Boekverslag : Agota Kristof - Le Troisieme Mensonge
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 759 woorden.

Samenvatting
Samenvatting van het verhaal:

Het boek gaat eigenlijk over het leven van twee personen in een Oost-Europees land. De twee verhalen worden door elkaar heen verteld en zijn niet chronologisch. Ik zal proberen ze toch in de goede volgorde te zetten.

Het eerste verhaal is dat van Lucas T. Hij herinnert zich weinig van toen hij nog heel klein was. Hij weet alleen dat hij een tweelingbroer heeft en dat het gezin in een wit huis met groene luiken woonde. Op de één of andere manier heeft hij daarna een tijd in een ziekenhuis in coma gelegen. Hoe dat kwam weet Lucas niet. Hij heeft 5 jaar in een revalidatiecentrum gezeten, maar nooit kwam iemand van het gezin hem bezoeken. Toen het revalidatiecentrum gebombardeerd werd, ging Lucas bij een oude vrouw wonen. Zij woonde vlakbij de grens met een westers land. Toen ze stierf wilden de mensen in het dorp Lucas naar een weeshuis sturen. Hij ontsnapte daaraan door met een vluchteling de grens over te steken. De vluchteling stapt op een mijn en sterft, maar Lucas komt veilig aan. In het eerste het beste dorp dat hij tegenkomt gaat hij naar een politiebureau. Ze stellen hem daar allerlei vragen. Hij liegt drie keer: hij zegt dat de vluchteling zijn vader was, hij zegt dat hij 18 is i.p.v. 15 en de derde leugen (titel) is dat hij zegt dat hij Claus T. heet. Claus is de naam van zijn tweelingbroer. Lucas gaat in dat land naar school en leert een beroep. In zijn vrije tijd is hij schrijver.
Op het moment dat het boek begint, is hij 49 jaar en weer in zijn geboorteland. Hij zit gevangen omdat zijn visum niet klopt. Hij moet weer terug naar zijn land, maar eerst wil hij zijn broer vinden. Met hulp van een medewerker van de ambassade van Lucas’ land vindt hij hem. Klaus T. blijkt een beroemde schrijver te zijn. Als ze elkaar ontmoet hebben, vertelt Klaus zijn levensverhaal.

Het tweede verhaal is dus van Klaus T. Hij weet wel meer van toen hij heel klein was. Hij herinnert zich nog dat zijn vader op een dag tegen zijn moeder zei dat hij met een andere vrouw ging samenwonen. Zijn moeder werd toen zo kwaad dat ze zijn vader doodschoot. Een verdwaalde kogel raakte Lucas, waardoor hij zo gewond raakte. Zijn moeder werd opgenomen in een inrichting en Klaus ging bij Antonia wonen. Klaus weet eerst niet wie zij is. Maar als hij telkens teruggaat om bij zijn oude huis te kijken, vertelt ze dat zij de vrouw is voor wie zijn vader zijn moeder verlaten wilde. Haar dochtertje Sarah is ook de dochter van zijn vader. Klaus wilde zijn moeder opzoeken en ze kwamen erachter waar ze was. Maar toen hij haar ontmoette vroeg ze alleen maar naar Lucas. Klaus wilde ook Lucas vinden, maar na de brand in het revalidatiecentrum was hij spoorloos verdwenen.
Jaren later ontdekte Klaus dat zijn moeder weer in hun oude huis woonde. Hij ging bij haar wonen, maar dat was erg moeilijk. Zijn moeder had namelijk geen aandacht voor hem en bleef maar vragen naar Lucas. Klaus ging werken in een drukkerij. In zijn vrije tijd schreef hij veel. Bij toeval ontdekte zijn baas dat en werd zijn werk uitgegeven. Sindsdien is Klaus schrijver en publiceert hij zijn werk onder de naam Klaus Lucas.

Klaus wil niet dat Lucas het rustige leventje van hem en zijn moeder verstoort. Hij is dan ook heel afstandelijk en doet net alsof hij niet gelooft dat Lucas zijn broer is. Lucas weet dat Klaus liegt en hij vindt dat vreselijk. Als hij weggaat geeft hij zijn laatste schrijfwerk aan Klaus en vraagt of die het af wil maken.
Twee dagen later hoort Klaus dat Lucas zichzelf voor de trein heeft gegooid. Klaus vindt dat ook een goed idee om te doen als zijn moeder gestorven is.

Mening
Ik vond het niet zo’n heel leuk boek om te lezen. De twee verhalen waren op zich wel leuk, maar het was moeilijk om de twee verhalen niet door elkaar te halen. Ook het einde vind ik niet leuk. Ik had verwacht dat het goed af zou lopen en dat ze elkaar als broers echt weer zouden vinden. Het taalgebruik vond ik ook best moeilijk. Het is wel apart om te lezen hoe verschillend mensen kunnen worden als ze in een ander land opgroeien. Lucas en Klaus zijn tweelingen, maar ze zijn zo anders doordat hun levens heel verschillend gelopen zijn. Je ziet daarin ook het verschil tussen Oost- en West-Europa.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen