Boekverslag : Mark Twain - The Adventures Of Huckleberry Finn
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4410 woorden.

Mark Twain – The adventures of Huckleberry Finn

1. Inhoudsopgave2. Externe gegevens

2.1 De auteur3. Interne gegevens

3.1 Samenvatting

3.2 Titelverklaring

3.3 Thema

3.4 Motieven

3.5 Personages en karakterbeschrijving

3.6 Tijd, bouw en tijdvolgorde

3.7 Plaats/ruimte4. Beoordeling

4.1 Onderwerp

4.2 Gebeurtenis

4.3 Personages

4.4 Opbouw

4.5 Taalgebruik

4.6 Eindoordeel5. Evaluatie6. Bronnenlijst2. Externe gegevens2.1 De auteur:Twain, Mark, pseudoniem van Samuel Langhorne Clemens (Florida, Mo., 30 nov. 1835 - Connecticut 21 april 1910), Amerikaans schrijver, verhuisde toen hij vier was naar het stadje Hannibal aan de Mississippi. Na zijn vaders dood (1847) ging hij van school en werd drukkersleerling, maar in 1857 werd hij loods op de Mississippi. Toen het verkeer op deze rivier door het uitbreken van de Burgeroorlog werd stopgezet, werd hij verslaggever voor de Territorial Enterprise in Virginia City. Zijn faam als humoristisch schrijver dagtekent van 1865, toen zijn verhaal The celebrated jumping frog in de Saturday Press verscheen. Hij maakte reizen naar de Sandwich-eilanden en door Europa en het Nabije Oosten; van deze laatste tocht bracht hij op knappe wijze verslag uit in The innocents abroad (1869) . In 1870 huwde hij Olivia Langdon, een dochter van een van de rijkste en oudste New Yorkse families, en werd redacteur van de Buffalo Express. Hij bleef reizen maken en daar op papier verslag van uitbrengen, maar zijn bekendste boeken zijn het klassiek geworden jongensboek The adventures of Tom Sawyer (1876), en het vervolg erop, The adventures of Huckleberry Finn (1885), een schelmenroman. Het wordt alleen geëvenaard of zelfs overtroffen door het autobiografische Life on the Mississippi (1883). Tot zijn latere werken behoren A Connecticut yankee at the court of king Arthur (1889), een humoristische 'debunking' van de idealisering van de middeleeuwen, en de historische studie Personal recollections of Joan of Arc (1896). De laatste vijftien jaar van zijn leven werden verduisterd door sombere gebeurtenissen: de dood van zijn vrouw en twee dochters, het faillissement van de uitgeversmaatschappij waarvan hij deelgenoot was geworden, wat hem dwong tot het houden van lezingen in alle delen van de wereld. Het optimisme van zijn vroegere werk is uit zijn latere dan ook verdwenen en heeft zelfs plaatsgemaakt voor uiterst bittere klanken, o.m. in een aantal pamfletten, die overigens geen artistieke of wijsgerige betekenis hebben. Als humorist en vertegenwoordiger van het door hem geperfectioneerde 'frontier realism' is hij echter onsterfelijk gebleven.Werk: (o.a.): Roughing it (1872); The gilded age (1873; m. C.W. Warner); A tramp abroad (1880); The prince and the pauper (1882); The American claimant (1892); Tom Sawyer abroad (1894); The tragedy of Pudd'nhead Wilson (1894); Tom Sawyer detective (1896); Following the equator (1897); The man that corrupted Hadleyburg (1900); What is man? (1906); The mysterious stranger (1916).

UITG: Letters (1917); The writings of M. Twain, d. A.B. Paine (37 dln., 1922-1925); M. Twain's autobiography (2 dln., 1924; nw. uitg. 1972); M. Twain's works (23 dln., 1933); M. Twain - Howells

3. Interne gegevens3.1 Samenvatting:Dit boek gaat over een jongen, Huckleberry Finn. Eerst woont hij bij zijn vader, maar die is altijd dronken en geeft helemaal niet om hem. Zijn moeder komt niet in het verhaal voor. Miss Watson is zijn voogd. Zij is zeer streng. Hij moet zich opeens altijd netjes gedragen en naar school,wat hij niet gewend is. Miss Watson heeft een zus, genaamd Widow Douglas. Zij is zijn andere voogd. Zij houd zich ook streng aan haar principes.

Op een gegeven moment wordt Huck Finn gekidnapt door zijn vader die aast op zijn erfenis van $6000 om zich te bezatten. Hij is bang voor zijn vader die hem slaat als hij weer dronken is en wordt gek van hem, maar bij hem geniet hij weer met volle teugen van zijn vrijheid. Huck krijgt genoeg van het opgesloten zitten en zet een gehele scène in actie waardoor het lijkt alsof hij vermoord is door rovers. Hij neemt een kano mee en gaat de rivier op. Hij stopt op een eiland, Jackson's Island om daar een tijdje te blijven. Op een nacht hoort hij mannen op zijn eiland. Hij gaat kijken en komt er achter dat Jim, de slaaf van Miss Watson zich daar verstopt. Er is een beloning voor hem en dus zijn er mannen naar hem op zoek. Huck raakt met Jim aan de praat en Jim vertelt Huck waarom hij is weggelopen. Zijn gehele familie woonde ook bij Miss Watson en nu wou zij hem in het Zuiden gaan verkopen. Hij besloot weg te gaan en geld te verzamelen om zijn vrouw en kinderen op te halen.

Jim heeft ook allerlei verhalen over wat men denkt dat er met Huck is gebeurt.

Huck wordt nieuwsgierig; verkleedt zich als een meisje en gaat op onderzoek uit. Hij zoekt een huis uit waarin hij een oudere vrouw ziet zitten die hem wel aardig leek. Zij doet de deur open en is erg vriendelijk. Hij krijgt wat te eten en drinken aangeboden en ze biedt hem ook aan om daar te blijven slapen, maar dat wil hij niet. Hij hoort alle verhalen aan en begint zich een beetje ongemakkelijk te voelen. Hij heeft namelijk het idee dat zij doorheeft dat hij een jongen is. En dat blijkt te kloppen. Hij zegt haar echter niet zijn echte naam, maar een valse.

Hij komt er ook achter dat men zijn vader en Jim verdenkt van zijn moord, en dat ze momenteel op Jackson's Island op zoek zijn naar Jim. Nu voelt Huck zich echt ongemakkelijk en wil weggaan. Hij vertelt haar nog een leugentje nadat zij hem naar zijn echte naam heeft gevraagd en gaat weg. Hij rent terug naar zijn kano en vaart zo snel mogelijk terug naar het eiland. Hij waarschuwt Jim en ze pakken alles zo snel mogelijk in en varen weg op hun vlot en nemen de kano mee. Zo nu en dan gaan ze ergens langs en "lenen" wat spullen en voedsel.

Als ze verder varen zien ze dat een stoomboot tegen de rotsen is gevaren. Huck wil graag gaan kijken, maar dat ziet Jim absoluut niet zitten. Uiteindelijk blijft Jim zitten en gaat Huck aan boord om te kijken wat er aan de hand is. Hij vangt gesprekken op en ziet dat de mannen willen vluchten op hun eigen boot. Ze gaan erheen en leggen er alvast wat spullen neer en gaan vervolgens nog even terug op de stoomboot om de rest van de spullen te halen. In de tussentijd zijn Jim en Huck op zoek gegaan naar de boot van die vreemde mannen en gelukkig vindt Huck hem voordat zij terug waren. Hij vaart ermee weg, pikt Jim op en gaan op zoek naar het vlot. Ze vinden het vlot en zien een lichtje aan kust van Illinois. Huck gaat erop af en vertelt daar een man een verhaal over het wrak (schip). De man gaat zijn boot klaar maken om erheen te gaan. Huck verstopt zich nog even om te zien of de man echt gaat. Zodra Jim een lichtje laat zien, zwemt Huck erheen en ze verschuilen zich om te gaan slapen. De volgende dag zoeken ze uit wat ze allemaal hadden meegenomen van de boot.

Overdag verschuilen ze zich altijd, en zodra het donker wordt en de lichten van de dorpen uitgaan, varen ze verder.

Ze zijn op weg naar Cairo, waar de Ohio rivier hun rivier kruist en die willen ze bereiken. Ze zijn van plan daar hun vlot te verkopen en met een stoomboot richting Ohio te gaan, op weg naar de Vrije Staten, waar ze rustig verder kunnen leven.

Op een gegeven moment krijgen ze een aanvaring met een veel grotere boot en moeten ze ervan af springen. Huck redt het makkelijk onder de boot door, maar hij denkt dat Jim het niet heeft gehaald. Huck gaat aan land en loopt naar een groot huis toe. Daar wordt hij eerst aangevallen door de honden en vervolgens stellen de bewoners hem veel vragen. Uiteindelijk laten ze hem binnen en verzorgen hem goed. Huck is ervan overtuigd dat Jim het niet heeft gehaald, dus wil hij daar nog wel een tijdje blijven. Hij leert alles over dit gezin en over de rest van hun familie en wordt echt opgenomen. Maar na een tijdje komt hij erachter dat hier niet alles goed is. Er zijn namelijk twee belangrijke families; de Sheperdsons en de Grangerfords. Die hebben al jaren ruzie met elkaar en vechten altijd. Huck's bediende, Jack, volgt Huck op een dag langs de rivier, roept hem zachtjes en neemt hem mee naar Jim, die zich verstopte.

Nu komt hij erachter dat één van de dochters Grangerfords, Sophia, een relatie heeft met een van de zonen van de Sheperdsons. Ze hebben midden in de nacht afgesproken om dan samen weg te lopen. Als 's ochtends de familie erachter komt dat ze weg is, zetten ze een grote zoektocht op touw. Huck gaat ze stilletjes achterna, maar verschuilt zich in een boom. Als het eindelijk rustiger wordt, loopt hij langs de kust terug naar de rivier en gaat op zoek naar het vlot. Als hij het niet vindt zoekt hij verder en op een gegeven moment hoort hij Jim's stem. Ze varen snel weer weg om niet achtervolgd te worden. Ze varen enkele nachten verder en op een dag horen ze twee mannen aankomen. Ze beginnen met elkander te praten en Huck en Jim komen erachter dat dit "The Duke of Bridgewater" en "The King of France" zijn. Ze nemen hen mee op hun vlot en na een tijdje komt Huck erachter dat ze helemaal geen King en Duke zijn. Maar hij zegt niets en laat ook niets blijken. De twee oplichters bedenken een plan. Ze willen in het volgende dorp een aantal toneelstukken opvoeren, er veel geld voor vragen en slechts een kleine show geven. Dit drie dagen lang. Dit lukt ze ook nog. De eerste nacht werd het publiek kwaad en de tweede nacht ook. Nu wisten ze dat ze de derde dag gezamenlijk terug zouden komen om de twee heren te bekogelen met rot fruit of andere dingen. Deze keer waren alleen mannen toegestaan en was het weer geen succes.

Ze hebben hun volgende plan alweer klaar staan, en The King besluit dat hij en the Duke met een stoomboot tot het volgende dorp zullen gaan. Op die boot hoort de koning allemaal gesprekken en gebruikt die voor het plan. In het volgende dorp aangekomen, stappen ze van de boot en beginnen hun plan. De koning en the Duke komen aan bij een huis waar zij zich voordoen als de twee broers van de overleden oom in dat huis. Er zijn daar twee zusjes en zij vieren vormen nu samen de erfgenamen. Met veel moeite stelen zij het geld en verkopen het landgoed, maar Huck weet inmiddels van hun plannen af en steelt het geld weer van hun en verstopt het uit noodzaak in de kist van de dode vader Peter Wilks. De twee oplichters komen erachter dat het geld weg is en dankzij Huck komen de zusjes erachter dat de twee mannen oplichters zijn. Vlak voor de begrafenis komen er twee mannen aan die beweren Peter's broers te zijn. Nu moet men erachter komen wie het werkelijk zijn. Ze komen er niet achter en gaan naar de begrafenis. Daar gaat men op zoek naar de tatoeage van Peter om te kijken wie er gelijk heeft en dan vinden ze het geld. Zo ontsnapt Huck. Hij rent naar Jim en ze gaan weg. Maar ze komen de twee oplichters toch weer tegen en worden gedwongen hen mee te nemen. Ze varen verder. De slechteriken zijn van plan huizen te gaan beroven en Huck moet mee. Als Huck wegrent van die twee en terug bij het vlot komt is Jim verdwenen. Later blijkt dat die twee Jim verkocht hebben. Ze vertellen Huck waar hij naar toe is en Huck gaat erachter aan. Als Huck aankomt bij de familie Phelps, denken de familie dat hij hun neefje Tom Sawyer is. Hij ontkent het niet en speelt het zelfs mee. Hij wordt daar ook opgenomen in de familie en na een dag of twee komt hij erachter dat de echte Tom op weg is naar de familie. Hij rijdt hem met een kleine koets tegemoet en Tom speelt het spelletje graag mee om Jim te bevrijden.

Tom bedenkt een omslachtig plannetje om Jim te bevrijden en dit duurt dan ook een aantal weken. Maar het lukt ze redelijk, alleen wordt Tom wel in zijn been geschoten. Ze varen alsnog weg met z'n drieën en stoppen aan de overkant van de rivier. Er moet echter een dokter gehaald worden om Tom beter te maken. In de tussentijd moet Huck nog even langs "huis". Hij mag daar niet meer weg van Aunt Sally. Dus helpt Jim uit vrije wil de dokter, en wordt hij weer gevangen genomen. Maar dan vertellen Tom en Huck weer eens een leugentje. Namelijk dat Jim vrij is om te gaan bij Miss Watson. Dus wordt Jim alsnog vrijgelaten en gaat Tom weer naar huis met zijn moeder, Aunt Polly, die inmiddels al langs was gekomen omdat zij onraad rook. En Huck wordt door Aunt Sally geadopteerd en moet weer leven volgens regels.3.2 Titelverklaring:Huck Finn is de hoofdpersoon die allerlei avonturen meemaakt op de Mississippi rivier samen met de neger Jim. Het verhaal wordt ook verteld vanuit het Hucks oogpunt.3.3 Thema:Het thema is de vrijheid die Huck nastreeft. Huck wil leven volgens zijn eigen regels en niet gebonden zijn aan regels die hem worden opgelegd, zoals huis-, schoolregels en de maatschappelijke normen en waarden. Hij wil leven volgens zijn eigen natuur, de ´basic human instincts`, en zijn hoop, angst en wensen nastreven. Dit leven is in tegenstelling tot het dagelijks leven in de maatschappij waar iedereen leeft volgens de normen en waarden die zijn verzonnen. Maar waarom doet iedereen dat terwijl de driften zoals vrijheid, geluk en je eigen leven bepalen universeel en niet tijdgebonden zijn? De schrijver schetst een soort utopie waarin Huck leeft volgens zijn innerlijke driften.3.4 Motieven:Vrijheid: Huck bevrijdt zich uit de handen van de dominante mensen zoals Miss Watson, the Widow en zijn vader om zijn eigen leven langs de rivier te kunnen leiden. Dat is namelijk de bezigheid die hij het liefst doet. Lekker luieren en avonturen beleven samen met anderen en alleen. Als hij weg is van zijn voogden en vader is hij ook daadwerkelijk vrij. Hij kan gaan en staan waar hij wil zonder dat iemand hem tegenhoudt.

Het grote verschil tussen de vrijheid van Huck en Jim die ook vrijheid na streeft, is dat Hucks vrijheid bereikbaar is. Hij hoeft maar te vluchten uit zijn huis en zich te verschuilen om volkomen vrij te zijn. Jim echter kan geen eigen wil hebben. Hij is de slaaf van de blanken. En hoe graag hij die vrijheid ook wil, nooit zal hij zich volkomen vrij voelen. Want als hij samen met Huck het vrije leven leidt, kan Jim niet zomaar een dorp in lopen, omdat de kan dan heel groot is dat ze hem oppakken en verkopen; hij is immers een neger en dus een slaaf. Jims vrijheid lijkt dus onbereikbaar. Dit is al generaties lang zo, want zijn familie is ook slaaf geweest van blanken. Voor Jim is vrijheid een levenslange kwestie van leven en dood. Dromen over vrijheid, een eigen huis, gelukkig zijn, samen met zijn familie blijft hij natuurlijk altijd houden.Leven: Wat is nu echt leven? Volgens alle opgelegde maatschappelijke normen en waarden waar de hele massa zich al naar richt? Of, zoals Huck, je eigen weg gaan, zonder dat iemand je tegenhoudt? Dat blijft de vraag. Want iedereen lijkt de tweede optie het mooist, maar weet dat de eerste de werkelijkheid is en beter is om na te streven. Aan het eind van het boek is alles weer zoals het begin; Jim is weer ´gevangen`, Tom terug naar huis met zijn moeder en Huck weer bij Miss Watson. Hij heeft fantastische avonturen beleefd, maar zoals je ziet, is dit maar even. Alles komt weer terug in het werkelijke leven.3.5 Personages en karakterbeschrijving:Huckleberry Finn: hij is een jongen die absoluut niet houdt van regels en van gebonden zijn. Het liefst bepaalt hij zijn eigen leven en ziet hij wel wat er op zijn pad komt. Hij is een goede vriend van Tom Sawyer maar is altijd bang net zo te worden als hij; een brave schooljongen die zich houdt aan alle regels. Huck is veertien jaar en kan zich al heel goed redden in zijn eentje of met Jim. Hij moest zelf de keuze maken of hij zich aan de wet hield of Jim illegaal bij zich hield om hem te laten leven in vrijheid. Hij kan goed van zich af praten. En hij is nieuwsgierig en natuurlijk aangelegd.Jim: Hij is de neger, de slaaf van Miss Watson. Net als zijn hele familie die hem voor is gegaan, moet hij haar bedienen en dat soort dingen. Hij haat dat leven en wil net als Huck het liefst vrij zijn. Hij wil een eigen huis met zijn familie en gelukkig zijn. Samen met Huck beleeft hij veel leuke avonturen, al moet hij constant blijven opletten dat ze hem niet vinden. Jim is erg betrouwbaar, serieus en oplettend.Vader van Huck: is bijna altijd dronken, aast op het geld van Huck om nog meer te kunnen drinken en slaat Huck in zijn dronken buien. Hij sluit Huck ook op in een cabine als hij naar het dorp is om te zuipen.The Duke en the King: Beide erg goed in het bij elkaar scharrelen van geld door het belazeren van de mensen.Ze zijn erg schijnheilig en gewiekst.Tegen Huckleberry en Jim zijn ze wel goed en eerlijk want zij hebben hun gered.Miss Watson en the Widow: ze zijn beide voogd van Huck en zijn erg keurig en netjes. Ze leven volgens de regeltjes en willen dat Huck dat ook doet.3.6 Tijd, bouw en tijdvolgorde:Het speelt zich af eind 19e eeuw, rond 1885. Dat is te merken aan het dorpsgevoel en dorpsleven en de regeltjes van Miss Watson en the Widow. Tegenwoordig leeft men niet meer zo. Maar het verhaal zelf is niet tijdgebonden. De kern, het streven naar vrijheid, blijft eeuwenlang bestaan. Er gaat ongeveer een jaar voorbij; ze luieren af en toe in de zon en soms is het wat kouder.

Het boek bestaat uit 304 bladzijden en is onderverdeeld in 43 hoofdstukken. Bij elk hoofdstuk staan een paar signaal woorden die de kern van dat hoofdstuk weergeven. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde en er zijn geen flashbacks.3.7 Plaats/ruimte:Huck en Jim reizen samen de Mississippi rivier af. Af en toe gaan ze naar een dorpje aan de rand van de rivier. Ze verblijven een tijdje op het Jackson Island. Op het eind gaat Huck weer terug naar zijn eigen woonplaats, de plaatsnaam is onbekend.4. Beoordeling4.1 Onderwerp:Het is een mooi beeld zoals Huck leeft: alles is fijn, mooi en je kan doen wat je wil. Je moet wel oppassen voor schurken en onbetrouwbare mensen, maar voor de rest is het lang leve de lol. Ik denk dat dit prachtig is om een tijdje mee te maken, maar niet voor altijd. Het zou saai worden en ik denk dat er meer te bieden valt in het leven dan alleen maar ´vakantie vieren`. Dit leven is pas echt fijn als je weet dat er een harder, saaier, moeilijker en soms minder leuk leven bestaat. Dan pas kan je vergelijken. Dat doet Huck ook, waardoor de schrijver deze utopiewereld wel geloofwaardig heeft gemaakt. En het lijkt me voor hem heerlijk om te schrijven over zijn droomwereld. Het is ook een autobiografisch verhaal, al weet je niet precies wat je wel en niet moet geloven. In het begin van het verhaal zegt Twain ook dat je niet alles serieus moet nemen.

Wat ik ook heel goed vindt is dat er geen duidelijke moraal inzit waar je iets uit moet leren. Twain schrijft zelf over dit boek: ´NOTICE: Persons attempting to find a motive in this narrative will be prosecuted; persons attempting to find a moral in it will be banished; persons attempting to find a plot in it will be shot. BY ORDER OF THE AUTHOR.` Het is niet voor kinderen die houden van brave verhaaltjes. ´Huck Finn is not a book for choir boys and girls in tweed skirts and with ribbons in their hair: it is a book for all those boys and girls who want to be naughty; wear torn clothes; poke their noses; pull the cat´s tail; smoke in the toilet; have a swig of whisky; and worse – skip Sunday school!`

Dus alleen als je van kattenkwaad en riskante avonturen houdt, is dit boek hartstikke leuk om te lezen. Voor mij geldt niet dat ik zo gek ben op avonturen verhalen, maar meer een soort moraal zocht in het boek. Misschien vind ik het daarom niet zo´n heel ´exciting` boek.

Het onderwerp vind ik wel origineel.4.2 Gebeurtenis:Ik vond het een goed stuk toen op een gegeven moment Jim werd gebeten door een slang. Dat was de schuld van Huck omdat hij de slang had zitten jennen. Jim werd toen heel boos op Huck. En terecht. Maar dit beeld laat zien dat Jim toch nooit het volste vertrouwen zal hebben, zelfs niet in zijn beste vriend. Altijd moet hij oppassen voor gevaar. Later is het allemaal weer goed gekomen en zei Jim dat Huck zijn beste vriend is.

De gebeurtenissen volgens elkara in snel tempo op. Er gebeurt een heleboel in het boek. Er wordt niet teruggekeken op een gebeurtenis waardoor het gewoon een goede beschrijving geeft over wat Huck allemaal mee maakt. Niet meer en niet minder. Soms is het heel spannend, soms heel gierig wat er gebeurt.

De schrijver heeft het door de humoristische manier van schrijver boeiend gehouden, want eigenlijk is het een opsomming van gebeurtenissen.4.3 Personages:Ik vond Jim vaak heel zielig omdat hij zo graag vrijheid wil maar weet dat hij die nooit zal krijgen. Huck wordt wel geschetst als iemand die het wel lukt om vrijheid te krijgen en durft te ontsnappen en nog meer spannende dingen te doen. Maar hij krijgt daar ook de kans voor; hij hoeft maar te ontsnappen en weet dat hij weer vrij is. Jim kan nooit ontsnappen van de wereld die hem altijd zal blijven achtervolgen wanneer hij leeft.

Van de rest van de personages kom je niet zoveel te weten, wat ik bestjammer vind. Want die Miss Watson lijkt me heel lachwekkend maar haar stomme regeltjes. De schrijver had dat iets meer kunnen uitwerken om zo te laten zien dat de burgerlijke mensen ook echt geloven in al die opgelegde regeltjes waardoor het iets humoristisch krijgt.

Huck als personage vind ik goed uitgewerkt; hij weet precies wat hij wil en weerspiegelt de innerlijke wensen van de schrijver.4.4 Opbouw:Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld zodat het een opsomming is geworden van de gebeurtenissen. Het zijn korte hoofdstukjes, wat ik wel fijn vind. Elke gebeurtenis wordt zo duidelijk in een hoofdstukje gestopt en zelfs al aangekondigd waardoor het overzichtelijk blijft en makkelijk te volgen. Ik vind het een beetje een kinderverhaal door de simpelheid van het verhaal. De vrijheid die beschreven wordt vind ik echter een goed leermiddel voor de volwassenen omdat zij vaak vast roesten in hun dagelijks leefpatroon en hunregels. Dat is niet goed. Soms moet je even wakker geschud worden om je te realiseren dat het leven niet alleen bestaat uit die regels. Je moet je eigen leven kunnen leiden en je eigen wensen en verlangens kunnen nastreven.4.5 Taalgebruik:Het taalgebruik vind ik heel erg leuk, want als de neger aan het woord is of de plaatselijke dorpsbewoners, wordt dat verteld in een extreem Missouri negro dialect of backwoods South-Western dialect. Het is nog wel te volgen wat er gezegd wordt, maar je moet het wel voor jezelf uitspreken. De rest van het verhaal is in simpele stijl geschreven met korte zinnen. Daardoor is het makkelijk te begrijpen voor mij als Nederlander en voor kinderen. Ik vind wel dat alles erg uitgebreid verteld wordt met veel details, waardoor het heel lang duurt voor je het boek uit hebt. Het leest niet makkelijk door. Ik kwam er heel moeilijk doorheen, ook omdat ik het vaak nogal saai begon te vinden.4.6 Eindoordeel:Ik vind het verhaal matig; het boeide mij niet zo en de avonturen vond ik niet spannend genoeg om lang door te lezen. Ik had me iets anders van het boek voorgesteld omdat ik vroeger vaak naar de tv-serie Tom Sawyer keek. Het lijkt daar allemaal veel vrolijker en ik vond dat humoristischer. Dit verhaal leek grauwer, wat logisch is omdat de schrijver dit heeft geschreven toen hij in een depressieve periode zat. Zijn dochter was net overleden en zijn vrouw ook.

Ik vind het verhaal veel te lang, want het is in hele kleine letters geschreven. Het negro dialect is wel heel origineel.5. EvaluatieHet maken van het verslag kost altijd veel tijd, maar het is niet zo moeilijk. Ik kon genoeg informatie vinden die me hielp met de gegevens. Als ik de achtergrond informatie heb gelezen kan ik altijd een beter beeld vormen over het boek, omdat je dan weet wat de bedoeling van de schrijver is, welke instelling de schrijver had toen hij het boek schreef en wat de structuur is van het boek. Nu ik al veel leesverslagen heb gemaakt, kan ik dat ook goed zelf, maar bij elk verslag leer je weer wat nieuws bij.

De volgende keer neem ik een dunner boek en iets wat me meer interesseert. Ik hoef niets meer te lezen van deze schrijver omdat al zijn boeken gaan over het leven aan de Mississippi en avonturen van jongens als Huck Finn.

Ik hou wel erg van boeken die rond 1900 zijn geschreven omdat de taalgebruik dan anders is en de mensen heel anders leefden en zich anders gedroegen.

Het maken van het verslag kostte me ongeveer vijf uur en het lezen wel vijftien. Ik lees namelijk niet zo snel en in het engels gaat het nog langzamer.6. BronnenlijstA. Primaire literatuur:

Mark Twain, The adventures of Huckleberry Finn, Wolters-Noordhoff BV, Blackbirds, Groningen, 1998B. Secundaire literatuur:

Achterin het boek The adventures of Huckleberry Finn ´About the author and his work`, geschreven door Wil Verhoeven
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen