Boekverslag : Carry Slee - Moederkruid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1422 woorden.

Samenvatting
Het verhaal in dit boek is autobiografisch het is Carry's eigen verhaal dat ze heeft opgeschreven. Het is daarom soms erg emotioneel en je kan je erg goed inleven in de personen.

Carry Slee werkt soms onder pseudoniem Sofie Mileau zoals bij: Haas en Kip, Anne, en de verborgen prins. Het zijn boeken die je tussen de regels moet lezen, ze vertelt alles zonder het letterlijk op te schrijven.

Titel

Ik denk dat de titel komt van onkruid. De moeder ziet vooral haar kinderen zo. Je hebt alleen maar last van ze en door hen wonen ze in een achterbuurt. Ze heeft ook veel commentaar op de kinderen en ze mogen niks.

Samenvatting

Het boek is geschreven in drie delen. Het eerste deel is een inleiding op het eigenlijke verhaal, het vertelt hoe de ouders van Carry en haar zus bij elkaar kwamen. Hun moeder is nog maar 17 als ze in het naaiatelier van de vader van de meisjes komt te werken. Haar baas wordt verliefd op haar en verlaat zijn vrouw.

In het tweede deel hebben Carry (de ik-figuur) en haar zus; Elsje, het moeilijk. Dit komt voornamelijk door hun ouders. De vader van het Carry ziet haar als zijn zoon omdat hij geen tweede dochter wou. Ze zijn net met het hele gezin verhuisd, omdat de zaak van hun vader (een kleermakersatelier) failliet is gegaan. Volgens hun moeder horen ze niet in deze buurt thuis en daarom mogen ze niet buiten spelen. Niets in deze buurt deugt en ze moeten dan ook naar een school die behoorlijk uit de buurt ligt, het is een halfuur lopen en hun moeder brengt ze, want ze mogen niet alleen. Na een tijdje blijkt dat ze voorlopig niet weg zullen komen uit de buurt, en mogen ze buiten en bij hun vriendinnetjes gaan spelen. Er wordt hen (door hun moeder) wel verboden om iets te eten als ze bij iemand thuis zijn of zelfs maar op de wc-bril te gaan zitten. Bij het eerste bezoek van het Carry aan het huis van een vriendinnetje is het al mis; ze gaat op de wc-bril zitten. Als haar moeder er achter komt slaat ze door en gaat direct van alles ontsmetten. Ondertussen wordt ze door de moeder van een ander vriendinnetje van haar buikpijn afgeholpen, omdat haar eigen moeder dáár geen seconde bij stilstaat. Een tijdje nadat dit allemaal gebeurt, moet het Carry naar de dokter omdat ze bloed in haar plas heeft. Het blijkt dat ze een zeer ernstige nierbekken ontsteking heeft en daarom zes weken in bed moet liggen en thuis verpleegd moet worden. Ook moet ze volkomen zoutloos eten.

Haar moeder vindt het allemaal vooral erg vervelend voor zichzelf, omdat ze nu helemaal naar de winkel moet waar ze zoutloos brood verkopen en apart voor haar jongste dochter moet koken. Daarnaast vindt ze dat niemand mag weten wat er met Carry aan de hand is.
Als een vriendinnetje van Carry de juf van de zondagsschool waar ze samen met haar zus op zit, allebei langskomen, wordt ze woedend op Elsje. Langzaamaan verslechtert de relatie tussen de ouders. Als na een tijdje ook nog eens de deurwaarder voor de deur staat omdat de zaak van de vader failliet is gegaan, slaan bij de moeder de stoppen door, vooral omdat zij zelf van niets wist. De vader besluit opnieuw te beginnen, en wel in de slaapkamer van het huis, waardoor het bed dus naar de huiskamer verplaatst moet worden, want de moeder wil absoluut niet in een naaiatelier slapen. Binnen een maand zit het atelier vol met naaisters, waaronder eentje waar de vader verliefd op wordt, wat natuurlijk weer leidt tot allerlei ruzies. Die komen op een hoogtepunt als de moeder de vader met de betreffende vrouw aantreft in de huiskamer, waar het bed dus staat.
Een tijdje daarna vertelt de vader aan Carry dat hij bij hen weggaat, omdat het zo echt niet langer door kan gaan.

Hier begint deel drie. Een paar jaar later. De zussen worden midden in de nacht wakker gemaakt door hun vader die hen vertelt dat er iets mis is met hun moeder en dat de dokter niet wil komen. Als ze de volgende dag hun moeder gaan wekken om hen naar school te brengen, vertelt ze hen dat ze maar alleen moeten gaan, omdat ze ernstig ziek is. Dat hun vader dit niet geloofd is voor de meisjes een beetje vreemd, maar dat maakt niks uit. Niet vragen, maar doen wat je gezegd wordt. Na een paar dagen is het nog niet over en uiteindelijk krijgt de moeder een verwijsbrief voor de psychiater. Als de zusjes na deze voor hen vreemde schooldag thuis komen, wordt Carry opgewacht door Kitty, een meisje uit de straat dat op een fietsenstalling past. Dat deed ze eerst met een vriendin, maar nu die verhuisd is, moet iemand anders haar helpen. Daar heeft ze Carry voor uitgekozen. Eigenlijk heeft Carry niet zoveel tijd, want ze moet naar school die ver weg is en bovendien moet ze elke week voor haar moeder een nummertje halen bij de psychiater, omdat de moeder niks anders doet dan in bed liggen en vindt dat ze zelf absoluut geen nummertje kan gaan halen. Na een paar weken mag ze Kitty niet meer helpen, omdat ze verliefd op haar is en dat min of meer liet blijken. Met haar moeder gaat het steeds slechter; ze moet steeds zwaardere medicijnen hebben. Ondertussen wordt de vader verliefd op het benedenbuurmeisje, die door de moeder prompt voor hoer wordt uitgemaakt. Daardoor wordt haar vader zo boos dat hij begint de moeder van de meisjes te bedreigen. Daarom moet de deur op allerlei manieren van binnenuit op slot en moeten de meisjes zich aan een belcode houden. Als hun moeder op een dag niet opendoet rennen ze naar het atelier van hun vader, dat inmiddels verplaatst is naar de andere kant van de straat. Hij gaat naar binnen een ontdekt dat hun moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan, ze heeft geprobeerd haar polsen door te snijden. Als ze weer terugkomt van de psychiater heeft ze een urgentieverklaring gekregen om in een andere buurt te gaan wonen, omdat deze buurt haar gek gemaakt heeft.
Het slot is letterlijk: "We stonden voor ons nieuwe huis. Voor het raam van de tweede verdieping zag ik een vrouw. Ze zwaaide naar ons. Ik wilde terugzwaaien. "Geen aandacht aan besteden." Mama duwde me gauw het trapportaal in. "Denk erom, we bemoeien ons met niemand. Met helemaal niemand."

Personen

Carry: de hoofdpersoon, het hele boek is vanuit haar gedachten en inzichten geschreven. Het gaat alleen om haar, ze is absoluut niet gelukkig met haar leven maar gaat er wel het beste mee om.
Elsje: de zus van Carry, een gesloten meisje waar je geen hoogte van krijgt. Ze sluit zich heel erg af voor de buitenwereld en de problemen.
Vader: een starre, ingewikkelde en gesloten man
Moeder: een bitter, haatvolle vrouw die zoveel rare gewoonten en zo'n vreemde gedachtegang heeft dat ze eigenlijk een beetje mysterieus is. Ze is zo zielig dat je af en toe zelfs een beetje medelijden krijgt met de manier waarop zij haar leven lijdt.

Tijd en Perspectief

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is in de jeugd jaren van Carry Slee en dat is ongeveer in 1958.
De plaats waar het verhaal zich afspeelt, is in een achterbuurt. De sfeer is daar normaal.
Het verhaal verloopt op chronologische volgorde. Alleen het 1e deel bestaat uit een flashback.
Het is een ik perspectief geschreven. Het wordt gezien vanuit het oogpunt van Carry Slee zelf.

Thema

Het thema in het boek is de relatie tussen de moeder en de dochters maar ook tussen de vader en moeder. Hoe de moeder met de kinderen omgaat hoe ze op sommige dingen van de kinderen reageert.

Bijzonderheden

Het verhaal is heel realistisch, het is Carry's eigen verhaal van haar jeugd en daarom heel realistisch.
Er is een open eind omdat je niet weet hoe het in het volgende huis met de moeder en de kinderen zal gaan maar door wat haar moeder zegt krijg je er misschien al wel een beetje een idee van.

Bedoeling

Ik denk dat in dit boek de boodschap zit dat als er een ruzie in een gezin is je dat moet uitpraten en niet moet stilzwijgen zoals bij Carry.

Eigen mening

Ik vond dit een mooi maar wel heel moeilijk boek, ik heb het 2 keer gelezen omdat ik het de eerste keer best moeilijk te begrijpen vond. Het thema vind ik ook goed gekozen, het was een heel realistisch boek omdat het natuurlijk een autobiografisch verhaal is.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen