Boekverslag : Nevil Shute - On The Beach
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 851 woorden.

A

Titel: On the beach

Author: Nevil Shute

1e druk: 1957 (William Heinemann)

gelezen druk: 1966 (Pan Books)

aantal blz: 267B Contents

1) Door een nucleaire oorlog is er op vrijwel het hele noordelijk halfrond geen teken van leven meer. Omdat Australië de olie uit dit deel van de wereld haalt is de brandstofvoorraad bijna op. Peter Holmes krijgt bij de Royal Navy (waar hij al eerder gewerkt heeft) een baan aangeboden. Hij moet met een onderzeeër, de USS Scorpion, naar verschillende grote steden om van daar uit de situatie te melden. Europa, Azie, Afrika en Amerika zijn al uitgestorven. De radioactiviteit trekt met de wind mee naar het zuidelijk halfrond en dus wordt Australië ook slachtoffer van de 3e WO. Aan het eind sterven Peter Holmes zijn gezin door het nemen van een pil. De USS Scorpion samen met een deel van de bemanning laten zich op zee naar de bodem zinken.

2) Time: het verhaal begint in 1962, in een tijd die word gezien als de 3e WO.

Plaats: Australië, dat is de enige plaats waar de mensen nog niet door de radioactiviteit geraakt zijn. Vanuit daar word het verhaal verteld.

3) Ik zie niet echt een directe link met het verhaal en de titel van het boek. Misschien wil de schrijver met On the beach Australië aanduiden, waar veel stranden zijn.C Characterization

1) De hoofdfiguren van dit boek zijn:

- Peter Holmes: Hij is een officier in the Royal Australien Navy. Hij is getrouwd met Mary en heeft een dochtertje Jennifer. Hij is een goed en sterk persoon. Zeurt niet, maar doet gewoon zijn werk. Aan het eind is hij dapper genoeg om zijn eigen kind de dodelijke injectie te geven en de pil te slikken.

- Dwight Towers: Dwight is een echte Amerikaan. Hij wil alles volgens de regels doen en zoals Oom Sam het wil. Hij zal zijn vrouw nooit bedriegen, zelfs als ze dood is. Hij is een sterk persoon die alles wat hij had verloren heeft en daarmee moest leven. Hij is moedig en doet zijn uiterste best ook al weet hij dat hij ook zal sterven.

- Moira Davidson: Moira is een leuke jonge vrouw die verliefd is op Dwight ook al weet ze dat ze hem nooit voor zichzelf zal hebben. Ze drinkt veel omdat ze haar ellende wil vergeten en lol wil hebben.

2) Een ontwikkeling in de karakters is dat men steeds dichter naar elkaar toe kruipt en meer respect voor elkaar heeft, zachtmoedig is omdat men weet dat ze met z’n allen zullen sterven. Er is een gevoel van saamhorigheid.D Form

1) Het is een roman (novel)

2) a. Het verhaal word verteld vanuit een oogpunt die het verhaal overziet. De schrijver verteld wat van alle hoofdfiguren. Je kijkt vanaf de schouders van Peter Holmes mee in het verhaal. Het is een hij/zij- verhaal.

b. Er komen niet veel flashbacks voor in het verhaal, soms een keer een herinnering aan een gebeurtenis ervoor. Flashforwards komen er alleen in de zin van, straks worden wij ook getroffen door de radioactiviteit en zullen we allemaal sterven. Het verhaal is chronologisch verteld

c. De auteur wil duidelijk maken dat je moet oppassen met het voeren van oorlog (met kernwapens) want het kan desastreuze gevolgen hebben.E Theme and Moral

1) Het thema in dit boek is dat je goed moet nadenken voor dat je een oorlog begint, als je een fout maakt kun je de hele wereld vernietigen. Het is een waarschuwing tegen nucleaire wapens. De schrijver laat zien wat er gebeurd als je wel zo’n oorlog voert.

2) Moraal in dit boek is hetzelfde als het themaF Author

1) Nevil Shute is geboren in Londen in 1899. Hij studeerde in Oxford. Hij werkte als Vliegtuigmonteur, stichtte later een eigen vliegtuigmaatschappij en werkte mee aan de ontwikkeling van geheime wapens voor de Engelsen in de WO II. Tussendoor schreef hij. Als schrijver heeft hij zo’n 24 boeken geschreven en zijn er 15 miljoen van zijn boeken verkocht. Zijn 1e boek is Marazan (1926) en zijn populairste boek is A town like Alice. Nevil Shute overleed in 1960 op 60jarige leeftijd.

2) - Pied Piper

- No highway (bestseller +populaire film)G Your own opinion

1) I think it is a nice book. The book has a good message. Do not just begin a nucleair war, you can destroy the world. That is one of the aspects why I think it is a good book. Also the way the author tells the story is nice. It makes you read further and furter in the book. You want to know how the story ends.

2) Vanuit Christelijk oogpunt kun je zeggen dat dit boek een hele goede, ook Christelijke boodschap verteld. Je moet je naaste liefhebben, dus niet vijandig tegen elkaar doen zoals in een oorlog, elkaar niet uitmoorden of beroven. Dat is ook wat in dit boek duidelijk gemaakt word. Het boek laat zien wat de gevolgen van een oorlog kunnen zijn, om zo de mensen bewust te maken.

Vanuit Christelijk oogpunt kun je ook zeggen dat je geen zelfdodingspil mag nemen. Je zal sterven wanneer God het wil.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen