Boekverslag : Marjan Berk - Gezonde Lucht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2373 woorden.

De titel van het boek:

Gezonde lucht.De naam van de uitgever:

Atlas.Het jaar waarin het boek is uitgegeven:

1997.Geef informatie over de schrijver of schrijfster, vermeld eerst gegevens over het leven van deze persoon en geef daarna een overzicht van alle door hem/haar geschreven boeken:

Marjan Berk is in 1932 in Zeist geboren. Op 18 jarige leeftijd ging ze in de verpleging. 3 jaar daarna werd ze toegelaten tot de toneelschool. Ze heeft heel lang gewerkt bij cabaret, toneel, musical, radio en televisie. Toen dat haar niet meer beviel is ze gaan schrijven. Haar eerste boek schreef ze samen met

Jeroen Krabbé. Het boek heette het bezuinigings kookboek en kwam in 1980 uit. In 1993 werd het boek herdrukt en kreeg de titel het eenvoudige kookboek. In 1981 kwamen nooit meer slank en Berend’s binnenwereld uit. Berend’s binnenwereld is een kinderboek. Gezonde lucht is in 1997 uitgebracht door uitgeverij Atlas. Dat maakt onderdeel uit van uitgeverij contact.

Boeken die ze heeft geschreven:

- Liefde en haat

- De dag dat de mayonaise mislukte

- De feminist

- De blonde rat

- De zelfvergrootster

- Rood in de ribben

- Lellen en flantuten

- De kracht van de liefde

- Glinsteringen

- Oud is in

- Motormama

- Dames van stand

- Koken met kraaiepoten

- Koninginnemiddag

- Nooit meer slank

- Traangas

- Het eenvoudige kookboek

- Een mooi leesboek

- Op grote voet

- Berend’s binnenwereld

- Mevrouw van Soest en het kleine wolkje

- Gijs

- Geesje Zoet en het snoepspook

- Geesje Zoet en de tovertimmerkist

- Geesje Zoet en de verdwenen prinsesOver welk onderwerp gaat het boek? Wat heeft dit onderwerp met de titel te maken?

Er zitten eigenlijk meerdere onderwerp in het boek. Op het begin is er eigenlijk wel misdaad omdat ze de jongen aanrijd. Het gaat ook over liefde, tussen haar en Blokker bijvoorbeeld.Geef het verhaal in 6 hoofdlijnen weer.

Het probleem in 6 stappen:

- Beginsituatie:

Sophie rijdt in een dronken bui iemand aan met de auto. Ze denkt dat ze iemand vermoord heeft.

- Ontstaan van het probleem:

Sophie was te dronken.

- Verslechtering van het probleem:

Sophie ziet in de krant een advertentie van een jongen, die door een ongeluk is omgekomen en ze gaat naar hem kijken. Als ze daar komt raakt ze helemaal in paniek en vlucht naar haar vriendin in Engeland voor een dag.

- Dieptepunt:

Sophie verhuisd naar het Noorden omdat ze het allemaal niet meer aankan in de stad. Ze wil rust; gezonde lucht. En daarom verhuisd ze.

- Langzame of snelle verbetering:

Het is eigenlijk best wel een snelle verbetering. Over de tijd staat eigelijk niks in het boek maar ze heeft niet echt lang in het Noorden gewoond. Daar is ze tot rust gekomen en daarna is ze weer naar de stad verhuisd. Het heeft niet echt heel lang geduurd ik denk ongeveer een paar maanden.

- Oplossing van het probleem:

Op tv zag ze de jongen die ze had aangereden. Het was een hele geruststelling toen ze zag dat hij nog leefde en ze besloot het achter zich te laten en weer verder te gaan met haar leven in de stad.Welke hoofdpersonen kom je in het verhaal tegen? Noem van elke hoofdpersoon de karaktereigenschappen. Kennen de hoofdpersonen elkaar?

Er is eigelijk maar 1 hoofdpersoon en dat is Sophie Deelder.

Zij is een bekend persoon omdat ze de schrijfster van het beroemde tv programma ‘Gescheurd gordijn’ is. Ze is erg onzeker. Ze is bang dat men erachter komt wat ze heeft gedaan. Maar ze is ook aardig en kan goed met mensen opschieten. Als mensen om een handtekening vragen zal ze die gewoon geven en een praatje met hen maken.Welke personen spelen een bijrol in het boek?

- Karel, haar opdrachtgever.

- Aletje van Bemmer, collega.

- Valerie, haar buurvrouw in het Noorden.

- Joost, haar buurman in het Noorden.

- Fatima, haar werkster in de stad.

- Gillian, haar vriendin in Engeland.

- Tip Pereira, de hotelgast van Valerie.

- Marie Weerstorm, een buurtgenoot in het Noorden.

- Happy, ook een buurtgenoot in het Noorden die bij Marie woont.

- Minke de Weert, buurtgenoot in het Noorden.

- Mevrouw Ruisendaal, de tweede gast in het hotel van Valerie, ze is paragnost en astrologe.

- Koos, collega van ‘Gescheurd gordijn’.

- Blokker Doornspijk, eerste vriend van Sophie.

- Bram Stuurman, dokter in het Noorden.

- De loodgieters.

- Ali.

- De man van Ali.

- Japik, haar ex.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het speelt zich af in de moderne tijd. Nu zijn er mensen die beroemd zijn van de tv, maar dat was 100 jaar geleden nog niet.Waar speelt het verhaal zich af?

Het speelt zich op verschillende plaatsen af:

- In de stad, Amsterdam.

- Op Sophie’s werk.

- Buiten, waar Sophie dus de jonge aanrijd.

- In het crematorium.

- Bij haar thuis in Amsterdam.

- Bij haar thuis in het Noorden.

- Bij Valerie en Joost thuis.Speelt het verhaal zich gedurende korte of lange tijd af?

Het is niet echt een lange tijd. Maar over tijd word er eigelijk niet echt gesproken in het boek. Ik denk dat er een paar maanden zit tussen het moment dat Sophie de jongen aanrijd en dat ze weer terug is. Dat is dus niet echt lang.Staan er foto’s of tekeningen in het boek? Passen ze bij het verhaal? Wie maakte deze tekeningen of foto’s?

Nee, er staan geen tekeningen of foto’s in het boek.Welk gedeelte in het boek vind je het mooiste, het belangrijkste?

Het belangrijkste moment in het boek is het moment dat Sophie de jongen aanrijd. Daar draait het hele boek om. Daardoor gaat ze verhuizen en is ze onzeker.

Maar het mooiste gedeelte vind ik dat ze erachter komt dat de jongen nog leeft, vanaf dan gaat het weer goed met haar en kan ze weer verder in de stad.Tot welk genre behoord het boek?

Het is een roman.Samenvatting:

Hoofdstuk 1:

Sophie Deelder, schrijfster van het programma ‘Gescheurd gordijn’, rijd in een dronken bui iemand aan en is daarna doorgereden. Ze is niet van plan haarzelf aan te geven maar weer ook niet of iemand haar gezien heeft.

Hoofdstuk 2:

Sophie zoekt in alle kranten naar overlijdensadvertenties. Ze knipt er 2 uit, maar besluit naar Jasper te gaan kijken. Als ze daar komt en de familie haar herkent raakt ze in paniek en gaat weg. Daarna gaat ze biechten in de kerk, maar als ze voetstappen hoort schiet ze de kerk uit.

Hoofdstuk 3:

Sophie besluit naar haar vriendin in Engeland te gaan voor afleiding. Ze besluit tegen haar ook niks te zeggen en na een dag gaat ze weer naar huis.

Hoofdstuk 4:

Aletje gaat bij Sophie op bezoek om te kijken hoe het met haar is. Ze neemt een bos rozen mee voor haar namens Karel, maar Sophie verteld haar ook niet wat er aan de hand is.

Hoofdstuk 5:

Sophie gaat naar het Noorden toe en bekijkt met een makelaar verschillende huizen. Ze koopt een best duur huis aan het water. Ze wil rust.

Hoofdstuk 6:

Sophie neemt afscheid van Karel en Aletje, maar Karel vind het maar niets dat ze weg gaat. Aletje is blij voor haar. Als ze thuiskomt is alles al ingepakt en neemt ze ook afscheid van haar huishoudster Fatima.

Hoofdstuk 7:

Sophie kreeg meteen een fax dat ze Karel moest bellen. Hij vroeg of ze vanmiddag nog een geschreven aflevering kom doorfaxen. Toen ze ophing klopte er iemand op de deur, het was de buurvrouw en daar is ze een kop koffie gaan drinken. Ze vond haar man Joost aantrekkelijk.

Hoofdstuk 8:

Na een gesprek met de buurman besloot Sophie weer naar huis te gaan werken. Maar toen werd er weer op haar deur geklopt; de loodgieters die vanalles kwamen aansluiten. Steeds meer mensen kwamen erachter dat Sophie in het dorp woonde.

Hoofdstuk 9:

Sophie is al wat aan het dorp gewend en haar leven gaat z’n gangetje. Ze gaat weer bij Valerie op de koffie en dat ziet ze de man aan wie Valerie een kamer verhuurd. De man wil maar niet weg. Na wat te hebben gegeten gaat Sophie weer naar huis.

Hoofdstuk 10:

Als Sophie thuis komt heeft ze een aantal boze faxen gekregen van Karel dat e haar werk moest doorfaxen. Ze werkt er de hele middag aan, totdat Joost komt. Hij geeft haar een massage en als hij gaat zoent hij haar in haar nek.

Hoofdstuk 11:

Toen Sophie ’s nachts in bed lag hoorde ze getik op de raam. Ze durfde eigenlijk niet te kijken wat het was maar toen ze buiten kwam om een gevangen spin weg te gooien, zag ze een schaduw wegschieten. Toen is ze snel weer naar bed gegaan.Hoofdstuk 12:

Sophie gaat weer bij Valerie op de koffie en ze kijken een tijdschrift van de gast van Valerie, waarin allemaal naakte vrouwen staan. Daarna gaan ze nog even runen gooien en dan wil Sophie naar huis.

Hoofdstuk 13:

Voordat ze naar huis gaat en weer aan het werk gaat besluit ze nog een wandeling te gaan maken. Eerst maakt ze een praatje met Marie en Happy en daarna komt ze Minke tegen in de stromende regen en zij geeft haar een lift naar huis.

Hoofdstuk 14:

Toen Sophie zat te werken belde Aletje haar om te zeggen dat ze moest opschieten met de scènes te schrijven. Daarna zou Sophie eigenlijk komen, maar als die maar niet komt besluit ze bij haar te gaan kijken. Haar gast maakt vreemde geluiden en er was een vrouw bij. Valerie vond het nogal raar maar besluit toch nog even bij Sophie een borrel te gaan drinken.

Hoofdstuk 15:

Toen Valerie weg was ging Sophie verder aan haar werk, maar ze kon zich niet concentreren en ging dansen. Toen hoorde ze een schip aankomen met mensen die over haar praatten. Ze zag bejaarden die over haar en haar programma discussieerden.

Hoofdstuk 16:

Toen ze die nacht in bed lag werd ze wakker van een sirene. Het was een ambulance en de dag erna ging ze naar Valerie om te vragen wat er aan hand was. Toen Valerie verteld had wat er gebeurd was: Tip Pereina (de gast van Valerie) wou vanaf de linnenkast een vrouw bespringen, maar hij zakte door de kast heen, toen ging de telefoon. Een nieuwe gast voor haar hotel.

Hoofdstuk 17:

Sophie ging verder met haar werk. Toen ze zich niet meer kon concentreren besloot ze even naar Valerie te gaan. Ze ging naar binnen maar alleen Joost was er. Hij begon haar te masseren en haar kleren uit te doen maar dat wilde Sophie niet. Ze sloeg hem in zijn gezicht en ging weg.

Hoofdstuk 18:

Ze dacht er nog lang over na, over wat er gebeurd was met Joost. Ze dacht aan haar vroegere vriend Japik waarmee ze 14 jaar samen is gebleven. Haar werk wilde niet vlotten.

Hoofdstuk 19:

De gebeurtenissen in ‘Gescheurd gordijn’ leken sterk op de dingen die er allemaal in het dorp gebeurden, dat begon sommige mensen op te vallen zei Valerie. Toen Sophie bij haar op de koffie was kwam de nieuwe gast van Valerie binnen, Mevrouw Ruisendaal. Ze is paragnost en astrologe. Ze zou de volgende dag voor Sophie een horoscoop maken.

Hoofdstuk 20:

Karel en Aletje vonden de afleveringen die Sophie had geschreven maar niets en Aletje besloot naar Sophie te gaan. Toen ze daar aankwam stond ze voor een gesloten deur.

Hoofdstuk 21:

Sophie zat bij mevrouw Ruisendaal voor haar horoscoop. Er zou morgen iets onverwachts gebeuren met Uranus en Sophie vertelde het hele verhaal tegen mevrouw Ruisendaal over de aanrijding. Maar ze moest maar afwachten en ging naar huis.Hoofdstuk 22:

Thuis stond Aletje voor de deur en toen ze vertelde dat ze niet goed bezig was met schrijven hoorde ze sirene. Ze gingen snel naar buiten. Ali had haar man in zijn krijg geschoten.

Hoofdstuk 23:

Toen Aletje weer op haar werk zat kreeg ze een fax van Sophie met afleveringen. Karel vond het eigenlijk niks maar heeft het toch door laten gaan.

Hoofdstuk 24:

Toen Sophie om half 5 ’s nachts wakker werd ging de telefoon, het was Blokker, haar vroegere vriendje. Hij komt de volgende dag langs.

Hoofdstuk 25:

Toen Blokker bij Sophie was wilde hij met haar naar bed en dat liet Sophie toe. Toen ze ‘klaar’ waren zei Blokker niets meer en toen Sophie keek zag ze dat hij dood was; dat was dus Uranus.

Hoofdstuk 26:

Sophie besloot te douchen en daarna naar Valerie te gaan om het te vertellen. Valerie ging daarna mee met Sophie naar Blokker kijken.

Hoofdstuk 27:

Sophie en Valerie vinden in de agenda van Blokker zijn adres en telefoonnummer. Ze besluiten de dokter te bellen en die zou zo snel mogelijk komen.

Hoofdstuk 28:

De dokter was gekomen en wilde Blokker daar weg laten halen, maar Sophie had liever dat het ’s avonds gebeurden. Dus regelt Bram dat ze rond half 10 Blokker komen halen.

Hoofdstuk 29:

Toen de 2 mannen Blokker ophaalde, zag Marie dat en vroeg af wat er gebeurd was. Toen ze er wat vanaf wist heeft ze wat mensen gebeld en zo wist heel het dorp het binnen de kortste keren.

Hoofdstuk 30:

Karel en Aletje krijgen weer afleveringen van Sophie binnen, en het was weer niets volgens hun. 1 van de actrices wil zelfs stoppen, Aletje gaat er weer achteraan.

Hoofdstuk 31:

Wendy, de vrouw van Blokker, belde Sophie op met allerlei vragen. Sophie heeft haar gerust kunnen stellen maar voelde zichzelf nog steeds ellendig. Ze wil er met iemand over praten maar weet niet met wie.

Hoofdstuk 32:

Sophie gaat met mevrouw Ruisendaal praten. Mevrouw Ruisendaal vraagt 25.000,- en dan zorgt ze dat er niemand achter komt.

Hoofdstuk 33:

Sophie moest Aletje weer bellen en kreeg weer hetzelfde te horen. Het was allemaal niet goed. Daarna zag ze op tv de jongen die ze had aangereden, hij leeft nog. Ze besloot terug te gaan naar de stad.

Hoofdstuk 34:

Sophie wilde meteen weg, terug naar de stad. Dus heeft ze dat geregeld en toen ging ze naar mevrouw Ruisendaal om te vertellen wat voor oplichtster zij is. Daarna zei ze Valerie gedag en vertrok.

Hoofdstuk 35:

Sophie is terug en stelt aan Karel en Aletje voor ‘Gescheurd gordijn’ te veranderen in ‘Gezonde lucht’. Dat gaat door en het programma het Sophie worden een groot succes.Geef jou mening over het boek en vertel ook waarom je het aan andere zou aanbevelen.

Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het boek was heel makkelijk geschreven en ook makkelijk te begrijpen. Er werd heel soms wel wat dialect gebruikt, maar dat was allemaal wel te begrijpen. Je had het boek ook heel snel uitgelezen. Het is ook niet zo’n heel erg dik boek. Als je het een leuk boek vind, kun je ook bijna niet stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal afloopt. Het begin was vooral leuk, omdat je meteen in het verhaal zit. Ik zou dit boek aan iedereen aan kunnen bevelen, omdat het heel makkelijk leest en je het zo uit hebt. Het is ook een leuk boek, omdat het verhaal boeiend is. Vooral voor mensen die niet graag lezen is het een goed boek, omdat het boek heel dun is en als je eenmaal bezig bent je niet meer kan stoppen met lezen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen