Boekverslag : Jan Terlouw - Hoogspanning
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1032 woorden.

Samenvatting

A. Waarom dit boek?

Ik had er een recensie over gevonden en het leek me wel leuk.

B. Eerste reactie;

Leuk omdat er leuke stukjes inzaten. Spannend want ik vroeg me steeds af hoe het af zou lopen. Origineel want het loopt raar af.

C. Leesverslag

Het verhaal speelt zich af in een hele koude winter. Het vriest heel erg, zo’n 20 graden onder nul. De waterleidingen zijn bevroren en de stroom is uitgevallen. Er ligt een grote berg sneeuw zodat je je deur moet uitgraven.
De opa van de familie Siebsma woont alleen in een flatje. Op een koude winterdag gaan Joost en zijn vader maar eens kijken hoe het met hun opa gaat. Ze komen net op tijd want opa ligt in zijn bed met te weinig dekens en voelt koud aan. Ze verzorgen opa goed en beloven om een paar dagen later weer langs te komen.
Als ze terug naar huis lopen ziet Joost een meisje tegen een lantarenpaal zitten. Ze is half bevroren en haar lipjes zijn blauw. Ze besluiten haar mee naar huis te nemen. Als ze eenmaal thuis zijn blijkt het meisje Doris te heten. De zus van Joost, Suzanne stopt haar in bed en de volgende ochtend glipt Doris als eerste het huis uit. Ze heeft een briefje achter gelaten met “bedankt voor alles” erop. De familie Siebsma weet zich geen raad. Ze willen haar wel zoeken maar het is te koud en ze weten niet waar ze moeten beginnen.
Ondertussen is Doris onderweg naar huis. Ze moet een formule van thuis ophalen. Haar vader en zij zijn ontvoerd door de ex bazen van haar vader. Haar vader had namelijk een nieuw soort isolatie uitgevonden. Het heet Deltaschuim. De bazen van Doris‘ vader wilden die formule van hem kopen maar Doris haar vader stond dat niet toe. Toen hebben ze Doris en haar vader ontvoerd. Doris kan haar vader weer vrij krijgen door die formule thuis op te halen. Ze ging lopend en ze werd moe. Toen is ze zeker gaan zitten en heeft Joost haar zien zitten.
Maar goed, nu is Doris weer thuis. Ze haalt de Formule uit de brand kast en typt hem over met wat kleine veranderingen. Als ze klaar is gaat ze weer terug naar het huis waar zij en haar vader gevangen zitten. Terwijl ze lopend langs een transformatorhuisje komt, hoort ze stemmen. Ze rent er naar toe en opent de deur. De stemmen kwamen van Joost en zijn vriend Rutger. Ze bleken daar de hele nacht opgestoten hebben gezeten. Want ze gingen stiekem naar binnen en toen ze terug kwamen was de deur op slot
gevallen. Joost bedankt haar en ze gaat weer verder.
Joost en Rutger vertrouwen het niet zo en gaan haar stiekem achterna. Als ze bij het huis zijn bellen ze de politie. Daar leggen ze het hele verhaal aan uit en ze komen. Dan bellen ze met de politie aan en worden de twee misdadigers gearresteerd.

2a. De hoofdpersoon is Doris. Ze is dapper en ondernemend.
2b. Doris is niet echt veranderd
3. Joost, Zusanne, Rutger en de rest van de familie
4. Het speelt in Friesland
5. Het speelt in de winter


E. Titelverklaring.

Op een schakelaar in het transformator huisje staat ” hoogspanning “. En de situatie waarin Doris en haar vader verkeren is ook spannend.

F. Thema

Ontvoering, gezinssituatie

G. Verwerking

Bespreek opdracht nummer 5.
Eerst zie je het verhaal door de ogen van Joost. Hij vertelt als een echte jongen. Daarna vertelt Doris wat en dat is bestwel wennen. Je moet goed opletten om het te volgen. Ik vind het niet echt goed opgebouwd want je moet echt goed opletten en daar houd ik niet echt van. Want het is echt als een zooitje verdeelt.

H. leeservaring

Ik vind het onderwerp saai en ik heb er nog nooit wat over gelezen. Het boek heeft eigenlijk ook heel veel onderwerpen en dat is best lastig. Ik ben door dit boek niet veranderd want het heeft niet veel indruk op me gemaakt. In het boek hadden ze wat meer moeten vertellen over het onderwerp.
Het verhaal bevat eigenlijk teveel gebeurtenissen. Daardoor is het moeilijk om een verband te vinden. Ik vind ze wel erg dramatisch en saai. De gebeurtenissen hebben me wel een beetje aan het denken gezet. Het is toch wel handig om een mobieltje te hebben en een houtkachel. Ik vond het vooral erg dom van Joost en zijn vriend dat ze zomaar ergens naar binnen zijn gegaan. Dat zou ik nooit doen.

Doris is bestwel een heldin alleen zou ik niet op haar willen lijken. Je komt van Doris best veel te weten. Wat ze van dingen vind en wat ze ervan denkt. Je leeft helemaal met haar mee.

Alles hangt goed met elkaar samen en het is goed te begrijpen. Het verhaal is niet spannend. De schrijver probeert het wel maar dat werd een mislukte poging. Het verhaal is in het begin wel boeiend maar later word het heel erg saai. In het begin was de opbouw heel makkelijk en natuurlijk werd het later weer saai. Het past niet echt bij het onderwerp. Er zitten niet veel terug blikken in en daar ben ik blij mee. Want ik vind dat altijd lastig lezen. In het einde zijn volgens mij wel alle vragen opgelost.

Het taal gebruik was op zich wel goed alleen wel een beetje oudbollig. Ik vind dat het net lijkt als iemand wat denkt hij het meteen zegt. Dat vond ik wel vervelend en verwarrend.

I. Eind oordeel

Ik vond het boek eigenlijk helemaal niet zo leuk meer als eerst. Het is een boek wat nergens op slaat en geen onderwerp heeft. Er stond ook niet echt bij waar het over ging. Het viel me echt tegen.

J. Recensie.

Marja Boonstra vind de ellende door het weer niet zo gezellig. En ze vind de ontvoering ook niet super. Ze verteld in het kort wat er in het boek gebeurd en ze beschrijft de gevoelens van de personen. Het boeit haar niet tot de laatste letter .De boodschap komt niet goed over en hij blijft te afstandelijk.
Ik vind dat ze wel erg negatief doet over hoe erg het allemaal is. Ze overdrijft te erg. Ik ben het met haar eens. Want ik vond het boek naar een paar bladzijdes ook saai wordenAndere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen