Boekverslag : Maarten 't Hart - De Scheltopusik
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1659 woorden.

Beschrijvingsopdracht



Korte motivatie




Ik heb dit boek gekozen omdat het van een goede schrijver was en om eerlijk te zijn was het niet zo’n dik boek was met maar 73 bladzijdes. Toch vond ik het een goed boek.



Eerste persoonlijke reactie



Het is gewoon een interessant boek, want het heeft een goed lopend verhaal zonder flashbacks en dergelijke. Je moet het boek wel in één keer doorlezen anders is het wat verwarrend (ik heb hem in twee keer gelezen). Sommige stukken zijn gesprekken en als je dan stopt met lezen en later doorgaat snap je er niks meer van. Het is ook wel droevig, want je ziet Abel langzaam aftakelen, gek worden en uiteindelijk sterven, en dat terwijl hij tegen de ikpersoon heel aardig is.



Titelverklaring



De titel "Scheltopusik" is te verklaren uit het feit dat een slangachtig dier (lijkt op een slang maar is in feite een hagedis) een belangrijke factor is tussen de ontmoeting van de hoofdpersoon en degene waar hij verliefd op wordt.



Korte samenvatting



De ikpersoon laat elke morgen zijn hond uit. Op een morgen ziet hij een mooie dame van rond de vijftig (Leonora) voorbij fietsen, richting de rivier. Hij denkt dat ze er in wil lopen.

Even later komt hij haar man (Abel) tegen. Hij vraagt de ikpersoon of hij even wil komen kijken naar de “slang”, waarop hij moet passen voor zijn kleinzoon. De ikpersoon weet immers wel wat van slangen af.

Later blijkt het echter geen slang te zijn maar een Scheltopusik, een reptielachtig beest. De ikpersoon wordt ook gevraagd of hij bij Abel een stukje piano wil spelen. Hij wordt steeds vaker gevraagd om te komen en meer uitleg te geven over de geelbuik (letterlijke vertaling van een Scheltopusik). De ikpersoon stemt daar in toe.

Hij speelt vaak piano en drinkt een kopje thee en raakt steeds beter bevriend met Leonora en haar man.

Op een dag verdwijnt de geelbuik waar Leonora (Noor) erg blij mee is. Ze is daar zo blij mee omdat ze de laatste tijd allemaal uitbranders krijgt van haar man. Hij noemt haar een slet omdat hij denkt dat ze met alle mannen het bed in duikt.

De ikpersoon mag van Noor niet naar de Scheltopusik zoeken, omdat Abel haar niet meer uitscheldt.

Abel heeft het veel te druk met de media, want ondertussen denkt iedereen dat het ontsnapte - compleet ongevaarlijke - reptiel een gevaarlijke zandadder is. Ook de ikpersoon wordt geïnterviewd, maar die blijft volhouden dat het maar een onschuldige geelbuik is.

Op een dag ziet hij het beestje kronkelen terwijl hij met Leonora staat te praten en wil hem vangen. Maar Noor zegt dat hij dat niet moet doen en kust hem.

Op een avond, wanneer Abel en Noor niet thuis zijn en hij gevraagd is om hun planten te verzorgen, ziet hij de Scheltopusik weer en deze keer vangt hij hem wel, stopt hem terug in zijn terrarium en neemt hem mee naar huis.

Als Abel en Noor terug zijn zegt hij niks over de geelbuik en wacht even met het vertellen van zijn vondst. Eenmaal verteld is alles weer bij het oude en Noor wordt weer uitgescholden door Abel. Op een avond wordt er hard op Leonora’s slaapkamerdeur gebeukt en ze blijft stil in bed liggen. De volgende morgen kwam ze er achter dat het haar man was die dat deed want hij had last van zijn hart en is hieraan die nacht gestorven.

Op de begrafenis komt de kleinzoon naar de ikpersoon toe en vraagt of hij zijn Scheltopusik terug mag. De ikpersoon zegt “nee, wie gaf jou het recht om dat dier uit zijn natuurlijke omgeving weg te halen?”. En op het laatst heeft de ikpersoon het gevoel, nadat hij goed naar Leonora heeft gekeken, al onderweg te zijn om de geelbuik los te laten in de natuur.



Verdiepingsopdracht



Analyse


Personages: De ikpersoon (Round) is de hoofdrolspeler, omdat je alles met hem meemaakt en zijn gedachten kan lezen. Hij is een gewoon iemand die op een dag om hulp wordt gevraagd door Leonora.



Leonora (Flat) is een helper en toch ook wel een tegenspeler, want ze gaat veel met de hoofdpersoon om en toch weerhoud zij hem ervan om de Scheltopusik te vinden.



Abel (Flat) is bijfiguur, hij helpt noch werkt hij de hoofdrolspeler tegen hij vraagt alleen af en toe iets aan hem.



Thematiek: Ik denk dat het thema liefde is, want de ikpersoon wordt verliefd op Noor. Ook overspel is een thema, want Noor is al getrouwd.



Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd er zijn geen historische of futuristische dingen in verwerkt.



Ruimte: Het verhaal speelt zich vaak buiten ergens langs een weg, waar de ik-persoon zijn hond uitlaat, af. Ook in zijn huis en in het huis van Noor en Abel vinden gebeurtenissen plaats.



Perspectief: Zoals in mijn samenvatting al naar voren kwam zie je alles door de ogen van de ikpersoon, dus er is sprake van een ik-perspectief. Je maakt alles mee, en daar heeft de schrijver denk ik wel het gewenste effect mee bereikt, want het leest uiterst prettig.



Genre: Novelle, want er zijn maar drie figuren, alle details zijn weggelaten en er zijn maar weinig gebeurtenissen.



Structuur: Het boek bestaat uit één hoofdstuk zonder speciale titel.



stijl en taal: Bij dit punt heb ik niks op te merken.



Verdiepingsopdracht.



Hoofdlijnen oeuvre van Maarten ’t Hart.



Maarten ’t Hart schreef vooral over vrouwen, niet om dat hij daar echt gek op was maar omdat hij zich soms verklede als een vrouw. Hij is niet homoseksueel, maar zijn obsessie komt voort uit jaloezie. Vrouwen hebben het volgens 't Hart veel beter dan mannen.

Hij heeft zelfs een boek toegewijd aan zijn obsessie voor vrouwen.

Ook komt het geloof vaak terug in zijn boeken, dat komt weer door Hart zijn opvoeding. Hij heeft een streng gereformeerde opvoeding gehad.

Als laatste wil ik toevoegen de laatste passie van Maarten en dat is Biologie. In elk boek komt er een biologisch element terug.



Dit boek in het oeuvre plaatsen.



Het is niet moeilijk om dit boek in zijn oeuvre te plaatsen, het gaat overduidelijk over zijn passie voor biologie. En niet zomaar een dier, het is best een speciaal dier en daarom heeft hij er best wat uitleg over gegeven. Zoals het feit dat het op een slang lijkt maar geen slang is maar een hagedis.



Bron:

http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D1344%26site%3D



Evaluatie



Leeservaring



Onderwerp




Het onderwerp van de tekst is denk ik liefde, want door de hulp van een reptiel worden er twee mensen verliefd. Dit onderwerp spreekt me niet echt aan want ik vind meestal detectives

wel leuker maar omdat er een slang op de voorkant stond en het een goede schrijver was heb ik het boek gekozen.

Het onderwerp is dus totaal niet nieuw het is gewoon algemeen bekend en mijn kijk op dit onderwerp is door dit boek niet veranderd. Het boek heeft eigenlijk geen eigen mening over

het onderwerp. Er zijn veel boeken en films met dit onderwerp maar ik houd nu eenmaal niet van het onderwerp.



Gebeurtenissen



De belangrijkste gebeurtenis is de ontsnapping van de Scheltopusik, want dat zorgde voor wat spanning en zo kreeg je het goed door dat vooral de gebeurtenissen en de gevoelens/

gedachtes van de personen belangrijk waren. De gebeurtenissen zijn wel spannend en komisch: iedereen is bang voor een ongevaarlijk hagedisje. De gebeurtenissen zitten gelukkig logisch in elkaar en volgen elkaar goed op. Daarom vind ik het einde wel leuk, het is een humoristisch einde. De ikpersoon doet gemeen tegen de kleinzoon van Abel op de begrafenis.

Het voordeel van dit goed doorlopende verhaal is dat je er niet zoveel bij na hoeft te denken. Het is allemaal in een rustige sfeer verteld, zodoende kon ik het ook rustig volgen. Ik hoefde eigenlijk zelf niks in te vullen daarom kon je het goed volgen en zag ik het stuk over het vangen van de Scheltopusik voor me. Dat maakt echt indruk.

Het was wel boeiend om te lezen je kon je gewoon goed in de personages plaatsen en ik zag het meeste gewoon voor me zelfs al heb ik nog nooit zoiets meegemaakt.



Personages



Ik zou nooit in de voeten willen staan van de hoofdrolspeler, want hij heeft maar een saai leven en is dik in de 40 of 50, toch kon ik me wel in alle personages plaatsen omdat het niet echt fictie was. Zoals je kunt lezen bij Analyse vond ik de meeste personages wel karakters je komt best wel wat over ze te weten, maar ze hebben niet zulke goede eigenschappen kijk maar bijvoorbeeld naar abel die scheld zijn vrouw alsmaar uit.

En de beslissingen die de meeste nemen is vrij normaal en die beslissingen zou ik ook nemen.

De personages reageren niet echt voorspelbaar zoals ik al zei over Leonora, maar dat wil niet zeggen dat ik hun niet sympathiek vind, je kan goed met ze meeleven.

Je komt over de meeste personages wel veel te weten behalve over Abel, wat niet zo erg is je de belangrijkste dingen kom je wel te weten dus dat is goed.



Bouw



Het verhaal is best simpel en komt ook snel opgang, maar dat komt denk ik doordat het niet zo’n dik boek is. Door de logische samenhang is alles goed te begrijpen en best spannend ook al heeft het geen open plekken.

Gelukkig is er maar één verhaallijn anders was ik zo de draad kwijt. Alles gebeurt na elkaar en er staan gelukkig geen flashbacks in. Je ziet het verhaal constant door de ogen van de ikpersoon. Dat is op zich wel fijn en kun je alles tenminste blijven volgen. Het mooie is dat het eind mooi gesloten is en dus geen vragen onbeantwoord blijven.



Taalgebruik



Het was een zeer makkelijke tekst, geen beeldspraak, lange zinnen of moeilijke woorden zelfs niet eens speciale manieren van vertellen. Het hele verhaal kwam goed over de teksten die de personages waren goed zichtbaar en omdat je wel wat van ze af wist kwam je er zo achter wie wat zei. De manier van vertellen was perfect, je kon het zoals ik al vele malen eerder heb gezegd het verhaal perfect volgen. Het taalgebruik was daarom ook perfect uitgekozen zo kwamen de personages en het onderwerp goed naar voren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen