Boekverslag : Franz Kafka - Die Verwandlung / De Gedaanteverwisseling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1086 woorden.

Die Verwandlung

1. Wie lautet der vollständige Titel und eventuell der Untertitel, bzw. das Motto des Buches?

Die Verwandlung’ is de volledige titel van het boek. Er is geen ondertitel of motto.

2. Wer hat das Buch geschrieben? Versuche den Verfasser kurz zu charakterisieren.

Franz Kafka is Joods, geboren in Praag maar voelde zich daar niet thuis. Hij ging Duitse Literatuur studeren en las zo vele werken van grote schrijvers als Goethe en Nietsche.

In september 1917 krijgt Kafka tuberculose waaraan hij in 1924 komt te overlijden.

3. Wann wurde das Buch geschrieben? Wann wurde es publiziert?

Kafka schreef het verhaal in 1912. Het verscheen in 1916 bij uitgeverij Kurt Wolff in Leipzig.

4. Erkläre den Titel, den Untertitel, das Motto des Buches.

Die Verwandlung = de gedaanteverwisseling, slaat op Gregor Samsa, de hoofdpersoon uit het boek, die op een dag wakker wordt als kever.

5. Was ist das Thema der Buches? Was beabsichtigt der Verfasser mit dem Buch?

Ik denk dat ‚het noodlot’ het thema van het boek is. De gedaanteverwisseling, waardoor er allerlei problemen en nieuwe situaties ontstaan, is het onderwerp van het boek. Zowel Gregor als zijn familie proberen een oplossing te vinden voor deze nieuwe situatie, maar ze kunnen elkaar niet verstaan of begrijpen, en zien de oude Gregor niet terug in het beest. Uiteindelijk wint weerzin het van liefde en voelen ze zich meer bevrijd dan bedroefd als het beest sterft.

De schrijver wil aantonen dat mensen in moeilijke tijden anders gaan denken en andere prioriteiten heffen. Zo maken ze Gregor’s kamer niet meer schoon, terwijl dit beest toch hun zoon is.

6. Wo spielt sich die Handlung ab?

In het ouderlijk huis van Gregor, met name Gregor’s kamer en de woonkamer.

7. Wie lange dauert die Handlung? Wie ist der Zeitablauf der Handlung? (Rückblicke, Erinnerungen, Zwischenspiele, Rahmenhandlung usw.)

Het verhaal neemt een paar maanden in beslag. Het begint op de ochtend dat Gregor wakker wordt als kever, en eindigt wanneer hij een paar maanden later sterft. Er zijn enige herinneringen van Gregor aan de oude tijd, maar dit zijn alleen zijn gedachten. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde.

8. Gegen welchen historische Hintergrund spielt die Geschichte? Gibt es ein wahres Ereignis, das dem Buch zugrunde liegt?

Er speelt geen historische achtergrond in dit boek. Er wordt niet veel verteld over wat er in de buitenwereld gebeurt, ook omdat de familie het huis niet verlaat, en Gregor al helemaal niet.

9. Schildere das Milieu, in dem sich die Handlung abspielt.

De familie van Gregor woont in een best groot appartement, en verhuurt kamers aan 3 heren. Ze hebben een werkster en een keukenmeid, dus zijn best welvarend te noemen. De vader echter is al 5 jaar werkloos, en de moeder lijdt aan astma en naait soms wat. Er is toch weinig geld, want het 17jarig zusje van Gregor, Grete, wil graag naar het conservatorium, en daar is niet veel geld voor. Gregor wilde met zijn loon haar studie daar helpen bekostigen.

10. Wer sind die Hauptpersonen? Welche anderen wichtigen Gestalten gibt es im Buch?

Gregor, een handelsreiziger in stoffen, reist vaak en is haast nooit thuis. Hij is de hoofdpersoon, die in een kever verandert. Zijn zus Grete speelt heel goed viool en is 17 jaar. Zij wil naar het conservatorium en brengt Gregor eten en maakt zijn kamer schoon. Zijn vader en moeder blijven min of meer op de achtergrond. De rest speelt een nog kleinere rol.

11. Wie ist das Verhältnis zwischen ihnen? (ausführlich behandeln!)

Een gezin. Gregor en Grete zijn de kinderen van moeder en vader.

12. Was ist der Höhepunkt des Buches? Gibt es mehr Höhepunkte? (aufzählen!)

Het begin van het boek, als Gregor wakker wordt als kever is natuurlijk een ‚hoogtepunt’, verder gaat het verhaal ‚z’n gangetje’, problemen, gedachten, er gebeurt niet heel veel.

Aan het einde, als Gregor sterft, is ook wel een ‚hoogtepunt’ te noemen, de familie blijkt meer opgelucht dan verdrietig, ze hebben toch een zoon verloren, maar hun gedachten over hem zijn in verloop van tijd zo veranderd, dat het heel anders voelt.

13. Fasse den Inhalt kurz zusammen.

Gregor Samsa wordt op een ochtend wakker als kever. Problemen met zijn werk, en niemand begrijpt hem. Het gezin wordt uit elkaar gerukt. Zus Grete verzorgd hem zo’n beetje, geeft hem eten en maakt zijn kamer schoon. De situatie wordt steeds meer gespannen, de familie kan het niet meer aanzien. Als Gregor zich buiten zijn kamer waant om het vioolspel van zijn zus aan te moedigen, stappen de 3 huurders op wegens de rare toestand die dit huis hun biedt. Gregor wordt zich bewust dat het beter is als hij weg gaat, maar sterft. De familie is opgelucht, eindelijk bevrijdt van de rare situatie, en gaat op zoek naar een nieuw leven.

14. Zu welcher literarischen Gattung gehört das Buch? (Roman, Novelle, Kurzgeschichte, Märchen, Drama, Hörspiel, u.a.)

Kurzgeschichte.

15. Wie ist das Buch aufgebaut? (Ganzes, mehrere Teile, die locker verbunden sind, usw.)

Genummerde hoofdstukken, op chronologische volgorde, 3 in totaal. In elk hoofdstuk gebeurt iets nieuws, 1 de gedaanteverwisseling 2 de situatie, hoe ermee omgegaan wordt 3 het einde.

16. Welche Form hat das Buch (Ich-Form, Briefform, Tagebuch, Reisebericht, Rahmenform usw.) Welche Wirkung hat diese Form auf den Leser?

Een soort Ik-vorm, maar dan steeds ‚hij’ en ‚Gregor’, het wordt dus eigenlijk verteld, maar voornamelijk vanuit de beleving van Gregor, soms ook vanuit de andere personen.

17. a. Zu welcher Periode der Literatur gehört das buch? Welche Kennzeichen sind davon im Buch zu finden?

Dit boek behoort tot het Poëtisch Realisme. Het verhaal is heel realistisch, maar het kan natuurlijk niet zo in het echt voorkomen.

17. b. Wie passt das Buch in die Periode 1925-1965? Welchen Aspekt jener Zeit behandelt der Verfasser? (Ausführlich mit Belegen aus dem Inhalt darstellen!)

Dit verhaal is eigenlijk niet in het genoemde tijdsbestek geschreven, maar het past wel in die tijd. Als je denkt aan de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging; de Joden vielen daardoor buiten de maatschappij en werden (moedwillig) niet begrepen, net als Gregor niet begrepen werd. Beiden zijn buitenstaanders. Kafka was een geassimileerde Jood, en stond zo buiten de religieuze traditie van het Oost-Europese jodendom. Gregor kan ook met Kafka’s eigen ‚toestand’ gesymboliseerd worden.

18. Gib dein eigenes Urteil über das Buch. Begründe diese Meinung.

Toen ik begon te lezen dacht ik, wow, dit is best wel een toegankelijk boek. Ik had van Kafka veel stijver of veel saaier verwacht, „echt literatuur“. Dit is natuurlijk ook echt literatuur, maar een mooi verhaal, zoiets als Frankenstein ofzo, dat ik nu voor Engels aan het lezen ben.

Er zit ook veel diepgang in, zo’n rare situatie, waar veel nagedacht wordt en van veel kanten het probleem bekeken wordt. Ik heb het niet tegen mijn zin gelezen!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen