Boekverslag : Tessa De Loo - De Meisjes Van De Suikerwerkfabriek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 628 woorden.

Titel

De meisjes van de suikerwerkfabriek



Schrijver

Tessa de Loo



Genre

Verhalenbundel





Het boek “De meisjes van de suikerwerkfabriek” is een verhalenbundel dat bestaat uit zes verhalen. Ik zal alleen het tweede verhaal, De Meisjes van de Suikerwerkfabriek, behandelen.



samenvatting

Vier vrouwen, Cora, Trix, Lien en de ik-figuur reizen op maandag naar hun werk. Ze werken allemaal in de suikerfabriek. De vier hebeen één ding in gemeen, namelijk dat ze allemaal problemen hebben met mannen. Cora's echtgenoot, die de ziekte van Parkinson heeft, moet constant verzorgd worden. Trix' echtgenoot heeft haar een keertje een blauw oog geslagen en verkracht. Lien vergezelt haar echtgenoot altijd naar sportevenementen om hem in de gaten te houden. Ook de ‘ik' heeft geen prettige ervaringen met mannen. Ze wordt doodmoe van haar keurige, dominante vader, een typische onderwijzer, die haar moeder volkomen onder de duim houd. Ze heeft ook een slechte ‘eerste keer' ervaren. De vier vrouwen hebben, omdat ze al zo'n lange tijd in die trein reizen, een eigen treincoupé toegekend, de laastse. Op een dag komt er een nieuwe conducteur de kaartjes controleren. De ik-persoon haar maandkaart was die dag net verlopen en ze had haar maandkaart nog niet verlengd. Dit wordt niet -anders dan de vrouwen gewend zijn- door de nieuwe conducteur door de vingers gezien. Hij eist de aanschaf van een kaartje en schrijft bovendien een boete uit. De drie vrouwen worden woedend en de ik-persoon zit er maar een beetje bij, zij is de ‘nieuwste’ in het groepje. Ze pakken zijn pet en zijn bril af en kleden hem vervolgens uit, en wanneer hij helemaal naakt is, verandert het gevoel van wraak in liefkozingen. De conducteur die tot nog toe hard tegenstribbelde, houdt op zich te verzetten. Hij krijgt een erectie en begint te huilen. Geschrokken laten de vrouwen hem gaan, en ze roepen hem nog na dat hij zijn kleren vergeet. De arme conducteur loopt verward het perron op, niet doorhebbend dat iedereen naar hem kijkt.



Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het bevat veel flashbacks en is niet chronologisch verteld. De vertelde tijd omvat enkele dagen.



Plaats

Het verhaal speelt zich af in een treincoupé. De treincoupé is de belangrijkste ruimte in het verhaal. Het is voor de vier meisjes een soort heiligdom. Indringers worden geweerd. Het is de enige ruimt waar ze niet worden onderdrukt en vernederd door mannen, zoals dat wel het geval is in de suikerwerkfabriek en thuis. Als de nieuwe conducteur hun ‘heiligdom' schendt, wordt hij dan ook gestraft.



Perspectief

Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van de ik-figuur.



Personages

De ik -figuur: Ze is een meisje dat het heeft gehad met haar omgeving. Haar ouders vinden haar niet de dochter, die ze gewild hadden. Ze is mislukt op school. Haar beeld van mannen is ook verpest.



Trix: Ze is slank, blond en heeft blauwe ogen. Ze is behaagziek en kijkt doorgaans verveeld. Zij neemt de erotische kant van de wraakactie op zich.



Lien: Ze heeft dikke brillenglazen en breit altijd. Ze weet veel over sport, omdat ze altijd met haar man mee gaat naar sportevenementen om hem in de gaten te houden.



Cora: Zij is de moederlijke van het stel. Ze is heel dik en eet voor haar ontbijt altijd bonbons, die ze de vorige dag heeft meegenomen uit de fabriek. Zij neemt het initiatief voor de wraakactie.



De conducteur: Hij is een ijverige jongen, die niet begrijpt hoe het eraan toe gaat in die coupé.



Thematiek

De vrouwen hebben één ding gemeen. Ze worden allemaal misbruikt en onderdrukt door mannen. De vrouwen zijn machteloos tegen het machtsvertoon van de man, dit is de thematiek van het verhaal. De vrouwen nemen wraak op al deze ellende door tegenover de conducteur nu eens zelf macht uit te oefenen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen