Boekverslag : Misty Bernall - Cassie Zei Ja
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2027 woorden.

Samenvatting
A zakelijke gegevens

1. Cassie zei ‘ja’
2a. Misty Bernall, vertaald door Petra Geertse
2b. Misty Bernall is de schrijver van het boek en tegelijkertijd ook de moeder van de hoofdpersoon. Ze is getrouwd in 1980 met Brad Bernall en samen hebben ze twee kinderen: Cassie (17) en Chris (15). Cassie is doodgeschoten op 20 april 1999. De familie Bernall geloofde in God. Misty Bernall heeft gewerkt op de juridische afdeling van Lockhead Martin, maar is daar in 1996 mee gestopt, omdat ze meer aandacht aan haar kinderen wilde besteden. Toen 3 jaar later haar dochter Cassie werd doodgeschoten is ze een boek gaan schrijven. Dit deed ze voor Cassie en ook om haar verdriet te verwerken. Maar de hoofdreden is om het zinloos geweld tegen te gaan. Ze wil vooral de ouders bereiken met haar boek. De ouders moeten weten waar hun kinderen mee bezig zijn en of ze niet toevallig ook moordplannen hebben of zoiets.
2c. ze geen andere boeken geschreven
3. de illustrator van de Nederlandse uitgaven: André Veen
4. naam uitgever: Ark Boeken plaats: Amsterdam jaar: 2000 uitgave: derde druk

B Inhoud van het boek
1. Ik vond het genre heel moeilijk te bepalen. Ik dacht aan een jeugdroman, omdat de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon veel aandacht krijgt. Maar het boek is ook gericht op ouderen, volwassen mensen. Dan zou je kunnen zeggen dat het een adolescentenroman is.
Het boek is een biografie van het leven van Cassie, het wordt verteld in een niet-chronologische volgorde.
Het speelt in deze tijd dus alles bij elkaar denk ik dat het een geëngageerde roman is.
2a. De hoofdpersoon is heel duidelijk Cassie Bernall. Om haar draait het hele boek en voor haar is het boek ook geschreven. Cassie is 17 jaar geworden. Ze heeft blond lang haar en blauwe ogen, wat ook heel duidelijk op de foto te zien is.
Cassie is in het boek een ‘karakter’. Je maakt haar mee in een duistere tijd, maar ook in de tijd dat ze echt tot God kwam. Eigenschappen waar veel mensen het over hadden was haar zorgende karakter, haar onzelfzuchtigheid, maar volgens haar moeder kon Cassie ook heel egoïstisch en koppig zijn.
Cassie heeft het ook heel moeilijk met haar bekering tot God, dat lees je ook in haar brieven die tussen het verhaal staan. Ze vraagt zich af of ze op het goede spoor zit en in momenten waar ze God het meest nodig heeft, begrijpt ze niet waar Hij is.
Cassie was verder gewoon een normale meid, zoals iedereen van haar leeftijd. Soms hoorde ze er niet echt bij, maar ze zat toch ook met haar gewicht en deed veel aan haar uiterlijk, zoals alle meiden in de puberteit dat doen.
Cassie verandert heel duidelijk. Eerst is het een gewone leuke tiener, maar door haar vriendschap met Mona verandert ze in een moordlustige tiener. Nadat ze naar een andere school is geplaatst door haar ouders en ze met het kamp van de plaatselijke kerk is weggeweest, is ze volledig veranderd in een tiener die helemaal voor God wil leven.
p.s. ‘Echt waar, ik wil helemaal voor God leven. Het is moeilijk en beangstigend, maar heel erg de moeite waard.’
Ook haar interesses veranderden; eerst was ze geobsedeerd van death rock en Marilyn Manson, maar in haar ‘nieuwe’ leven had ze belangstelling voor fotografie, poëzie en de natuur.
Na haar dood wordt ze vanwege haar getuigenis door veel mensen aangezien als martelares.
2b. - Misty Bernall is de moeder van Cassie en de schrijfster van dit boek. Over haar weet ik niet veel karaktereigenschappen, omdat zij het boek schrijft en meer verteld over hoe andere mensen de dood van Cassie beleefden. Misty heeft donkerblond krullend haar. Toen ze het verhaal hoorde van Cassies getuigenis, wist ze dat zij nooit zo sterk had kunnen zijn als Cassie. Ze heeft veel moeite gehad met het verwerken van de dood van Cassie, daarom heeft ze ook een boek geschreven. Ze wil niet dat andere mensen dit ook overkomt.
- Brad Bernall is de vader van Cassie. Hij heeft donker haar en een snor. Brad heeft het gebeurde snel verwerkt en naast hem neergelegd. Hij zegt dat hij vrede heeft met Cassies dood en troost vindt in de zekerheid dat ze bij God is. Verder weet ik ook weinig over Brad, omdat ook hij weinig aan het woord komt.
- Chris Bernall is een broer van Cassie. Hij was erg geschokt door Cassies dood. En hij was daarna erg gevoelig voor dingen die met de dood te maken hadden.
Op een avond stond Chris met een aantal vrienden in de tent. Hij zag dat iemand met een zwarte stift een kogel op de ballon getekend had, alsof erop geschoten was. Chris werd er misselijk van en prikte de ballon kapot.
Chris heeft het verlies van zijn zus heel goed verwerkt. Hij is veranderd na Cassies dood. Hij wil net als Cassie zijn en hij probeert guller en vriendelijker te zijn ook probeert hij anderen niet te beoordelen op hun uiterlijk, net als Cassie.
- Mona was de beste vriendin van Cassie toen Cassie in een duistere tijd leefde. Mona had plannen om haar ouders te vermoorden en daarna haarzelf. Mona kon niet iemand recht in het gezicht kijken,
vooral niet de mensen voor wie ze moordplannen had bedacht.
Ze zag zichzelf als vampier. n een brief schreef Mona: ‘Mijn darmen verlangen naar dat vreemde spul. Ik moet mezelf doden, we moeten je ouders doden. School is klote; dood mij en je ouders en daarna jezelf, zodat je niet naar de gevangenis hoeft. Want daar zul je terechtkomen.’
2c. Cassie-Misty Misty had het gevoel dat ze te weinig aandacht aan Cassie bestede. In de tijd dat Cassie zich bezighield met doden, kon Misty,l Cassie niet bereiken en Cassie deed alsof ze een hekel had aan haar moeder. De laatste jaren van haar leven konden ze wel goed met elkaar opschieten.
Cassie-Brad Cassie en haar vader konden wel heel goed met elkaar overweg, zelfs in Cassies duistere tijd kon Brad, Cassie nog bereiken en deed Cassie ook lief tegen haar vader. Toen Cassie nog niet geboren was vond Brad het helemaal niet leuk dat hij vader werd, maar toen Cassie geboren was veranderde zijn gedachte helemaal. Hij was direct verliefd op haar. En dat is altijd zo gebleven. Brad nam Cassie mee op de motor toen ze nog niet eens één jaar was. En hij voelde zich vreselijk schuldig toen bij een val tijdens één van die motorritjes Cassies been gebroken was.
Cassie-Mona Met Mona deed Cassie veel tijdens haar duistere periode. Ze rookte samen marihuana en schreven brieven naar elkaar met de meest vreselijke uitspraken. Toen Cassies ouders, Cassie en Mona uit elkaar haalden waren ze hier allebei niet zo blij mee. Twee jaar voordat Cassie stierf ging ze niet meer met Mona om, maar ze vond het wel vreselijk als Mona en haar vroegere vrienden schreeuwend en scheldend langs Cassies huis reden.
Cassie-Cassandra Cassie vertelde Cassandra veel over haar geloof en dat ze het heel moeilijk vond om helemaal naar Gods wil te leven. Volgens Cassandra zei Cassie nooit over haarzelf dat alles goed was.
Mona- Omdat Mona moordplannen had besproken met Cassie over
Cassies ouders Misty en Brad, kon Mona hen niet recht in de ogen kijken. Cassie’s vader en moeder maakten zich zorgen om Mona en waren ook boos op haar, omdat Mona, Cassie op ‘het verkeerde pad’ bracht. En ze maakten zich zorgen, omdat Mona in hun ogen heel verkeerd bezig was. Daarom zorgden Cassies ouders ervoor dat Mona en Cassie elkaar nooit meer zagen, door Cassie naar een particuliere school te sturen.
Cassie-Chris Cassie en Chris waren broer en zus maar voor elkaar waren ze als beste vrienden. Ze deden veel samen. Cassie bracht Chris overal naar toe. Na Cassies dood had Chris het gevoel dat bij hij haar pijn gedaan had. Chris had een gedicht gevonden van Cassie, over Chris. Chris had net gedaan alsof bij zich schaamde voor Cassie in het bijzijn van zijn vrienden.
Chris wilde graag net als Cassie leven. En Chris had het gevoel dat Cassies dood een betekenis voor hem had.
3. het speelt af in Amerika
4. Het boek begint met het drama op 20 april, want dat is de reden van het boek. Daarna komen levensbeschrijvingen van Cassie en hoe ze geleefd heeft. Het verhaal is dus niet chronologisch verteld. Het hele boek is eigenlijk één grote flash back. De ene keer ga je verder terug dan de andere keer. En dan verteld Misty weer hoe ze zich voelt bij het schrijven van bepaalde woorden.
5. kijk voor de samenvatting op blz. 5
6. het begin van het boek begint met het einde van Cassies leven
7. het verhaal duur 18 jaar en van die 18 jaar worden iedere keer kleine stukjes van het leven wat uitgebreider vertelt
8. Het boek is geschreven in ik-perspectief. Misty verteld over Cassie’s leven en wat ze ermee deed.
Ik besloot Brad op te bellen…

Samenvatting
Cassies leven:
Op 6 november 1981 werd Cassie geboren. Als ze zes maanden oud is gaatc ze al met haar vader mee op de brommer. Toen Cassie ongeveer 15 jaar was trok ze meer op met Mona. Ze ging zich bezighouden met moorden, rookte marihuana en sigaretten. Dit was de reden dat Cassie van de Beaver af moest en naar een particuliere school moest. Haar kamer en tas werden regelmatig onderzocht en de telefoon werd afgetapt. Ze mocht het huis niet verlaten zonder toestemming van haar ouders. In het voorjaar van 1997 ging Cassie mee met het kamp van de plaatselijke kerk. Haar ouders twijfelden eerst of ze haar mee zouden laten gaan, omdat ze niet wisten of ze Cassie konden vertrouwen, maar op aandringen van Jamie, mocht ze toch mee. Toen haar ouders haar aan het eind van het kamp weer ophaalden, was Cassie zichtbaar veranderd; ze lachte.
Cassie gooide haar death rock CD’s weg en ging zich interesseren voor de natuur en voor God. Ze had het vaak moeilijk met het geloof, maar kon zich staande houden.
Het was twintig april 1999 en om kwart voor zes vertrok Brad naar zijn werk. Misty stond op om de kinderen wakker te maken. Cassie was moeilijk uit bed te krijgen, omdat ze de avond ervoor laat was opgebleven om haar huiswerk te maken. Haar boeken lagen nog verspreidt over de keukentafel. Misty deed haar best, Cassie niet te verwijten dat ze altijd nog zoveel moest doen voor ze naar school ging. Om 10 voor half 8 ging Chris naar school. Cassie trok ook haar schoenen aan en ging ook op weg. Misty zei: ”Dag Cass, ik houd van je” en Cassie mompelde terug: ”Ik ook van jou, mam.” Cassie liep naar school waar ze een briefje gaf aan Amanda met de woorden ‘Echt waar, ik wil helemaal voor God leven. Het is moeilijk en beangstigend, maar heel erg de moeite waard.’
Om ongeveer kwart over elf ging Cassie naar de bibliotheek om een huiswerkopdracht te maken. Nog geen 5 minuten later stormde een leraar de bibliotheek in en riep dat er jongens met geweren in de gang waren. Niet veel later hoorden ze schoten. Cassie kroop met gevouwen handen onder een tafel. Terwijl Eric en Dylan binnenstormden. Ze schoten wild in het rond. Ze liepen op Cassie af en een van hen zette een geweer op haar hoofd. Een van de twee vroeg aan Cassie of ze in God geloofde en Cassie zie ‘ja’. Ze vroegen nog waarom, maar Cassie kreeg geen tijd om antwoord te geven, ze werd gewoon doodgeschoten.

C beoordeling van het boek

1. ik vind het een heel mooi boek over hoe Cassie veranderd is en hoe ze geworden was
2. dat ze met jamie mee ging naar dat jeugdkamp en hoe ze binnen een paardagen zo veranderd was
3. ja ze passen er goedbij en de kaft heef voornamelijk betrekking op het begin je ziet een foto van Cassie en maar zo’n richt pijl op heer gericht en de achterkant over haar vrienden van school
4.. ‘Geloof je in God?’, wilde hij weten. Cassie zei ‘ja’ en werd direct doodgeschoten.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen