Boekverslag : Frances Temple - De Pelgrimsschelp
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 470 woorden.

Samenvatting
Thematiek: tocht naar Compostela, naar volwassenheid en liefde; middeleeuwse samenleving en wereldbeeld.
Doelgroep: tweede graad
Situering in de tijd: Middeleeuwen
Inhoud
1299, Peterborough, Engeland. De 14-jarige Elenor is ten huwelijk beloofd aan Thomas, zoon van de Heer van Ramsay. Haar toekomstige echtgenoot is op kruisvaart, maar wordt binnenkort thuis verwacht. Zij kijkt met enige angst uit naar die terugkeer. Die angst kadert in de algemene vrees voor het einde van de wereld in het komende jaar 1300. (Parallellen met de recente overgang naar 2000 liggen uiteraard voor de hand, ook zonder "millenniuimbug".) Elenor, die kan lezen en schrijven, beklaagt haar lot als vrouw.
Na acht jaar afwezigheid komt Thomas ontgoocheld thuis: zijn idealen zijn gesneuveld tijdens de tocht. Bovendien ziet ook hij op tegen zijn huwelijk met Elenor, die hij veel te kinderlijk van mentaliteit vindt. Vader Gregory, de wijze priester van Ramsay, stelt voor dat Thomas en Elenor op bedevaart trekken naar Compostela om boete te doen voor de hele dorpsgemeenschap. Zij zullen hun huwelijk uitstellen tot na de bedevaart.
De eindeloze weg naar Compostela wordt voor hen een leerschool: telkens ontmoeten ze nieuwe pelgrims die hen initiƫren in telkens weer andere aspecten van de middeleeuwse cultuur: de kathedralenbouw, de scriptoria, de islam...
De tocht neemt een wending als Thomas zich verweert tegen plaatselijke bewoners die hen van spionage beschuldigen: daarmee overtreedt hij de code van de pelgrims. Als boetedoening leggen de Tempeliers hem de leiding over de bedevaart op. Voorbij Bordeaux, in de buurt van Roncevalles, beginnen de persoonlijke problemen die ervoor zorgen dat Elenor en Martin het Spaanse gedeelte van het traject alleen afleggen. Pas na zes maand bereiken ze Compostela. Daar vernemen ze in een brief van Vader Gregory dat Thomas' vader overleden is en dat de mensen van Ramsay hopen hen terug te zien, "ontheven van onze zonden".
Bespreking
Een heerlijk verhaal over twee jonge mensen die, door het middeleeuwse Europa op weg naar Santiago, elkaar en zichzelf vinden. Het literair-historisch motief van de vormdende tocht komt heel normaal-functioneel over. De hoofdpersonen maken een diepgaande evolutie door. Elenor evolueert van kinderlijk meisje dat met angst tegen het huwelijk aankijkt, tot een zelfbewuste jonge vrouw, die lichamelijkheid en tederheid leert kennen. Zij ervaart ook dat vrouwen voor zichzelf kunnen opkomen. Thomas verandert van een cynische kruisvaarder, die alleen op spierkracht vertrouwt in een man die openstaat voor lering, cultuur en tederheid.
Via de hoofdpersonen worden we als lezer -letterlijk- stapvoets ingewijd in de middeleeuwse cultuur en het wereldbeeld van omstreeks 1300.
Dit gebeurt meestal door de ontmoetingen onderweg met personages, die elk een of ander aspect van de Middeleeuwen vertegenwoordigen.
Toch is het geen overladen didactisch relaas. Alle gegevens worden functioneel ingebed in het reisverhaal, de gevoelens en de psychologie van de hoofdpersonen.
De kaart voor en achter in het boek situeert alle belangijke gebeurtenissen op de weg naar Santiago.
Een van de beste historische jeugdromans van de laatste jaren!




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen