Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1435 woorden.

Bibliografie
Derde druk, Bert Bakker, Amsterdam, sept. 1984, eerste druk: juni 1984


Samenvatting
Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren onderweg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg kibbelden ze wat. Rex stopte bij een TOTAL-benzinestation aan de autoroute om te tanken. Daar begroeven ze twee muntjes onder een paal. Saskia ging wat te drinken halen; daarna zou zij gaan rijden. Drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, was hun benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal overstuur gemaakt; Het herinnerde haar aan de nachtmerrie van het Gouden Ei.

'Toen ze klein was had ze wel eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!' (blz.14).

Saskia kwam niet terug. Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar Saskia was en bleef weg en niemand wist waar ze was gebleven. Tijdens een vakantie in Marina di Camerota (Italie) acht jaar later vroeg Rex Lieneke ten huwelijk.

'Rex wilde Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: "Als ze terug kwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation, dan zou ik dat doen." ' (blz. 42).

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie over het gouden ei had. In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er gebeurde als hij van een flat af zou springen. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen; hoe kon hij anders dan door te springen te weten te komen of hij de mogelijkheid had om te springen? Dus hij sprong en lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam er een dergelijk idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een klein kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen? Hij maakte een plan: Hij maakte een pot chloroform en zette deze op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer, dat volgens hem een buitenlandse vrouw moest zijn, meelokken in de auto en haar naar z'n huisje brengen. Na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: bij een tankstation langs de Autoroute zou hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een vrouw vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand in zijn auto durfde te stappen om naar het eind van de parkeerplaats te rijden.

Ondertussen schoot Lemorne nog twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan. Op een keer lukte het bij toeval dan eindelijk: een Nederlands meisje zag hem spelen met een sleutel waarop een R stond. Ze vroeg hem of ze er een kon kopen en hij zei dat hij er vertegenwoordiger in was en een hele lading in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee; hij bedwelmde en ontvoerde haar. Acht jaar later (na de vakantie in Italie) was Rex een opsporingsaktie gestart. Hij had grote advertenties laten laten zetten waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia gezien hadden, opriep hem te schrijven. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er zat er geeneen bij die uitsluitsel gaf over Saskia's geheimzinnige verdwijning. Op een ochtend kwam er een vreemde man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella die hij op het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar op maar een manier: door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan; toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation. Daar moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist. Lieneke zocht Rex maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.


Personages
Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, getrouwd, en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn perfecte misdaad voor. Het enige wat telt is het experiment. Hij vindt het een 'ongelooflijk spannend gedachtenspel' (blz. 51) en hij voelt zich 'feestelijk slecht' (blz. 53).

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia (in 1983 is hij 41). Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes.

"Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo. En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven, of ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood. Dan laat ik haar dood gaan," zegt hij tegen Lieneke.(blz. 63)

Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Als hij Lemorne ziet, valt er een kwellende angst van hem af:

" de angst dat de moordenaar zelf dood was, het raadsel voorgoed onoplosbaar" (blz. 78).

Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Deze twee wensen het oplossen van het raadsel en een zijn met Saskia gaan op het eind van het boek op een griezelige manier in vervulling.

Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel' , ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. De verhouding tussen Saskia en Rex is prima. Ze gaan dan ook al een jaar of vier met elkaar om. Soms voelt Rex de behoefte om haar een beetje te plagen, maar dat komt volgens hem ondat hij echt van haar houdt.

Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' verhouding tot haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn tot een langdurige relatie met een vrouw, maar na zijn nachtmerrie blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.


Thematiek
Een belangrijk thema is doorgaan tot het eind. Lemorne is totaal gewetenloos. Hij wil weten tot hoever hij met z'n misdaden kan gaan, en dat blijkt - mede door het ontbreken van een geweten - tot het eind te zijn. Rex gaat ook door tot aan het eind, want hoewel hij weet dat het z'n dood zal zijn, drinkt hij toch het bekertje koffie met het slaapmiddel erin. Een ander belangrijk verhaalelement is claustrofobie. Saskia had als kind een nachtmerrie over het gouden ei. Later krijgt Rex er ook een nachtmerrie over. De nachtmerrie duidt op angst voor eenzaamheid, angst om nooit tot echt diepgaand contact met een ander te kunnen komen (nooit een met een ander te worden). Als dat wel gebeurt, betekent dat de verlossing, maar ook de dood. Maar doodgaan is veel beter dan voor eeuwig eenzaam of onwetend te blijven.


Literatuur geschiedenis
Tim Krabbé werd geboren in 1943. Hij schrijft o.a over schaken en wielrennen, twee sporten die hij zelf ook fanatiek heeft beoefend (Nieuwe schaakcuriosa, 1977, De renner, 1978, 43 wielerverhalen, 1984). Krabbe debuteerde in 1967 met de psychologische thriller De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Hij schrijft ook gedichten (Vijftien goede gedichten, 1974) en verhalen (De stad in het midden, 1978).


Eigen mening
Ik had van enkele mensen gehoord dat Het Gouden Ei een spannend en lekker leesbaar boekje was. Nadat ik het gelezen had was ik het volledig met hen eens. Het is inderdaad erg spannend, vooral vanwege het raadsel wat er nou eigenlijk met Saskia is gebeurd. Dit wordt langzaam aan duidelijk. Ik vindt het ook goed hoe de, in het begin compleet verschillende verhalen van Rex en Lemorne, uiteindelijk bij elkaar komen. Alleen snap ik nog steeds niet wat de moord op de twee kampeerders door Lemorne met de rest van het verhaal te maken hebben.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen