Boekverslag : Thea Beckman - Het Gulden Vlies Van Thule
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 804 woorden.

Genre

Liefde en avontuur. Liefde, omdat er twee mensen verliefd op elkaar worden. Avontuur, omdat er vier meisjes het woeste Thule in gaan en daar veel avonturen beleven.

Vertelperspectief: vertellerperspectiefTijd en plaats

Een paar eeuwen na de derde wereldoorlog in Groenland dat nu Thule heet.Thema

Liefde voor het Thule, want er zijn twee volken die alle twee vechten om Thule.Hoofdpersonen

Elvira en Shasita. Elvira is een oprecht en aardig meisje die een eigen mening heeft. Ze is slank en heeft bruin lang haar.

Shasita is de oudste dochter van de oppergouverneur en is een beetje verwend. Ze doet alles voor haar vader en heeft ook een eigen mening. Ze is slank en heeft blond haar.Titel:

De Badeners geloven in een verhaal over een gouden schapenvacht: een stel zeevaarders maakte een ontdekkingsreis om ergens op de wereld het Gulden Vlies oftewel een gouden schapenvacht te zoeken. Het is het kostbaarste voorwerp ter wereld. Niemand weet of het ooit gevonden is.

De Thulenen hebben gouden schapenvachten en als ruil daarvoor geven de Badeners Thule terug aan de Thulenen.Korte samenvatting:

Thule is aan haar kusten gekoloniseerd door de Badeners. De Thulenen zelf wonen nog wel in Thule, maar dan in het binnenland. Daar kunnen de Badeners niet komen, omdat zij het in die woeste natuur van Thule niet zullen redden. De Badeners willen ook het binnenland in bezit krijgen, maar de Thulenen zorgen er voor dat dat niet zal gebeuren.

Elvira Kamgut is de dochter van Henrik Kamgut en hij is de ondergouverneur van Upernavik ( een plaatsje aan de Thuleense kust).Elvira vindt dat de twee volken best met z’n tweeën in zo’n groot land kunnen wonen. Ze ontmoet een oude vrouw, Beda (een Thuleense), die leert haar de taal en zegt dat ze de uitverkorenen is. Elvira weet niet wat ze daar mee bedoelt.

Als Henrik Kamgut met een paar verkenningstroepen het binnenland in trekt en nooit meer terugkomt, gaat Elvira hem zoeken. In het binnenland komt ze in contact met de Thulenen, maar omdat ze een meisje is (vrouwen staan in Thule boven de mannen) en de taal spreekt, doen ze haar niks. Ze brengen haar naar Holtak de voorlopige hoofdstad van Thule. Daar zal ze de Konega (soort koningin) ontmoeten.Ondertussen zijn Shasita met haar twee zusjes, haar vader en moeder ook in Thule aangekomen. Shasita’s vader, Baron von Birken, is de ondergouverneur van de veroverde gebieden en is dus heel belangrijk. Zij wonen in Gothab, de vroegere hoofdstad van de Thulenen.

Shasita en haar twee zusjes hebben de Thuleense taal geleerd en weten dat er in holtak vazen van goud zijn. Zijn willen zo’n ‘Holtak vaas’ voor hun vader halen en trekken het binnenland in. Na een paar weken door het woeste land avonturen te hebben beleefd. Komen ze in Holtak aan. Zij zien nu ook na al hun ontberingen in dat vrede het beste is.

In Holtak ontmoeten ze Elvira. Samen willen ze de Thulenen ervan overtuigen dat er best twee volken in het grote Thule kunnen wonen, maar zo makkelijk gaat dat niet. Uiteindelijk wil de Konega wel onderhandelen. De Badeners sturen als vertegenwoordiger Fridolin von Tabor. Als de Thulenen beloven dat ze een aantal van hun Gulden Vliezen (gouden schapenvachten) willen geven als ruil om de veroverde gebieden terug te krijgen, is Fridolin verkocht.Elvira en Shasita zijn hartstikke blij, maar Elvira is bang dat ze dit mooie land nu zal moeten verlaten. Dat wil ze helemaal niet, omdat ze van dit land en de Konega-zoon is gaan houden. Als Tjalf (de Konega-zoon) haar verteld dat ze niet weg hoeft en dat ze bij hem kan blijven, is ze heel erg gelukkig.Mening:

ik vond het een heel leuk en mooi boek. Het is het derde deel van de trilogie over Thule en ik vond dit het leukste boek. Ik vond dit boek denk ik het leukst, omdat twee mensen van twee verschillende volken die oorlog tegen elkaar voeren, verliefd op elkaar worden. De liefde tussen hen lijkt onmogelijk, maar uiteindelijk komt alles goed. Ik vond het echt een mooi verhaal, het is in het begin even doorzetten, maar daarna lees je hem in een keer uit.Opdracht BVoor haar historische kinderboeken documenteert Thea Beckman zich uitvoerig. Ze wil alles weten van de kleding en de gebruiksvoorwerpen van die tijd. Ze leest veel en reist naar de plaatsen waar het verhaal gaat spelen. Soms duurt zo'n voorbereiding wel anderhalf jaar, voordat ze echt gaat schrijven.In het boek bereiden de hoofdpersonen zich ook eerst heel goed voor, voordat ze aan iets groots beginnen.In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, onafhankelijk en zelfs koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan haar vrouwelijke figuren vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld.

Dat komt omdat ze vroeger ook als minder werd gezien
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen