Boekverslag : Margaret Drabble - The Waterfall
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2167 woorden.

Titel: The Waterfall

Auteur: Margaret Drabble

Uitgever: Penguin Books, Marmondsworth 1971 (eerste uitgave: Weidenfeld & Nicolson 1969)

Druk: 4e (1973) (1e druk 1696)

Aantal blz.: 239



A verwachtingen en eerste reactie

Ik wilde eigenlijk ‘The Catcher in the Rye’ lezen en had op internet gekeken waar in de bibliotheek ze dit boek hadden. Dit was in Terneuzen, maar daar aangekomen bleek dat ze het helemaal niet hadden. Ik wist dat we thuis wat boeken hadden die m’n moeder voor Engels had gelezen toen ze nog op school zat dus besloot ik er daar één uit te lezen, ik had immers niet zoveel tijd meer. Eén van de boeken was ‘The Waterfall’. Het leek me een mooi boek. Een soort psychologische roman en daar houd ik wel van. Wel verwachte ik, vanwege de tijd waarin het boek geschreven is en door wie, een erg feministisch boek maar daar heb ik eigenlijk niets meer van gemerkt. Verder wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten, ik ben gewoon gaan lezen.



B Beknopte samenvatting en Analyse



Personages

De hoofdpersoon in het verhaal is Jane Grey. Ze is heel flegmatisch en passief. Ze laat alles altijd over haar heen komen. Ze heeft geen enkele wil of doorzettingsvermogen. ‘If i were drowning I couldn’t reach out a hand to save myself, so unwilling am I to set myself up against fate.’ Ook is ze bang om contact te zoeken met andere mensen. Zo wilt ze bijvoorbeeld Laurie naar de crèche brengen zodat hij met andere kinderen zou kunnen spelen, zodat hij behoed zou zijn voor haar lot van angst en eenzaamheid, maar is enorm bang om daar de andere moeders te ontmoeten.



Hoe oud ze precies is wordt in het boek niet verteld, maar ik denk rond de 30. Ze heeft een zoontje van 3 (Laurie) en aan het begin van het boek wordt haar 2e kind, het meisje Bianca, geboren. Ze heeft een mislukte relatie gehad met de matig beroemde gitarist Malcolm. Het huwelijk met hem heeft 7 jaar geduurd, daarna kon hij haar niet meer aan. Volgens hem heeft zij zijn leven verwoest. Hij heeft haar op een dag geslagen en is er vandoor gegaan met een andere vrouw.



Ook schrijft Jane gedichten, maar niet professioneel. Ze wordt nog door Malcolm onderhouden hoewel hij haar verlaten heeft. Hij heeft succes als musikant en heeft geld in overvloed.



De tweede hoofdpersoon in het verhaal is James. Hij is de man van Jane’s nicht Lucy. Jane heeft hem altijd al fascinerend gevonden, maar gevaarlijk. Als haar baby geboren wordt, stuurt Lucy James naar haar om ’s nachts op haar te passen.

Hij wordt al snel verliefd op Jane, en slaapt bij haar in bed. Lucy wordt ook enorm verliefd op hem. James neemt haar en Laurie meet op uitstapjes in z’n auto. Auto’s zijn zijn passie. Hij heeft een garage en houdt van hard rijden. Langzaamaan zie je dat hij Jane meer doorzettingsvermogen bezorgt.



Volgens Jane is alles aan hem subtiel, gracieus, weloverwogen. Zelfs z’n leugens zijn elegant. Ook wekt hij bij Jane sexuele gevoelens op, die ze eigenlijk nog nooit heeft gehad.



Lucy is dus de nicht van Jane. Ze heeft haar jeugd voor een groot deel in Amerika gewoont maar woont nu, net als Jane, in Engeland. Ze komt een paar keer voor in het boek maar je leert haar niet echt kennen als personage zegmaar. Jane en James spreken samen nooit over haar, ook al is het de vrouw van James. Lucy zelf heeft het wel een beetje gehad met James maar weet er niets van af dat hij met haar nicht gaat.



Perspectief en verteller

Sommige alinea’s zijn verteld in het ik-perspectief, waar de ik-persoon Jane is. Andere delen zijn weer verteld in het hij/zij-perspectief. De verteller is dan Jane. Ze verteld dan haar verhaal en kijkt terug op de geschiedenis als een schrijver. Ze verteld waarom ze dingen dacht en verteld heeft. Hierdoor lijkt het of het boek voor een belangrijk deel autobiografisch is. Alsof Drabble over haarzelf schrijft. Dit is volgens mij niet het geval omdat Drabble, toen ze het boek schreef, getrouwd was met een man er er drie kinderen mee had, ze was niet gescheiden oid en had ook geen geheime liefdes.

Wel opvallend gebruik van perspectief dus want deze vormen van vertellen lijken dwars door elkaar heen te lopen, en hoewel het verhaal perfect te volgen is, merk je af en toe dat het perspectief voor de zoveelste keer omgedraaid is, wat af en toe een beetje verwarrend overkwam.



Ruimte

Er is weinig aandacht besteed aan de ruimte waar het verhaal zich afspeelt. Jane woont in een huis ergens in Groot Britannië. Voor zover ik weet wordt er niet eens verteld in welk land precies. Jane en James gaan ook een keer op vakantie naar Noorwegen maar ook hier zit voor zover ik weet geen speciale betekenis achter.

Verder speelt het verhaal zich af in de woonplaats van Jane, op af en toe es een uitstapje met James, naar bv. de racebaan, na.



Tijd

De vertelde tijd is ongeveer 7 tot 8 maanden. Af en toe in het verhaal zijn er dus ‘tijdsprongen’ maar wat er in de tussentijd gebeurde wordt niet al te veel aandacht besteed. De periodes worden dus overgeslagen omdat ze niet interessant zijn. Er zijn af en toe terugblikken naar bv. het moment dat Jane Malcolm ontmoette, of wanneer ze Lucy voor het eerst ontmoette. Er zijn geen vooruitblikken en de verloop van het verhaal is behoorlijk lineair.



Stijl

Drabble schrijft niet echt moeilijk. Natuurlijk zijn er woorden waarvan je de betekenis niet precies weet maar vaak is dat door de context wel ongeveer duidelijk. De zinnen zijn niet overdreven lang en niet moeilijk. Typisch is het steeds verwisselen tussen perspectief (zie: ‘perspectief’). Ook komt ze een paar keer terug op dingen die ze eerder geschreven heeft, of geeft ze een beschouwing over haar eigen geschreven werk. Bv. ‘..but instead I wrote about love. The more I emphasized my sorrow, I must have thought, the more claims I made for my love, the better I would emerge.’



Motieven

Liefde. Jane wordt verliefd op James, en die liefde gaat heel haar leven beheersen. Ze verandert er zelf ook door in die zin dat ze meer durft als ze bij James is, en op een gegeven moment ook als hij er niet is, ze ziet de dingen positiever in. Het is duidelijk dat de liefde haar heel erg beïnvloed dus.



Machteloosheid en willoosheid. Jane is bijna compleet willoos lijkt het. Als mensen haar uitnodigen voor een feestje zal ze enorm bang zijn voor het contact met andere mensen, maar omdat ze niet weet hoe ze zou moeten weigeren gaat ze toch. Nadat ze op James verliefd geworden is blijkt dat ze vindt dat ze zichzelf tot meer dingen aan moet zetten (bv. Laurie naar de crèche brengen, uitstapjes met de kinderen maken, bij andere vrouwen op de koffie (thee)) en dat ze hiervoor erg haar best moet doen maar het uiteindelijk toch lukt.

Ze deed ook geen moeite James van haar af te houden omdat het de man van haar nicht was. Als hij bij haar wilt zijn, is het niet aan haar dat tegen te houden.



Thema

De manier waarop de liefde iemand kan veranderen. Aan het begin van het verhaal heeft Jane er al moeite mee de vroedvrouw te bellen, ze raakt er compleet uitgeput van, zoveel contact met anderen. Op het eind is ze voor een groot deel uit dit sociale dal geklauterd, en heeft zelfs voor haar kinderen een oppas geregeld zodat ze af en toe het huis uit kan. Dit alles komt doordat ze verliefd was geworden op James, en hij ook op haar. Hij heeft haar uit haar schuilplaats gesleurd als het ware om haar bij allerlei dingen te betrekken. Toen hij er niet was moest ze afleiding zoeken van de gedachte aan hem. Ze werd onbewust gedwongen meer naar buiten te treden. Maar ook bewust en met goede wil heeft ze zelf actie leren ondernemen. Op het einde heeft ze zelfs besloten enkele van haar gedichten te laten uitgeven die ze had geschreven tijdens/over de tijd dat James in het ziekenhuis lag na een ongeluk.



Titelverklaring

‘The Waterfall’ was een kaarttrucje van James. Waarbij hij 2 stapeltjes kaarten boven elkaar hield en de ene precies in de ander liet vallen. Het lukte niet iedere keer. Deze truc staat voor het geheel verbinden van 2 mensen die van elkaar houden.



Samenvatting

Het verhaal begint als Jane haar 2e kind van haar weggelopen man Malcolm verwacht. Ze is blij dat Malcolm bij haar weg is. Bij de geboorte zijn een vroedvrouw en haar nicht Lucy aanwezig. De weken daarna is Lucy overdag bij haar om voor haar en de baby te kunnen zorgen. De bevalling heeft haar namelijk erg uitgeput. ’s Avonds en ’s nachts is Lucy’s man James bij haar om op haar te passen. Op een dag vraagt James of hij bij haar in bed mag komen liggen. Het is duidelijk dat James verliefd op haar is. Jane begint naar de dagelijkse komst van James uit te kijken. Ze wordt verliefd op hem. James neemt haar mee op uitstapjes. Hij laat haar z’n garage zien, neemt haar en de kinderen (Laurie blijkt ook van snelle auto’s te houden, net als James) mee naar een racebaan, meer zulke dingen.

Als James en Lucy op vakantie gaan naar Italië denkt Jane dat ze gek wordt. Hoe kan ze nu bijna 3 weken zonder James? Maar hij komt terug, en beloofd haar dat ze samen naar Noorwegen zullen gaan. Ook bezorgd James haar het eerste orgasme van haar leven, ook al heeft ze al 2 kinderen.



Voordat ze naar Noorwegen gaan wordt ze een paar dagen op de hielen gezeten door Malcolm die terug bij haar wilt komen wonen. Janes huis is immers nog steeds Malcolms huis en ze zijn nooit officieel gescheiden. De nacht voordat zij en James naar Noorwegen vertrekken komt Malcolm Jane’s kamer binnen waar ze samen met James ligt te slapen. Hij vertrekt weer maar gooit wel een ruit in. De volgende dag vertrekken Jane en James naar noorwegen, samen met de 2 kinderen. De baby is nu 7 maanden oud.

Dan slaat het noodlot toe. James houdt van hard rijden, en Jane was altijd al bang voor een ongeluk. Maar omdat ze met een nieuwe auto naar Noorwegen zijn, die nog niet is ingereden en naar een klant moet, rijdt James erg voorzichtig. Bij een inhaalmanoeuvre rijden ze echter over een steen en raken van de weg en botsen. Jane is zo goed als ongedeerd, net als de kinderen. James is echter zwaargewond en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Jane blijft slapen in een hotel in Noorwegen van het geld in James portemonnee. James knapt heel langzaam op. Lucy is nog steeds niet op de hoogte en net als Jane besluit haar te bellen, belt Lucy zelf. Ze had van een dronken Malcolm te horen gekregen dat James samen met Jane naar Noorwegen was vertrokken. Ze blijkt ook al in Noorwegen te zijn en komt meteen naar Jane toe. Ze praten wat over het hele gebeuren, de relatie van Jane met James enzo, maar Lucy vergeeft Jane wel. Lucy gaat terug naar huis, maar Jane blijft bij James. Na een tijdje moet James echter naar een speciale herstelkliniek en gaat Jane terug naar huis. Nadat James weer helemaal beter is komt hij haar meteen opzoeken. James blijft bij Lucy maar gaat nog wel veel met Jane om. Ze gaan ook nog een weekendje weg met z’n 2en. Op het laatst blijkt echter dat James impotent is geworden en dus in principe geen echte bedreiging vormt voor één van beide relaties. Vandaar dat Lucy het toestaat dat hij nog zoveel met Jane omgaat denk ik, want dit wordt niet verteld in het boek.

Jane lijkt erg gelukkig.



D Eindoordeel en Evaluatie

Het boek had wat tijd nodig om op gang te komen. Pas na het midden vond ik het echt interessant worden. Niet dat het daarvoor saai of vervelend was om te lezen, maar toch niet echt uitermate boeiend. Het vreemde aan het boek is dat er heel veel tekst in staat zonder dat er echt veel verteld wordt. Jane verteld heel veel over haar eigen situatie, dat doet ze heel mooi en iedere keer anders. Maar WAT ze vertelt komt vaak op hetzelfde neer. Jammer dat er niet echt een verhaal in zat. In die zin dan toch dat er echt weinig gebeurt. De passiviteit van Jane heeft haar uitwerking op de verloop van het verhaal zou je kunnen zeggen. Maargoed dit was dan ook de bedoeling van de schrijfster lijkt me. Een hoogst poëtisch en introspectief boek.



Het werken aan het verslag is me goed bevallen. Ik had het in korte tijd voor mekaar. Toch was het geen makkelijk boek om een verslag van te maken. Het was moeilijk de motieven en het thema van elkaar te schrijven. Het maken van een samenvatting was ook best moeilijk omdat, doordat er echt weinig gebeurde in het verhaal, het onthouden van de chronologische volgorde en van wat er WEL gebeurd was soms tegenviel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen