Boekverslag : Ellen Tijsinger - Kaper Op De Vlucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1178 woorden.

Samenvatting:

Gino is een jongen van 15 jaar. Hij woont sinds 4 jaar in Italië, maar heeft het er niet naar zijn zin. Zijn broer gaat weg om in een ander land te studeren en hij heeft ook nog eens niet echt goede vrienden. Behalve Leonard maar dat veranderde toen hij lid werd van een bende. Hij liet Gino dingen doen die hij niet wilde en pakte zijn geld af. De enige die Gino nog heeft is zijn jongere zusje Camilla. Camilla is het mooiste meisje van het dorp en de oudere jongens vinden haar leuk. Daarom moet Gino haar beschermen.

Dan besluit hij naar Nederland, zijn geboorteland, terug te gaan om alles te ontvluchten. Hij steelt geld van zijn moeder en gaat naar zijn opa en oma in Amsterdam toe. Hij mag een tijdje bij ze blijven, en hij heeft de tijd van zijn leven. Hij doet met zijn opa experimenten en ze vinden allemaal onnuttige dingen uit. Hij krijgt ook van zijn grootouders nieuwe kleding, en een heel mooi horloge. Maar na 2 weken moet hij weer naar huis. Voor hij weg is gaat hij nog even naar de kelder waar zijn opa’s uitvindingen liggen. Hij neemt wat gereedschap, een leeg blikje en een potje gele poeder mee en doet het in zijn tas. Als hij op schiphol komt probeert hij zijn opa en oma over te halen om te blijven, maar het helpt niet. Ze zetten hem op het vliegtuig naar Milaan.

In het vliegtuig ziet hij een meisje dat hij heel erg leuk vind. Ze heet Mariëtte en is de dochter van de piloot. Ze mag bij haar vader in de cockpit zitten.

Gino wilt echt niet terug naar huis en probeert dingen te verzinnen om niet terug te hoeven. Hij denkt aan het potje gele poeder dat er in zijn tas zit. Zijn opa had hem tijdens een experiment eens gezegd dat hij er niet mee mocht schudden omdat het anders zou ontploffen. Dan krijgt hij het idee om het vliegtuig te kapen en gaat naar de toilet. Hij pakte het potje met poeder en slaat er een gaatje in. Daar stopt hij de veter van zijn schoen in en bindt er een doosje lucifers op. Hij heeft nu een zelf gemaakte bom. Hij gaat weer op zijn plaats zitten, en als de stewardess komt stopt hij haar een briefje in haar hand. Daarop staat dat er een bom aanboord is. De stewardess leest het briefje en loopt snel naar de cockpit. Dan loopt Gino er ook naartoe en zegt dat hij wil dat ze naar Amerika vliegen. Maar de piloot zegt dat ze daar niet genoeg brandstof voor hebben dus Gino beveelt hem om dan maar naar Afrika te gaan. Alle mensen aan boord raken in paniek en Mariëtte en haar vader proberen Gino om te praten. Hij raakt in de war en weet niet meer waar hij mee bezig is. De bemanning van het vliegtuig doen slaappillen in zijn drinken en al snel valt gino in slaap. Ondertussen moeten het vliegtuig een noodlanding in de woestijn in Afrika maken. Iedereen gaat uit het vliegtuig en het is er heel erg warm. Ze proberen contact met de buitenwereld te krijgen, maar dat lukt hen niet.

Als Gino weer wakker wordt is hij alleen met de piloot in het vliegtuig. Hij heeft spijt van alles wat hij gedaan heeft en geeft de bom aan de piloot. Hij maakt hem onschadelijk en samen gaan ze naar buiten. Daar horen ze dat de voedsel voorraad bijna op is en de meeste mensen denken dat ze het niet gaan overleven.

S’nachts vlucht Gino de woestijn in en komt bij een dorpje terecht. Daar zijn de bewoners heel gastvrij en geven hem eten en een slaapplaats. Maar na een paar dagen besluit Gino om toch verder te trekken. Hij gaat weer de woestijn in en komt in een zandstorm terecht. Uitgeput komt hij bij een huisje aan waar hij schuilt. Er ligt een kameel waar hij tegenaan in slaap valt. Hij wordt wakker van een harde stem die onverstaanbare dingen roept. Hij kijkt op en er staat een man voor hem die hem in de handboeien slaat. Hij wordt beschuldigt van het stelen van een kameel en komt in de gevangenis terecht. Het is er heel klein, het stinkt en er is bijna geen eten. In de krant leest hij dat de passagiers van het vliegtuig zijn gered. Dat lucht hem wel op. Want tenslotte was het niet zijn bedoeling om ze in Afrika neer te laten storten.

Dan wordt Gino verhoort en al snel komen ze erachter dat hij de vliegtuig kaper is. Ze laten hem vrij en hij wordt naar Italië gebracht. Daar staan zijn ouders al op schiphol op hem te wachten en zijn heel erg blij om hem weer te zien. Hij wordt gelukkig niet meer vervolgt omdat het ‘een wanhoopsdaad’was.

Eigen mening:

Er zijn meerdere stukken uit het boek die ik leuk vond.

Een mooi stuk vond ik toen Gino wakker werd na de kaping en ze geland zijn in Afrika. Hij beseft wat hij gedaan heeft en krijgt al snel spijt. Het was niet zijn bedoeling om de passagiers bang te maken en een chaos te veroorzaken. Hij weet niet meer wat hij moet doen en begint te huilen. De piloot en Mariëtte komen naar hem toe en troosten hem. In plaats van dat ze hem de schuld geven proberen ze hem te steunen. Ze overtuigen hem dat hij niet gek geworden is dat het logisch is dat hij dat deed in zijn situatie. Hij voelt zich veilig bij hen en geeft de bom zodat hij onschadelijk gemaakt kan worden.

Ik vind het wel een mooi stuk omdat de piloot en Mariëtte niet boos zijn op Gino maar steunen hem juist. Ook al heeft hij iets ergs gedaan, ze behandelen hem toch niet als een kaper. Ze doen alsof hij hun vriend is. Want je kan wel boos worden om iets wat hij heeft gedaan, maar hij kan het toch al niet meer veranderen.

Flaptekst:

Gino is een jongen van 15 jaar. Hij woont in Italië maar heeft het er niet leuk. Hij heeft geen vrienden en er is een bende die hem pest. Hij besluit om naar Nederland te gaan. Hij steelt geld van zijn moeder en gaat met het vliegtuig naar schiphol. Hij gaat naar het huis van zijn opa en oma in Amsterdam toe waar hij mag logeren voor een week.Maar dan moet hij weer terug. Ze vinden dat een kind bij zijn ouders moet wonen. Ze brengen hem naar schiphol waar hij het vliegtuig naar Milaan moet nemen. Maar eenmaal in de lucht raakt hij in paniek. Hij moet zorgen dat hij hoe dan ook niet in Milaan aankomt. Hij zegt dat hij een bom aan boord heeft en kaapt het vliegtuig. Alle passagiers worden bang en de bemanning probeert hem te kalmeren. Hij eist dat ze naar Amerika vliegen maar daar hebben ze niet genoeg brandstof voor. Dan maar naar Afrika, denkt hij. Maar vanaf dat moment loopt alles mis...
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen