt een afspraak.

Eve staat op van haar sterfbed, waar Lucette en André bijstaan. Eve praat met Lucette, terwijl André een dokter aan het halen is. Ze wil weten wat er tussen hen speelt. Ze vertelt van André's slechte bedoelingen, maar Lucette gelooft haar niet.

Pierre gaat naar Eve toe, maar in het flatgebouw wordt hij alle kanten opgestuurd. Eindelijk heeft hij het gevonden, en zit in de kamer met Eve te praten. Eve kan niet mee omdat ze op Lucette moet passen. Dan komt André thuis. Eve is woedend op hem, en er komt bijna een gevecht tussen André en Pierre. Ze besluiten weg te gaan.Eve en Pierre lopen door het park. Eve huilt om Lucette. Ze besluiten weer naar hetzelfde theehuisje te gaan, en gaan weer dansen. Nu kunnen ze elkaar wel voelen. Een paar snobs, bekenden van Eve, bederven de pret en zetten andere muziek op. Pierre maakt bijna ruzie, en er komt iemand van het leger bijstaan. Eve laat zien dat haar man secretaris van het leger is. Pierre schrikt, en wordt boos. Hij loopt weg. Eve rent hem achterna, omdat ze elkaar nodig hebben om te overleven. Ze maken het weer goed.

Pierre en Eve lopen door een arme straat en gaan een huis binnen. Daar zien ze het dochtertje van de dode man. Achter het meisje is een deur, en Pierre klopt aan. Ze zijn nu bij de vrouw en haar nieuwe vriend. Pierre en Eve doen zich voor als vrienden van de overleden man, en geven de vrouw geld. Het meisje nemen ze mee. Haar geven ze aan iemand die goed voor haar zal zorgen.

Met de taxi gaan ze naar Pierre's huis. Eve moet alleen naar binnen, omdat Pierre zijn vrienden gaat waarschuwen. Pierre komt aan bij het huis van zijn kameraden. Hij vertelt ze dat ze verraden zijn en morgen vermoord zullen worden tijdens de opstand. Zijn vrienden geloven hem niet, omdat ze denken dat Pierre de verrader is. Paulo heeft hem namelijk bij André naar binnen zien gaan, en dat is de secretaris van het leger. Pierre loopt weg.

Pierre komt weer terug bij Eve. Ze weten dat ze te veel met hun eigen problemen bezig zijn geweest, en dat ze nu bij elkaar zullen blijven. Ondanks de tip van een vriend van Pierre om te vluchten, blijven ze toch maar in zijn huis. De volgende dag wil Pierre tóch zijn vrienden redden, en Eve laat hem gaan omdat ze van hem houdt. Zij zelf gaat naar Lucette.Pierre gaat weg met de fiets. Hij weet niet dat Lucien, de verrader, hem achtervolgt. Hij gaat een hangar binnen, waar de overige opstandelingen de instructies nog eens nagaan. Hij vertelt ze dat hij er is om ze te komen redden.

Eve gaat naar haar eigen huis, en komt binnen bij André en Lucette. Ze richt het pistool van Pierre op André, omdat ze denkt dat ze toch niks meer te verliezen heeft. Ze wacht nog maar op het telefoontje van Pierre.

Terwijl de opstandelingen in de hangar zitten, belt Lucien vanuit een telefooncel naar het leger om de locatie van de opstandelingen door te geven. Pierre heeft het vertrouwen van zijn vrienden teruggewonnen. Ze horen dat de noordelijke groep al een aanval is begonnen. Het is nu vijf minuten voordat de vierentwintig uur om is, maar Pierre besluit bij de opstand te blijven. Hij wil eerst Eve bellen en gaat naar de telefooncel.

Eve neemt de telefoon op, maar is het er niet mee eens dat Pierre bij de opstand blijft. Ze is bang dat hij vermoord wordt. Ze vindt dat hij haar in de steek laat.

Het leger komt aan bij de hangar. Pierre legt Eve alles nog uit.

Door de telefoon hoort Eve schoten, en Eve valt neer.Eve en Pierre zijn weer in het park en zitten met de oude man op een bankje. Pierre en Eve betreuren allebei de situaties. Een jong stel komt naar ze toe en vraagt waar Laguenesie is. Ze willen terug naar de aarde. Ze worden geadviseerd om te gaan dansen. Dan nemen ze afscheid van elkaar.Verhaaltechniek

Omdat de schrijver twee situaties tegelijk wilde beschrijven, was het verhaal verteld in korte hoofdstukjes. De kopjes van die hoofdstukjes waren de plaats waar de situatie zich bevond. Eigenlijk heb ik twee verhalen gelezen, twee mensen die dood gingen. Later smelt hun verhaal samen omdat ze elkaar na de dood ontmoeten en samen naar de aarde teruggaan. Er kwamen niet veel heel erg lastige woorden in voor, dus viel het lezen en begrijpen nog best wel mee.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen