Boekverslag : Onbekend/anoniem - Van Den Vos Reinaerde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 663 woorden.


Samenvatting:
Het verhaal gaat over dierenkoninkrijk waarin een leeuw koning is. Deze koning roept het hele hof bij elkaar voor een vergadering en iedereen komt behalve Reinaert de vos . Hij komt niet omdat hij veel kwaad heeft gedaan, hij had gestolen, verminkt en bijna gemoord. Hierna volgt een ruzie tussen alle dieren, die elkaar en vooral Reinaert beschuldigen. Dan komt er een lijkstoet met vooraan Cantecleer de haan, en hij vertelt dat Reinaert 11 van zijn 15 kinderen heeft opgegeten. Voor de koning is dit reden genoeg om Reinaert te dagvaardigen. Eerst stuurt de koning een beer, Bruun, om de vos mee te nemen naar het paleis, maar dit mislukt als Reinaert het voor mekaar weet te krijgen dat Bruun zelf gaat stelen en aangevallen word door dorpelingen, waaraan Reinaert weet te ontkomen.


Hierna moet iemand anders Reinaert dagvaardigen, Tibeert de kat. Op zijn weg naar Reinaert krijgt hij al een slecht voorteken en hij heeft er niet veel vertrouwen dat het hem wel lukt en de grote beer Bruun niet. Hij praat tegen de vos en die belooft hem morgen mee te gaan, waarop Tibeert ok zegt onder een voorwaarde, hij wil een goede maaltijd. Daarop reageert Reinaert door hem mee te nemen naar de schuur van de pastor waarin lekker eten ligt, alleen is achter een gat in de muur van de schuur een strik gespannen waar Tibeert in raakt verstrikt en niet Reinaert, en Tibeert word daarna ook aangevallen, terwijl hij vast zit, en verliest onder andere een oog.


Nu durft niemand meer om de zaak over te nemen, totdat Grimbeert, een neef van Reinaert, aanbiedt om achter hem aan te gaan. Hij weet als familielid Reinaert wel te overtuigen om zich over te geven en mee te gaan naar het paleis. Daar aangekomen word hij veroordeeld tot de galg. Maar voordat hij opgehangen word vraagt hij de koning nog om te biechten, zijn ziel zuiveren. Tijdens deze biecht vertelt hij over een schat en een samenzwering tegen de koning, die het heel serieus neemt en uiteindelijk Reinaert zelfs vrij laat, gelooft in de schat en laat Bruun, Isengrijn en Hersinde zelfs stukken huid en klauwen afstaan om een reisuitrusting voor de vos te kunnen maken. Voordat Reinaert vertrekt eet hij een haas op en strop de kop in de tas van de hofkapelaan, die, nietsvermoedend, naar de koning gaat en daardoor word verdacht als handlanger van Reinaert. Daarna word Reinaert op advies van Firapeel, de hofjurist, vogelvrij verklaard.
Belangrijkste personages:
- Reinaert, de vos is de hoofdpersoon in het boek, hij is een sluwe maar zeer boosaardige vos. Hij weet met list en bedrog vele dingen voor elkaar te krijgen.


- Bruun, de beer, is een domme en vraatzuchtig beest, die als eerste moet proberen om Reinaert mee te krijgen naar het hof maar word verleid door de honing die Reinaert hem bezorgt en verliest daardoor een oor en een wang.


- Tibeert, de kat, is een iets slimmere maar ook zeer vraatzuchtig beest dat zich in de val laat lokken door Reinaert, als die hem lekker vlees belooft, hierdoor verliest hij onder andere een oog.


- Nobel, de koning, is een leeuw die zich ook door Reinaert laat ompraten en hem daardoor laat gaan, terwijl hij veel kwaad heeft gedaan.


- Verder zijn er nog enkele andere beesten in het dierenrijk die een niet zo.n belangrijke rol spelen.


Eigen mening:
Ik vond een redelijk leuk verhaal maar het was op zo'n manier geschreven dat ik het niet voor mijn lol ging lezen. Ik vind de verhaallijn heel origineel omdat ze een eigenlijke grote crimineel volgt die uiteindelijk niet gestraft word voor al het kwaad dat hij heeft gedaan, omdat hij gebruik maakt van de slechte eigenschappen van dieren/mensen, zoals hebzuchtig( de koning heeft alles over voor de schat) en vraatzucht (de eerste twee dagvaardigers is ie te slim af omdat ze zo graag lekker eten). Over het taalgebruik wil ik zeggen dat het heel moeilijk is om je er lang op te concentreren en dat het heel langzaam gaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen