Boekverslag : Gonneke Huizing - Belofte Maakt Schuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 814 woorden.

Titel: Belofte maakt schuld

Auteur: Gonneke huizing

Soort boek: psychologisch, probleem verhaal

Jaar van uitgave: 1998

Uitgever: Sjaloom

Aantal blz.: 168Opbouw:Het boek bestaat uit 42 ongetitelde hoofdstukken.Er zijn geen illustraties in het boek, alleen de voorkant het boek en die past wel goed bij het boek, want er staat een man die een jongen onder schot houdt en daar gaat het in het boek ook over.Inhoud:Hoofdpersoon: Jasper is een moedige jongen van 16 jaar en heeft veel voor zijn broertje Kjeld over. Hij heeft veel verdriet om zijn moeder die overleden is, hij verwerkt het helemaal alleen. En is dus best wel een geslote jongen.Jasper sprak me wel een beetje aan, omdat zijn moeder overleden is en het daar erg moeilijk mee had en daardoor leefde ik erg met hem mee.Het belangrijkste probleem is dat karen (de moeder van Jasper en Kjeld) overleden is en dat Jasper en Kjeld het daar allebei moeilijk mee hebben en het op een eigen manier verwerken.Samenvatting: Karen de moeder van Jasper en Kjeld streft aan kanker. Na de begrafenis moet Jasper na oom Paul en Kjeld naar een andere oom en tante. Jasper is erg ongelukkig in deze situatie, want hij heeft aan zijn moeder beloofd dat hij voor zijn broertje zou zorgen en dat ze samen zouden blijven. Als Jasper Kjeld opzoekt ziet hij dat Kjeld erg ongelukkig is en dan besluit Jasper om samen met Kjeld naar Noorwegen te gaan naar hun vakantiehuis en daar te wachten op hun vader. Als ze onderweg zijn komen ze in de trein Marije tegen en die regelt dat ze met een vrachtwagen naar Denemarken kunnen reizen. Daar verstoppen ze zich in een caravan om zo gratis naar Noorwegen te kunnen gaan, ze worden ontdekt en als de mannen (Jim en Bernd) ruzie krijgen vluchtten Jasper en Kjeld de caravan uit daar komen ze een Liv een vrouw tegen en gaan samen met haar naar hun vakantiehuis. Jim heeft Bernd doodgeschoten en is opzoek naar Jasper omdat hij teveel weet. Jim weet hun vakantiehuis te vinden. Kjeld is weg en Jasper gaat zoeken en vindt Jim die wil hem doodschieten. Maar de hond van Liv valt hem aan en Jim wordt gearresteerd. Later komt de vader van Jasper en Kjeld naar hun toe.Het verhaal speelt zich een deel in Nederland en een deel in Noorwegen af.Het verhaal speelt zich gewoon in deze tijd af,Schrijver:De schrijver is Gonneke huizing. Ze werd geboren op 11 april 1960 en ze woont er nu nog steeds. Naar de middelbare school is ze Taal en Letterkunde gaan studeren. Na de universiteit is ze gaan werken in het onderwijs. Sinds 1985 geeft ze Nederlands op een middelbare school.

Gonneke is getrouwd en heeft twee geadopteerde dochters van zes en acht jaar oud. Ze heten Anne Lynn Guo Guo en Myrthe Yu Fei.Gonneke is in 1994 begonnen met schrijven toen ze moest wachtten op haar dochter en dat kon wel 3 jaar duren. Haar eerste boek was Mes op de keel in 1996.Belofte maakt schuld was haar tweede boek en verscheen in 1998 en daarna volgde er nog meer.Het leukste aan schrijven vindt ze dat ze eigen baas is over haar verhaal. Het meest schrijft ze spannende jeugdboeken die de lezer in een keer uitleest ook vindt ze het belangrijk dat de lezer zich betrokken gaat voelen bij wat er in het boek gebeurd.Eigen mening:Ik heb dit boek gekozen, omdat toen ik de achterkant las het me een spannend boek leek. Het boek was erg spannend want je wist nooit wat er ging gebeuren het was erg onvoorspelbaar. Het boek was ook erg realistisch, want dit kan gewoon in het echt afspelen en dat Jasper dit heeft gedaan kan ik me ook wel voorstellen. Het was ook voor mijn leeftijd geschreven er stonden geen kinderachtige dingen in en het was gemakkelijk te lezen.

Het meeste in het boek sprak me aan dat Jasper’s moeder karen is overleden en dat hij het daar erg moeilijk mee had.

Ik vind Liv erg sympathiek, omdat ze Jasper en Kjeld goed opvangen en met hun mee reist naar het vakantiehuisje. Jasper is ook sympathiek omdat hij goed voor Kjeld wil zorgen. Bernd is wel sympathiek omdat hij toch nog netjes naar de politie wilde gaan en zichzelf ging aangeven. Peter is klein beetje sympathiek, eerst niet want hij was weggelopen na de geboorte van Kjeld, maar later wel

Jim is erg onsympathiek omdat hij Bernd heeft vermoord en Jasper ook wou doodde.

Het slot van het boek is een gesloten einde en dat vind ik erg goed je weet hoe het afloopt en dat is fijn.

De titel is goed gekozen, omdat Jasper had beloofd bij het sterfbed van Karen om samen met Kjeld te blijven. Om dat uit te kunnen laten komen is er heel wat gebeurd en daar voelt hij zich schuldig over.Bronnen:Ik heb het internet gebruikt:

www.gonnekehuizing.nl

www.samenvattingen.com

www.boekenwereld.com maar daar heb ik niet veel aangehad.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen