Boekverslag :  - Oesters Van Nam Kee
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1152 woorden.


Korte samenvatting




Berry Kooijman is een jongen van 18 jaar. Hij woont in Amsterdam en trekt op met een aantal aardig criminele vrienden, waardoor hij zelf ook niet altijd erg braaf is. Zo komt het dat hij in de gevangenis belandt, voor poging tot doodslag op de burgemeester van Amsterdam. In de gevangenis blikt hij terug op zijn leven hoe deze was na –en voordat hij werd gearresteerd. Er wordt over herinneringen aan vroeger vertelt, maar ook over zijn leven later. Een grote rol in het boek speelt Thera, de grote liefde van zijn leven, waarmee het vlak voor zijn arrestatie is uitgegaan.




Vertelwijze




Het boek bevat niet opvallend veel dialogen of beschrijvingen. Het boek is afwisselend in de o.v.t. en de tegenwoordige tijd geschreven, maar het grootste gedeelte speelt zich in de o.v.t. af. Ook komen er erg veel herinneringen aan vroeger langs, tussen de verhaallijn door.


Wat betreft de lay-out en typografie zijn er geen uitzonderingen.




Titelverklaring




De titel ‘Oester van Nam Kee’ slaat allereerst op de naam van een Chinees restaurant in Amsterdam, de plek waar Berry en Thera vaak oesters aten. Dit restaurant met z’n oester komt regelmatig in het boek voor en is belangrijk voor het verloop van de relatie tussen Berry en Thera. Hiernaast heeft ‘oesters’ ook nog een erotische betekenis; de oester verwijst naar het vrouwelijke geslachtsdeel, wat op Thera slaat. Berry heeft een innige liefdesrelatie met Thera, waarbij ze natuurlijk ook seks niet uit de weg gaan.




Opbouw




Het boek is in 35 hoofdstukken verdeeld, zonder titel, genummerd.




Belangrijkste personages




Berry Kooijman: Berry is 18 jaar en woont in Amsterdam. Hij is net gestopt met zijn gymnasiumopleiding (heeft zijn diploma niet gehaald) en belandt dus achteraf in de gevangenis voor poging tot moord. Berry heeft net een relatie achter de rug met Thera.


Berry is nogal een macho, maar weet van zichzelf dat hij niet echt stoer is. Hij leidt eigenlijk ook een dubbelleven; voor z’n moeder doet hij alsof hij nog braaf naar school gaat en verder niks uithaalt, maar ondertussen bevind hij zich ver van het rechte pad en haalt hij allemaal criminele zaken uit. Ondanks dat Berry zo crimineel is, is hij absoluut niet dom. Hij is juist erg intelligent en dat merk je ook aan de dingen die hij denkt en zegt. Zijn liefde voor Thera is ook erg belangrijk en tijdens hun relatie gaat hij er dan ook helemaal voor. Als Thera het uitmaakt doet hij er dan ook alles aan om haar terug te krijgen. Hij is dus een doorzetter en doet wat hij zelf wil, ook vaak zonder over de gevolgen na te denken. Hij vindt ook eigenlijk dat hij maar een zooitje van zijn leven gemaakt heeft en heeft achteraf vaak spijt van de dingen die hij heeft gedaan.




Thera: Thera is ongeveer 19 jaar en woont ook in Amsterdam. Aan het begin van het verhaal werkt ze bij een stripbar, maar hier gaat ze in de loop van het verhaal weg. Thera krijg teen relatie met Berry, maar al na een paar weken verbreekt ze deze en gaat weer terug naar haar ex, Ben. Thera is een erg zelfstandig, zelfverzekerd meisje. Althans, zo lijkt het, en zo denkt ook Berry eerst dat ze is. Maar al snel blijkt dat Thera eigenlijk erg onzeker is en niet goed weet wat ze wel en niet wil. Ze verbergt veel voor anderen, ook voor Berry en zegt zelf ook dat niemand haar kent zoals ze werkelijk is.




Historische tijd




Het verhaal speelt zich af in de zomer van het jaar 1999. Dit is te lezen in het boek en blijkt ook uit verschillende dingen. De reclamecampagne van het mobiele telefoonmerk Ben welke beschreven wordt, laat dit bijvoorbeeld duidelijk zien. Ook uit verschillende andere beschrijvingen (automerken, schotelantennes, snackbars) blijkt dat het verhaal zich in de tegenwoordige tijd afspeelt. De tijd is denk ik wel van belang, want er spelen gewoon veel moderne dingen een grote rol in het boek. Maar de kern van het verhaal, namelijk de (obsessieve) liefde tussen een man en een vrouw en de problemen die zich hierbij voordoen, dat is natuurlijk van alle tijden.




Plaats en ruimte




Het verhaal speelt zich af in West-Amsterdam en ook gedeeltelijk in Bretteville-sur-Laize, een plaatsje in Frankrijk waar de ouders van Berry een vakantiehuis hadden en waar Berry uiteindelijk ook gearresteerd wordt. Deze plaat sin Frankrijk is totaal willekeurig en had net zo goed in een ander land kunnen zijn, maar het feit dat het verhaal zich in Amsterdam afspeelt is wel van belang.




Tijdsduur




Zoals gezegd is het hele boek een terugblik op het leven van Berry. Berry vertelt hierin ook over zijn leven als klein jongetje, maar dit zijn meer echte herinneringen. Het ‘echte verhaal’ duurt een paar maanden, vanaf de tijd dat Berry iets met Thera krijgt totdat hij in de gevangenis zit. Er zitten hierbij geen opvallende versnellingen of vertragingen in het verhaal, behalve dat bepaalde gebeurtenissen nou eenmaal uitgebreider worden beschreven dan andere. De paar dagen dat Thera en Berry in het Hilton logeren worden bijvoorbeeld veel uitgebreider beschreven dan de dagen dat Thera in het ziekenhuis ligt. Maar behalve dit soort dingen is mij niets opgevallen.




Tijdsvolgorde




Het boek is niet chronologisch verteld. Het begint namelijk met een hoofdstuk wat het einde van het verhaal is (namelijk zijn arrestatie) en het hoofdstuk daarna begint met het moment dat Berry Thera voor het eerst zag. Daarna wordt er steeds afgewisseld met stukken waar Berry iets over zijn leven in de gevangenis vertelt, over de paar dagen voor zijn arrestatie in Frankrijk, over zijn relatie met Thera en de tijd erna, voordat hij in de gevangenis terechtkwam. Het grootste gedeelte bestaat echter uit de relatie met Thera, dus het is niet zo dat er elk hoofdstuk wordt afgewisseld of iets dergelijks.


De functie van het afwijkingen van de chronologie is denk ik om het spannend te houden voor de lezer. Want door al die verschillende stukken is niet alles wat je leest meteen duidelijk en alleen door verder te lezen kom je erachter hoe alles precies zit. De schrijver roept hierdoor dus de drang op om het boek dan ook helemaal uit te lezen en dit is uiteindelijk natuurlijk zijn bedoeling.




Perspectief




Het verhaal is personaal verteld, vanuit de hoofdpersoon Berry. Hier zitten verder geen bijzonderheden aan, behalve iets wat een paar keer in het boek terugkomt; op bepaalde plekken staan tussen het verhaal door namelijk zinnetjes die beginnen met ‘Dirty Berry zegt:’. Dit staat schuin gedrukt en gaat over hetgeen wat op dat moment besproken wordt. Een echte persoonsverwisseling is het niet, maar wel noemenswaardig om te vermelden.




Idee




Ik denk dat de schrijver het boek heeft geschreven om te laten zien hoe het leven in Amsterdam tegenwoordig is en hoe een jongen van 18 hiermee omgaat. Wat bijvoorbeeld duidelijk naar voren komt, is dat Berry wel erg intelligent is en best weet wat goed is en wat niet, maar toch crimineel bezig is en dingen doet die zeker niet goed te keuren zijn




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen