Boekverslag : Jos Vandeloo - De Engelse Les
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 641 woorden.

Identiteitskaart BoekBoek: De Engelse Les

Schrijver: Jos Vandeloo

Doelgroep: proza

Eerste druk: 1980

Gelezen druk: 4e

Uitgeverij: ManteauOpbouw:

Het boek heeft 213 pagina’s en 17 hoofdstukken. De hoofdstukken worden gewoon genummerd met een twee en drie.

Informatie Schrijver

Jos Vandeloo (GEB. in 1925) kreeg een technische opleiding als scheikundige in de mijnindustrie, was steenkolendeskundige, daarna werkzaam in de journalistiek en de uitgeverij. Herinneringen aan de tijd in de mijnen vindt men veelvuldig terug in zijn verhalen en romans, b.v. in het verhaal Een mannetje uit Polen en in de roman De muggen.

Hij maakte naam met het verhaal De muur (1958) en de korte roman over de kernkrachtrisico's, Het gevaar (1960). Het laatste boek, Het gevaar is in zoverre wel zeer opmerkelijk omdat Vandeloo al in 1960 als een van de weinigen nadenkt over de gevaren van atoomenergie. Wat hij in dit boek weergeeft ( het speelt naar we moeten aannemen in de Belgische plaats Doel) lijkt in 1986 in de Sovjet Unie realiteit te worden.

Vandeloo is te beschouwen als een heel geëngageerd schrijver. Zijn korte verhalen werden tot ver in Oost-Europa bekend.

Bron: http://www.collegenet.nlThemaHet gaat over een relatie tussen een jongen van 18 jaar en een vrouw van 40 jaar. De schrijver toont in het verhaal dat de leeftijd geen verschil maakt in het de liefde.SamenvattingPhillipe Hackman is een jongen dat school beu is. Hij wil liever beginnen werken in het bedrijf van zijn vader. Zijn vader vindt dat hij eerst zijn diploma moet behalen. En als dat al niet genoeg is moet Phillipe ook bijles Engels volgen. Hij gaat bijles volgen bij Hélène Duparcq, een vrouw van rond de 40 jaar. In het begin volgt hij de lessen met tegenzin. Totdat hij haar een elegante vrouw voor haar leeftijd begint te vinden. Na een tijdje begint hij dan ook verliefd te worden op haar. Hij gaat haar meer en meer bezoeken buiten de les. Uiteindelijk krijgen ze dan een relatie, die ze voor de buitenwereld verzwijgen. Hun relatie is spannend en opwindend en misschien te mooi om waar te zijn. Want op een dag komt Phillipe haar badkamer verassend binnen, om haar te laten schrikken. Ze maakt een rare sprong en valt in bad met de haardroger. Ze wordt direct geëlektrocuteerd. Phillipe vlucht gelijk naar huis maar de politie komt erachter dat hij bij haar was. Daarom vlucht hij zijn huis, zijn stad met de trein richting het Zuiden.TijdHet verhaal speelt zich in 1978-1979 af. De tijd is niet precies op te maken uit het verhaal maar het duurt zeker een paar maanden in de winter. (bladzijde 181: 'De hele winter bleven ze elkaar trouw.)(bladzijde 189: 'Het voorjaar zat al in de lucht.)

Verteller

Het verhaal zien we door de ogen van Phillipe, alles wordt vanuit zijn standpunt bekeken. Dit zorgt er ook voor dat het boek niet te ingewikkeld wordt.RuimteEr zijn maar weinig ruimtes in het verhaal. De belangrijkste ruimte is het huis van Hélène waar het grootste gedeelte van het verhaal plaats vindt. Het staat waarschijnlijk in Antwerpen en het is een oud sjiek herenhuis. En andere ruimte is het bedrijf van de vader van Phillipe waar Phillipe zelf ook werkt.HoofdpersoonPhillipe Hackman: Phillipe is een romantische jongen die moeilijk met zijn gevoelens overweg kan. Op blz. 195 en 196 heeft hij een gedicht geschreven voor Hélène. Hij kan ook een erg dwarse jongen zijn. Hij kan het niet zo goed met zijn vader vinden ( blz. 86 en 87)Eigen MeningIk vond het geen spannend boek, dit komt doordat er steeds hetzelfde gebeurt en weinig plotselinge gebeurtenissen. Boeiend vond ik het verhaal ook niet echt omdat ik me niet kan voorstellen dat een zo’n jongen een relatie kan krijgen met iemand van de leeftijd van zijn moeder.De schrijver heeft de relatie met diepgang omgeschreven en niet oppervlakkig, hij omschrijft de gevoelens van de hoofdpersonen erg goed en uitgebreid. Voor mij was het soms zelfs een beetje TE uitgebreid.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen