Boekverslag : Thea Beckman - Het Gulden Vlies Van Thule
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2027 woorden.

Algemene gegevens



Titel:

Het gulden vlies van Thule

Auteur:

Thea Beckman

Uitgever:

Lemniscaat in Rotterdam

Omslagontwerp:

Jan Wesseling

Jaar van uitgave:

De eerst uitgave was in 1989 en ik heb de 12de druk gelezen

De gegevens van het boek:

Dit boek bestaat uit 24 hoofdstukken, het boek heeft 319 bladzijdes. Er zijn geen tekeningen in het boek, alleen op het begin en het einde van het boek een kaart van Thule. Het boek bestaat uit 3 delen. Deel 1 vanuit Elvira gezien, deel 2 vanuit Shasita gezien, en deel 3 weer vanuit Elvira gezien, maar in het 3de deel ontmoeten Shasita en Elvira elkaar. Het totale boek is een vervolg op de twee boeken die ervoor zijn geschreven, maar de delen zijn los van elkaar te lezen. Ik heb deel 3 gelezen

Wat voor soort:

Science fiction

Titelverklaring:

Er is een oud verhaal over het Gulden Vlies. Het is een schapenvacht met kilo’s goud eraan gekleefd. Elvira, Shasita, Reni en Hajo komen erachter hoe het gemaakt word tijdens hun reis door Thule.

Hoofdpersonen:

Elvira, Shasita, Reni en Hajo zijn 4 zussen, maar het verhaal zie je vanuit Elvira.

Elvira: Elvira is de “Aangewezen persoon”. Zij is aangewezen door de Thulenen om hun taal te leren en contact te leggen tussen de Badeners en de Thulenen.



Shasita: Shasita is de oudste dochter van de Von Birke (oppergouveneur van de bezette gebieden in Thule). Zij houdt van lezen en zij heeft een talenknobbel. Zij is erg bazig.



Reni: Reni is de op 1 na oudste dochter van de Von Birkens (zij is 16 jaar oud). Zij houdt ook van lezen en heeft ook een talenknobbel. Zij is erg avontuurlijk.



Hajo: Houdt ook van lezen en heeft ook een talenknobbel. Zij is de jongste Von Birken (Zij is 13 jaar oud). Zij houdt van dieren en planten (gewoon van de natuur). Zij is ook avontuurlijk.

Bijpersonen:

Tjalf, De Konega, De Thura, Baron von Birken

Plaats van het verhaal:

Het verhaal speelt zich af op Thule (ook wel Groenland genoemd), Thule bestaat echt en veel plaatsen in het verhaal ook.

Tijd:

± 6 eeuwen na de derde wereldoorlog. Ongeveer 1500 jaar later dan het jaar waar we nu in zitten



Samenvatting



Elvira Kamgut, een Badens meisje, die in het badense rijk woont (europa) de badeners hebben weinig vruchtbare grond. Daarom gaan ze andere gebieden veroveren. Ze veroveren Thule (groenland). Haar vader wordt ondergouverneur van het veroverde gebied. Daarom gaan Elvira, haar zusjes, en haar ouders naar Thule. Elvira, haar zusjes, en haar moeder gaan met de boot naar Uppernavik (een van de, door de Badeners op de Thulenen, veroverde kuststeden, waar haar vader, omdat hij daar ondergouverneur was, al was). In hun land was zoveel woestijn doordat zij de aarde misbruikten, vergiftigden en plunderden. Het was een oorlogszuchtig volk waar trots en eer voor het "vaderland" met de paplepel werden ingegoten. De Thulenen waren zo'n beetje het tegenovergestelde, zij leefden met de natuur en waren zeer vredelievend. Elvira vond Upernavik een mooie plaats, ook ontdekte ze dat de Thulenen waarvan werd gezegd dat ze verschrikkelijk dom waren, helemaal niet zo dom waren want ze wisten iedere keer onopgemerkt de stad in te komen om iets te saboteren en weer te verdwijnen. Elvira wist een paar Thuleense boekjes te krijgen, van haar vader, ze wilde proberen Thuleens te leren. Toen ze een keer buiten de stad onder een boom zat kwam er een Thuleen aanlopen, zij ging haar Thuleens leren en zei haar dat ze haar uitverkoren had.

Haar vader moest, waarschijnlijk omdat hij een rapport over corruptie naar de president stuurde (maar dat werd onderschept), mee met een strafexpeditie het binnenland van Thule in (dit was zeer gevaarlijk omdat daar de Thulenen woonden, de Badeners hadden alleen de kustgebieden). Haar vader verdween in het binnenland en na een hele tijd kwam er een officier terug en later nog een paar soldaten. Geen van allen wist iets van Elvira's vader. Toen besloot Elvira hem te gaan zoeken. Na een beetje doordrammen kreeg ze haar zin. Na een vrij lange reis kwam ze bij een woudlopershut en werd door een van hen begeleid tot Sisaa (een stad van de Thulenen) waar zij het districtshoofd kon spreken. Ze kreeg toen ook Tjalf, de zoon van Konega (koningin van de Thulenen) te spreken. Het bleek dat haar vader dood was. Hij was gevonden met Badense kogels in zijn borst. Ze kwam ook te weten dat zij tot bemiddelaarster was benoemd door de vrouw die haar de taal leerde. Ze mocht mee naar Holtak de nieuwe hoofdstad van de Thulenen (de oude hoofdstad was veroverd door de Badeners). Het was een reis van meer dan 800 km. Holtak was een mooie stad. Het lag in een mooie vallei en er was een meer met vele zeilbootjes erop. Ze kreeg er Thura te spreken, een vrouw van boven de 70 die het verzet tegen de Badeners leidde. Elvira wilde dat er vrede kwam en vond dat de twee volken samen op Thule konden leven maar Thura vond dat dat onmogelijk was en dat de Badeners Thule ook in een woestijn zouden veranderen. Elvira wist

toen al dat het moeilijke onderhandelingen zouden worden. Ze wist dat ook moeder aarde aan de kant van de Thulenen stond. Tevens bleek dat de man en dochter van Thura in een bombardement van de Badeners vermoord waren.

Shasita, Reni en Hajo zijn drie andere meisjes Badense meisjes die ook op Thule wonen. Zij kregen de opdracht van hun vader, (die was de nieuwe oppergouverneur) van Thule, de Thuleense taal te leren want hij wou een handels contract met de Thulenen zodat hij snel rijk kon worden. Toen de drie zussen aardig Thuleens konden praten stelden ze voor naar Holtak te gaan want daar kwamen de Holtak vazen vandaan (die waren van goudhoudende klei en dus veel geld waard) maar dat mocht niet. Ze gingen toch. Ze verdwaalden, toen hun motorboot, die ze met een vervalste handtekening van hun vader gekregen hadden, gestolen werd, al snel, maar door de Thuleense boeken die ze hadden wisten ze welke planten je kon eten en welke niet, ook hadden ze een tentje en een paar messen dus konden ze ook vlees eten. Na vele kilometers kwamen ze bij een dorp, daar kregen ze eten en mochten ze mee op een schip naar Holtak. Daar ontmoetten zij ook de Thura. Ook zij bereikten niet veel bij haar maar Thura vond dat ze met de huidige Konega, de zus van Tjalf moesten praten, die zou over enkele weken naar Holtak zou komen. Daarna ontmoeten zij Elvira die hun een rondleiding door de stad gaf, aan het eind nam ze hen mee naar een huisje bij een beek waar schapen vachten in de beek gelegd werden om daar goudstof op te vangen, zo werden de vachten verguld (Het Gulden Vlies Van Thule!). Ze werden door de Konega ontvangen en die zei dat er over handel gepraat kon worden als de kuststeden ontruimd werden.

Wat Elvira, Shasita, Reni of Hajo ook zeiden, haar besluit stond vast. De terugweg naar Badens gebied ging een stuk gemakkelijker dan de heenreis.

Toen ze terug waren was dat een hele verrassing want iedereen dacht dat ze dood waren. Er werd overal gestaakt en alles lag stil.

De oppergouverneur had een rapport naar de regering gestuurd over de wensen van de Thulenen. Er werd een diplomaat gestuurd om te onderhandelen. De oppergouverneur liet Elvira een aantal brieven naar de gouverneur van Uppernavik brengen, hetgeen zeer raar was. Toen ze de brieven, waarin stond dat er onderhandelingen kwamen, aan de gouveneur van Uppernavik, die helemaal niet wilde dat de oorlog eindigde, gaf werd zij gearresteerd want, zo vond de gouverneur, ze moest wel een spionne zijn.

Maar toen ze niet naar Gothab, de hoofdstad van het Badens grondgebied op Thule, terug kwam ging Shatisa haar, in Uppernavik, zoeken. Onderweg leed zij schipbreuk. Toen zij en de anderen overlevenden langs de kust liepen werden zei door Thulenen gevangen maar Shatisa werd herkend en toen ze aan Tjalf vertelde dat Elvira gevangen was gingen zij haar redden. Toen ze weer in Gothab waren wachten zij de zomer af en gingen toen, samen met de diplomaat, opweg naar Holtak. Terwijl de onderhandelingen bezig waren liet de Konega zo'n gouden schapenvacht, die na de ontruiming van de kuststeden voor de Badense staatsleider zou zijn, binnen brengen. In de overtuiging dat het de enige ter wereld was, was de diplomaat er zeker van dat de kuststeden ontruimd moesten worden en zou hij de president er van proberen te overtuigen Thule op te geven. Hierna besloot Elvira, die inmiddels, zo goed als zeker, de doodstraf zou krijgen voor verraad, in Thule te blijven.



Mening over het boek



Beoordeling van mijzelf:

Ik vond het een heel goed boek. Ik wou het meteen uitlezen. Het lijkt me zelf ook wel leuk om te doen wat die hoofdpersonen hebben gedaan vooral wat Elvira heeft gedaan. Het lijkt misschien een ingewikkeld boek als je naar de samenvatting kijkt maar dat is het helemaal niet, maar het kan gewoon niet makkelijker geschreven worden.

Waardering:

Ik vond het een goed boek zoals ik al bij mijn mening heb omschreven

Ik vond het boek leuk zoals ik al heb omschreven bij mijn mening.

Ik vond het erg spannend omdat ik steeds verder wou lezen.



Over Thea Beckman

Thea Beckman is op 23 juli 1923 geboren. Ze was het enige kind. Ze trouwde in 1945 en kreeg 3 kinderen. Vanaf 1947 schreef ze verhalen en journalistieke stukjes. En in de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken. Vroeger was het ongewoon dat meisjes gingen studeren en ook haar ouders wilden dat ze een ‘nuttig’ vak ging leren. Nadat ze haar kinderen had opgevoed besloot ze alsnog te gaan studeren. En in 1981 behaalde ze haar doctoraal in de psychologie. Thea Beckman schrijft vooral historische boeken. En voor haar als voor haar meeste hoofdpersonen geld dit motto: ‘laat je niet van de wijs brengen en zet door’. Helaas (vindt ik zelf erg jammer) is Thea Beckman in de nacht van 4 op 5 mei 2004 overleden.



Van Thea Beckman zijn de volgende boeken verschenen(op juiste volgorde):

- De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder - Hasse Simonsdochter

- Bertus en het wonderkrijtje - Wonderkinderen

- Mickey en de vreemde rovers - Kinderen van moeder aarde

- Met Korilu de Griemel rond - Het helse paradijs

- Mickey en de Fiebeldewiebels - Een bos vol spoken (1988)

- Kruistocht in spijkerbroek - De val van de Vredeborch

- Heremijntijd...wat een lastpost! - Het Gulden Vlies van Thule

- Mijn vader woont in Brazilië - Het geheim van Rotterdam

- Geef me de ruimte! - Het wonder van Frieswijck

- Triomf van de verschroeide aarde - De stomme van Kampen

- Het rad van fortuin - De verloren schat

- Stad in de storm - De doge-ring van Venetië

- Wij zijn wegwerpkinderen - Saartje Tadema

- Zwerftocht met Korilu - Vrijgevochten

- De gouden dolk - Gekaapt!

De prijzen die Thea Beckman won:

1. Zilveren Griffel 1971 voor 'Met Korilu de Griemel rond'.

2. Gouden Griffel 1974 voor 'Kruistocht in spijkerbroek'.

3. Prijs van de Amstelveense, Amsterdamse, Rotterdamse, Haagse en Nijverdalse Kinderjury voor 'Mijn vader woont in Brazilië'.

4. Prix de la Divulgation historique 1976 voor 'Kruistocht in spijkerbroek'.

5. Zilveren Griffel 1980 voor 'Stad in de storm'.

6. Vlag en Wimpel 1981 voor 'Wij zijn wegwerpkinderen'.

7. Huib de Ruyter-prijs 1984 van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland voor haar historische romans.

8. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1988 (13-16 jaar) voor 'Het helse paradijs'.

9. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1989 (6-9 jaar) voor 'Een bos vol spoken'.

10. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1989 (13-16 jaar) voor 'De val van de Vredeborch'.

11. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1990 (13-16 jaar) voor 'Het Gulden Vlies'

12. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1991 (10-12 jaar) voor 'Het geheim van Rotterdam'.

13. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1991 (13-16 jaar) voor 'Het geheim van Rotterdam

14. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1993 (13-16 jaar) voor 'De stomme van Kampen'.

15. Dr. Fehrman-prijs 1993 van de stad Kampen

16. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1994 (10-12 jaar) voor 'De verloren schat'.

17. Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1995 (13-16 jaar) voor 'De doge-ring van Venetië'.

Eervolle vermelding van de Nederlandse Kinderjury 1995 (13-16 jaar) voor 'De doge-ring van Venetië'.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen