Boekverslag : Gudrun Pausewang - Auf Einem Langen Weg
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 750 woorden.

Gattung:

Jeugdroman



Seiten:

191



Nummer:

2



Wo:

In de Duitse stad waar Achim en Werner wonen, in de trein en buiten (de stad).



Wann:

Het verhaal speelt zich eigenlijk ‘vroeger’ af. In ieder geval niet uit deze tijd.



Hauptpersonen:

Achim en Werner



Nebenpersonen:

De ouders van Achim en Werner: hun moeder vlucht met ze mee, haar raken ze later kwijt, hun vader is in het leger en vinden ze op het eind weer terug (trouwens, net als hun moeder).

Tante Else en oom Karl: zij vangen Achim en Werner op in hun boerderij.



Russen: Achim en Werner worden tijdens hun straatbestaan door een paar Russen meegenomen.

Leni Menk: de tante van Achim en Werner.



Thema:

Vluchten



Zusammenfassung:

Werner en Achim Adamek wonen in Duitsland, in een grote stad. Ze krijgen te horen dat de stad gebombardeerd zal worden, ze moeten dus vluchten. De vader van Achim en Werner kan niet mee, hij moest in het leger, daarom vluchtten ze samen met hun moeder. Ze hebben wat spullen ingepakt en zijn naar het station gegaan. Daar was het enorm druk en kwamen ze veel bekenden tegen, die ook allemaal vluchtten.

Het is nacht als de trein gebombardeerd wordt. Achim en Werner verliezen hun moeder uit het oog. Hun moeder is gewond en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Alle passagiers overnachten in een school. Twee vrouwen zorgen voor Werner en Achim. Werner en Achim mogen van die vrouwen hun moeder niet bezoeken. De vrouwen brengen de twee broertjes naar het station om verder te reizen. Achim heeft een plannetje, en zegt dat hij naar de wc moet. Hij en Werner gaan de trein uit en gaan op zoek naar het ziekenhuis, ze willen hun moeder zien!

Dan gaat het luchtalarm, ze zijn niet veilig buiten, ze gaan terug naar het station maar zijn helaas te laat, de trein is al vertrokken.

Achim en Werner weten niet goed wat ze moeten doen, ze overnachten op het kerkhof. Werner heeft een idee; hij wil naar het Westen wandelen. Hij bepaalt een route met behulp van de zon en het kanonnengedonder. Ze proberen alle dorpen te omzeilen, maar uiteindelijk zijn ze echt bekaf en stoppen ze bij een dorpje, waar ze een meisje ontmoeten die ze voedt. Achim is helemaal kapot en wordt ziek. Werner wil hem helpen, en gaat naar de dichtstbijzijnde boerderij, waar een boer en boerin wel willen helpen en Achim en Werner onderdak geven. De boer en boerin (tante Else en oom Karl) verzorgen Achim en Werner tot de oorlog voorbij is. Achim en Werner willen hun moeder gaan zoeken, maar de ‘tante’ en de ‘oom’ willen hun niet laten gaan. Werner besluit dat ze ‘s nachts moeten vertrekken. Hoewel Achim het eigenlijk niet zo ziet zitten, gaat hij toch mee.

Na weer een eind gelopen te hebben, komen ze een leegstaand huis tegen waar ze overnachten. De volgende dag willen Achim en Werner weer weggaan als ze tegengehouden worden door een groep jongens die hun terug brengen naar tante Else en oom Karl. Achim en Werner zijn uitgehongerd en eten zich flink vol, waarnaar ze weer weggaan. Weer leven ze op straat, waar een oude vrouw eten met ze deelt. De volgende dag hebben ze weer enorme honger. Het gevoel is zo sterk, dat Achim eten steelt.

Ze leven weer verder op straat en worden door een paar Russen meegenomen. De Russen brengen ze een stukje dichterbij hun bestemming, om precies te zijn is dat naar: Glauchau, Kantstrasse 3.

Achim en Werner zijn weer alleen en lopen verder naar Chemnitz. Onderweg naar Chemnitz komen ze een man zonder benen en een zwangere vrouw (ze horen bij elkaar) tegen, samen gaan ze verder. Op het station is het bijna nog drukker als toen Achim, Werner en hun moeder vluchtten. De stationschef is aardig voor ze en ze mogen meerijden in de goederenwagon.

Na een lange, lange reis komen ze dan eindelijk in Glauchau aan. Ze vragen overal de weg en dan komen Achim en Werner in de Kantstrasse. Daar vinden ze hun tante (Leni Menk) en hun ouders.



Meine Meinung:

Het boek was niet moeilijk om te lezen. De zinnen waren niet lang, er waren veel alinea’s, veel dialogen en de hoofdstukken waren goed verdeeld. Daardoor kon je je ook beter concentreren, omdat het niet heel erg lang doorging over dezelfde gebeurtenis. Het was best een leuk boek om te lezen, hoewel het onderwerp me niet echt interesseerde in het begin. De plaatjes tussendoor zorgen voor een beetje afleiding en hielpen je ook het verhaal beter te begrijpen. Ik zou het zeker aanraden aan andere scholieren, omdat het goed te lezen is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen