Boekverslag : Anke De Vries - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1147 woorden.

Titel: Blauwe plekken.

Auteur: Anke de Vries.

Genre: Mishandeling – vriendschap.

Onderwerp: Judith wordt mishandeld door haar moeder.



Wat is het belangrijkste probleem?

Judith die mishandeld wordt door haar moeder en het tegen niemand verteld. Zelfs niet tegen haar beste vriend Michiel.



Hoe verloopt het probleem?

Judith wordt al zolang ze zich herinnerd mishandeld. Ze kan nooit meedoen met gym. Haar moeder schrijft dan altijd briefjes. Als anderen vragen hoe ze aan die striemen en blauwe plekken komt, zegt ze dat ze wordt lastig gevallen door jongens. De meester vind het raar dat er elke keer iets is met Judith en wil haar moeder spreken. Haar moeder komt alleen nooit op die afspraken. Als Michiel na zijn vakantie in Amerika bij zijn vader naar Judith wil om het te vertellen staat hij voor een leeg huis. Via de buurvrouw komt Michiel erachter dat ze verhuisd is, waar ze woont endat ze mishandeld werd dóór haar moeder. Michiel verteld dat allemaal aan de meester. Samen gaan ze uitzoeken waar ze woont. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze in Leiden woont en Michiel gaat naar Judith.



Heeft het boek een goede of slechte afloop, of iets daar tussenin?

Goede afloop.



Leg je antwoord uit:

Nadat Michiel met Judith heeft gepraat, pakt Judith thuis haar spullen in en vertrekt weer naar Den Haag. Misschien naar Michiel, waar ze niet mishandeld wordt.



Heeft het boek een open of een gesloten einde?(is het probleem opgelost?)

Open einde



Leg je antwoord uit:

Judith neemt een enkele reis terug naar Den Haag. Ze loopt weg voor haar moeder. als ze zou blijven, dan zou ze misschien nog mishandeld worden, maar dat weet je niet.



Wie is de hoofdpersoon in jouw boek?

Judith, Judith’s Moeder en Michiel.



Wie zijn de belangrijkste bijfiguren?:

Judith’s broertje, Tante Ellie (Michiel’s tante), broertjes van Michiel, de meester van Judith en Michiel, tante Lies en Ineke (iemand van de crèche).



Geef een beschrijving van de hoofdpersoon/personen. Doe dat door 3 woorden uit de lijst te kiezen:

Judith: gesloten, behulpzaam en angstig.

Judith’s moeder: ongeïnteresseerd, gewelddadig en egoïstisch.

Michiel: lief, betrouwbaar en helfhaftig.



Geeft bij elk woord dat je hebt gekozen een voorbeeld uit het boek. Doe dat door goed uit te leggen in ongeveer 30 woorden:

Gesloten: Judith keek hem aan met een lege blik. ‘Als je niks doet zal je moeder blijven slaan. Je moet iets doen!’ Je moet het aan iemand vertellen. Het is niet normaal dat je moeder zoiets doet. Dat is pure mishandeling.’ Maar dat durft ze niet.

Behulpzaam: Ze haalt/brengt haar broertje altijd naar de crèche. In de chréche trof ze Ineke aan. ‘Kom maar binnen, hoor,’ zei Ineke hartelijk. ‘Ik heb nog thee, daar heb je vast wel zin in.’

Angstig: Niet doen, mama, niet doen..’ smeekte Judith. ‘Ik heb geen geld, echt niet’ ‘Altijd achterbaks, hé! Je dacht zeker dat ik er niet achter zou komen.’ ‘Ik heb niks gedaan,’ snikte Judith. O, als haar moeder maar ophield. Haar moeder stopte inderdaad, hijgend.



Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?

Vertellersperspectief. De gedachtes kun je soms lezen van: Judith, Michiel, Ineke (iemand van de crèche), de meester.



Geef een voorbeeld van een gedachte of een gevoel:

Voorbeeld van Michiel & Judith.

Michiel: Michiel zuchte. Waarom voelde hij zich ineens zo rot? Door die opmerking die hij had gemaakt tegen Judith? ‘Krijg je dan op je donder?’ had hij eruit gefloept. Ze had hem heel vreemd aangekeken.

Judith: ‘ Ik bedoel toen je nog op de Margrietschool zat. Daar werd je toch ook lastig gevallen?’ Hier was ze totaal niet op verdacht. Hoe kon de meester nou weten dat ze op de Margrietschool dezelfde smoes had gebruikt? ‘Het zijn andere.’ zei ze ten slotte.



Hoe begint het verhaal:

Met een inleiding, bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen of ergens middenin de gebeurtenissen?: Ergens middenin de gebeurtenissen.



Leg je antwoord uit:

Het begint ergens, dat haar moeder thuis komt en dat ze dan de radio weer hard heeft staan. Maar, ze word al vanaf klein af aan mishandeld. In het boek is ze al ouders dus begint het boek ergens in de gebeurtenissen waarneer ze midhandeld wordt.



Wanneer speelt het verhaal zich af?:

In deze tijd.



Leg je antwoord uit met behulp van een voorbeeld:

Ten eerste denk ik het gewoon. Ook komt er een radio in voor en dat hadden ze vroeger wel, maar geen Cd-speler. Vroeger hadden ze ook geen chréche, en nu wél. De chréche komt er ook in voor.



Hoe lang is de periode die wordt verteld?

Ongeveer 8 maanden.



Hoe weet je dat?:

Na de zomervakantie is Michiel op school gekomen en er is ook paasvakantie. vlak daarna is het boek afgelopen. Dus het is ± 8 maanden.



Wordt alles verteld in chronologische volgorde (de volgorde waarin het gebeurd) of door elkaar?

Alles wordt verteld in chronologische volgorde.



Leg je antwoord uit:

Het wordt bijna verteld per dag. Er komen eigenlijk geen flashbacks in voor.



Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt, minimaal 3 plaatsen/plekken noemen:

Thuis, op school, crèche.



Geef een voorbeeld of voorbeelden waaruit dat blijkt:

Thuis: Staande bij het aanrecht smeerde ze een boterham met pindakaas, waar ze eigenlijk niet van hield. Niet lang daarna sloeg beneden in de gang een deur; er klonken stemmen op de trap

Op school: ‘Hoe kom je zo laat?’ vroeg de meester. ‘Mijn…mijn moeder is ziek en toen moest ik..toen moest ik mijn broertje naar de crèche brengen.’ ‘Ga maar gauw naar je plaats. We zijn met geschiedenis bezig.

Crèche: Buiten adem kwam Judith bij de créche aan. ‘Toch nergens voor nodig om je zo te haasten, ‘ merkte Ineke hoofdschuddend op toen ze Judiths vuurrode wangen zag.



Welke betekenis heeft de titel?

Judith wordt bijna dagelijks mishandeld door haar moeder. Van dat slaan en schoppen krijg Judith elke keer blauwe plekken of striemen. Vandaar dat het boek dan ook blauwe plekken heet.



Beschrijf wat je zelf vind van het boek. Doe dat door middel van 3 beoordelingswoorden te gebruiken en uit te leggen waarom je dat vindt:

Ik vond het boek zielig, omdat Judith bijna elke dag mishandeld werd. Ze kon of durfde er alleen niets op te zeggen of terug op te doen en dat maakt het zo erg en zielig voor Judith dat ze dat niet kon / deed.



Ik vond het boek aangrijpend, omdat als ik denk ik in diezelfde situatie was, het ook niet zou durven om tegen me moeder in te gaan. Ook zou ik het zelf niet tegen anderen gaan zeggen. Ten eerste niet omdat niet iedereen dat hoeft te weten en ik zou me erg schamen voor m’n moeder. Misschien zou Judith dat ook wel gedacht hebben!



Ik vond het boek mooi, omdat uiteindelijk toch bijna alles goed komt. Judith gaat weg en wordt dus niet meer mishandeld Ze mag bij Michiel en zijn familie wonen. Dat is dan toch wel erg mooi dat ze dat doen, je doet dat niet zomaar, iemand in huis nemen. Om diegene moet je dan toch wel een beetje geven lijkt mij!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen