Boekverslag : Paul Zindel - A Star For The Latecomer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1341 woorden.

Jaar eerste druk: 1980

Plaats en uitgever: Harper & Row, New YorkMotivering

Ik heb dit boek gelezen, omdat ik het uitgekozen had in de mediatheek.

Het leek met wel een boek wat mij aan zou spreken toen ik de flaptekst las en daarom heb ik het boek gekozen om te gaan lezen.Samenvatting

Brooke is 16 jaar en ze had altijd gedaan wat haar moeder graag wilde dat ze deed, haar moeder wil dat ze een danseres wordt, maar Brooke heeft hele andere toekomst dromen. Maar als ze hoort dat haar moeder kanker heeft en tussen nu en een jaar dood gaat wil ze graag haar moeders wens uit laten komen en een danseres worden. Veel liever zou ze omgaan met haar beste vriendin Nancy en verliefd zijn op Brandom. Brandom vertrouwt ze helemaal en hij is er altijd voor haar als ze hem nodig heeft. Als hij opeens op reis moet om een film te maken laat hij bijna niks meer van zich horen en met Brooke’s moeder gaat het steeds maar slechter. Nancy die gaat verhuizen en ze heeft dus niemand meer waar ze mee kan praten. Het eenigste wat ze nog voor haar moeder kan doen is om een goede danseres te worden. Brooke blijt vechten om haar moeders laatste wens te kunnen vervullen. Haar moeder is hartstikke ziek en toch gaat ze mee met Brooke als ze op tv moet dansen voor een audition en dat gaat hartstikke goed.

Het duurt erg lang eerdat Brandom terug is van zijn reis om een film te maken en haar moeder die is zo ziek dat ze niet meer door wil gaan met leven. Uiteindelijk overlijdt ze en Brooke heeft het hier heel erg moeilijk mee. Ze heeft op dat moment niemand waarmee ze kan praten, maar ze komt erachter dat ze nu haar eigenweg kan gaan en niet haar moedersdroom hoeft na te streven. Ze gaat daarom ook haar eigendroom achterna en ze ziet haar moeders dood als een nieuw begin voor haar.Flaptekst

Als Brooke 16 jaar is wil ze stoppen om haar moeders droom waar te maken en dat is om een danseres te worden. Brooke wil helemaal geen danseres worden. Ze wil liver met haar beste vriendin Nancy geheimen delen en verliefd zijn op Brandom. Maar Nancy gaat verhuizen en Brandom moet een film gaan maken in het buitenland. Het ergste is nog dat Brooke’s moeder door gaat binnen een jaar aangezien ze kanker heeft. Brooke weet niet goed hoe ze hier mee om moet gaan en doet er vanalles aan om een danseres te worden, omdat haar moeder dat zo graag wilt.Belangrijkste personen

Brooke: Brooke is 16 jaar en heeft een hele andere toekomstdroom dan haar moeder zou willen. Dit zegt ze niet tegen haar moeder. Aangezien haar moeder kanker heeft en ze dus graag haar moeder blij wil maken.Claire: Zij is de moeder van Brooke en ze is erg ambitieus om haar dochter een beroemde danseres laten worden, omdat zij vroeger ook een danseres was en dit wil ze graag doorgeven aan haar dochter.Brandom: Brooke is verliefd op Brandom, maar Brandom moet naar het buitenland om een film te maken. Hij is ook verliefd op haar en zij kan hem helemaal vertrouwen. Maar doordat hij zolang weg blijft vervaagd hun relatie.Nancy: Nancy is de beste vriendin van Brooke, ze kunnen alles aan elkaar vertellen. Alleen Brooke heeft het heel erg druk met dansen en Nancy gaat verweg verhuizen en hierdoor zien ze elkaar bijna nooit.Tijd

Het verhaal speelt zich in deze tijd af, alleen haar moeder was een beetje een uitzondering voor haar dochter omdat ze kanker had en zij wilde het beste voor haar dochter. Claire dacht dat het beste voor haar was om een beroemde danseres te worden, maar dit wilde haar dochter helemaal niet.

Dit is wel belangrijk voor het verhaal, omdat hier het hele verhaal om draait.Plaats:

Het verhaal speelt zich af in Manhattan, op school en thuis bij Brooke en Claire.

De plaats geeft het verhaal niet echt extra betekenis, maar doordat je weet waar Brooke zich bevindt snap je het verhaal wel beter.Vertelstandpunt:

Het verhaal wordt in een soort dagboek vorm verteld alleen niet precies in een dagboekvorm. Er wordt gekeken uit het standpunt van Brooke en hoe zij alles beleefd en wat ze denkt en voelt.Stijl:

Het verhaal is heel realistisch geschreven. Wat er in het verhaal gebeurd zou echt iedereen kunnen overkomen en iedereen gaat hier anders mee om.

“I liked dancing, but I didn’t like performing in front of people. Since I’m somewhat shy, the thought of an audience staring at me made me sick with fright”.

Zo kan je zien dat de werkelijk hier heel duidelijk wordt beschreven.Thematiek:

Het verhaal gaat over de liefde voor haar moeder die Brooke heeft en dat ze daarom alles wil doen om het laatste jaar van haar moeders leven zo leuk mogelijk te maken.

“she wanted me tob e success before anything. She said this was the time in my life for me to develop myself, and to be a little selfish, and being selfish wasn’t a bad word, it just had a bad reputation because it meant that you liked youself enough to want to do what was best for yourself”.Conclusie:

Ik zou graag nog een boek van deze schrijver willen lezen of over dit onderwerp, omdat ik het echt een super gaaf boek vond. Je kunt je er namelijk heel goed bij inleven en daarom is het boek ook heel leuk om te lezen. Het onderwerp sprak me heel erg aan, omdat ik best veel van liefdesromans houd. De schrijver verteld goed de situatie waarin Brooke leeft.Verwerkingsopdracht:MamaHet is koud in het schuurtje. Ondanks al mijn verdriet voel ik de klamme kou tot diep in mijn botten doordringen. Ik huil en ik voel dat ik niet meer stoppen kan. Leunend tegen de oude keukenkastjes aan komt al mijn machteloosheid naar buiten. Ik hoor mijn gierende snikken en ondanks alle ellende verbaast het me dat ik nog zo huilen kan. Eenzaam voel ik me en in de steek gelaten. Ik heb het idee dat het nooit meer goed komt. Er vormt zich een flinke prop in mijn keel en ik wil schreeuwen. Mama, gil ik. Mama, help me toch. Maar ik kan schreeuwen wat ik wil. Zij zal niet komen en haar armen troostend om me heen leggen. Zij is niet meer. En op dit moment mis ik haar meer dan ooit tevoren.

Hoe oud ik ben?

Zeker geen kind meer, en zelf al moeder. Maar op dit moment zou ik niets liever willen dan haar troostende woorden en haar strelende handen op mijn haar.

Uiteindelijk verstommen de laatste snikken en sta ik moeizaam op.

Naar binnen toe. Mijn dochter kijkt me bezorgd aan. Gaat het wel mama? vraagt ze.

Ja het gaat wel meid, zeg ik. Troostend sla ik mijn armen om haar heen.Het kan best zo zijn dat hier in dit gedicht Brooke haar gevoelens beschrijft. Want ze verteld dat haar vriendin en niet is en dat de man waar ze helemaal verliefd op is dat die er ook niet is en ze zich dus best eenzaam voelt.Brooke Claire

• Ze wilt een leuke jeugd hebben en wilt graag haar eigen keuzes maken. “This is what I want out of life”• Ze wil met haar vrienden en vriendinnen en ze wilt met Brandon omgaan. “I want to love and be their for Brandon and I want to have fun with you Nancy”• Brooke weet hoe het voelt om door je moeder gepusht te worden tot een bepaald iemand. ”I want that my mother is happy” • Ze heeft een goede jeugd gehad, en wilt dat ook aan haar dochter geven, dus bepaald zij dingen voor haar. “I want you to be succesful, so go on and be a super dancer”• Ze heeft niet veel tijd voor haar vriendinnen gehad, omdat ze heel veel tijd aan haar danscarrière heeft besteed. “I didn’t have friend that support me so why should they support you?”• Ze heeft haar droom zelf kunnen waar maken, maar ze weet niet hoe het voelt om door je moeder gepusht te worden. “I’ve maked my dream came true and you should to !”
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen