Boekverslag : Jan Terlouw - Hoogspanning
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1529 woorden.

Algemeen:

J. Terlouw, Hoogspanning, 48e druk, Friesland, oorspronkelijke druk 1991.Schrijver:

Jan Terlouw is geboren op 15 November 1937 in Kamperveen. Jan Terlouw is getrouwd en heeft een zoon en drie dochters.

Na de middelbare school studeerde Jan Terlouw wiskunde en natuurkunde in Utrecht en deed daarna 13 jaar onderzoek in de natuurkunde: in Nederland, de Verenigde Staten en Zweden. Daarna ging hij in de politiek. In 1971 kwam hij in de D'66. Twee jaar later werd hij voorzitter van de Tweede Kamerfractie. Waarschijnlijk hebben zijn jeugdboeken bijgedragen aan de populariteit onder jongeren van D'66. Hij werd minister van Economische Zaken in het tweede en derde kabinet-Van Agt. Na de verkiezingsnederlaag van D'66 in 1982 verliet hij de politiek en ging in Parijs als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers werken. In 1991 werd hij Commissaris van de Koningin in Gelderland. Eind 1996 ging hij met pensioen, maar van 1999 tot en met 2003 zat hij in de Eerste Kamer.

Boeken die hij heeft geschreven:

1970 Oom Willibrord (Van Holkema & Warendorf / 10e druk 2000)

1970 Pjotr : vrijwillig verbannen naar Siberië (Van Holkema & Warendorf / 25e druk 2005)

1971 Bij ons in Caddum (Van Holkema & Warendorf)

1971 Koning van Katoren (Lemniscaat / 50e druk 2004)

1972 Oorlogswinter (Lemniscaat / 57e druk 2003)

1973 Briefgeheim (Lemniscaat / 27e druk 1998)

1975 De nieuwe trapeze : een reeks originele verhalen en gedichten voor de basisschool; D (Wolters-Noordhoff)

1976 Oosterschelde : windkracht 10 (Lemniscaat / 33e druk 2005)

1983 De kloof (Lemniscaat / 17e druk 1999)

1986 Gevangenis met een open deur (Lemniscaat / 10e druk 1996)

1989 De kunstrijder (Lemniscaat / 11e druk 1999)

1993 De uitdaging en andere verhalen (Lemniscaat / 3e druk 1993)

1998 Eigen rechter (Lemniscaat)Genre:

Het is een avonturenverhaal. Het is heel spannend als ze worden op gesloten in een transformatorhuisje.Onderwerp:

Het boek gaat over een gezin in Heereveen. Dit gezin wordt overvallen. En maakt nog heel veel spannende dingen mee.Thematiek:

Elektriciteit is heel belangrijk. Zeker voor een grote stad als Heereveen. Als de elektriciteit uitvalt dan heb je niks meer geen licht, koelkast doet het niet ga zo maar door. Als de elektriciteit uitvalt kunnen er gevaarlijke situaties gebeuren.Samenvatting van de inhoud:

Het verhaal speelt zich af in een koude winter, het vriest zo’n 20 graden. De waterleidingen zijn bevroren en de stroom is uitgevallen.

Als Joost, vader en Suzanne terug naar huis lopen van het schaatsen ziet Suzanne een meisje tegen een lantarenpaal zitten. Ze is half bevroren. Ze besluiten haar mee naar huis te nemen. Het meisje heet Doris. Doris word in een bed gestopt en slaapt gelijk, de volgende dag glipt ze er snel tussen uit.

Toch was Doris niet als eerste het huis uit, vader en Susanne waren naar opa gegaan want de opa van de familie Siebsma woont alleen in een flatje. Ze komen net op tijd want opa ligt in zijn bed en voelt koud aan. Ze verzorgen opa goed en beloven om een paar dagen later weer langs te komen.

Ondertussen is Doris naar huis om een formule op te halen. Haar vader en zij zijn ontvoerd door de ex bazen van haar vader. Haar vader had een nieuw soort isolatie uitgevonden. De bazen van Doris‘ vader wilden die formule van hem kopen maar Doris´ wilde dat niet. Toen hebben ze hen ontvoerd. Doris kan haar vader weer vrij krijgen door die formule te geven. Onderweg werd ze moe en ging tegen een paaltje zitten, toen zag Joost haar.Nu ze thuis is haalt ze de formule uit de brandkast en typt hem over met een paar veranderingen. Als ze klaar is gaat ze weer terug naar het huis waar zij en haar vader gevangen zitten. Terwijl ze lopend langs een transformatorhuisje komt, hoort ze stemmen. Ze rent er naar toe en opent de deur. De stemmen kwamen van Joost en zijn vriend Rutger. Ze bleken daar de hele nacht opgesloten te hebben gezeten.

Doris wilde nog wel even terug naar de familie Siebsma, dus toen ze daar aan kwam vertelde ze heel het verhaal van haar vader en de ontvoering. Ze gaan actie ondernemen en bellen de politie. De politie belt aan bij het huis wat Joost had gevonden en dan worden de twee misdadigers gearresteerd.Hoofdpersoon:

Joost is de hoofdpersoon van het verhaal hij is 16 jaar en woont in Heereveen over zijn uiterlijk wordt niks verteld.

Joost heeft een terug getrokken karakter, niet zo gek veel vrienden en wil zich vaak bewijzen.

Zijn karakter heeft zeker wel invloed op het verhaal; hij probeerde zich te bewijzen door achter die criminelen aan te gaan en daardoor de vader van ‘Doris’ te bevrijden.

De gebeurtenissen hebben ook invloed op zijn karakter, want het is een spannend verhaal en hij heeft een nogal terug getrokken karakter en nu moet hij wel vaak in actie komen en dus heeft het wel degelijk invloed op zijn karakter.

Joost heeft zeker een probleem als hij op een gegeven moment samen met zijn vriend vast zit in een transformator huisje. Nu moet hij zelf maatregelen gaan nemen. Hij kan doormiddel van de hendel overhalen de stroom weer door de hoogspanningsdraden te laten lopen, maar hij denkt als er nou mensen aan die hoogspanningsdraden zitten kunnen er hele gevaarlijke dingen gebeuren! Daarom doet hij het ook niet!Plaats:

Het verhaal speelt zicht af in Heereveen. Dat is een middel grote stad met ongeveer 40.000 inwoners. Heereveen ligt in de provincie Friesland.

De omgeving is een beetje belangrijk voor het verhaal, want in Friesland vriest het altijd veel harder dan in het zuiden van Nederland. In het verhaal vriest het heel erg hard; ongeveer 20 graden onder nul en in een stad als Heereveen vallen er door die vrieskou heel veel dingen uit.Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de winter. Welk jaar staat niet vermeld maar er zijn wel auto’s en stroomvoorzieningen dus het speelt zich waarschijnlijk in 1980 afgespeeld hebben.

Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd, want Doris is al gevonden en een poosje later gaat het erover dat Doris met haar vader praat over het Deltaschuim en dat ze worden ontvoerd en daarna gaat het weer over Joost die in het transformatorhuisje zit. Dus het verhaal wisselt wel eens van tijd en is dus niet chronologisch opgebouwd.

Perspectief:

Je volgt het verhaal vanuit een auctoriale verteller want je beleeft het verhaal steeds uit andere oogpunten.Spanning:

Er zit zeker spanning in het verhaal, de omgeving is al spannend omdat het zo heel erg koud is en bijna levensgevaarlijk want het was soms wel 26 graden onder nul!!

In de tijd zit niet veel spanning er is geen oorlog of zo maar het is alleen maar steenkoud en dat is zeker wel spannend, want je weet nooit of ze dat zullen overleven.

Er zit ook veel spanning in de personen, zeker als Joost in dat huisje zit en hij moet beslissen of hij de hoogspanningskabels weer aan gaat zetten of als Joost bij dat huis komt waar de vader van Doris gevangen zit.Opbouw:

Er is een verdeling in hoofdstukken en soms nog in alinea’s.

Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd, er wordt wel eens terug gesprongen in de tijd.

Er zijn best wel veel flashbacks: bijvoorbeeld de flashback bij de ontvoering van Doris en haar vader. Er wordt niet verder in de toekomst gekeken.

Er zit niet echt een climax in het verhaal, er zitten wel heel veel gebeurtenissen in.

Het slot is blij, want alles is dan opgelost en de criminelen zijn gevangen. Het is een gesloten verhaal want alles is al opgelost.Mening:

Goed: ik vond het boek goed er zat best wel veel spanning in. In het begin dacht ik dat het boek dus echt super saai was, maar als je eenmaal aan het lezen was, was het zo voorbij, want algauw begint het spannend te worden en wil je alleen maar doorlezen hoe het afloopt!!

Droevig: het is een droevig verhaal: want de ontvoering van Doris’ vader is zeker niet leuk en de keuze die hij moet maken om de hendel over te halen.

Spannend: spannend is het zeker: de ontvoering van Doris’vader hoe zal dat aflopen? Zullen ze het overleven in de vrieskou? Komen ze nog allebei veilig en wel uit het transformatorhuisje? Dit zijn allemaal vragen die ik me afvroeg, toen ik het boek aan het lezen was! Maar gelukkig kwam alles nog goed op het eind!

Sympathiek: het is sympathiek, omdat er in de tijd dat ze heel droevig waren ook nog berichten kwamen die toch wel leuk waren!

Goed van lengte: het boek is zeker goed van lengte: want het loopt goed af. Alles wordt opgelost de criminelen worden opgepakt en iedereen komt veilig thuis en overleeft het! Ook de verschrikkelijke kou wordt overleeft!

Niet humoristische: het boek is zeker niet humoristische! De ontvoering van Doris’vader. Ze zitten opgesloten in het transformatorhuisje. Dit zijn allemaal dingen die echt niet leuk zijn!

Niet informatief: het is niet informatief! In deze tijd komen zulke situaties zeker niet meer voor. Zeker niet in Nederland dat het zo koud zal zijn. Ontvoeringen komen nog wel voor maar niet dat je wordt opgesloten in een transformatorhuisje en een hendel moet overtrekken om de stroom weer aan te laten gaan!

Christelijk: het is een christelijk boek, want als Joost vast zit in het transformatorhuisje bidden zijn ouders voor hem of God hen wil bewaren en veilig terug brengen!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen