Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2458 woorden.

Samenvatting:

Samen met 12 begeleiders heeft Yvonne een opvanghuis voor jongeren die tijdelijk hulp nodig hebben opgericht. In totaal heeft de schrijfster eenentwintig jongeren met hun problemen beschreven. De eerste waar we over lezen is Joop. Hij ligt in het ziekenhuis na de tweede zelfmoordpoging. Dan komt Janneke binnen. Ze is mishandeld door haar vriend Ben. Als Ben komt krijgen ze ruzie. Janneke is zwanger en wil abortus, maar Ben wil dat niet. Hij wil een huisje en een gezinnetje stichten. Nadat Janneke bij een arts van NVSH is geweest en Koen, hij is een van de hulpverleners, met Ben heeft gesproken gaan ze toch samen weg.



Bij de volgende dienst blijkt dat Gemma en Charrie in het opvangtehuis zijn komen wonen. Gemma is een wat volkse meid met een tehuisachtergrond, zij komt de meeste tijd in het boek voor. Voor Gemma wordt geregeld dat ze mag bij een hondentrimmer gaat wonen. De volgende dag komt Gemma al weer naar het opvangtehuis want het blijkt dat de hondentrimmer een bordeel heeft.

Charrie is zestien en gevlucht uit een tehuis en bang voor de politie. Hij kan 's nachts niet slapen.



Na twee dagen heeft Yvonne nachtdienst en hoort ze dat Lenny en Klaasje zijn gekomen. Klaasje blijkt gedwongen door zijn pleegmoeder, shag te hebben gegeten. Hij is door de kinderbescherming gebracht. Yvonne praat met hem en in dat gesprek vertelt ze wat meer over de hulpverleners. Lenny levert nogal wat problemen op. Ze is gevlucht uit een psychiatrische inrichting. Een aantal stafleden vindt dat ze niet in het opvangcentrum kan blijven.



Na een tijdje wordt Pieter Juweel binnengebracht, hij is 22 jaar, steelt & zit onder de luizen.

Op een gegeven moment wil Gemma haar moeder zoeken. De tehuisarts vindt haar en de moeder stemt toe. Ze zal na overleg met Yvonne, Gemma proberen over te halen om in therapie te gaan.



Als Joop uit het ziekenhuis komt, komen er ook twee nieuwe bewoners. De ene is Ali, ze is zestien en weggelopen uit een kindertehuis en erg agressief. De ander is Derek, homo en een vreselijke zeur. De hele bedoeling van het opvangtehuis is ook dat de kinderen iets zelfstandigs doen en dus krijgt Charrie in januari werk op een manage, hiervoor moet hij ook vroeg op leren staan. Iedereen helpt elkaar.

Ondertussen is Derek weer terug van een telefoonadvertentie (voor homo’s) en blijkt Cor flink wat speed te slikken. Hij valt op een nacht Tymen aan met een mes en Klaas stuurt hem naar een afkickcentrum

De staf heeft een plan " het wittenhuizenplan" dit is begeleid wonen op kamers voor cliënten die weggaan in een pand met studenten van de sociale academie.



Er zijn twee nieuwe bewoners: Maaike en Laura ze zijn zusjes. De vader van hun pleegde incest.

Maaike heeft een abortus gehad. Haar vriend komt maar ze is bang voor hem, hij is boos over de abortus i.v.m. zijn geloof. Laura wil eindexamen Havo doen. Het lukt niet zo snel, Koen vindt bij een lerares een kamer voor haar. Hier kan ze rustig leren en bijles krijgen. Gemma gaat uiteindelijk na lang zeuren naar de groepstherapie en later die dag kan Koen een pand huren voor het wittehuizenplan. Ook die zelfde dag gaat Lenny volledig door het lint als ze wordt afgewezen in het bejaardencentrum, voor werk. Gelukkig lukt het ergens anders in een ziekenhuis wel.



Hannes en Hanneke komen nieuw binnen, Hanneke is zeven maanden zwanger. Hanneke haar ouders waren te bemoeizuchtig, daarom is ze weggelopen. Hannes is erg lief voor Hanneke.

Edje is bijna zestien en steelt ook gebruikt hij speed, hij is weggelopen uit een internaat. Als hij depri is gaat hij onder de douche.



Omdat iedereen zich verveeld als ze geen baan hebben zegt Klaas dat er een dagprogramma moet komen. Yvonne regelt via de Haagse Comedie allerlei decorstukken en kleding om van alles te maken. Naar het witte huis gaan Joop, Lenny, Pieter, Ali en Klaasje onder supervisie van Koen.

Gemma loopt weg van de kliniek, maar gaat na vijf dagen weer terug. Derek gaat later beginnen met een opleiding ziekenverzorger omdat hij op de baby van Hanneke wil wachten.



Kort nadat Gemma weer terug is gekomen, arriveren er nieuwe bewoners Arnold, hij heeft een keer zelfmoord proberen te plegen. Derek papt met hem aan, maar Arnold gaat terug naar zijn vriend. Thomas’ ouders zijn in het buitenland en hij is verslaafd. Thomas word doorverwezen naar een afkickcentrum. Ook Louis kwam binnen. Hij heeft ergens medicijnen voor maar wil niet zeggen wat hij mankeert. Hij blijkt epilepsie te hebben en krijgt van Margriet medicijnen.



Ondertussen gaat het in het wittehuis niet op rolletjes. Klaasje en Lenny komen tijdelijk terug in het opvangtehuis. Koen stort in en Mieke neemt het van hem over.



Hanneke bevalt van een dochter, Merel.

Louis draait volledig door, blijkt ook zijn medicijnen niet te slikken en slaat in een woede bui alles kort en klein in het huis en wordt dan in een kliniek opgenomen.

Na vijftien weken besluiten ze in een stafvergadering dat het zo niet verder kan. Uiteindelijk besluiten eerst een week dicht te gaan, doelstellingen te formuleren en een Opvang en geen Behandeling of Crisiscentrum te zijn. Het boek eindigt met de sluiting en de noodgedwongen opvang van alle bewoners bij de medewerkers thuis. Gemma zou die middag met verlof van het groepstheorie centrum thuis komen en werd boos op Yvonne omdat ze ‘voor niets’ thuis gekomen was, Yvonne was enige die nog niet was vertrokken uit het huis. Na een scheldpartij beseft Gemma pas dat er iemand op haar had gewacht.



Titel: Jan Rap en z’n maat

Auteur: Yvonne Keuls

Uitgever: Ambo te Baarn

Eerste druk: 1977

Aantal bladzijden: 242



Titelverklaring:

In het boek zelf komt de titel voor als Gemma de vraag krijgt: "Door wie bent u opgevoed?", waarna ze invult : "Door Jan Rap en z'n maat". Deze uitspraak geldt voor de meeste mensen in het opvangtehuis. Ze zijn opgevoed door Jan en alleman.



Genre:

Het is een realistische roman omdat het echt gebeurd is. Ook kan je het maatschappelijk noemen omdat het midden in de maatschappij plaatsvindt en het een maatschappelijk onderwerp is.



Thema:

Probleemkinderen.



Motieven:

Problemen: hiervoor komen de personen naar het opvangtehuis.

Eenzaamheid: de bewoners van het opvangtehuis hebben voor dat ze hier kwamen in kindertehuizen gewoond.

Vriendschap: elkaar leren vertrouwen en van elkaar leren.

Liefde: heeft iedereen nodig.



Gebeurtenissen:

De eerste die binnenkomt is Joop

Hierna volgen er meer hulpzoekende jongeren

Met deze jongeren is er van alles aan de hand

Op een moment aan het eind van het boek word het opvangtehuis gesloten



Schrijfvorm

Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en daarom chronologisch.



Personages:

Cliënten:

Joop: Na vele pleeggezinnen en tehuizen, twee mislukte zelfmoordpogingen is hij in het opvanghuis terechtgekomen met een tijdelijke verlamming aan een arm. Hij doet ontzettend zijn best om zijn arm weer te kunnen bewegen maar als hem dat is gelukt ziet hij het niet meer zitten en voelt zich nutteloos. Hij is erg verbonden met Yvonne.

Janneke: Is na mishandelingen van haar vriend in het opvanghuis terechtgekomen om 'even op adem te komen'. Ze is zwanger van haar vriend maar weet niet of ze het wil houden. Na een tijdje gaat ze toch met Ben mee terug. Zij is met niemand echt verbonden maar heeft wel het meest gepraat met Yvonne.

Gemma: Vrolijke, aanwezige meid die moeite heeft om met mensen om te gaan. Heeft al veel tehuizen afgewerkt en is pijngedaan omdat haar moeder niets van zich heeft laten horen en ze niemand echt kon vertrouwen. Zij vertrouwt Yvonne het meest.

Charrie: Is een 16-jarige jongen die door zijn moeder is afgestaan en daardoor in verschillende tehuizen terecht is gekomen. Zijn moeder wil hem terug maar zijn stiefvader niet. Hij stottert veel en vindt het moeilijk om iemand te vertrouwen, hij wil graag iets met paarden doen.

Klaasje: Is na vele tehuizen en pleeggezinnen bij een vrouw terechtgekomen die hem op het laatst niet meer aan kon en mishandelde door hem te slaan en een pakje shag op te laten eten. Hij heeft soms last van woedeaanvallen en wil graag metselaar worden. Hij is 16 jaar oud.

Lenny: Is 26 jaar oud en na problemen thuis 2 jaar geleden in een inrichting geplaatst. Daar is ze vaak gestraft en meer doorgedraaid. Ze heeft drugs gebruikt en loopt met zelfmoordplannen. Ze hangt erg aan Ina en Klaasje. Ze heeft last van hysterische aanvallen.

Pieter Juweel: Jongen die veel steelt en ook veel kindertehuizen versleten. Een tijd gezworven over straat en deed soms wat aan drugs.

Derek: Is een beetje aandachtzieke homofiel die niet goed thuis werd geaccepteerd. Was verslaafd aan de drank en wil graag erkenning van iedereen. Hij is snel op 'z'n teentjes getrapt'.

Ali: Is een 16-jarig meisje dat weggelopen uit een kindertehuis. Ze reageert erg agressief. Ze is erg gehecht aan Chiel.

Cor: Is een 19-jarige jongen uit een asociaal gezin. Heeft moeilijkheden met de ouders van zijn vriendinnetje en is daarom op de straat gezet en pillen geslikt. Hij is op straat onwel geworden en door de GGD naar het opvanghuis gebracht. Hij wil niks zeggen en slaapt in de woonkamer, dicht bij zijn bezittingen.

Mia: Is een 22-jarig meisje dat door ziektes erg verzwakt is en haar studie niet goed meer aankan. Haar ouders hielden haar heel goed in de gaten omdat ze binnen een jaar al twee zelfmoordpogingen heeft gedaan. Ze gaat bijna direct naar het crisiscentrum dus komt ze weinig in het verhaal voor.

Laura & Maaike: Zijn twee zusjes van 18 en 17 jaar oud. Zijn weggelopen van huis omdat de situatie met de vader niet meer te houden was. Laura wil haar studie graag afmaken en dan met Maaike op zichzelf gaan wonen. Maaike heeft een abortus gehad en is bang dat haar Surinaamse ex-vriend haar komt opzoeken en haar wat aandoet.

Nico: Is een 18-jarige jongen die niet kan hebben dat zijn vader na de dood van zijn moeder naar de prostituees gaat. Hij is snel boos en dreigt dan met van alles en nog wat. Hij is niet erg gehecht aan iemand speciaal.

Hannes & Hanneke: Zijn een stel. Hanneke is zwanger en ze zijn weggelopen omdat er te veel druk van Hannekes ouders op hun stond. Hannes doet het woord en Hanneke loopt een beetje aan zijn hand rond.

Arnold: Is een jongen uit Den Haag die na een zelfmoordpoging door het JAC is doorgestuurd naar het opvangcentrum. Hij kon namelijk niet terug naar zijn werk en vrienden.

Edje: Is een jongen van bijna 16 jaar oud die al diverse malen met de politie in aanraking is gekomen voor diefstal. Zijn moeder kon hem niet meer aan dus is naar een internaat gestuurd. Daar is hij weggelopen en zit een tijdje in het opvanghuis voor een 'afkoelingsperiode'.

Thomas: Is een 18-jarige jongen in de vijfde klas van het Atheneum en voelt zich verlaten door zijn ouders omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland. Hij gebruikte drugs en voelde zich onbegrepen door zijn voogd.

Louis: Is een jongen van 19 jaar oud die is weggelopen van huis omdat hij niet met zijn moeder en oma kon opschieten. Hij is erg agressief en is al in een paar tehuizen en inrichtingen geweest. Hij heeft epilepsie.



Hulpverleners:

Yvonne is de hoofdpersoon. We beleven het verhaal vanuit haar ogen. Zij is erg zorgzaam, vertrouwend, betrouwbaar en doeltreffend. Ze heeft geen diploma’s, maar wel drie kinderen. Vroeger heeft ze het zelf erg fijn gehad. Yvonne is de jongste uit het gezin, en haar ouders letten niet zo op haar. Ze was en is een echte knuffelbeer.

Tymen is een van de twee coördinatoren in het huis en wil graag dat alles wordt overlegd met de groep voordat er een beslissing wordt gemaakt. Hij is zorgzaam en voorzichtig. Hij wil graag dat alles georganiseerd is en gladjes verloopt wat soms wel wat problemen geeft met de andere leiders en de bezoekers.

Bas is ook een coördinator van het huis en is een sociaal werker. Hij 46 jaar oud en vind dat alles wel overlegd moet worden als het kan.

Klaas is eigenlijk de onderhoudsman maar omdat hij zelf ook een rottige jeugd heeft gehad,en in veel kindertehuizen heeft gezeten begrijpt hij veel en kan de mensen goed helpen. Klaas is een lange jonge met een bleek gezicht en een baard. Hij ziet er altijd uit of hij honger heeft

Ruud is een drugsspecialist, en heeft vroeger zelf ook drugs gebruikt. Hij kan drugsverslaafden erg goed adviseren bij het afkicken en opnieuw beginnen van je leven.

Rem loopt stage in het opvanghuis en rustig, en oersterk. Hij studeert psychologie, en hij wil graag na z'n studie nog een jaar in het huis blijven. Hij is praktisch en reëel.

Koen is een 'meester in de rechten' en een kruising tussen een teddybeer en een Rus, met die woeste snor en al die haren van hem. Hij is erg lief maar ook standvast.

Tim is een tengere 'jongen' van ongeveer 40 jaar. Hij heeft veel buurtwerk gedaan en heeft dus veel ervaring. Hij vindt dat over sommige beslissingen niet te lang nagedacht moet worden, en dat ze soms op het moment moeten worden genomen.

Elly is net van de Sociale Academie, en er gaat iets goeiigs van haar uit. Ze is zorgzaam en betrouwbaar.

Chiel is de kok en een stoere bink, met een heel klein hartje. Hij is erg zorgzaam en erg gesteld op Ali.

Lissy is de verpleegster en een beetje laconiek. Ze is erg aardig en zorgzaam. Ze is best streng maar wel rechtvaardig.

Anke is voor de administratie en heeft altijd tijd voor iedereen. Ze kan goed luisteren maar kan ook heel kwaad worden als het haar te veel wordt.

Ina is zorgzaam en betrouwbaar. Ze heeft kinderrecht en psychologie gedaan. Ze laat zich snel ompraten maar weet wel waar haar grenzen liggen. Iedereen zegt dat Yvonne en Ina op elkaar lijken. Ze is de irritatie bron van Yvonne en Yvonne voor haar. Ze lossen elkaar af, als ze nachtdienst hebben, dan zien ze elkaar zo min mogelijk.



Tijd:

De tijd die verstrijkt in het boek is van 1 december tot en met 18 maart.



Perspectief:

Het boek is een geschreven vanuit het standpunt van Yvonne.

"Bij de manege hadden ze er wel oren naar, een jongen als Charrie konden ze wel gebruiken. Ik moest maar eens langskomen met hem. Had hij rubberlaarzen, voor het werk in de stallen? En hoe stond het met de rest van zijn kleding? Ik schreef alles op, wat Charrie nodig had, ik zou er voor zorgen. Het voornaamste was, dat ze wisten wat er met Charrie aan de hand wasen dat ze een plaatsje voor hem hadden. Als hij wilde, kon hij meteen komen kennismaken en hij moest zelf maar bepalen, wanneer hij beginnen wou, 1 januari of meteen morgen al. Alleen … hij moest wel vroeg aan de slag, om 7 uur."



Plaats:

Het verhaal speelt zich voornamelijk in het opvangtehuis af en dat bevindt zich in Den Haag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen