Boekverslag : Charles Dickens - A Christmas Carol
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 450 woorden.

Algemeen:

Titel: A Christmas Carol

Schrijver: Charles Dickens

Uitgever: Penguin Student Editions

Genre: drama.Beschrijving van de personages:

De hoofdpersoon is Scrooge. Hij is een oude, chagrijnige man die een hekel aan kerst heeft. De belangrijkste bijpersonen zijn Marley, Bob Chratchit en Tiny Tim.

Marley was zijn oude compagnon en komt als geest terug. Hij vertelt Scrooge dat er drie geesten komen die hem wat zullen leren.

Bob Chratchit is zijn werknemer, hij mag met kerst niet eerder weg. Belangrijker is eigenlijk zijn zoontje Tiny Tim, die is ernstig ziek. Scrooge krijgt na die nacht heel veel medeleven met de jongen en geeft zijn vader meer geld voor een operatie.

erg knap van hem vind.Titelverklaring:

De titel is moeilijk te verklaren omdat ze het daar eigenlijk helemaal niet over hebben. Het verhaal speelt zich tijdens kerst af en mensen op straat zingen kerstliedjes.

Het is wel een soort kerstgedachte, dat hij opeens aardig is voor andere mensen en niet meer zo op zijn geld let, misschien daarom deze titel.Korte samenvatting:

Scrooge is een gierige zakenman die niet van kertmis houdt. Hij gaat niet in op uitnodigingen voor kertsfeestjes, geeft geen geld aan collectanten en als zijn werknemer Bob Cratchit vraagt of hij op kermisavond eerder weg mag, zegt Scrooge dat hij de volgende dag maar eerder op zijn werk moet komen.

Zeven jaar geleden is Scrooge zijn zakenpartner Marley overleden en toen heeft hij de zaak overgenomen.

Als hij op kertavond wil gaan slapen, ziet hij Marley verschijnen die hem waarschuwt, omdat hij na zijn dood kettingen zal moeten dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Marley zegt ook dat er die nacht drie geesten zullen verschijnen.

Om twaalf uur ’s nachts komt de eerste geest en neemt Scrooge mee naar zijn verleden. Ze gaan naar zijn geboorteplaats en naar zijn werkplaats en de geest zegt dat hij vroeger ook al slecht deed en niks om kerstmis gaf.

Om een uur komt de tweede geest. Die neemt hem mee naar Cratchit en laat hem zien dat Cratchit zijn zoontje (Tim) ernstig ziek is. Scrooge vraagt of hij dood gaat maar de geest zegt van niet.

De derde geest komt om twee uur. Deze laat hem Scrooge zijn eigen dood en graf zien. Scrooge ziet dat de mensen blij zijn dat hij dood is.

Toen werd Scrooge wakker en zijn leven was opeens verbeterd. Hij liet een kalkoen bij Tim bezorgen en Bob Cratchit krijgt salarisverhoging. Scrooge word een soort tweede vader voor Tim en verder leven ze nog lang en gelukkig.Mening:

Ik vind het een mooi boek omdat er veel onverwachte dingen in gebeuren.

Zelf vind ik de film minder leuk want daar heb je geen fantasie bij.

Het boek heeft soms wel wat langdradige stukken maar daar lees wel overheen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen