Boekverslag : Yvonne Keuls - Jan Rap En Z'n Maat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 907 woorden.

Jan Rap en z’n maat van Yvonne Keuls.



A. Verwachting en eerste reactie



Mijn verwachting en eerste reactie van het boek kan ik me niet meer herinneren. Ik was volgens mij 13 toen ik dit boek voor het eerst las. Ik weet dus niet meer wat ik er toen van dacht. Ik heb het boek nu weer gelezen, omdat ik niet meer precies wist hoe het verhaal liep. Ik had een boek nodig voor mijn bespreking en heb toen deze maar gekozen. En nu maak ik er een boekverslag van.



B. Beknopte samenvatting en analyse



Het boek gaat over een opvangtehuis voor kinderen die nergens anders meer terecht kunnen. De mensen die dat opgezet hebben beginnen vol goede moed, maar al snel blijkt dat het niet werkt. De patiënten willen niet meer weg uit het huis. Als alles echt uit de hand loopt, besluiten ze het huis dicht te doen.



* Motieven



Het boek heeft een heleboel motieven. Hulp is daar een van, want alle kinderen die in het tehuis komen zijn op zoek naar hulp. En die hulp krijgen ze ook. Verder zijn ze op zoek naar liefde, geborgenheid en veiligheid. Ook dat zijn motieven. Ten slotte is agressie een motief, want de patiënten die slaan elkaar om de haverklap de kop in.



* Personages



De hoofdpersoon in het boek is Yvonne. Zij is een van de weinige stafleden in het tehuis die niet deskundig is op een bepaald gebied. Het enige dat zij heeft, zijn kinderen die ze opgevoed heeft. Toch doet ze heel veel op gevoel en daar komt ze heel ver mee. Maar niet bij alle patiënten. Elk kind heeft zijn eigen favoriet, en Yvonne is dat voor Gemma. Yvonne is een vrouw die om elk kind geeft, wat hij of zij vroeger ook heeft uitgespookt. Zij gelooft erin dat mensen kunnen veranderen als ze maar liefde en aandacht krijgen en het gevoel hebben dat ze erbij horen.



Er zijn een heleboel bij bijpersonen in het boek en allemaal zijn ze even belangrijk. Ik zal ze op een rijtje geven. Eerst de stafleden:



- Tymen, 26 jaar, socioloog, coördinator

- Bas, sociaal werker, 4 jaar, coördinator

- Klaas, onderhoudsman, heeft zelf vroeger ook in allerlei kindertehuizen gezeten

- Ruud, drugspecialist, was vroeger ook gebruiker, hij kan na een tijdje het werk niet

meer aan en gaat zelf ook weer gebruiken. Hij wordt ontslagen en alleen nog als

extern deskundige geraadpleegd.

- Rem, studeert psychologie

- Koen, meester in de rechten

- Tim, 40 jaar, maatschappelijk werker

- Elly, net klaar op de sociale academie

- Chiel, de kok

- Lissy, de verpleegster

- Anke is er voor de administratie

- Ina heeft kinderrecht gestudeerd

- Verteller zelf, Yvonne, heeft drie kinderen, geen diploma's

- Dokter Margriet, zij onderzoekt de cliënten en stuurt ze eventueel door. Aan haar is het

boek opgedragen.

Dan zijn er nog een heleboel jongeren die in het tehuis hebben gezeten.



- Joop, 22 jaar, heeft na twee zelfmoordpogingen een verlamde arm overgehouden.

- Gemma, een vrolijke meid, is verkracht op haar zevende en dertiende jaar.

- Charrie, stottert, heeft in vijf kindertehuizen gezeten, maar is daar weggelopen. Zijn familie wil hem niet meer.

- Klaasje heeft een pakje shag opgegeten en is na het ziekenhuis doorgestuurd naar dit opvangtehuis.

- Lenny, 26 jaar, is verslaafd aan drugs en heeft zelfmoordpogingen gedaan.

- Derek is homo en weet niet hoe hij zich moet gedragen en komt daardoor steeds in de problemen.

- Hannes en Hanneke, 18 en 16 jaar, zijn samen zwanger en kunnen niks doen zonder elkaar.

- Pieter Juweel is een dealer, een dief en een junk.



* Perspectief en verteller



Het verhaal wordt allen maar verteld door Yvonne. Je weet alles van Yvonne’s gedachten maar niks van de anderen. Je weet wel veel van de anderen, maar dat komt doordat dat allemaal besproken wordt binnen de stafvergaderingen.



* Ruimte



Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in het opvangtehuis. Daar gebeuren alle leuke en niet leuke dingen. Er komen weinig andere plaatsen in voor, dus dat vind ik niet de moeite waard om te vertellen.



* Stijl



In het boek wordt ontzettend veel beschreven. Alle details komen uit het boek waar alle stafleden in schrijven. Daar wordt precies verteld hoe een patiënt deed en reageerde. Verder zijn er veel dialogen terug te vinden in het boek. Dat is zelfs tot vervelens toe.



* Thema



Het thema van het boek is ‘probleemkinderen die in een opvangtehuis zitten en hun leven weer op proberen te bouwen’.



* Tijd



De tijd die verstrijkt in het boek is van 1 december tot en met 18 maart. Het boek is in dagboekstijl, vandaar dat het zo precies te zeggen is.



* Titelverklaring



De titel slaat terug op een zin die Gemma zei toen ze in moest vullen door wie ze opgevoed was. Ze zei toen: ‘vraag 6a: door wie bent u opgevoed? Há—há… Door wie ben ik opgevoed?? Door Jan Rap en z’n maat… wacht effe, zal het gelijk effe invullen…’



D. Eindoordeel en evaluatie.



Ik vond het een interessant boek om te lezen. De kinderen die hier bij elkaar zijn gezet, kunnen in het echt waarschijnlijk niet met elkaar opschieten. In het boek slaan ze elkaar de hersens al in, laat staan in het echt. De manier waarop met verslavingen, verkrachtingen en alle andere moeilijke dingen wordt omgegaan vind ik goed. Ik vind wel dat de nadruk te veel op drugs ligt. Heel veel van de patiënten hebben een drugsverslaving, of hebben die gehad. Niet alle kinderen die problemen hebben, gaan drugs gebruiken. Dat vind ik dus een minpuntje. Verder is het een makkelijk boek om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen