Boekverslag : Guus Kuijer - De Zwarte Stenen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1115 woorden.

1) De zwarte stenen2) Guus Kuijer3) Querido4) de druk stond er niet in ik weet alleen wanneer het is geschreven dat is in 1984.5) Het is een liefdes/avonturen verhaal6) Dolon: grootste deel in het verhaal 16/17, veel meisjes vallen voor hem. Hij is slim en nieuwsgierig eerst vind hij de toren super en daarna niet meer.Gids: haar echte naam is Brigan maar in het verhaal komt er nog een Brigan naar voren vandaar Gids. Ze is een handelaarmeisje. Ze is slim en avontuurlijk en later wordt ze Dolon zijn vrouw.Omar: is de tweelingbroer van Dolon. Hij houd van dieren en de natuur tegenovergestelde dan een steenhouwer. Hij houd absoluut niet van de toren maar dat laat hij niet merken.7) Siri: de moeder van Dolon en omar.

Brigan: een handelaarmeisje waar Dolon eerst verliefd op is.

Dramok: een oude gek die als enige van de steenhouwers kan schrijven en lezen.8) het boek word de zwarte stenen genoemd omdat er een toren van die zwarte stenen word gebouwd en daar gaat het verhaal grotendeels over.9) in het. steenhouwers dorp: waar Dolon en omar wonen

In het handelaars dorp; waar Gids en Brigan wonen.

In het diepe bos: bij de Zari waar Gids en Dolon een tijdje wonen.10) Er is geen tijd genoemd in het boek maar de gebeurtenissen bij elkaar duren ongeveer 9 jaar.11) het gaat over dat een jongen wil bewijzen dat de toren allemaal een leugen is.12) De toren komt steeds terug in het verhaal.13) Auctoriale verteller.14) Z.o.z15) Dolon en omar zijn 14 jaar en wonen samen met hun ouders in een steenhouwerdorp. Vlakbij het dorp staat een toren dat is de steenhouwers een ideaal, al generaties lang bouwen er mensen aan die toren. De toren wordt gebouwd om een op de bovenste trans te kunnen wonen waar alles goed zal zijn.Dolon en omar mogen ook meebouwen als ze 15 zijn net zoals de andere steen houwers. Dolon heeft er veel zin in maar omar niet die houd meer van de natuur. Een eindje verder is er nog een dorp het handelaarsdorp. Daar mogen de steenhouwers niet komen en andersom.

Op een dag vind Dolon op de kruising van het handelaarspad en het vrouwenpad een armband. Hij wilt de armband terugbrengen maar eerst gaat hij zwemmen hij legt die armband onder zijn kleren. En even later als hij terug komt voelt hij onder ze kleren een briefje. Hij kan niet lezen en schrijven dus hij gaat naar iemand die dat wel kan. Hij gaat naar Dramok een oude man. Hij is de enigste van de steenhouwers die kan lezen en schrijven dus iedereen verklaart hem voor gek. Dramok vertelt dat het een liefdebriefje toen Dolon dat hoorde wilde hij nog liever dat meisje vinden en die armband terugbrengen.(hij was verliefd geworden op dat meisje want hij zag haar wel eens over het handelaarspad lopen.

Dolon gaat s’nachts naar het handelaarsdorp en daar ziet hij een meisje ( haar naam is Brigan maar ze noemt zichzelf Gids) hij vraagt waar hij het meisje van de armband kan vinden( wat er stond een naam op de armband) ze hielp hem dat meisje zoeken, ondertussen werd zij ook verliefd op Dolon.

Toen hij terug ging naar het steenhouwers dorp had hij geen zin om naar huis te gaan dus hij ging de toren maar beklimmen. Toen hij bovenaan kwam was hij zo moe dat hij in een gat viel en in slaap viel. Dan ontdekken de wachters hem en nemen hem gevangen. Ze brengen hem naar beneden. Ondertussen was Brigan naar de rivier gegaan waar zij met Dolon had afgesproken. Maar ze zag alleen omar daar. Toen ze naar de rivier liep voelde ze dat ze achterna werd gelopen en toen kwam Brigan tevoorschijn. Ze liepen naar omar toe en vroegen aan hem waar Dolon was. Hij zei dat Dolon naar de toren was en dat hij ongerust was geworden omdat hij hier ook had afgesproken met Dolon.

Ze gingen hem maar zoeken maar ze wisten dat de meisjes niet in de steenhouwers dorp mochten komen dus ze gingen langs de rivier via de begraafplaats naar de toren. Toen ze op de begraafplaats kwamen ging er opeens een grafsteen omhoog en daar kwam Brigan’s vader uit. Ze gingen bij die grafsteen naar beneden en kwamen in een grote ruimte daar zagen ze Dolon met een wachter. Gids doodde de wachter en bevrijde Dolon. Sinds toen hield Dolon niet meer van de toren.

Een paar dagen later werden Dolon en omar 15 jaar en mochten ze meebouwen aan de toren. Omar vond het afschuwelijk maar hij liet niks merken tot op een dag hij het niet meer voor zich kon houden dat hij de toren haatte. Omar had ook een eend waar hij zielsveel van hield. De wachters hadden de eend gepakt en hem meegenomen op de toren naar de bovenste trans. Omar ging er achterna, Dolon zag hem en ging weer achter omar aan. Toen hij boven kwam werd omar van de toren afgeduwd. Omar is dood.

Dolon zit hier erg mee en gaat weg van de toren weg van het dorp.

Hij volgt de weg van de zwarte stenen (dat is de weg waar de zwarte stenen voor de toren worden vervoerd) daar komt hij Gids tegen, Gids kwam erachter dat ze verliefd was geworden op Dolon en hoorde dat Dolon was weggelopen en ging hem achterna.

Onderweg kwamen ze een man tegen en gingen hem achterna. Bij een beekje zien ze mensen. Het volk zari, als Dolon en Gids aan komen lopen zijn de mensen bang voor hun maar Gids laat zien dat ze geen kwaad in de zin hebben. Dolon en Gids bleven daar een paar maanden totdat er 3 mannen kwamen die de zari overtuigde ook een toren te maken. Dolon en Gids konden de zari niet overtuigen omdat niet te doen dus gingen ze maar weg. Ze maakt een reis naar het noorden, toen ze daar aankwamen zagen ze een hele hoge toren waarvan je de transen niet kon tellen. Maar toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat ze hem aan het afbreken waren. Dat bracht Dolon op een idee dat het ideaal niet klopte en dat de wachters zelf dat ideaal ook hadden gehad. Maar gestopt waren met bouwen, en ze moesten de stenen kwijt dus gaven ze andere volken maar dat ideaal. Dolon gaat terug naar het steen houwers volk en vertelt hen wat hij allemaal gezien had maar niemand gelooft hem en Dramok die het ook al een keer tegen Dolon had gezegd over de toren zei dat Dolon loog. Dramok en zijn vrouw worden gestenigd en Gids en Dolon werden niet gelooft de steenhouwers volk wilde nog steeds aan de toren blijven bouwen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen