Boekverslag : Tessa De Loo - De Tweeling : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1069 woorden.


Samenvatting
Twee vrouwen van 74 die zich volproppen met taart in een van de vele patisserieën in Spa…Klinkt niet echt veelzeggend en interessant, maar achter deze vrouwen zitten veel verhalen. En die ‘maken’ het boek “De tweeling” van Tessa de Loo.


Anna en Lotte Bamberg geboren in Duitsland, worden op 6 jarige leeftijd uit elkaar gehaald na de dood van hun ouders. Anna gaat naar een boerderij in Duitsland, en Lotte komt bij een communistisch gezin in Nederland. Beiden beleven de oorlog dan ook op een andere manier. Anna ziet als Rode kruis verpleegster het leed van de soldaten en burgers aan het oostfront, Lotte beleeft de hongerwinter en de verzetsdaden in Nederland mee. Ze zien elkaar nog twee keer, een keer voor de oorlog, en een keer erna. Maar na deze ontmoetingen hebben ze nooit meer contact gehad. Beiden verliezen ook een man in de oorlog; Anna haar man (een ss-soldaat) gaat dood door een vijandelijke granaat, de joodse verloofde van Lotte wordt vergast. Zo’ n zestig jaar later vinden ze elkaar weer in een kuuroord in Spa. Hier begint het ophalen van hun levensverhalen onder de vele wandelingen die ze maken. Ze voeren felle dialogen over WO2, Lotte is een beetje afstandelijk, kan Anna niet echt accepteren en begrijpen, omdat ze haar nog steeds ziet als een Duitse bezetter. Anna is heel enthousiast, probeert Lotte er van te overtuigen dat de Duitsers ook veel geleden hebben in de oorlog, en dat zij ook slachtoffers zijn geweest. Twee weken nadat ze elkaar weer gevonden hebben in Spa, gaat Anna dood, voordat Lotte echt begrip heeft kunnen tonen voor Anna.


Belevingsverslag
Hoewel de personages niet echt dicht bij mijn leefwereld staan, voelde ik me wel bij hen betrokken. Dit komt denk ik omdat ze over zichzelf vertelden, en de verhalen ook heel erg persoonlijk waren. Ik denk dat als iemand anders de verhalen over ze had verteld, ze lang niet zo persoonlijk overkwamen, en ik me dus minder bij de personages betrokken zou voelen. Ik voelde me trouwens meer betrokken bij Anna dan bij Lotte. Misschien omdat er over Anna meer verteld wordt in het boek, en haar gebeurtenissen (vond ik) wat boeiender waren. Wat me het meest aansprak was de dood van Anna haar man, Martin. De meeste beslissingen van de personages kon ik wel begrijpen, alhoewel ik vond dat Anna onder sommige dingen wel heel koeltjes bleef. De personages gingen ook heel duidelijk voor mij leven, omdat ik ze vanaf het begin van hun leven al heb meegemaakt. En je ze hun hele leven volgt.
Dit boek legt meer de nadruk op de gebeurtenissen dan op de gevoelens van de personen, omdat het boek verschrikkelijk veel gebeurtenissen bevat. Maar in de stukjes dialogen komen hun gevoelens wel naar boven, als ze in discussie zijn wie ‘gelijk’ heeft. De gebeurtenissen zijn op zich wel op een boeiende manier verbonden. Er zijn eigenlijk twee verhalen; de gebeurtenissen van vroeger, en de gebeurtenissen in Spa, nu. De gebeurtenissen van vroeger worden verbonden door de gebeurtenissen in Spa, je bent altijd wel benieuwd hoe het verhaal in Spa verder gaat. Maar die stukjes zijn wel steeds hetzelfde, ze wandelen wat, of eten taart. De rol van het toeval is in al de verhalen in dit boek niet echt groot, maar het is wel heel toevallig dat ze elkaar nou net in hetzelfde kuuroord in Spa vinden. Ik wil niet zeggen dat de afloop ‘niet naar mijn zin is’, maar ik had wel leuker gevonden als Anna niet zo vroeg dood zou gaan (net als ze elkaar een beetje konden begrijpen), en ik had nog wel willen weten hoe hun leven er verder uit heeft gezien. Dus of ze nog getrouwd zijn, of kinderen hebben gekregen, enz.


Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd, want de verhalen beginnen bij Anna en Lotte als ze klein zijn, en gaan verder als ze ouder worden. De terugblikken in dit boek zijn heel nuttig, daar draait het eigenlijk om. Zonder die terugblikken zou je die verhalen van vroeger helemaal niet weten. De tijd verloopt net zoals in werkelijkheid, zowel in de verhalen van vroeger, dan die in Spa.
Het taalgebruik in dit boek was heel begrijpelijk. Er zaten wel wat moeilijke woorden in (nou ja, moeilijk voor een 15 jarige), maar het was niet zo dat je daardoor de tekst niet kon begrijpen. Er werd vlot verteld, en als je eenmaal in een verhaal van vroeger van een van de zussen zat, dan las je in een stuk door. Het verhaal bevat wel veel beschrijvingen vooral van het kuuroord in Spa (wat ik wel saai vond), en hoe het er in de oorlogstijd allemaal uitzag. Dat is ook wel te begrijpen, want de meeste mensen die dit lezen hebben niet in die tijd geleefd.


De aanleiding van Tessa de Loo om dit boek te schrijven is gedeeltelijk de ontmoeting met een Duitse vrouw –Maria Hesse, in Frankrijk. De discussies van hen zijn te vergelijken met de dialogen in het boek. De auteur had ook wel anti-Duitse gevoelens, maar door de verhalen van deze vrouw zijn die minder geworden. Anna’s verhaal lijkt op het verhaal van Maria, het verhaal van Lotte is gebasseerd op de schrijfster zelf, haar moeder, en een beetje fantasie.
Ik vind het thema van dit boek interessant, er is van alles over te vertellen. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het gaat over een tweeling die elkaar weer vindt en allemaal verhalen gaan ophalen, maar het gaat ook over de acceptatie van Nederlanders van de Duitsers. Dat ze de Duitsers niet alleen maar zien als de ‘schuldigen’ van de al het leed van WO2, of (wat in het boek sterk naar voren komt) als slachtoffers. Ik dacht zelf nooit zo over dit onderwerp na, ik vond het altijd een beetje onzin om een heel volk schuldig aan zoiets te maken. Ik bedoel, het is al zo’ n tijd geleden, de Duitsers van deze generatie kunnen er niks aan doen wat misschien hun ouders of grootouders hebben gedaan. Dit boek heeft me niet echt aan het denken gezet, maar ik kan me wel voorstellen van Lotte dat ze (door alles wat ze heeft meegemaakt) Anna niet echt kan begrijpen of accepteren. Mijn mening is dus wel een beetje veranderd. Het onderwerp wordt oppervlakkig behandeld. Dat kan ook haast niet anders, want er worden twee levensverhalen in beschreven en er wordt veel informatie en beschrijvingen gegeven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen