Boekverslag : Tessa De Loo - De Tweeling : Roman
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1118 woorden.


Titelbeschrijving
Jaar 1e druk: 1993


Gelezen druk: Grote lijsters 1998
Verhaalpersonen
Anna Grosalie-Bamberg: Is bijna 76, heeft blond, steil haar. Ze lijdt aan artrose, is een oorlogsweduwe. Was voor de oorlog huishoudster bij een familie van adel, in de oorlog werkte ze als rodekruisverpleegster en na de oorlog is ze sociaal werkster bij de kinderbescherming geworden. Anna is druk, wil altijd haantje de voorste zijn, is intelligent, vast beraden en heeft een goed geheugen.
Lotte Goudriaan-Rockanje: Is ook bijna 76, heeft donker steil haar


(officieel Bamberg) en lijdt ook aan artrose. Ze is een sinds 10 jaar weduwe. Is altijd erg muzikaal geweest en zong als kind erg veel.


Verder is ze in tegenstelling tot Anna erg rustig en nuchter. Lotte heeft nooit echt een beroep gehad. Ze woonde in de oorlog nog thuis en hielp samen met d’r zusjes d’r moeder met het huishouden en het verzorgen van de onderduikers. Na de oorlog is ze met d’r man in Den Haag gaan wonen en zorgde daar voor het huishouden en de kinderen.


Korte Inhoud
Het verhaal gaat over de Duitse tweeling Anna en Lotte Bamberg, die op 6-jarige leeftijd door de dood van hun ouders gescheiden worden. Lotte heeft tbc en wordt door een oudtante bij diens zoon in Nederland gebracht om aan te sterken. Anna is niet ziek en hoeft dus niet aan te sterken en komt daarom bij haar opa en oom te wonen in een klein boerendorpje in Duitsland.


Lotte groeit op in een communistisch gezin en wordt als eigen dochter beschouwd en heeft daar veel broertjes en zusjes. Anna blijft na het overlijden van haar opa bij haar oom wonen. Die trouwt met een vreselijke vrouw. Anna wordt geslagen en wordt alleen als een goedkoop hulpje gezien voor op de boerderij.


Na bijna 70 jaar komen Anna en Lotte elkaar tegen in Spa waar ze allebei in hetzelfde kuuroord zitten. Daar vertellen ze stukje voor stukje om de beurt hun levensverhaal.


Beiden zijn iemand in de oorlog verloren. Lotte is d’r geliefde al aan het begin van de oorlog verloren. Een paar jaar later trouwt ze nog in de oorlog met een van hun onderduikers, Ernst Goudriaan. Anna’s geliefde is tijdens de oorlog de hele tijd weg en als hij een keer een paar weken verlof heeft trouwen ze. Daarna kunnen ze nog een paar keer een paar weken samen zijn, totdat Anna op een dag een bericht ontvangt dat haar man is omgekomen. Daarna is ze altijd weduwe en ook kinderloos gebleven.


Allebei hebben ze de oorlog verschillend beleeft. Lotte vanuit Nederland en nog steeds boos is op de Duitsers en daarom ook Anna steeds verwijten maakt. Anna heeft het vanuit Duitsland en Polen beleeft en probeert Lotte steeds uit te leggen dat zij het ook niet makkelijk had. In de twee weken dat ze elkaar nu zien probeert Anna Lotte alles uit te leggen voor het te laat is. Net op de dag dat Lotte zo ver is tegen Anna te zeggen dat ze het begrijpt overlijdt Anna aan een hartaanval.


Thema’s en Motieven
Het thema is oorlog en jeugdherinneringen.


De motieven zijn meningsverschillen, onbegrip, vergeving.
Idee
Het idee is verzoening tussen de tweeling Lotte en Anna maar daar kan je ook in zien verzoening tussen Nederland en Duitsland. Omdat veel Nederlanders nog inzien dat Duitsers het ook niet makkelijk hadden en niks met de oorlog te maken hadden en dat probeert Anna aan Lotte uit te leggen.
Tijd
Het verhaal speelt zich nu af, maar de terugblikken van de levensverhalen van Lotte en Anna spelen zich voor en tijdens de tweede wereldoorlog af.


Het verhaal duurt 2 weken, vanaf het moment dat Anna en Lotte elkaar weer zien totdat Anna overlijd.
Plaats/Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Spa, waar Lotte en Anna in een kuuroord zitten. De terugblikken spelen zich vooral in Nederland en Duitsland af, en ook even in Frankrijk en Polen.
Compositie/Structuur
Het verhaal wordt chronologisch verteld met veel flashbacks die ook chronologisch worden verteld.


Het boek bestaat uit drie delen.


Het eerst deel ‘Interbellum’ bestaat uit tien hoofdstukken. Het tweede deel ‘Oorlog’ bestaat ook uit tien hoofdstukken en het laatste deel ‘Vrede’ bestaat uit vier hoofdstukken. Totaal zijn er dus 24 hoofdstukken en 414 bladzijden.


Stijl
Er worden veel beschrijvingen gebruikt in het verhaal zelf maar in de terugblikken worden weer veel dialogen gebruikt.


Er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt en dat leest wel makkelijk door. Wel worden er af en toe Franse en vooral Duitse zinnen en woorden gebruikt, maar die zijn wel te volgen.
Perspectief/Vertelsituatie
Het verhaal wordt in de derde persoon verteld, waarin Anna en Lotte centraal staan. In de terugblikken staat elke keer of Lotte of Anna centraal.
Titelverklaring
Het boek gaat over de tweeling Anna en Lotte Bamberg, vandaar ook de titel ‘De Tweeling’
Het motto is:
Die Welt ist weit,


die Welt ist schön,


wer weiss ob weir uns wiedersehen
de letterlijke vertaling is:
De wereld is ver (groot),


de wereld is mooi,


wie weet of wij ons nog terug zullen zien
Na hun gedwongen afscheid op 6-jarige leeftijd, vragen Lotte en Anna zich voortdurend af of ze elkaar nog zullen zien. Nadat ze allebei veel hebben meegemaakt en veel levenservaring hebben in de grote, mooie wereld zien ze elkaar eindelijk weer.


Omslag boek
Op de voorkant is een vlecht te zien, de aan de ene kant slordig is met een kapot elastiekje en aan de andere kant netjes is en met een mooi, heel elastiekje vast zit.


Met de slordig kant van de vlecht wordt Anna bedoelt die altijd druk en slordig was. Met de andere kant wordt Lotte bedoelt die altijd rustig en netjes was. Met de elastiekjes wordt hun leven bedoelt. Anna had weinig houvast in d’r leven, geen ouders, d’r man is overleden en had aan het eind van de oorlog ook geen huis meer, vandaar een kapot elastiekje. Lotte had juist veel houvast in d’r leven, ze woonde in een gezellig gezin, trouwde met een lieve man en heeft lieve kinderen, vandaar een heel elastiekje.
Mijn mening
Ik vind de leesbaarheid goed. Het leest makkelijk door, omdat er niet veel moeilijke woorden in worden gebruikt.


Er zit niet zoveel spanning in het boek, maar omdat het makkelijk door leest wil je wel steeds weten hoe het verder gaat.
Het verhaal vind ik wel geloofwaardig, want het kan best echt gebeurt zijn. In Anna’s situatie zal ik denk ik bijna hetzelfde hebben gedaan. Ze wil graag Lotte alles nog uitleggen voordat het te laat is. Ik zou het alleen wat rustiger doen en Lotte tijd geven.


In Lotte’s situatie zou ik geprobeerd hebben het sneller te begrijpen en dat ook eerder tegen Anna te zeggen.


Het idee van het boek vind ik goed. De tweeling is aan verzoening toe en Nederland en Duitsland ook en het de oorlog wordt vanuit twee kanten verteld. Dat zie je niet zo vaak in oorlogsboeken, want dan wordt het vaak verteld vanuit de Nederlandse kant en soms van de Duitse kant.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen