Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - Vannacht Is De Wereld Gek Geworden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1835 woorden.

Auteur: Karel Glastra van Loon

Titel: Vannacht is de wereld gek geworden

Uitgever: L.J. Veen/Contact

Uitgegeven: Amsterdam, 1997Onderverdeling:Bladzijdes: 219

Hoofdstukken: 6 aparte verhalenBeschrijving van de cover:

Op de voorkant staat een schreeuwende vrouw uit het schilderij van Solomon Nikritin ‘Schreeuwende vrouw’ (1928). Het laat de gekte en wanhoop zien die in het boek vaak terugkomt.Titelverklaring:

De schrijver komt op plaatsen waar de wereld gek geworden lijkt. Het zijn vaak afschuwelijke situaties waar in hij terecht komt. De zin: ‘Vannacht is de wereld gek geworden.’ Komt uit het verhaal ‘Vijf mannen en een oorlog’ Waar een Koeweitse verzetstrijd deze gedachte heeft als de oorlog in Koeweit is begonen.Genre:

Combinatie van fictie en een reisverslag.Vertelling:

Het verhaal wordt in de ik-vorm vanuit de ogen van Karel Glastra van Loon verteld en heeft een gesloten einde.Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon in elk verhaal is Karel Glastra van Loon. Karel is journalist en doet vrijwilligerswerk, is rond de 20/30 jaar oud, hij heeft een normaal postuur, donkerblonde haren en blauw groene ogen.

Hij legt snel contact, kan heel chagrijnig zijn maar is over het algemeen vrolijk. Verder is hij erg op avontuur uit, en schrikt niet gauw ergens voor terug.Probleem van de hoofdpersoon:

In dit boek is hebben de verhalen niet echt een concreet probleem om op te lossen. De journalist doet meer verslag over wat hij tegenkomt en wat er gebeurd. Het enige probleem dat hij eventueel zou hebben is: ‘Hoe kom ik uit deze situatie.’ Of ‘Wat schrijf ik op?’Korte beschrijving verhalen:De taal van zwaluwenBelangrijkste personages:-Wang Yurun: Student die Karel begeleid en introduceert aan zijn vriendengroep, heeft een grote bril en slecht onderhouden gebit.

-Liling: Mooi Chinees meisje waar Karel verliefd op wordt. Ze begeleidt Karel en stelt hem veilig wanneer de militairen het plein bestormen.Verhaal:

Karel komt aan op het plein van de Hemelse Vrede, China 1989. Er is een studenten opstand aan de gang, die die nacht zal worden neergeslagen door het Chinese leger.

Al gauw maakt Karel kennis met Wang Yurun. Een student die mee doet aan de opstand.

Karel maakt kennis met Yurun’s vriendenclub en familie. Ook maakt hij kennis met het meisje Lilling. Lilling vertelt hem over de vogels die ze van haar oma leerde vouwen, met allemaal een eigen verhaal. Dan valt de avond en breken er gevechten los op het plein. Karel beschrijft de enorme die heerst in het leger en tussen de studenten. Hij ziet veel mensen dood gaan en veel neemt foto’s. In paniek vluchten hij en Lilling naar een huis buiten de binnenstad. Daar ligt Wang Yurun gewond in de gang. Gehaast transporteren ze hem naar het overvolle ziekenhuis waar het al snel goed met hem gaat.Het lijk in de Río EscondidoBelangrijkste personages:-Don Antonio: Vermoorde boer waar Karel en de andere vrijwilligers voor werkten

-Boris: heetgebakerde tegendraadse man die meehelpt met vrijwilligerswerk

-Tomasito: vrolijk jongetje in het gezin waar Karel tijdelijk logeert.Verhaal:

Karel doet in dit verhaal vrijwilligerswerk in een klein plaatje in Nicaragua, dat net door een burgeroorlog is getroffen. Hij is daar in dienst bij de boer don Antonio. Maar als deze op een dag vermoordt blijkt te zijn is het hele dorp in rep en roer. Karel bekommert zich vooral om de kleine Tomasino die erg geraakt is door de moord op Antonio. De vrijwilligers proberen de zaak wat te sussen en gaan ook gezamenlijk naar een toespraak van de Sandinistische dictator kijken. Op de avond dat Karel wil vertrekken worden de moordenaars van Antonio door hun eigen vader aangegeven. De moord op don Antonio blijkt een roofmoord te zijn.Vijf mannen en een oorlogBelangrijkste personages:-Hani: Koeweitse verzetsstrijder die Karel en de fotograaf begeleidt.

-Norman: Engelse fotograaf die samen met Karel optrekt.Verhaal:

Karel is als journalist in Koeweit vlak na de bevrijding. Hij ontmoet daar Hani, een Koeweitse verzetstrijder die er een sport van heeft gemaakt minstens elke week een Irakese soldaat te vermoorden, en Norman, een Engels fotograaf. Samen met hen rijdt van Loon door Koeweit en interviewt hij Amerikaanse soldaten in een legerkamp, gemartelde Koeweitse verzetsstrijders en rijdt hij door ‘De weg des Doods’ om de enorme ravage van de oorlog waar te nemen. Als hij terugkomt raakt hij in gesprek met hotelier die hem verteld dat er nog altijd niet goed gesteld is met Koeweit.Uit naam van hem die God al is vergetenBelangrijkste personages:-Elena: Russisch prostituee, waar Karel verliefd op wordt.

-Irvana: zus van Elena, ook prostituee.

-Nikiolai: Gestoorde jongen die Karel een tijd vasthoudtVerhaal:

Vlak voor dat de Sovjet Unie is gevallen bezoekt Karel Leningrad. Daar ontmoet hij Elena en Irvana. Hij danst met ze zonder te weten dat het eigenlijk prostituees zijn. Die avond gaat hij met ze uit, en ontmoet daar Nikolai die erg veel met God bezig is en er van schrikt dat Karel in Amsterdam in een kerk woont. Karel drinkt zich helemaal lam en als hij ’s ochtends wakker wordt merkt hij dat al zijn geld weg is, hij in elkaar geslagen is en in het huis van Nikolai ligt. Als Karel om opheldering vraagt vertelt Nikolai dat de meisjes het geld uit zijn portemonnee hebben gehaald, toen ze zagen dat hij niet meer wakker werd. Hij is in elkaar geslagen door Nikiolai zelf die zijn agressie kwijt wilde. Na zijn verhaal bedreigt Nikolai Karel met een pistool en vraagt hem waarom hij in Amsterdam in God’s huis woont. Uiteindelijk besluit Nikolai hem niet neer te schieten. ‘Er zijn al genoeg doden gevallen in naam van God’ Als hij in zijn hotel terugkeert komt Elena hem nog een keer opzoeken om zijn wonden te verzorgen.InlandersBelangrijkste personages:- Meneer Hein: Nederlands sprekende Indonesiër die Karel ontmoet

-Eddy: Zoon van meneer Hein, en arts.Verhaal:

Om de discriminerende lezingen van zijn grootvader, die ‘rassendokter’ was, na te gaan reist Karel door Borneo, Indonesië. Hij wil net als vroeger reizen dus besluit met een boot mee te gaan. Op de boot ontmoet hij Hein, die vroeger nog onder Nederlandse bezetting leefde. Na een lange en zware tocht. (Karel is ziek geworden) nodigt Hein Karel uit om in zijn huis te logeren. Na een nacht goed slapen gaat Karel samen met Eddy de dorpen in Borneo bezoeken. Maar lang kan hij niet in het gebied blijven. De militairen daar willen hem snel weg hebben omdat er koppensnellers in het gebied oprukken. Met tegenzin besluit Karel weer uit Indonesië te vertrekken.De liefde komt altijd te laatBelangrijkste Personage:- vader IsraelianVerhaal:

Als journalist komt Karel in Armenië. Waar hij begeleidt wordt door vader Israelian. Samen trekken ze door de Armeense landschap. En als de jeep pech krijgt laat de vader zijn verborgen hut zien, ergens tussen de bladeren. Waar ze een gesprek hebben over de vroegere jeugdliefde van de vader. Ze blijven daar slapen en de volgende dag gaan ze door naar een Armeense goudmijn, waar Karel verslag van doet.

De dagen daarna volgt hij het werk van de vader, die kinderen in het ziekenhuis afgaat.Mijn mening:Het boek vond ik een beetje langdradig, omdat er weinig in gebeurde. Toch is het ook wel weer een leuk omdat, als je het boek uit heb, je echt het idee hebt dat je rond de wereld bent geweest, in de meest spannende tijden. Wat dat betreft was het dus wel een meeslepend boek.

Qua inleving is het boek oke, mijn gedachten kwamen redelijk goed overeen met de hoofdpersoon.Ook kun je de chaos en de rampscenes goed voor je zien. Maar ten beginne was er al geen probleem van de hoofdpersoon. Waardoor je dus niet spannend af kunt wachten tot hij dat probleem in een spannende situatie oplost . Het boek is hoogstens interessant om te lezen en te denken: ‘Goh, wat is die man op veel plekken geweest.’ En ‘Wat lijkt me het spannend om in die tijd in dat land te zijn.’

Het heeft natuurlijk wel spannende stukken zoals het moment dat hij bijna wordt neergeschoten door Nikolai, de Rus die hem bedreigt. Maar naar dat soort momenten wordt te weinig toegeleefd. Ook is enige kennis van de situatie waarin hij zit vereist. Als je helemaal niks weet over de studentenopstand in China, de eerste golfoorlog, en het vroegere ‘Ons Indië’ is het verstandig het boek weg te leggen. Gelukkig had ik daar zelf wel een beetje verstand van.Over de schrijver:Karel Glastra van Loon is geboren op 24 december 1962 in Amsterdam en komt uit een groot gezin. Als jongetje van negen wilde hij bioloog worden en begon hij een nooit voltooid boek over de edele kunst van het vissen. Op het Gymnasium (Bèta) raakte hij onder invloed van de dichter Paul van Ostijen en schreef hij radicaal-geëngageerde gedichten die nooit zijn gepubliceerd. Vanaf dat moment wilde hij niet langer bioloog worden, maar journalist. Na een jaar in de Verenigde Staten, waar hij op de Hastings Senior High School in Minnesota zat, werkte Karel Glastra van Loon achtereenvolgens bij de Sociale Dienst Amsterdam, als bureauredacteur bij Elsevier Science Publishers, was hij leerling-journalist bij Libelle, en algemeen verslaggever voor Nieuwe Revu. Als verslaggever maakte hij reizen naar onder meer China, Cuba, Tsjecho-Slowakije, Rusland, Armenië, Estland en Koeweit. In dezelfde periode werkte hij als vrijwilliger in Nicaragua bij een herbebossingproject.

Sinds 1991 is Glastra van Loon freelance journalist voor diverse media. Hij was redacteur van de programma's Karel, Lolapaloeza, Hagens, Het Laatste Woord en Haenen voor de Nacht. Daarnaast was hij regisseur voor de zendtijd politieke partijen van de Socialistische Partij en maker/regisseur van VPRO's Lopende Zaken.)Karel Glastra van Loon is een sterk geëngageerd auteur. De eerste non-fictieboeken die hij schreef hadden een grote maatschappelijke lading. Hij debuteerde in 1994 met De Poppe-methode over milieu-activist Remi Poppe, in 1995 gevolgd door Herman, een 'biografie' van de beroemdste, want eerste genetische gemanipuleerde stier van Nederland, dat hij samen met Karin Kuiper schreef. In 2000 schreef Karel Glastra van Loon samen met Jan Marijnissen, SP-voorzitter van de Tweede-Kamerfractie, het boek De laatste oorlog, over de rol van Nederland in internationale conflicten. De auteurs spraken daarvoor onder anderen met Hans van den Broek, Noam Chomsky en Lord Carrington.

Karel Glastra van Loon debuteerde in 1997 als literair auteur met de verhalenbundel Vannacht is de wereld gek geworden, waarmee hij werd genomineerd voor de ECI-prijs Schrijvers van Nu. In deze verhalenbundel maakt Karel Glastra van Loon naadloos de stap van (onderzoeks)journalist naar literair auteur. In het eerste verhaal, 'De taal van zwaluwen' schrijft hij bijvoorbeeld over Het Plein van de Hemelse Vrede in China, waar de schrijver als journalist aanwezig was toen daar in 1989 de Studentenopstand uitbrak. In een interview zei hij naar aanleiding daarvan later: 'Ik hoef mijn engagement niet te wantrouwen: als het er op aankomt, handel ik ernaar.'

In 1999 verscheen de roman De passievrucht, waarin de ontroerende zoektocht wordt beschreven van een vader die ontdekt dat zijn zoon niet zíjn kind kan zijn. De passievrucht kreeg juichende kritieken en werd bekroond met de Generale Bank Literatuurprijs 1999. Inmiddels zijn de vertaalrechten wereldwijd verkocht en momenteel is ook de verfilming van de roman, waarvan bijna 200.000 exemplaren werden verkocht, in voorbereiding. Onlangs verscheen Lisa's adem, de prachtige nieuwe roman van Karel Glastra van Loon.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen