Boekverslag : John Irving - Prayers For Owen Meany
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1274 woorden.

1 Zakelijke gegevens



A Auteur (enkele gegevens noemen: tijd, plaats, eventueel ander beroep, enz.):

John Winslow Irving. Hij is geboren in 1942 in Exeter, New Hampshire. Hij begon met schrijven en worstelen op zijn veertiende (nog steeds twee van zijn grootste passies). In 1978 brak hij door met The world according to Garp. Hij schrijft nog steeds en is voor de tweede keer getrouwd en heeft drie kinderen.



B Titel (evt. ondertitel):

A Prayer for Owen Meany



C Uitgever ( eerste uitgave!):

William Morrow & Company Inc



D Plaats en jaar van uitgave:

New York 1989



E Druk (die jij gelezen hebt) en aantal blz.:

14e Druk 1999, 596 bladzijden



F Indeling in hoofdstukken (genummerd? / met of zonder titel/ aantal ) bedrijven, enz.

9 hoofdstukken genummerd met titel.



G Genre en literaire stroming ( kort de kenmerken noteren)

Het is een Postmoderne roman. In deze stroming gaat men er van uit dat de wereld onbegrijpelijk en ongrijpbaar is en dat alles relatief is. Er zijn niet langer meer absolute waarheden, zoals in het modernisme, maar meerdere waarheden, afhankelijk van de situatie. De wereld is dus fragmentarisch en het is niet de bedoeling om alles tot één geheel te maken, maar om alle aparte culturen en waarheden naast elkaar te laten bestaan.



2 Eerste reactie



A Keuze:

Mijn moeder kende het boek.



B Inhoud:

Ik vond het wel een redelijk boek, het begin en eind waren wel wat beter dan het midden, Dat ik een beetje uitgekauwd vond. En dan is 596 pagina’s toch wel wat veel. Het is wel zeer goed verteld.



3 Verdieping



A Samenvatting:

John Wheelwright en Owen Meany zijn vrienden voor het leven. Ze groeien op in het stadje Gravesend. John leeft met zijn moeder bij zijn rijke Oma, en Owen’s ouders hebben een granietbedrijf. Van jongs af aan was Owen al een beetje een buitenbeentje. Hij heeft een aparte stem, en is uitzonderlijk klein. Hij wordt dan ook regelmatig gepest. Daar reageerde hij altijd wat vreemd op. Maar dat heeft hem nooit veel gedaan. Dus het pesten hield vanzelf weer op. Het verhaal begint wanneer de twee jongens ongeveer tien zijn. Owen slaat met honkbal per ongeluk de bal tegen het hoofd van Johns moeder, die op slag dood is. Dit maakt zo’n grote indruk op Owen dat hij sindsdien er van overtuigd is dat hij het instrument van God is.

De volgende grote gebeurtenis voor Owen vindt ongeveer een jaar later plaats tijdens het uitvoeren van toneelstukken rond kerstmis. Zoals elk jaar worden de toneelstukken van het kerstverhaal en A Christmas Carol van Charles Dickens gespeeld. Owen heeft zich ontpopt als goed toneelspeler en speelt in beide stukken de hoofdrol. In het kerstverhaal, dat helemaal de soep in loopt, maakt hij een onvergetelijke indruk als angstaanjagende Jezus, en in A Christmas Carol als de geest van de toekomst. Maar behalve zijn publiek jaagt Owen ook zichzelf angst aan. Hij krijgt bij het laatstgenoemde stuk een akelig nauwkeurig visioen van zijn grafsteen te zien. Sindsdien meent hij ook nog te weten wanneer hij zal sterven.

John en Owen worden ouder en gaan naar de Gravesend Acadamy (college). Owen is een begaafd scholier, en word schrijver van columns in de schoolkrant. Zijn talent om zijn omgeving naar zijn hand te zetten en zijn macht over mensen komen nu pas echt tot uiting. Verder krijgt hij ook een vreemde droom waarvan hij gelooft dat het voorspelt hoe zijn leven zal eindigen. Hij denkt nu ook te weten hoe hij zal sterven.

Na de Gravesend Acadamy gaan de twee vrienden naar de universiteit. Al snel gaat Owen het leger in. Hij lijkt geobsedeerd om naar Vietnam gezonden te worden, maar het wil maar niet lukken omdat hij te klein is. Owen krijgt de taak om de families van gestorven soldaten te steunen en de begravenissen te verzorgen. John, die dankzij Owen juist niet naar Vietnam gezonden is, snapt helemaal niks van Owen, totdat Owen hem vraagt naar hem toe te komen. Owen is luitenant, en gespecialiseerd in begrafenissen van dode soldaten uit Vietnam. Als hij op een vliegveld in Phoenix is komt hij de gek geworden Dick Jarvits tegen. Die heeft een granaat bij zich. Die hij naar Owen gooit. Owen pakt deze en gooit hem met gevaar voor eigen leven uit het raam. Daarbij raakt hij zijn beide onderarmen kwijt. Hij wordt onderscheiden met de soldatenmedaille.



B Verhaaltechniek:

1. Schrijfstijl:

John Irving schrijft op een heel boeiende manier. Vooral omdat dit boek in ik-perspectief is geschreven krijg je een heel goede en duidelijke indruk van de personages.



2. Ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich af in de periode 1950-1970. Het begint als Owen en John op de lagere school zitten, en eindigt met de dood van Owen omstreeks 1970. De Vietnamoorlog en de moord op president Kennedy spelen belangrijke rollen. Het verhaal is wel chronologisch, met enige tijdsprongen. Dat moet wel omdat de verteltijd ongeveer 1 jaar is. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten en in Canada. Het begint in het kleine plaatsje Gravesend in de staat Massachusets later ook in Boston, Toronto en Georgian Bay. Het eindigt in Phoenix.



3. Verhaalfiguren (beschrijving en onderlinge relatie - of schema - en mening over hen!)

Owen Meany: Hij is een klein mannetje met een vreemde stem. Desondanks straalt hij wel autoriteit uit. Hij is een beetje vreemd, en denkt dat hij een instrument van God is, en dat dus alles met een reden gebeurd. Hij hecht veel waarde aan zijn vriendschap met John. Hij kan heel koppig, overtuigd van eigen gelijk en arrogant zijn maar hij is ook heel goedaardig, en riskeert zijn leven voor anderen. Ik vind hem wel aardig, maar het is een niet erg benijdenswaardig persoon.

John Wheelwright: Hij is eigenlijk heel normaal, hij is opgegroeid zonder een vader, en zijn moeder sterft als hij 10 is. Wat hem wel ongewoon maakt is zijn vriendschap met Owen. Hij gelooft niet in God. Hij is eigenlijk niet zo interessant maar wel essentieel voor het einde van het verhaal. En het hele verhaal wordt vanuit zijn oogpunt gezien. Ik kan mezelf in hem wat beter vinden, hij is wat normaler en zeker ook wel vriendelijk.



4. Situaties

Het zijn vaak gesprekken tussen John, Owen en anderen voorzien van commentaar van John. Er zitten ook grote lappen van het dagboek van Owen doorheen.



5. Vertelperspectief.

Het verhaal is geschreven in ik-perspectief, je ziet het door de ogen van John Wheelwright.



4 Beoordeling



A Positief:

Wat ik zo positief vind is dat het zo boeiend vertelt wordt, er zitten veel droge stukken tussen, maar die worden toch leuk verteld. Er zit ook wel wat droge humor tussendoor, dat maakt het ook beter te lezen.



B Negatief:

Het middenstuk is zo lang, dat had gerust 100 pagina’s ingekort mogen worden. Je krijgt het idee dat je hetzelfde stuk drie keer leest.



C vergelijking met boeken/films:

Ik kan me echt geen boeken of films bedenken die ook maar enigszins in de richting komen van dit boek.



D Wat is het thema en geef een beoordeling van de uitwerking

Het thema is geloof, en lotsbestemming. Eerst laat de schrijver het in het midden, maar gaandeweg het verhaal wordt dit duidelijk en wordt het goed uitgewerkt.



E Beoordeling van het taalgebruik (voorbeelden):

Het taalgebruik is veelal normaal, maar deels wel wat langdradig. "GOD HAS TAKEN YOUR MOTHER. MY HANDS WERE THE INSTRUMENT. GOD HAS TAKEN MY HANDS. I AM GOD’S INSTRUMENT" Dit is een voorbeeld van de langdradigheid van sommige delen.



F Eindcijfer en leesadvies:

Het boek is zeker aan te raden, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Want je doet er zo 25 uur over. Het middenstuk is wat minder, maar begin en eind maken dit weer goed, het is wel boeiend en meeslepend te noemen. Dus ik geef dit boek een 7.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen