Boekverslag : Annie Ernaux - Une Femme
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1005 woorden.

Korte samenvatting



De ik-persoon vertelt over het leven van haar vader en moeder en dan met name hoe haar moeder heeft geleefd en uiteindelijk is gestorven.



Persoonsbeschrijvingen



In het boek zijn er drie personen die steeds terugkomen in het verhaal. dat zijn de vader en moeder van de ik-persoon en de ik-persoon zelf. Verder komen er in het verhaal geen direct belangrijke personages voor. Van deze drie beschrijf ik per persoon wat hun eigenschappen en karakters zijn.



Vader

De vader van de ik persoon woonde vroeger in een klein dorpje met zijn vader en moeder. Hij had één zus en twee broers die ook in hetzelfde huis woonden. Hij kon het erg goed met hun vinden en had wel een leuke en goede jeugd. Hij ontmoette al snel zijn toekomstige vrouw en moeder van zijn dochter. Maar hij heeft niet erg lang geleefd, hij sterft al snel, nog eerder dan zijn vrouw.



Moeder

Ze woonde in een ander dorp of stad in Frankrijk, vlakbij de zee in Normandië. Zij woonde in een veel groter gezin als latere vriend. Ze had vier zussen waarmee ze heel goed kon opschieten en twee broers waar ze het ook wel aardig mee kon vinden.

Erg rijk was ze niet dus ze moest zorgen dat ze niet te duur ging leven. Ze gebruikte haar kleren meerdere jaren achter elkaar, en wanneer het mogelijk was maakte ze die zelf.

Haar vader en moeder waren ook niet zo rijk en met zo’n groot gezin was het moeilijk om elke maand weer rond te komen. In haar jeugd heeft ze redelijk veel vrienden gehad maar heeft al snel haar man gevonden: de vader van de ik-persoon. Na een aantal jaar is de ik-persoon geboren waar ze beiden erg gelukkig mee waren.



Ik-persoon

Deze persoon is een aantal jaar na het samengaan van haar vader en moeder geboren.

Ze is aardig en staat graag klaar voor anderen. Dat zie je vooral wanneer haar moeder ziek wordt en naar een rusthuis gaat. Ze verzorgt haar iedere dag en vindt dat naar mijn mening ook niet erg om te doen. Nadat haar moeder is gestorven probeert ze de herrineringen aan haar op te schrijven en zo haar dood te verwerken. Het lijkt me dat de moeder van Annie Ernaux ook is gestorven en dat ze via dit boek haar moeder’s dood probeert te verwerken.



Plaatsbeschrijving en beschrijving hoe haar moeder is gestorven

De belangrijkste plaats of stad in het verhaal in Annecy. Dit is een plaats in Frankrijk waar de ik-persoon vaak naartoe ging om daar vakantie te houden of om lekker uit te rusten.

Nadat haar moeder erg ziek was geworden is ze naar een verzorgings huis in Annecy gebracht. Hier werd ze verzorgt door het personeel van het verzorgings huis maar ook door haar dochter en andere familieleden. Haar man was toen al dood dus die is daar nooit geweest. Ze werd daar elke dag geholpen met douchen, naar het toilet gaan en eten. Nadat het steeds verder berg afwaarts ging voor haar moeder werd ze overgeplaatst naar en ander verzorgings huis wat meer op een rusthuis leek. Hier kon ze uitrusten en proberen wat meer op krachten te komen. Het ging een tijdje beter doordat ze zich weer wat fitter begon te voelen maar deze periode hield niet lang aan. Ze begon daarna alleen nog maar zwakker te worden en moest daardoor zelfs in een rolstoel. Ze kon niet meer naar het toilet toe en kreeg zo’n plasbuis (de naam weet ik niet). Ook kon ze zich moeilijk wassen en douchen dus het was altijd weer een hele klus om dat voor elkaar te krijgen.

In de eetzaal van het rusthuis werden de menu’s van de dag opgediend en er stond een televisie waar vaak veel mensen naar zaten te kijken. De moeder van de ik-persoon reed haar moeder vaak daarheen om haar t.v. te laten kijken met andere patiënten. Daar genoot ze dan nog veel van omdat ze dan even vergat hoe haar situatie was.

Het rusthuis had drie verdiepingen, de eerste was voor de ‘normale’ mensen. De tweede verdieping was voor de mensen die al een betere en verre gaande verzorging nodig hadden en de derde verdieping was voor de mensen die een uitgebreide dagelijkse verzorging nodig hadden. Deze verdieping werd gebruikt voor de minder valide personen of invalide personen. Naarmate het dus slechter ging met de moeder van de ik-persoon ging ze steeds een verdieping hoger totdat ze op de derde verdieping zat. Hier werd ze uitgebreidt verzorgt door het personeel en haar dochter kwam ook nog vaak langs.

Zo bleef ze 2 jaar achter elkaar in het rusthuis en zag ze elk seizoen een aantal keer voorbij komen en eindigen. Voor haar was het namelijk heel saai om daar te zitten want ze had daar geen familie of vrienden waarmee ze kon praten. En haar lichamelijke situatie was nog steeds aflopend. De ik-persoon beschrijft dit trouwens wel heel precies waardoor goed duidelijk wordt waar het hier omgaat en zodat het ook begrijpelijker wordt.

Nadat haar moeder twee jaar in het rusthuis heeft gezeten vindt ze het niet meer zo leuk, daarom komt haar dochter ook elke dag om haar een beetje te vergezellen. Op een dag neemt ze haar moeder mee naar haar kamer nadat ze heeft gegeten en televisie heeft gekeken. Haar dochter legt haar in bed en stopt haar in. Omdat haar favoriete televisie programma op t.v is gaat de dochter even weg om te kijken wat er gebeurt. Nadat ze terugkwam was haar moeder overleden (vermoedelijk in haar slaap). De weken die daarna volgen zijn voor de dochter rouwweken en die beschrijft ze dan ook uitgebreid. De forsythia’s staan nog steeds voor de ramen zoals die er ook stonden toen haar moeder overleed. De kamer ziet er ook nog hetzelfde uit; alleen haar moeder is er niet meer.

En tegen het einde van febuari gaat de dochter weer verder met haar normale leven. Toch heeft ze de dood van haar moeder niet helemaal verwerkt en daarom besluit ze om een boek te schrijven. Dat is uiteindelijk dit boek geworden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen