Boekverslag : Veronica Hazelhoff - De Bijenkoningin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1565 woorden.

ALGEMENE GEGEVENS

De titel van het boek is ‘de bijenkoningin’ en is geschreven door Veronica Hazelhoff. Het boek is uitgegeven door Wolters- Noordhoff, Groningen in 1992.

Het boek heeft 96 bladzijden met 11 hoofdstukken. Het genre is verliefdheid/vriendschap.INHOUD

Personages

De hoofdpersoon is Phil, hij heeft donker, lang haar. Hij is een sociale jongen van 18 die man wil zijn, en niet meer een jongen. Hij is een karakter, want hij ontwikkeld zich in het boek. Hij krijgt meer zelfvertrouwen.

De bijpersonen zijn Nando, Julie en Gwen.

Nando heeft een donkere huid, met donker, lang haar en bruine ogen. Hij is een stoere jongen. Julie heeft lang donkerblond/bruin haar. Ze is een stoere meid, maar snel jaloers. Gwen heeft een gave, lichte huid met lange, blonde krullen. Gwen is een beetje een verwende meid, maar is niet gelukkig.

Alledrie zijn het karakters, want ze veranderen in het boek.

Het verhaal is verteld uit het perspectief vanuit Phil.Tijd

Het boek speelt zich af in de jaren 90. Dit weet ik, omdat ze al wel films huurden maar nog geen dvds hadden. Het boek speelt zich af in een paar maanden, en ik heb er 1½ uur over gedaan om het boek te lezen.

Er zitten tijdsprongen in het boek. Meestal kleine tijdsprongen van een dag tot een week. Het is verteld in een chronologische volgorde en heeft dus geen flashbacks.Plaats

Het speelt zich vaak af bij Jullie thuis en in het vakantie huisje. De omgeving is goed beschreven en heeft een beetje invloed op de sfeer.Spanning

In het verhaal zat niet echt veel spanning, meer drama.

Het verhaal begon middenin een gebeurtenis.

Het probleem in het boek is: Er is een vriendengroepje (Julie, Nando en Phil), dan ontmoeten ze Gwen, zij word bij het groepje betrokken. Maar Julie word jaloers.

Het boek heeft een gesloten einde, want het probleem is opgelost. En het boek heeft een goede afloop.

De spanning is opgeroepen door dramatische spanning.Thema

Het thema is liefde/vriendschap en jaloezie.Titel

De titel van het boek is ‘De bijenkoningin’.

Julie werd vroeger ‘de bijenkoningin’ genoemd.

Ze werd ‘de bijenkoning’ genoemd omdat ze altijd met 2 jongens speelde en niet met meisjes.Probleem

Het probleem in het boek is: Er is een vriendengroepje (Julie, Nando en Phil), dan ontmoeten ze Gwen, zij word bij het groepje betrokken. Maar Julie word jaloers.

Het probleem word wel opgelost. Uiteindelijk worden Julie en Phil verliefd op elkaar een verdwijnt Gwen uit beeld.Samenvatting

Het is weer een standaard avond: Phil en Nando zijn onderweg naar Julie. Opeens zit er een meisje op de stoep. Phil wil doorlopen, maar Nando gaat kijken wat er aan de hand is. Ze is mooi gekleed en ziet er goed uit. Haar naam is Gwen, ze is van haar trouwceremonie weggelopen. De jongens weten niet wat ze moeten doen en vragen of ze mee gaat naar Julie. Julie vindt Gwen maar niks en voelt zich niet op haar gemak met hun vieren, maar de jongens kunnen hun ogen niet van haar afhouden. Julie wil Gwen naar beneden halen en vraagt allemaal rare vragen aan Gwen.

In de loop van het verhaal worden ze steeds beter bevriend, zelfs Julie begint Gwen te mogen. De gevoelens van Phil voor Gwen worden ook steeds erger. Gwen vertelt over Lucas, haar ex verloofde hij blijft haar maar lastig vallen. Nando en Phil ontmoeten hem ook. Ze vinden hem maar een rare jonge. Lucas vraagt of de jongens hem op de hoogte willen houden van Gwen leven. Phil heeft hier echt geen zin in. Maar in de loop van het verhaal komen ze hem steeds vaker tegen.

Als ze alle 4 hun examens hebben gemaakt stellen ze voor om af te reizen naar het vakantie huisje van Gwen’s ouders. Ze kunner er lekker bijkomen en veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is er heel gezellig totdat ze er achter komen dat Lucas er ook is. Julie had namelijk vertelt dat hem waar ze heen gingen. Gwen raakt meteen in paniek en wil dat hij weggaat, maar Lucas en gedraagt zich netjes en mag blijven. Iedereen wordt steeds beter bevriend met Lucas, en hij is eigenlijk een hele aardige gewone jongen.

Op een dag gaan ze met z’n allen een lange wandeling nemen door het dorp. Lucas vertelt over alle plekjes waar hij vroeger met Gwen zat.

Na enige tijd lopen komen ze aan op een grote brug die over het kanaal ligt. Nando en Lucas sloven zich uit en klimmen op de brug. Ze genieten van het uitzicht totdat Lucas op het idee komt om van de brug af te springen. Het is een hoge brug en Julie, Gwen en Phil roepen dat ze het niet moeten doen. Maar Lucas luistert niet een springt van de brug en komt met een grote plons in het water. Nando durfde niet, maar Phil dacht dat hij het deed om indruk te maken Gwen en riep: ‘‘Lafaard, spring dan als je durft!!!’’. Nando sprong en kwam niet meer boven water. Iedereen ging hem zoeken. Uiteindelijk vonden ze Nando hij zat vast tussen fietsen die op de bodem lagen.

Het groepje scheurt uiteen en er is lange tijd geen onderling contact meer, totdat Phil al zijn moed bijeenraapt en zijn "herinneringen" over hun vriendschap opstuurt naar Nando en Julie. Hij ontvangt een brief terug van Nando waarin heel wat meer duidelijk wordt. Phil heeft veel dingen verkeerd ingezien, zoals het feit dat Nando helemaal niet verliefd was op Gwen maar van hèm houdt. En dat Julie niet altijd de aandacht wou trekken van Nando, maar stapelverliefd was op Phil zelf. Hij beseft dat hij al jarenlang van Julie houdt en zoekt haar terug op.DE AUTEUR

Veronica Hazelhoff is in 1947 in Groenekan geboren.

Veronica Hazelhoff won toen ze 8 was een verhalenwedstrijd van de VARA. Op haar zestiende liep ze weg van de middelbare school en kwam daar nooit meer terug. Ze ging naar de kunstacademie, waar ze de man ontmoette met wie ze in 1969 trouwde. Een jaar later kregen ze een dochter. Ze werkte een aantal jaren als grafisch ontwerper maar wilde maatschappelijk werkster worden. Ze slaagde voor het toelatingsexamen, maar kon de opleiding niet volgen omdat ze reuma had. Ze schreef verhalen, die in Vrij Nederland en Taptoe geplaatst werden. De verhalen in Taptoe vormden de basis voor haar eerste boek. Daarna volgde ongeveer ieder jaar een nieuw boek. Ze schrijft ook teksten voor hoorspelen, radio en toneelstukken. Veronica Hazelhoff woont nog steeds in Groenekan.Boeken:

1981 Nou moe! (Sjaloom / 11e druk 1992)

1982 Hierzo! (Sjaloom / 6e druk 1989)

1983 Auww! (Sjaloom / 4e druk 1992)

1983 Oma, waar blijft de taart (Sjaloom / 2e druk 1984)

1985 Kinderkamp Utopia (Sjaloom)

1986 Fenna (Sjaloom / 2e druk 1991)

1987 Ster! (Sjaloom / 3e druk 1990)

1988 Heibel (Querido / 4e druk 1997)

1989 In Sara's huis (Querido / 2e druk 1995)

1990 Boze ogen (Zwijsen)

1990 Mooie dagen (Querido)

1990 Het zondaggevoel (Zwijsen / 2e druk 1998)

1991 Naar Nebraska (Querido)

1992 Een klein kreng (Zwijsen / 2e druk 1999)

1992 De bijenkoningin (Querido / 2e druk 1994)

1993 Elmo (Querido)

1994 Veren (Querido)

1995 De sneeuwstorm (Querido)

1995 Lieve Liza (Averroès)

1996 De duivenjongen (Querido)

1997 Niks gehoord, niks gezien (Querido)

1999 Verloren paradijs (Querido)

2001 Kat en Jong (Querido)Profiel: Veronica Hazelhoff begon met schrijven voor kinderen van een jaar of 10. Na een poosje richtte ze zich meer op jongeren en in haar laatste boeken is ze terug bij de kinderen van een jaar of 10. Maar haar eerste en laatste boeken zijn nogal verschillend; haar laatste boeken zijn heel sober, gericht op emoties. In de meeste van haar boeken gaat het om relaties tussen mensen en met name tussen vrouwen: zusjes, moeders en dochters, vriendinnen. Binnen die relaties gaat het om emoties als liefde, jaloezie, vriendschap en haat. Vaak hebben haar personages geheimen voor elkaar, die langzaam ontraadseld worden. Deze geheimen, en de wisseling in perspectief tussen personen en tussen heden en verleden, maken haar boeken spannend.EIGEN MENING

Ik heb het boek gekozen, omdat het er leuk uitziet. En toen in de achterkant had gelezen was ik wel nieuwsgierig naar het boek.

Ik had veel gevoelens tijdens het lezen; blij, spannend maar ook verdrietig, want er gebeurde van alles in het boek.

Het verhaal is realistisch geschreven, 3 tieners die bevriend zijn en iemand anders ontmoeten. En dan samen op vakantie gaan. Dat gebeurt wel vaker.

Het verhaal is bijzonder geschreven maar soms ook voorspelbaar. Er gebeurden dingen waarvan je het helemaal niet had verwacht.

De schrijver gebruikt veel dialogen in het boek.RECENSIEVergelijking van 2 recensies1. Ik vond dit boek erg leuk. Het gaat namelijk over gevoelens van een puber. En aangezien ik dat zelf ook ben, kan ik goed met het personage meeleven. Erg goed boek!!!2. Ik vind dat het boek niet veel voorstelt. Het is een aaneenrijging van gevoelens en niet-beduidende gebeurtenissen. De spanning die er zogezegd in gebouwd is, wordt helemaal tenietgedaan door kleine verwijzingen waardoor het boek niet origineel en niet opvallend spannend is.De persoon van recensie 1 heeft het boek met plezier gelezen, en kon zich waarschijnlijk ook helemaal inleven in de personages. Ik denk dat, dat wel positief is als je een boek leest.

De persoon van recensie 2 heeft het boek waarschijnlijk met tegenzin gelezen.

Het verschil tussen deze 2 personen is waarschijnlijk dat persoon 1 een echte lezer is een persoon 2 helemaal niet. Toch heeft persoon 2 haar/zijn mening over het boek goed kunnen uitdrukken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen