Boekverslag : Anke De Vries - Opstand !
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1096 woorden.

Rotterdam

1993

4de druk



Samenvatting



In dit waar gebeurde verhaal strijdt Marcelin Albert uit Argeliers voor de verbetering van de economische toestand van de wijnboeren in de Midi (Frankrijk).



Marcelin probeerde door brieven en telegrammen naar Clemenceau, de 1e minister van Frankrijk, iets te doen aan de fraude in de wijn. Ook probeerde hij door toespraken te houden vanuit platanen de boeren zover te krijgen samen actie te ondernemen tegen de fraude in de wijnhandel. Er werd namelijk goedkope wijn ingevoerd en vervolgens goedkoop verkocht. Daardoor werd de wijn uit de Midi in verhouding te duur. Wijnhandelaren betaalden een te lage prijs voor de kwalitatief betere Midi-wijn. Het gevolg was dus grote armoede onder de wijnboeren. Gedurende de eerste zeven jaar kreeg hij nauwelijks gehoor. Toch zette hij door.



Antoine Mazet, een wijnboer uit Argeliers, steekt uit wanhoop zijn boerderij in brand

nadat deurwaarders beslag hadden gelegd op zijn bezittingen omdat hij de rekeningen niet meer kon betalen. Bij deze brand kwamen hij en zijn zoon Jacques om het leven. Door deze trieste gebeurtenis zien de boeren in Argeliers en omstreken dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren tegen de wijncrisis en de armoede.



Het gehoor van Marcelin groeit. Niet alleen bij de wijnboeren maar ook Clemenceau.

Op 18 februari 1907 had Marcelin namelijk een telegram naar Parijs gezonden waarin hij schande sprak over de fraude in de wijnhandel en aandrong op een nieuwe wet. Clemenceau antwoordde en beloofde een commissie in te stellen die 11 maart 1907 naar Narbonne zal komen om de situatie in de Midi te peilen.



Marcelin en zijn trouwe aanhangers, waaronder Thomas gaan naar Narbonne om de commissie in te lichten over de situatie. Op weg naar Narbonne sluiten mensen uit andere dorpen zich bij hen aan. Hun aantal groeit tot 87 mensen. Ook Ferroul, de burgemeester van Narbonne, sluit zich dan openlijk aan bij Marcelin.



Eigenlijk wilde Ferroul meer. Hij wilde meer politieke macht. De wijnstreek moest zich losmaken van Frankrijk en een nieuwe staat vormen met hem aan het hoofd. De opstand kwam hem daarbij goed van pas.



In korte tijd wordt Marcelin Albert razend populair en het aantal volgelingen stijgt zelfs tot 20.000. Hij vindt ook dat er in ieder dorp en in iedere stad een comité moet worden opgericht.



Ferroul is intussen bijna net zo populair als Marcelin. Op 28 april doet Ferroul echter iets waar Marcelin het niet mee eens is omdat hij altijd heeft gezegd niet aan politiek te doen en geen geweld wil gebruiken. Ferroul heeft namelijk een ultimatum gesteld. Als de regering 10 juni geen einde heeft gemaakt aan de wijncrisis zal Ferroul als eerste ontslag nemen en vele ambtenaren zullen hem volgen. Omdat er dan geen belasting kan worden geïnd zal dat nadelige gevolgen hebben voor de regering.



Intussen groeit nog steeds de aanhang van Marcelin Albert. Op 25 mei zijn er zelfs 250.000 aanhangers. Bij Clemenceau dringt nu langzaam door dat er iets moet gebeuren. Op 10 juni 1907 heeft de regering nog steeds niets gedaan, maar het ultimatum is verlopen!

Ferroul en velen andere hoge ambtenaren nemen ontslag. Hierdoor was de Midi openlijk in verzet gekomen. De regering besluit om het leger te sturen om de orde te handhaven en tevens om Marcelin te arresteren.



Omdat Marcelin en zijn aanhangers altijd tegen geweld geweest zijn, hebben de leden van het comité besloten, om een bloedbad te voorkomen, zich allemaal aan te geven bij de gevangenis in Monpellier.



Marcelin wil als laatste proberen om Clemenceau te spreken. Samen met zijn vrouw en de dominee van Argeliers bedacht hij een plan. Op de dag van zij arrestatie houdt Marcelin zich verborgen in de kerktoren van Argeliers. De andere leden van het comité, die zich inmiddels hebben aangegeven, vragen zich verbijsterd af waar Marcelin blijft. Ook zijn andere aanhangers begrijpen niet hoe Marcelin ineens van de aardbodem verdwenen kan zijn.



Marcelin is inmiddels in het diepste geheim in Parijs aangekomen waar hij met Clemenceau wil spreken. Tot zijn grote verbazing krijgt Marcelin Clemenceau te spreken en vraagt hem een nieuwe wet aan te nemen en hem gevangen te nemen in plaats van de leden van het comité. Clemenceau gaat akkoord. Hij zegt Marcelin dat hij naar huis kan gaan en geeft hem 100 fr. Mee voor de terugreis. Marcelin had namelijk geen geld bij zich omdat hij ervan overtuigd was direct gearresteerd te worden. Marcelin is de kamer van Clemenceau nog niet uit of Clemenceau roept de pers bij zich en vertelt dat hij ‘de redder van de Midi’ heeft ‘omgekocht’ voor 100 fr.



Als Marcelin met de trein in Narbonne aankomt, staat er tot zijn verbazing een massa mensen die zich, blijkt als hij uit de trein is gestapt, tegen hem hebben gekeerd. Tot zijn grote schrik ziet Marcelin krantenkoppen waarin te lezen staat dat Clemenceau Marcelin heeft omgekocht voor 100 fr.! Marcelin probeert de menigte uit te leggen wat er werkelijk is gebeurd. De mensen geloven hem niet en denken dat hij met Clemenceau onder een hoedje heeft gespeeld.



Marcelin belandt uiteindelijk toch in de gevangenis waar hem nog een grote tegenslag wacht. De leden van het comité van Argeliers hebben hem de rug toegekeerd. De leden van het comité zwijgen hem dood. Behalve Ferroul die velen sarcastische opmerkingen maakt.

Op 2-10-1907 worden Ferroul en de andere leden van het comité vrij gelaten. Ze worden allemaal warm onthaald. Zij zijn er immers ingeluisd door Marcelin Albert. Diezelfde dag wordt ook Marcelin vrij gelaten die stilletjes via de achterdeur van d gevangenis verdwijnt...



We leren deze geschiedenis van de wijnopstand kennen door de liefdesgeschiedenis tussen Thomas en Sandrine die zich afspeelt tegen de achtergrond van de wijnopstand.



Hoofdpersoon



Marcelin Albert: Marcelin is een hele eerlijke en hardwerkende man die heel veel over heeft voor zij medemens. Iemand die echt tot het uiterste gaat om iets voor anderen te doen. Wat er ook gebeurde hij bleef rustig.

Ik vind het heel goed van Marcelin dat hij tegen geweld was en dat hij ondanks alles doorging. Ik vind het heel knap als je kunt zijn zoals Marcelin was. Ik denk dat ik hem erg aardig zal vinden.



Slot



Ik heb ‘Opstand!’ nu voor de 4e keer gelezen en het blijft een heel mooi, en voor mij ook heel bijzonder boek. Niet alleen omdat alles zo goed wordt beschreven zodat je het gejuich bij een bijeenkomst kunt ‘horen’ en het stof in je kleren en haren voelt zitten, maar vooral omdat ik in Argeliers ben geweest waar ik de vlaggen en vaandels die werden meegenomen heb gezien en met mensen uit Argeliers heb gesproken waarbij de wijn voor hun huis in de goot werd gegooid.



Geschreven door: Maaike van der Knaap V2B 15-02-1998
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen