Boekverslag : Charles Dickens - A Christmas Carol
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 812 woorden.

1.

Charles Dickens, A Christmas Carol, Workshop Amsterdam School Press, 1843. First published in: 1832. Number of pages: 232.

Ik heb zelf niet voor dit boek gekozen. We moesten het namelijk gezamenlijk met de klas lezen.3.

Ebenezer Scrooge is een gierige zakenman dien iet van kerstmis houdt, hij gaat niet in op uitnodigingen voor kerstfeestjes, geeft geen geld aan collectanten en als zijn werknemer Bob Cratchit vraagt of hij op kerstavond vrij eerder weg mag zegt Scrooge dat hij de volgende morgen eerder moet komen.

Zeven jaar geleden is zijn zakenpartner Marley overleden. Als hij op kerstavond wil gaan slapen, ziet hij Marley verschijnen die hem waarschuwt omdat hij na zijn dood kettingen zal moet dragen voor alle slechte dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Marley zegt ook dat er die nacht drie geesten zullen verschijnen. Om 12 uur ’s nachts komt er een geest die hem meeneemt naar het verleden om Scrooge duidelijk te maken dat hij een slecht verleden heeft gehad en toen al niets om kerstmis gaf.

Om 1 uur komt er een geest die Scrooge komt laten zien dat Tiny Tim (het zoontje van Bob) ernstig ziek is en dat hij waarschijnlijk niet lang meer zal leven, omdat een operatie te duur is. Om 2 uur komt de derde geest, die Scrooge de dood van Tiny Tim en de reacties van zijn familie daarom laat zien.

Scrooge zie ook hoe de mensen op straat reageren op zijn dood, ze zijn erg blij en opgelucht, ze dachten dat hij nooit dood zal gaan. Als hij de volgende morgen wakker wordt is zijn leven gebeterd. Hij houdt van de mensen en wenst iedereen op straat een prettig kerstfeest. Hij gaat ook naar zijn neef om kerst te vieren.

Hij koop teen grote kalkoen voor Bob en betaalt de operatie voor Tiny Tim. Scrooge wordt een soort tweede vader voor Tiny Tim en ze leven nog lang en gelukkig.4.

Het hoogtepunt van het verhaal vind ik toch wel het moment dat hij veranderd. Ik had zelf namelijk verwacht dat hij zou overlijden of iets in die richting maar ik had zeker niet verwacht dat hij zijn leven zou verbeteren. Daarom vind ik dat toch wel het hoogtepunt van het hele verhaal.5.

Het is gewoon een algemene titel. Je weet niet waar het verhaal over gaat. Je weet alleen dat het waarschijnlijk iets met kerst te maken heeft. Ik vind het dus een goed gekozen titel omdat het niks verraad.6.

Ebenezer Scrooge is een rijke en gierige zakenman die niets geeft om kerstmis, maar dat veranderd naar mate het eind van het verhaal dichter bij komt.

Bob Cratchit is een arme werknemer van Scrooge met een gezin waarvan de jongste zoon, Tiny Tim, ernstig ziek is.

Jacob Marley is de dode zakenpartner van Scrooge die hem ook waarschuwt voor zijn levensstijl omdat hij anders in de hel komt.

Fred Scrooge is het neefje van Scrooge die hem elk jaar met kerst uitnodigt.7.

Het is een fantasie verhaal want er gebeuren dingen in het verhaal die in het echt niet kunnen gebeuren zoals terug gaan naar het verleden en geesten. Voor de rest heeft het ook wel iets leerzaams en is het een beetje sprookjesachtig.8.

Charles John Heffham Dickens is geboren op 7 februari 1812 in landport. Hij groeide op als zoon van een ambtenaar aan de zuidelijke spits van het Britse continent. Charles was van 1831 tot 1835 werkzaam als parlementsstenograaf en journalist. Later richtte hij zich geheel op zijn literaire werk. Dickens schreef het grootste gedeelte van zijn werken in afleveringen die hij maandelijks liet verschijnen. Op 9 juni 1870 overleed hij in Gadshill.9.

Ik kan er niet echt iets uithalen wat mij aan iets of iemand herinnert. Dat komt waarschijnlijk omdat het een fantasieverhaal is. Als het een fictie verhaal is komen er vaak meer dingen in voor die je aan bepaalde momenten in je leven zullen herinneren dan fantasie verhalen zoals A Christmas Carol.10.

Ik vond het een saai boek. Het interesseert mij niet echt als het over geesten en dat soort dingen gaat. Het was ook een langdradig en saai verhaal. Alles was redelijk voorspellend en er waren weinig dingen die echt verrassend waren. Het was ook wel moeilijk om te lezen. Er werden veel moeilijke woorden gebruikt en ook veel spreekwoorden. Daarom was het geheel een beetje moeilijk te volgen.11.

A Het verhaal speelt zich af in Londen. Het is in het begin van de 19de eeuw. En het speelt zich allemaal af tussen kerstavond en de morgen van eerste kerstdag.

F Het verhaal speelt zich ongeveer af in één avond. In het begin van het boek gaat hij ’s avonds naar bed en aan het eind van het boek wordt hij de volgende morgen wordt wakker. Ondertussen is hij door de geesten meegenomen naar het verleden.

G Het is een fantasie verhaal. Het gaat namelijk over dingen die in het echt nooit zouden kunnen gebeuren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen