Boekverslag : Veronica Hazelhoff - De Bijenkoningin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 992 woorden.

1.1: Auteur: Veronica Hazelhoff.

1.2: Titel: De Bijenkoningin.

1.3: Uitgever: Querido’s Uitgeverij B.V.

jaar van uitgave: 1992.

1.4: Titelverklaring: De titel van het boek is ‘De bijenkoningin’.

Julie werd vroeger ‘de bijenkoningin’ genoemd.

Ze werd ‘de bijenkoning’ genoemd omdat ze altijd met 2 jongens speelde en niet met meisjes.

1.5: Aantal blz.: 96 blz.

Aantal hoofdstukken: 11 hoofdstukken.

1.6: Illustraties: Er zijn geen illustraties in het boek zelf.

Omslagillustratie: Dit is waarschijnlijk Julie.

Omslagillustrator: René van der Vooren.

1.6: Genre: verliefdheid en vriendschap.



2.1 het taalgebruik.

Het verhaal is makkelijk te lezen. Dat komt doordat er weinig moeilijke woorden worden gebruikt. De zinnen zijn niet te lang en het verhaal wordt vlot verteld. De schrijfster geeft goed weer wat Mosje denkt. Bijvoorbeeld dat hij steeds aan Reizele denkt als hij op reis is. Ze geeft ook een duidelijk beeld van hoe de personen eruit zien en hoe het leven in het weeshuis is.



2.2 de verwachtingen.

Ik vind dit een leuk boek omdat ik graag over de liefde lees en dit boek gaat over de liefde dus vandaar.



2.3 meeleven.

Ik kon me het beste inleven in de ik persoon, Phil, omdat ik me bij alles wat hij doet dezelfde gevoelens had en er hetzelfde over dacht.



2.4 echt of fantasie?

Ik denk dat dit verhaal echt gebeurd kan zijn, omdat ….



3.1 Samenvatting.

Het is weer een standaard avond: Phil en Nando zijn onderweg naar Julie. Opeens zit er een meisje op de stoep. Phil wil doorlopen, maar Nando gaat kijken wat er aan de hand is. Ze is mooi gekleed en ziet er goed uit. Haar naam is Gwen, ze is van haar trouwceremonie weggelopen. De jongens weten niet wat ze moeten doen en vragen of ze mee gaat naar Julie. Julie vindt Gwen maar niks en voelt zich niet op haar gemak met hun vieren, maar de jongens kunnen hun ogen niet van haar afhouden. Julie wil Gwen naar beneden halen en vraagt allemaal rare vragen aan Gwen. In de loop van het verhaal worden ze steeds beter bevriend zelfs Julie begint Gwen te mogen. De gevoelens van Phil voor Gwen worden ook steeds erger. Gwen vertelt over Lucas, haar ex verloofde hij blijft haar maar lastig vallen. Nando en Phil ontmoeten hem ook. Ze vinden hem maar een rare jonge. Lucas vraagt of de jongens hem op de hoogte willen houden van Gwen leven. Phil heeft hier echt geen zin in. Maar in de loop van het verhaal komen ze hem steeds vaker tegen.

Als ze alle 4 hun examens hebben gemaakt stellen ze voor om af te reizen naar het vakantie huisje van Gwen’s ouders. Ze kunnen er lekker bijkomen en veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is er heel gezellig totdat ze er achter komen dat Lucas er ook is. Julie had namelijk verteld dat hem waar ze heen gingen. Gwen raakt meteen in paniek en wil dat hij weggaat, maar Lucas en gedraagt zich netjes en mag blijven. Iedereen wordt steeds beter bevriend met Lucas, en hij is eigenlijk een hele aardige gewone jongen. Op een dag gaan ze met z’n allen een lange wandeling nemen door het dorp. Lucas vertelt over alle plekjes waar hij vroeger met Gwen zat.

Na enige tijd lopen komen ze aan op een grote brug die over het kanaal ligt. Nando en Lucas sloven zich uit en klimmen op de brug. Ze genieten van het uitzicht totdat Lucas op het idee komt om van de brug af te springen. Het is een hoge brug en Julie, Gwen en Phil roepen dat ze het niet moeten doen. Maar Lucas luistert niet een springt van de brug en komt met een grote plons in het water. Nando durfde niet, maar Phil dacht dat hij het deed om indruk te maken Gwen en riep: ‘‘Lafaard, spring dan als je durft!’’. Nando sprong en kwam niet meer boven water. Iedereen ging hem zoeken. Uiteindelijk vonden ze Nando hij zat vast tussen fietsen die op de bodem lagen. Na dit incident groeit de groep uit elkaar en Nando ging naar het buitenland. Phil krijgt een brief van Nando er staat in dat Nando homoseksueel is een niet op Gwen viel, maar op Phil! Ook Julie bleek al een tijdje verliefd te zijn op Phil. En Phil is ook verliefd op Julie. En dat was het einde, van de rest hoor je niet meer.



3.2 Personages.

Je ziet het verhaal door de ‘’ik’’ persoon Phil. Hij is een onzekere jongen, eigenlijk zou hij net zo willen zijn als zijn vriend Nando. Phil heeft een oogje op Gwen.

Nando is een simpele jongen hij woont alleen in een klein huisje. Hij verdient zijn geld met het maken en opknappen van fietsen en oude motoren. Hij is erg populair bij meisjes, maar dat laat hem eigenlijk koud. Hij praat niet vaak over zijn gevoelens.

Julie is een meisje dat snel jaloers wordt en niet weet wat ze van Gwen moet denken. Ze verandert erg snel van mening. En stiekem is ze verliefd op Phil.

De laatste persoon is Gwen, ze is een beetje eigenaardig meisje. Ze is heel knap en woont een prachtig huis. Verder laat ze ook bijna niks van haar gevoelens merken. En als iemand er naar vraagt draait ze er omheen.

Lucas is een bijfiguur en is de ex vriend van Gwen. Hij komt een beetje raar over. Maar is eigenlijk heel aardig.



3.3 Iets over de schrijver.

Veronica Hazelhoff is in 1947 in Groenekan geboren.

Veronica Hazelhoff won toen ze 8 was een verhalenwedstrijd van de VARA. Op haar zestiende liep ze weg van de middelbare school en kwam daar nooit meer terug. Ze ging naar de kunstacademie, waar ze de man ontmoette met wie ze in 1969 trouwde. Een jaar later kregen ze een dochter. Ze werkte een aantal jaren als grafisch ontwerper maar wilde maatschappelijk werkster worden. Ze slaagde voor het toelatingsexamen, maar kon de opleiding niet volgen omdat ze reuma had. Ze schreef verhalen, die in Vrij Nederland en Taptoe geplaatst werden. De verhalen in Taptoe vormden de basis voor haar eerste boek. Daarna volgde ongeveer ieder jaar een nieuw boek. Ze schrijft ook teksten voor hoorspelen, radio en toneelstukken. Veronica Hazelhoff woont nog steeds in Groenekan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen