Boekverslag : G.a. Bredero - De Klucht Van De Koe
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1373 woorden.

Titel: De klucht van de koe

Auteur: G.A. Bredero



Verwachtingen en eerste reactie:

Voor Nederlands moest je een boek lezen uit de Rennaissance. Ik heb het boek ‘ De klucht van de koe’ gekozen van Brederode. Mijn buurman is Nederlands leraar en die zei dat dit een heel leuk Rennaissance-boek was. Toen heb ik dit boek van hem geleend en gelezen. Toen ik er net in begon, vond ik het wel heel moeilijk maar naar mate ik verder las, vond ik het toch leuk worden. Dit kwam door de moeilijke inleiding. Toen de dialogen begonnen, begreep ik het toch beter.



Samenvatting:

Een Gaeuw-dief, genaamd Ghijsje, vraagt onderdak voor de nacht bij Boer Thyssen. Boer Thyssen geeft hem onderdak voor de nacht. Ze raken wat aan de praat over wat Ghijsje hier doet en over dat Ghijsje naar Amsterdam onderweg is. De boer belooft hem vroeg te wekken en met hem mee te gaan naar Amsterdam. Boer Thyssen vertelt ook nog over een dikke, vette, mooie koe die hij heeft. Dan gaan ze slapen. Als de boer slaapt steelt de Gaeuw-dief de koe en bindt haar aan een hooiberg vast in het plaatsje Kostverloren zodat hij haar de volgende dag kan ophalen. De volgende ochtend wekt boer Thyssen Ghysje. Terwijl ze onderweg zijn, zegt Ghijsje dat hij nog een schuld moet innen in Kostverloren. Hij haalt dan de koe op en zegt tegen de boer dat dit de afbetaling is. De boer denkt zijn koe te herkennen maar Ghijsje ontkent het bij hoog en laag dat het de koe van de boer is en dan beseft de boer ook dat dit helemaal niet zijn koe kan zijn omdat hij haar gister nog had gevoed. Gauew-dief Ghijsje vraagt aan Boer Thyssen of hij de koe niet voor hem wilt verkopen want Ghijsje is een bekend en gerespecteerd man dus hij kan niet met een koe rond gaan lopen. De boer stemt in en gaat de koe verkopen. Ze zullen elkaar weer treffen in de Herrebergh vant Swarte Paert. In de herberg zitten de waardin Giertje en Joosje, de optrecker. Joosje probeert Giertje aldoor te versieren terwijl Giertje vooral wilt dat Joosje zijn geld in haar herberg verspilt. De boer komt weer binnen met een zakje geld. Ze hebben allemaal honger dus gaat de Gaeuw-dief eten halen van het geld van de boer. Hij neemt de mantel van de Optrecker mee en gaat er vandoor. Dan komt Keesje, het zoontje van de boer binnen en zegt dat vannacht de koe is gestolen. Nu begrijpt de boer dat hij beetgenomen is door Ghijsje. Bovendien heeft Ghijsje de mantel van Joosje nog en hij heeft niet betaald voor zijn drankjes. Zo zijn ze allemaal beetgenomen door de Gaeuw-dief. Giertje wil dat de andere twee betalen omdat ze het anders aan iedereen zal vertellen hoe erg ze zijn beetgenomen.



Motieven:

Onschuldigheid/Naiviteit: De onschuldigheid van de boer. Hij heeft niks door van wat er om zich heen gebeurt. Hij ziet nergens kwaad in. Hiermee wil Brederode de valkuilen aanduiden waar de mens steeds maar weer intuint.

Diefstal/Hebzucht: De diefstal van de koe en de diefstal van de mantel. Ook omdat Giertje zo ongelooflijk gierig is en dus eigenlijk geld steelt. Ze probeert aan het eind ook geld af te troggelen omdat ze anders het verhaal aan iedereen zal vertellen.



Personages:

De Gaeuw-dief

De dief Ghijsje is niet door en door slecht. Hij is natuurlijk niet helemaal eerlijk maar hij is niet heel slecht. Hij is handig en slim. Hij is een round character. Hij beschouwt zichzelf niet echt als een dief. Hij vindt het eigenlijk wel goed wat hij doet. Hij kan goed liegen.



Boer Thyssen

De boer is de tegenspeler van Ghijsje. De boer is dom en naief en is trots op zijn rederijkerskunst. Hier drijft Brederode ook erg de spot mee. Hij is ook behoorlijk ijdel en trots op zichzelf. Hij is een flat-character.



De Optrecker

De optrecker Joosje neemt het niet zo nauw met de matigheid. Hij drinkt veel en is een slappeling. Hij kan niet tegen de verleiding op en is niet trouw aan zijn vrouw. Hij is een flat character



Giertje

De waardin Giertje is een gierig personage die alleen maar op geld uit is en is echt de gemene zakenvrouw. Ze is ook erg gemeen. In het begin merk je daar niet veel van maar ze zet Joosje op een gegeven moment helemaal voor paal: ‘Maar wat bin gy een reyn man van neus, en van ooren, en van op sien. Gy hebt sulcke flouweelen opslaegjes, met damaste kousebanckjes. Met sulcken sattynen neus vol dyamanten, root, en blanckjes.’ Hij leidt dus waarschijnlijk aan syfilis. Zij is ook een flat character.



Perspectief:

Er is niet echt een perspectief aangezien het een toneelstuk is. De inleiding is alleen in het ik-perspectief. Van de dialogen zou je dat ook kunnen zeggen maar eigenlijk is er niet echt sprake van een perspectief.



Ruimte:

De ruimten in het verhaal zijn: De boerderij te Ouwer-kerck en de herberg.



Thema:

Het thema van het verhaal is stelen en bestolen worden of bedrog. Ook zou je vertrouwen als thema kunnen noemen maar stelen is belangrijker. Het hele boekje gaat over het stelen. De koe die gestolen wordt, daar gaat eigenlijk het hele verhaal over. Uiteindelijk worden alle personages bestolen door de dief. De boer zelfs twee keer, een keer van zijn koe en de tweede keer van zijn geld waarmee de gaeuw-dief eten gaat kopen. De valkuilen waar de mens steeds maar waar in trapt, de naiviteit van de mens, die dingen komen steeds weer terug. Steeds worden de mensen weer bestolen zonder dat ze er kwaad in zien. De boer en de optrecker kunnen er eigenlijk wel om lachen.



Tijd:

Wat betreft tijd is het verhaal helemaal chronologisch verteld zonder enige tijdsprong. De vertelde tijd bedraagt een of twee dagen. De verteltijd bedraagt drieenveertig bladzijden.



Titelverklaring:

De titelverklaring is eigenlijk heel logisch. Het gaat over de koe die gestolen wordt. Dus de Klucht van de koe. Klucht komt van klieven dus dat betekent stuk, een toneelstuk. Dus het toneelstuk van de koe. In kluchten komen vaak karikaturen voor net als in dit verhaal.



Verwerkingsopdracht:

Een van de ideeen die ik terug heb gevonden is dat de kerk niet meer centraal staat in het verhaal maar veel meer het personage. Verder heeft Brederode echt zijn naam erop gezet. Het was niet anoniem maar echt van hem. In het verhaal zit nu ook een moraal terwijl die er in de Middeleeuwen nog niet in zat. Namelijk dat de mens onoplettend is en niets heeft geleerd van al zijn fouten door de jaren heen. Hij leert de mensen dus echt een les. Ook is deze komedie deels gebaseerd op de klassieken en niet alleen op de middeleeuwen. Het lijkt wel een beetje op een klassieke komedie door de stereotypen.

Er speelt zich geen belangrijke historische gebeurtenis af in het verhaal.

Ik vind wel een beetje de invloed terug van de Klassieke Oudheid. Het lijkt namelijk wel een beetje op een klassieke komedie door de stereotypen o.a. Ik vind dit werk geen voorbeeld van translatio, imitatio en aemulatio. Er komt helemaal niets Christelijks in voor behalve dan dat er de hele tijd bastaardvloeken in staan. Dit is geen bekend verhaal dat is nagedaan, vind ik. Het is ook geen vertaald werk of wat dan ook.

Dit werk behoort tot het genre komedie of klucht. De titel zegt het al de klucht van de koe. De kenmerken die ik terugvind in het boek is dat er wordt gewezen op de tekortkomingen van de mensen. In het boek is dat de dommigheid en de naiviteit van de boer . Het is ook een mengeling van Klassieke en volkserse klucht. Het is klassiek door de stereotypen bijvoorbeeld en het is een volkerse klucht omdat het bedoeld was om te lachen.



Eindoordeel:

Het boek vond ik heel leuk om te lezen. Het was namelijk een leuk verhaal. Ik vond het soms wel heel erg moeilijk want ik begreep sommige stukken echt niet maar andere stukken wel beter. Zo kon ik toch nog een beetje alles aan elkaar knopen. De verwerkingsopdracht vond ik erg moeilijk om te doen. Er bevinden zich namelijk geen duidelijke kenmerken van de Renaissance in het boek, vind ik. Desondanks is het boekverslag toch nog goed gelukt. Het makkelijke aan het maken van het boekverslag was dat je niet echt de personages moest doorgronden omdat ze erg oppervlakkig beschreven zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen