Boekverslag : Joost Zwagerman - Chaos En Rumoer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1409 woorden.

l. Op het begin van het boek houdt Otto de schrijver het schrijven voor gezien. Hij stopt met schrijven omdat het schrijven niet meer wil lukken. Hoe lang hij ook aan een boek zit het komt niet goed tot een einde. Daarom stopt hij met het schrijven van boeken. Dit met een niet eens keuring van zijn uitgever. Als hij misschien was doorgegaan met schrijven zou dit het einde van het boek erg veranderd hebben. Hij zou dan waarschijnlijk toch bekend zijn geworden, omdat er drie boeken van hem zouden worden vertaal in Noorwegen. Hij zou dan niet steeds worden gevraagd om het mee te spelen in toneelstuk en zou het waarschijnlijk helemaal hebben gemaakt als schrijver. Ik denk zelfs dat als de boeken in Noorwegen goed werden verkocht dat hij ook in andere landen bekend zou worden en hierdoor zou zijn zin voor het schrijven weer terug komen. Hij zou dan heel zeker weer goed kunnen schrijven. Dat hij vond dat hij niet goed meer kon schrijven kwam waarschijnlijk alleen maar doordat hij geen bekendheid kreeg en daardoor zou een licht minderwaardigheidscomplex aan overhouden. Het boek zou dus echt heel erg veranderd zijn, juist omdat hij dan zonder veel chaos weer zou beginnen met schrijven en zelfs een beetje bekend zou worden.



ll. Als hij wordt gevraagd of hij misschien mee wil spelen in een toneelstuk zegt hij meteen nee, omdat hij plankenkoorts heeft en er niks in voelt om hier in mee te spelen. Hij kan hier natuurlijk ook op andere manier op reageren. Één van deze manieren zou natuurlijk erg voor de hand liggen. Hij zou dan juist mee kunnen spelen in dit stuk. Hij zou trainingen kunne volgen om zijn plankenkoorts te laten verdwijnen en hierdoor zou het misschien zonder dat hij dat zelf van tevoren wist erg goed in worden. Hij zou dan geen bekendheid krijgen door het schrijven van boeken. Maar hij zou zijn talenten dan voor iets ander misschien wel iets leukers kunnen gebruiken. De andere manier waarop hij kon reageren zou ook een heel ander verhaal hebben gegeven aan het boek. Hij zou ook kunnen proberen wanneer ze het hem vroegen of het mogelijk was dat hij zijn verhalen die hij schrijft zo zou kunnen schrijven dat hij hiermee toneelstukken mee kan maken. Hij zou dus toch kunnen schrijven, maar dan niet in een boek, maar juist om uit te beelden op de planken. Het einde van het boek zou hierdoor kunnen veranderd zijn, omdat hij dat ook weer niet bekend zou worden door het schrijven van een boek maar door het schrijven van toneelstukken. De chaos die voorkomt in het boek zal hierdoor waarschijnlijk veranderen of juist toenemen het ligt eraan hoe het verhaal verder zou gaan. Mij lijkt de laatste oplossing de leukste. Dit vind ik omdat het boek gaat over een schrijver en als dat helemaal om zou slaan in het spelen van toneel zou minder leuk zijn dan dat hij het schrijven voor boeken laat maar juist gaat schrijven voor toneelstukken. Hij zou dan misschien bekend worden en hij zou dan misschien plezier in zijn werk vinden en dit lijkt me wel een mooie afloop vinden voor het einde van het verhaal worden



Thematiek -> Het thema van het boek is paranoia. Otto leeft in een eigen wereld met zijn eigen bedenkingen over wat de mensen zijn, doen en hoe ze er allemaal uitzien. Overal zoekt hij wat achter terwijl dat volkomen zinloos is. Zo denkt hij dat het boek van Eddy Waterland op hem gebaseerd is en dat Eddy het idee gekregen heeft van de uitgever tegen wie Otto zijn idee verteld heeft.



Tijd -> Het boek bestaat uit 248 bladzijden, die zijn verdeeld in drie perioden, augustus, april en mei. Die perioden zijn weer onderverdeeld in hoofdstukken.



Ruimte -> Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en dan vooral in de studio van Chaos en Rumoer. Verder woont Otto ook in Amsterdam, in een buitenwijk. Otto brengt ook een keer een bezoek aan Hilversum en Arnhem, dus daar speelt zich ook een deel af.



Perspectief -> In het boek is er sprake van een personale vertelsituatie. Het perspectief ligt bij Otto Vallei. Hij is de hoofdpersoon in het boek en alles wordt vanuit zijn visie geschreven. De functie van deze vertelsituatie is, dat je precies weet wat Otto denkt en weet je hoe hij tegen dingen aankijkt. Daardoor weet je waarom hij bepaalde beslissingen neemt.



Structuur -> De opbouw is gemakkelijk. Het boek is chronologisch en er zijn nauwelijks flashbacks. Daardoor leest het vlot en is het verhaal goed te volgen.



Spanning -> Het verhaal is wel spannend. Het is spannend, omdat je wil weten hoe het kan dat Ed’s boek en Otto leven zo veel op elkaar lijken.

Om daar achter te komen, moet je het boek verder lezen.



Stijl -> Het taalgebruik in het boek is niet moeilijk. Er wordt nauwlijks gebruik gemaakt van moeilijke woorden. Het is vlot geschreven en het is makkelijk in één keer uit te lezen, zonder dat je dingen moet herlezen om het te begrijpen.



Taal -> Het taalgebruik is niet moeilijk. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van moeilijke woorden. De woorden die worden gebruikt zijn dan ook eigentijds



Het oeuvre van de schrijver



Bij het bestuderen van het werk van Zwagerman valt op dat de inhoud van de romans zich afspeelt in de moderne tijd en maatschappij. Zwagerman geeft in zijn werk uitgebreid commentaar op zaken als de jongerencultuur, het nachtleven in de grote stad en de multiculturele samenleving. Een laatste kenmerk is dat Zwagerman de originaliteit van literatuur als onbelangrijke vereiste maakt. Hij meent dat het voor de moderne kunstenaar nauwelijks meer mogelijk is werkelijk origineel werk te produceren. Originaliteit is volgens hem een achterhaald idee en in deze tijd laat de kunstenaar geen andere keus dan middelen van reproductie ter hand te nemen, wil je nog een statement maken.



Het boek en het oeuvre van de schrijver



Ook in dit boek valt weer goed te zien dat Joost Zwagerman schrijft over de moderne tijd en de maatschappij. Hij verteld in dit boek hoe dat hij aankijkt tegen de maatschappij in de moderne tijd. Een voorbeeld hiervan is dat er tegenwoordig veel ideeën worden nageaapt zoals bij hem in zijn werk als schrijver. Hij heeft een idee en dat wordt door iemand anders uitgevoerd. In dit boek is verder wel weinig te vinden over commentaar op de jongeren culturen. De multiculturele samenleving is wel iets wat in het boek aan bod komt. Hij beschrijft ook zijn ervaringen met buitenlandse mensen en vooral mensen uit de toneel. De originaliteit vindt hij ook in dit boek niet belangrijk. Hij schrijft gewoon over zijn eigen ervaringen zonder dat hij hier veel aan toevoegd wat niet meer klopt met de werkelijkheid.



Het boek wat ik nu heb gelezen ga ik vergelijken met het boek uit leesdossier drie. Toen heb ik het boek de kleine blonde dood gelezen van Boudewijn Büch. Je ziet vooral verschillen in de stijl. Dit boek is geschreven met woorden van deze tijd. Dit zijn daarom ook woorden die je allemaal begrijpt op een aantal na, want er worden soms ook moeilijke woorden gebruikt. In de kleine blonde dood is de stijl toch erg ouderwets en staan woorden in waar je zelf nog nooit van hebt gehoord Daarom was dit boek prettiger om te lezen en de tekst beter te begrijpen. Verder was het soort verhaal leuker. Er zat meer actie in waardoor je het boek echt wou uitlezen. Je wou echt weten hoe het afliep. Bij de kleine blonde dood was dit ook wel een beetje het geval maar niet zo sterk als bij dit boek. Ook de verbeeldingswereld werd in dit boek makkelijker. Je kon je beter bij voorstellen waar alles plaatsvind hoe de mensen er ongeveer uitzagen etc. Bij de kleine blonde dood was dit niet het geval. Je kon je wel wat voorstellen, maar niet zo goed als bij dit boek. Verder was dit boek beter te volgen dan de kleine blonde dood, omdat er minder flashbacks inzaten en als er dan toch een flashback was kon je dit meteen herkennen door de wijze van het schrijven. Door al deze dingen ben ik erachter gekomen dat de boeken (in ieder geval dit boek) beter te lezen zijn dan boeken van een lange tijd gelzen. Vooral de stijl van het schrijven is voor mij erg belangrijk bij een boek en dat is in dit boek veel beter te begrijpen dan in de andere boeken die ik heb gelezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen