U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21666/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1135 woorden.

Zakelijke gegevensTitel:Het gouden ei.

Auteur:Tim Krabbe

Ondertitel:geen.

Uitgever:Malmberg Den Bosch.

Jaar van uitgave:1984.

Druk:boektoppers 2000.InhoudRex Hofman en Saskia Ehlvest zijn onderweg naar een vakantiehuisje bij de Middellandse zee. Dan stoppen ze bij een tankstation, daar gaat Saskia drinken halen, maar ze komt maar niet terug. Na zo'n 30 minuten gaat Rex aan allerlei mensen vragen of ze Saskia misschien gezien hebben, hij belt dan naar de politie maar die zeggen dat het nog te kort geleden is om een zoekactie op te zetten. Acht jaar later vraagt hij Lieneke te huwelijk in Italie, 's nachts heeft hij een nachtmerrie over dat hij in een gouden ei door het heelal vliegt. Raymond Lemorne kwam zo'n twaalf jaar geleden op het idee om iemand te ontvoeren, hij dacht zijn plan helemaal uit en zo'n acht jaar geleden ontvoerde hij Saskia. Hij schoot ook een keer twee campeerders op zijn terrein dood voordat hij besloot een buitenlandse vrouw te ontvoeren, hij lokte hij de auto in en daar hield hij chloroform voor haar neus en toen viel ze bewusteloos neer. Nadat hij weer terug was uit Italie, hield hij weer een grote opsporingsaktie er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk. Op een ochtend kwam er een vreemde man op Rex af, die zich voorstelde als Lemorne, hij herkende hem. Lemorne wilde precies vertellen wat er gebeurd was, maar op de manier door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex reed toen met Lemorne mee naar Frankrijk naar dat pompstation, daar moest Rex koffie met een slaapmiddel erin drinken en toen vertelde Lemorne aan Rex wat er gebeurd was. Toen Rex weer wakker werd lag hij op een matras in een soort doodskist. Van Rex en Saskia werd nooit meer iets vernomen.AnalyseTitelverklaring:Het gouden ei verwijst naar een droom die Saskia had in haar jeugd. 'Toen ze klein was', had ze gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon ook niet doodgaan. Er was maar een mogelijkheid, er vloog nog zo'n gouden ei door het heelal, als ze tegen elkaar aanbotsten, zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Deze droom is symbolisch voor de claustrofobie waar Saskia last van blijkt te hebben. Dit blijkt ook een voorspellende droom te zijn want Saskia word levend begraven door (Lemorne), Rex acht jaar later ook.

Opdracht:Er staat geen opdracht in dit boek.

Motto:Dit boek bevat geen motto.

Genre:Hoewel het gouden ei op de eerste plaats een spannende thriller is, is het ook een psychologische roman. Je wilt niet alleen weten wat er met Saskia gebeurd is, maar je raakt ook geboeid door de personages Rex en Lemorne.

Personages:Er komen vier personages in dit boek voor: Rex, Lemorne, Saskia en Lieneke.

Rex: hij is rond de veertig jaar, hij houdt van spelletjes vooral gedachtenspelletjes. Hij vind het vreselijk om niet te weten wat er met Saskia gebeurd is, hij heeft twee vriendinnen in dit verhaal in het begin Saskia en acht jaar later Lieneke. Hij heeft er alles voor over om te weten wat er met Saskia is gebeurd.

Lemorne: aan het eind van dit verhaal is hij 49 jaar, hij is een keurige Fransman, leraar, getrouwd en heeft twee dochters. Hij is geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die iemand normaal niet zou doen zoals bijvoorbeeld van een flat springen. Hij is volkomen gewetenloos hij schiet namelijk twee jongens dood die bij zijn vakantiehuisje kamperen en vraagt daarna aan een buurman of die iets gehoord heeft.

Saskia: zij is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, ze houdt niet van auto rijden en wordt door Lemorne ontvoerd.

Lieneke: zij is net zoals Saskia niet zo'n belangrijk personage, zij heeft later een verhouding met Rex.

Tijd:Het verhaal speelt zich af van 1975 tot en met 1983, dan wordt Rex ook ontvoerd door Lemorne. Er verstrijkt acht jaar, het verhaal is niet chronologisch verteld. De functie van de tijd is om het verhaal spannender te maken en niet al te langdradig en saai.

Citaat:Hij liep terug naar zijn auto, deed zijn mitella af, en noteerde: TOTAL 'Venoy-Grosse-Pierre'; 28-7-'75; 19h.00 - 19h.20.

Plaats/Ruimte:Het verhaal speelt in af bij een Frans pompstation bij Venoy en het speelt zich af bij het vakantiehuisje van Lemorne, ook in Italie waar Rex en Lieneke op vakantie zijn en bij Rex thuis. De functie van de ruimte, het draagt bij aan de spanning, de belangrijkste ruimten zijn het tankstation in Frankrijk, waar Saskia ontvoerd wordt. En de geheimzinnige grafkelderachtige plaats waar Saskia levend begraven is. Citaat:Hij ging in het huisje op het matras liggen, drenkte een zakdoek in de chloroform, drukte zijn stopwatch in, en snoof.

Vertelwijze:In hoofdstuk 1 en 2 ligt het perspectief bij Rex in 3 bij Lemorne en bij 4 en 5 weer bij Rex. Hoofdstuk 1 t/m 4 worden personaal verteld, maar door twee verschillende vertellers, hoofdstuk 5 wordt auctoriaal verteld. Als ik dit verhaal zou beleven dan zou ik de situatie dat Rex met Lemorne bij het tankstation staat en daar zijn kopje koffie drinkt met een slaapmiddel erin, want ik zou dat nooit opdrinken als ik het zou weten.

Thematiek:Het najagen van opsessies is het hoofonderwerp, deze thematiek speelt bij de personages en het najagen ervan heeft vaak fatale gevolgen of loopt uit op grote teleurstellingen. Deze thematiek speelt geen rol in mijn leven, want als ik obsessies heb, hebben die geen fatale gevolgen en ze lopen ook niet uit op grote teleurstellingen.Bedoeling/BoodschapIk heb geen duidelijke bedoeling of boodschap in het boek gevonden.MeningIk vond het een leuk onderwerp, omdat wanneer ik naar Zuid-Frankrijk ga ook via de 'route du soleil' naar mijn vakantiebestemming in Spanje en Frankrijk ga. Ik vind dat er niet veel gebeurd in deze psychologische roman, je leest alleen over het tankstation, zijn vakantie met Lieneke en dat Rex weer thuis is en dan met Lemorne mee gaat. Het boek is gemakkelijk te lezen, omdat er niet veel moeilijke woorden in staan, ook is het snel te lezen omdat het boek maar 93 bladzijden telt. In Rex, kan ik me het meest inleven, omdat hij redelijk normaal doet, die Lemorne is maar een krankzinnig figuur.Schrijversinformatie/Secundaire literatuurTim Krabbe werd geboren in 1943 in Amsterdam, hij schrijft onder andere over schaken en wielrennen, de twee sporten die hij zelf ook fanatiek heeft beoefend. Krabbe debuteerde voor het eerst in 1967 met: De werkelijke moord op Kitty Duisenverg (dat was een roman), verder schrijft hij ook boeken over gedichten, schaken en allerlei verhalen. Hij was getrouwd van 1987 tot 1991 met de actrice Liz Snoijink, de moeder van zijn zoon Esra. Veel van zijn boeken zijn verfilmd, 'Het gouden ei' werd zelfs tweemaal verfilmd.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen