Boekverslag : Yvonne Keuls - Daniel Maandag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1864 woorden.

Gelezen boek: Daniel Maandag.

Auteur: Yvonne Keuls

Uitgever: Malmberg

Jaar van uitgave: +/- 2000Waarom heb ik dit boek gekozen?

Ik heb dit boek gekozen omdat: Ik vind de Tweede Wereldoorlog een interessant thema. Er zijn ook verschillende verhalen van en elk verhaal vertelt iets aparts over de 2de Wereldoorlog, en ik heb nog niet zoveel boeken gelezen waar een Joodse familie de hoofdrol speelde of een Joods persoon, dus dat was de reden.Eerste persoonlijke reactie:

Spannend, interessant, triest, realistisch, zet me aan het denken.Korte samenvatting van de inhoud:

Daniël is 7 jaar, zijn moeder is overleden aan TBC. Zijn vader is een jood maar zijn moeder niet, hij is dus halfjoods.

Hij zit in een muzikale familie, zijn vader is een concertpianist en geeft les. Zijn zus Rosalinde speelt viool, ze heeft veel talent. Tante Isabella kan door haar ziekte niet meer viool spelen.

Tante Isabella vind dat Daniël ook viool moet spelen maar dat wil hij niet.

Op de eerste ochtend van de oorlog is iedereen bezig met het inpakken van waardevolle bezittingen. Omdat Daniël die niet heeft, pakt hij de cadeautjes die zijn moeder hem heeft gestuurd in. Op die manier heeft hij toch het gevoel dat er iets alleen van hem is.

Als Rosalinde viool moet oefenen, moet Daniël de straat op van haar leraar. Op deze manier brengt Daniël veel tijd door op straat. Daar heeft Daniël niet veel problemen mee, maar hij voelt zich toch wat buitengesloten. Als hij dan eenmaal op straat is gaat hij naar zijn vrienden. Zijn vrienden zijn een groep jongens waar je alleen maar bij mag als je stoer bent. Dit houd in dat je niet te beroerd moet zijn om iemand een stomp te geven of te stelen. Als je hebt gelogen hoor je er niet meer bij, of moet je een test doen.

Op een dag komen er twee tantes op bezoek. Daniël krijgt altijd veel aandacht van ze, maar ditmaal moet hij weg. Toch luistert hij naar de gesprekken. De tantes vinden dat Daniëls vader moet onderduiken, want hij is een jood. Daniëls vader wil niet onderduiken want dat moet hij zijn piano achter laten en dat zou hij nooit kunnen. Ook zeggen ze dat hij zijn baard eraf moet scheren, zo zou hij er minder uitzien als een jood. Ook dit houd Daniëls vader voor gezien. Toch scheert hij een paar dagen later zijn baard eraf. Daniël vind het niet leuk dat hij het niet met hem heeft overlegd. Op een gegeven moment mag Daniëls vader ook niet meer piano spelen, dat is te gevaarlijk.

De vrienden van Daniël vertellen dat joden naar Duitsland worden gestuurd. En dat dit ook met zijn vader zal gebeuren.

Zodra Daniël thuis is vraagt hij aan zijn vader waarom joden naar Duitsland moeten. Zijn vader legt het uit.

Zijn vader heeft valse papieren, hij vertelt waarom. De gegevens in deze papieren kloppen niet, zo hoopt hij dat de Duitsers denken dat hij geen jood is. Zijn vader verteld het ‘valse’ verhaal aan Daniël, dat zijn opa en oma pleegouders waren van zijn vader en dat zijn vader dus geen jood was, dit verhaal moet hij vertellen als de Duitsers vragen hoe het zit. Dit verhaal vertelt hij ook aan zijn vrienden, die geloven dit niet. Daniël moet een test afleggen. Hij moet door een mijnenveld lopen en iets meenemen van het dorp daarachter als bewijs. Daniël doet dit zonder moeite, maar als even later een hond de lucht in vliegt, begrijpen ze pas hoe gevaarlijk het was.

Als de vader van Daniël een brief krijgt dat hij zich moet melden, schrijft hij een brief terug dat het hem niet gelegen komt. Rosalinde gaat onderduiken. Ze komt in een muzikale familie dus ze zal niks missen. En ook Daniël’s vader maakt uiteindelijk samen met buurman Prakke een schuilplaats. Ze moeten zien dat ze er snel in kunnen komen en daar moet voor geoefend worden. Daniël vind het geweldig en hij is er altijd als eerst in.

Als Daniël suikerbieten moet snijden loopt hij een bloedvergiftiging op. Tante Isabella zorgt goed voor hem en hij is snel genezen.

De viool van Rosalinde wordt met moeite geruild voor een kilo havermout.

Als Daniël met zijn vrienden op pad is verteld iemand ze dat er bij sommige bunkers nog munitie is opgeslagen. De jongens nemen een aantal granaten mee en slaan de kop eraf. De staafjes trotyl halen ze eruit want daar kan je de kachel mee aanmaken. Omdat ze lang niet eten genoeg hebben gaan Daniël en zijn tante langs boeren om eten te krijgen. Ze verruilen de viool van tante Isabella en haar fiets, ze hebben een karretje vol eten. Ze gaan weer naar huis, maar bij hun straat aangekomen zien ze dat de razzia in volle gang is. Ze staan verbijsterd te kijken. Daniël gaat snel via de achterkant het huis binnen. Zijn vader word gevonden en hij ziet voor zijn ogen hoe zijn vader wordt afgevoerd.Bespreking van de volgende verhaalaspecten:

-Spanning

-Personages

-Thema

-Opbouw

-Tijd

-Vertelsituatie

-Ruimte

(hierbij heb ik hulp gehad van het gene dat achterin dit boekje stond)Spanning:

De spanning wordt er mede in gehouden door een paar openplekken, en van de gebeurtenis dat Daniel over een mijnenveld loopt, en dat zijn vader wordt opgeroepen en de razie. Er zit voldoende spanning in om het verhaal boeiend te houden. Het verhaal brengt je op dwaalsporen maar die worden snel weer ontdaan.Personages:

Daniel (hoofdpersoon) Maandag, hij is half joods. Hij is 7 jaar oud aan het begin van het boek. Hij is klein en mager jongetje. Maar hij is niet bang voor zijn leeftijd, best wel veel lef voor zijn leeftijd. Hij maakt veel mee in dit boek, hij heeft ’t niet makkelijk want zijn moeder is overleden aan TBC. Hij woont bij zijn vader, maar hij wordt later verplaatst naar zijn Tante Isabel.

Daniel’s Vader heet ook Daniel, hij is joods. Hij speelt goed piano, hij is piano leraar, klokkenmaker. Hij leeft voor zijn muziek, en hij wilt niet onderduiken. Wanneer Hij wordt opgeroepen d.m.v een brief, schrijft die terug dat hij geen tijd heeft. Daniel’s vader wordt later opgepakt, Daniel niet.Daniels’ moeder komt zelf niet in het verhaal voor, in het begin van het boek staat er dat ze in Zwitserland is overleden aan TBC.Roos Maandag, is de twee jaar oudere zus van Daniel. Volgens haar viool-leraar en tante Isabel is ze een wonderkind. Mede daardoor is ze nogal verwend. Daniel heeft een beetje een hekel aan zijn zus omdat zij hem plaagt of comandeert.Isabel Bliek, is de tante van Daniel’s moeder, en dus zijn oudtante. Ze was vroeger een beroemd violiste en gaf ook les. Nu is ze kromgegroeid door een ziekte. Ze lijkt daardoor een beetje op een heks. Roos maakt Daniel wijs dat Isabel hoestdrank maakt van haar eigen eelt, likdoorns, nagels, etc. Dat is niet waar, maar ze weet wel dat je met natuurlijke kruiden iemand beter kan maken, dat doet ze dan ook wanneer Daniel ziek is.

Dit zijn zo’n beetje de belangrijkste personen.Thema:

Het thema van het boek is wat een jongentje van Halfjoods een gezinnetje in de 2de Wereldoorlog mee maakt met zijn familie.Opbouw:

Het verhaal bestaat uit een duidelijke opbouw, inleiding, verhaal, gesloten einde.

De gebeurtenissen hangen goed samen. Het is dus volgens mij dus ook een Logisch-chronologische volgorde.Tijd:

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerste hoofdstukje begint voor de oorlog en eindigt in september 1940. en het laatste hoofdstuk speelt zich af +/- 24 oktober 1944. Dus het verhaal speelt zich ongeveer 4 jaar af.Vertelsituatie:

Het verhaal wordt verteld in de hij-vorm. Alle gebeurtenissen worden beschreven Vanaf Daniel. Alleen op het moment dat hij van zijn “vrienden” door een mijnveld

Moet lopen wordt het verhaal even verteld door de ogen van zijn “vrienden”.Ruimte:

De gebeurtenissen spelen zich af in het huis van Daniel, in de achtertuin, werkplaats van zijn vader, de bunker, en een weiland, en bij een boederij.Grondige beschrijving van mijn leeservaring:1 ja het onderwerp spreekt me aan ik vind boeken over de 2de WO spannender dan andere.

2. Ja zoals ik al zei heb ik nog nooit een boek gelezen over een joodse familie en had ook een slechte indruk ervan maar het boek van Anne Frank was ook heel realistisch.

3.Ja ik heb meer informatie gehad om een beter beeld van hun leven te krijgen.

4.ik had geen flauw idee hoe dit onderwerp uitgewerkt zou worden maar het was wel spannend uitgewerkt en het houd je aan het lezen en het is niet al te dik maar het geeft wel veel informatie.

5. de kanten die te weinig informatie hebben gekregen. Is wat er gebeurt met de Moeder dat die toch nog even in het verhaal voorkomt. En wat er met de vader gebeurt of die het overleefd of niet.Gebeurtenissen.

1. ja het verhaal heeft genoeg gebeurtenissen om het verhaal boeiend te houden.

2. ja het verhaal komt logisch uit elkaar voort

3. spannend, schokkend.

Spannend het lopen over het mijnen veld dat is zowel schokkend als spannend want er loopt ook een hond daarna over het veld en die vliegt de lucht in en is dood.

4. spannend, interessant, triest, realistisch.

Spannend zie drie hierboven.

Interessant. Zijn vader is klokkenmaker en piano speler, en hij heeft een vals paspoort laten maken en hij had het lef om een brief terug te schrijven dat hij ’t te druk had. En wat Daniel allemaal beleefd dat ze langs een boederij gingen om een goede viool in te ruilen voor wat eten.

Triest, dat de vader mee wordt genomen en dat de moeder dood is gegaan aan TBC.

Realistisch, het zou echt gebeurt kunnen zijn.

5. Het lopen door het mijnenveld denk ik, ik zou dat nooit hebben gedaan om mijn vrienden iets te bewijzen zeker niet als die hond daarna ook de lucht in vliegt en dood gaat, het risico is me te groot en ik hou van me leven dus geen reden om een zelfmoordpoging te doen om door een mijnen veld te lopen ik ben niet gek.Personages:

Nee ik heb wel bewondering voor hem dat hij zie bij 5 doet maar hij is niet een held ofzo en ik zou ook niet in die tijd willen leven. En de situatie waarin die verkeerd ik weetniet hoe ik daar in zou handelen.

2. hij heeft lef en dat bevalt me wel.

3.Allemaal zijn hele realistische personen zouden zo geleefd kunnen hebben in die tijd.

4.Net zoals andere mensen niet voorspelbaar maar soms ook wel.

5.Daniel, omdat het via hem vertelt wordt in de hij-vorm. Alles gaat om Daniel in de vertelsituatie tenzij hij over het mijnenveld loopt.

6.Dat zijn vader wordt weg gevoerd ik zou er wel iets tegen proberen te doen ik ga liever met hem mee dan dat ik hem zo laat gaan. Maar hij is daar te jong voor om serieus weerstand te bieden. En over het mijnenveld lopen zou ik nooit gedaan hebben.Bouw.

1.Alles hangt goed samen het is een Logisch-chronologische volgorde.

2.Ja

3.Ja

4.Ja het wordt steeds meer door de Duitsers beheerst in de loop der tijd.

5.Ja, die vind ik wel leuk eigenlijk want ik vind dat er beetje te weinig info. Aan de moeder was besteed en in de dromen van Daniel kom je daar iets meer over te weten.

6.Het is gesloten.Taalgebruik

1.Nee het boek is niet moeilijk te lezen geen moeilijke woorden, of onnodig lange zinnen.

3. Ja het taalgebruik past bij de personen en bij het onderwerp.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen