Boekverslag : Anke De Vries - Leven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1874 woorden.

Over de Schrijfster: Anke de Vries

Leven:

Anke de Vries werd op 5 december 1936 geboren in Sellingen ( Groningen).Ze reisde veel en woonde in verschillende landen. Vooral in Frankrijk voelde ze zich meteen thuis. In 1957 trouwden ze met een Fransman.

Werk:

Haar man moedigde haar aan te gaan schrijven. Ze volgde een cursus creatief schrijven om het vak te leren. Daarna werkte ze mee aan de jeugdschriften Jippo en Taptoe. In 1972 verscheen haar eerst boek, De vleugels van Wouter Pannekoek. Dit is bestemd voor jongeren kinderen. Daarna schreef ze boeken voor de oudere jeugd. De laatste jaren schrijft ze weer veel voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kijk op jeugdboeken

Jeugdboeken moeten volgens Anke de Vries zo geschreven zijn dat ze de lezer zich in het verhaal kan verplaatsen. Je moet kunnen meeleven. Ze houdt van spannende boeken.

Ze wil niet bepaalde een ‘probleem’ aan de orde stellen. Wat haar vooral boeit is, hoe mensen zich gedragen, hoe ze zich uit een bepaalde situatie redden. Tijdens het schrijven van een boek speelt haar gevoel een grote rol: ‘Ik ga helemaal op mijn gevoelens af .Ik probeer mij zoveel mogelijk in te leven. Schrijven is voor mij anders dan beleven’ * Ze werkt daarom nooit volgens een vast plan

* mediawijzer (1982), no.1



Verband boek - leven

Veel van haar boeken spelen in Frankrijk. Ze houdt van sfeer van het Franse platteland en probeert die sfeer in haar verhalen te beschrijven.

Weg uit het verleden is gebaseerd op ervaringen uit haar omgeving. Ze zag hoe een jongen in de war raakte, nadat zijn vriendin verongelukt was.

Andere boeken:

Belledone kamer 16 vertelt hoe Robert op onderzoek uitgaat na het vinden van een zakboekje bij zijn Franse opa.

In Medeplichtig komt Marcella erachter dat haar vader ten onrechte veroordeeld is voor een moord. Ze gaat opzoek naar de echt moordenaar.

Opstand! beschrijft hoe de arme wijnboeren in Zuid-Frankrijk in verzet komen tegen de regering. Het loopt enorm uit de hand als het leger ingezet wordt. In Blauwe Plekken wordt Judith door haar moeder geestelijk en lichamelijk mishandeld. Ze durft het aan niemand te vertellen, maar haar vriend Michiel ontdekt na enige tijd wat er werkelijk aan de hand is en help haar.

Mijn persoonlijke mening

Ik vind het boek een prachtige tekst en geschiedenis hebben.

Het is zo geschreven dat ik me in de spanning van het boek helemaal kan inleven, misschien komt dat ook omdat ik graag deze verhaalsoorten lees, het spreekt mij qua gevoel aan. Het boek is gelukkig niet in een moeilijke taal geschreven En dat kwam omdat er in het verhaal de hoofdpersoon Mark van Straaten last krijgt van angstaanvallen, omdat zijn beste vriendin Liesje is overleden na een ongeluk. Ik werd hierdoor zo nieuwsgierig of Mark ooit nog van die angstaanvallen af kwam, en dat is ook het geval. Nadat een fysiotherapeut hem beter leerde ademhalen, gelukkig hielp dat iets Het boek heb ik dus in 2 avonden uitgelezen.

Mark hoeft niet meer aan het verleden te denken, hij heeft nu alleen zicht op de toekomst samen met zijn toekomstige nieuwe vriendin Juliette. Dus Mark is met zijn gedachten “Weg uit het verleden”

Als ik voor het boek een punt moest geven dan was dat een 7.5.

Andere boeken die ik gelezen heb, waren toch meer dat je kon zeggen ; “Ja, dat herken ik ook “.Je zou dan kunnen zeggen “ mij had dit eveneens kunnen overkomen”. Het zou dus een herkenbare situatie kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn: “Blauwe Plekken, Medeplichtig, die ook Anke de Vries heeft geschreven Want daar gaan de meeste boeken van Anke de Vries over, situaties die zij in haar nabije omgeving heeft meegemaakt. Ik vind dat er persoonlijk wel 1 nadeel in het boek zit De gebeurtenissen worden niet verteld in de volgorde waarin ze gebeurd zijn. Er zijn enkele grote terugblikken. Je moet er je gehele gedachten bijhouden anders kan je het niet volgen.

Genre

Ik vind het psychologische roman.:

In het boek krijgt het vriendinnetje van Mark een dodelijk verkeersongeluk. Hierna krijgt Mark alleen maar last van angstaanvallen, die steeds maar erger worden.

Hij verhuist naar een ander land om zijn verleden te vergeten, maar dat lukt niet zo snel dan dat hij gehoopt had.

Hij ontmoet een nieuwe vriendin Juliette, samen met haar lukt het Mark om een weg uit het verleden te vinden.

Het is ook een liefdes roman:

Omdat Mark voor het ongeluk van zijn vriendin verliefd was op Liesje, en na het ongeluk als hij probeert het verlies van Liesje te verwerken een nieuwe vriendin ontmoet Juliette en daar word Mark in het verdere verhaal op verliefd.



Opbouw:

Aantal delen: 1

Aantal hoofdstukken: 15

Aantal bladzijden: 152

Vertelwijze:

Het boek is een hij/zij verhaal omdat het niet alleen over de hoofdpersoon Mark gaat maar ook over zijn vrienden, en familie leden.

De verklaring van de titel

Mark vlucht weg uit Nederland. Hij wordt achtervolgd door de herinnering aan zijn vriendinnetje dat gedood werd bij een verkeersongeluk. Erger nog: hij houdt er angsten aan over, die hem onverwachts overvallen. Angsten waarover hij met niemand kan praten.

In Frankrijk krijgt hij de kans om een huis op te knappen dat al jaren leeg heeft gestaan , maar Mark merkt al gauw dat er iets vreemds met het huis aan de hand is, Het dorp zwijgt erover, het is taboe. Hij raakt bevriend met Juliette, voor wie hij zijn angsten niet verborgen kan houden. Ook het huis laat z’n geheim los.

Samen met Juliette vindt Mark een weg uit het verleden.

Plaats:

Het verhaal speelt zich in Nederland af voor het ongeluk van Liesje en na het ongeluk in Frankrijk waar Mark een nieuw leven probeert op te bouwen. Om precies te zijn in het plaatsje Magnan, het plaatsje komt niet voor in een atlas dus het plaatsje zal verzonnen moeten zijn.

Tijd:

Het verhaal in onze tijd af, omdat men in het boek dezelfde luxe als ons heeft. Om een precieze tijd of jaartal te noemen kan ik niet er wordt niet veel over de tijd gesproken. Het verhaal begin op 3 juli, maar wanneer het eindig wordt niet verteld

Personen:

Hoofdpersoon:

Mark van Straaten: Heeft een erg gesloten karakter. Zijn angstaanvallen worden veroorzaakt door zijn karakter. In de loop van het verhaal wordt hij verliefd op Juliette, die hij in Frankrijk ontmoet. Samen met Juliette kamt hij een weg door zijn verleden.

Bijpersonen:

Er komt een groot aantal andere personen in het verhaal voor. Zij spelen niet zo’n grote rol en daardoor komen we ook weinig van hun te weten.

Juliette Lagrange: logeert bij oom Bernard. Elke zomer komt ze weer naar het dorp. Ze heeft een open en vooral vriendelijk karakter. Ze komt met Mark in contact als ze allebei op het terras zitten. Mark en Juliette worden hartstikke verliefd op elkaar en Juliette helpt Mark met zijn verwerking van het verlies van Liesje. Antonin: Heeft een café in het dorp. Ook hij is steeds met het verleden bezig.

Julien Brossard: is een boekhandelaar. Hij heeft de Engelse heel goed gekend, die in het huis woonde waar Mark momenteel verblijft, en hij durft er over te praten wat er bij de Engelse aan de hand was.

Verhouding dorpbewoners - vreemdelingen (figuranten)

De inwoners van Magnan zijn tamelijk ‘ op zichzelf’. Ze moeten hard werken, ,maar daar zijn ze trots op. Als plotseling de rijke mevrouw Stevenson opduikt om een huis te kopen, accepteren ze haar niet.

Ze zien haar als een indringster die misbruik heeft gemaakt van de tegenslag van een van de dorpsgenoten waardoor jaloezie de kop op steekt.

Door kleine en grotere pesterijen proberen ze de vrouw en haar zoon weg te krijgen. Dat de Engelsen hun eigen gang gaan en zich met niemand bemoeien, beschouwt men in het dorp als een vorm van minachting.

Ook hun belangstelling voor de muziek maakt de Engelsen anders’ in de ogen van de dorpsbewoners. Dit ‘anders zijn’ wilde men niet accepteren, wat uiteindelijk weer de aanleiding was om de pesterijen om ze weg te krijgen werden opgevoerd.

Andere boeken over het onderwerp ‘verleden’ of ‘een vroegere gebeuretnis’

Thea Beckman Wij zijn wegwerpkinderen.

Evert Hartman Gegijzeld

Veronica Hazelhoff Fenna

Tineke Hendriks Het huis met het blauwe dak

Theo Hoogstraaten In verzet

Claire Hülsenbeck Laura’s appelkamer

Harm de Jonge Steenkuip is een rat

Harm de Jonge Spelonken in je hoofd

Harm de Jonge Doodspoor

Ike Smitswater Het raadsel van de familie Liezekies

Jan ter Louw De kloof

Ellen Tijsinger Nikolaj

Anke de Vries Medeplichtig

Anke de Vries Belledone kamer 16

Anke de Vries Blauwe Plekken

Jan de Zanger Hadden we er maar wat van gezegd.

Boodschap / bedoeling:

In al haar jeugdboeken speelt het verleden een belandrijke rol. Anke de Vries laat zien hoe belangrijk het verleden voor bepaalde mensen is en welke invloeden dat heeft. Wat vroeger gebeurd is moet op een of andere manier toch verwerkt worden.

Thema:

Het thema gaat over gebeurtenissen die vroeger in een leven zijn voorgevallen en de gevolgen daarvan.

Samenvatting

Op een dag in augustus krijgt Liesje een dodelijk ongeluk. Mark van Straaten kende haar al lang. Het waren echt boezemvrienden, ze konden heel goed met elkaar opschieten.

Het ongeluk maakte zoveel indruk op Mark, dat hij er angstaanvallen aan overhoudt. Behandeling van een psycholoog helpt niet veel. De aanval van hyperventilatie blijven komen. Hij heeft het dan het gevoel of hij stikt. Een fysiotherapeut leert hem beter ademhalen. Dit helpt iets. Toch keren de aanvallen terug. Hij raakt soms wel eens bewusteloos.

Na het halen van zijn examen besluit hij zijn vertrouwde omgeving te verlaten. Hopelijk zal de verandering hem goed doen.

Hij vlucht voor zijn problemen naar Frankrijk. Eerst verricht hij vrijwillegerswerk.

Later krijgt hij betaald werk aangeboden: een leegstaand huis opknappen in een klein Frans dorpje.

Daar komt hij erachter dat er in het huis iets geheimzinnigs is gebeurd.

De dorpsbewoners laten weinig los. vroeger woonde er een Engelse vrouw met haar zoon. Met deze William is iets gebeurd. De vrouw verliet daarna de streek en keerde nooit meer terug. Tijdens het opknappen van het huis maakt Mark kennis met Juliette. Ze worden langzamerhand verliefd op elkaar. Mark wil eerst niet over zijn angstaanvallen vertellen. Op een dag krijgt Juliette bijna een ongeluk. dan komen alle opgekropte angstgevoelens er bij Mark uit. Hij vertelt nu over Liesje. Samen met Juliette overwint hij zijn angsten. Tenslotte komt hij achter het geheim van het huis.

De dorpsbewoners moesten niets van de rijke Engelse dame hebben. Ze probeerden de Engelsen weg te pesten.

Dat lukte niet. Tijdens de kermis voerden ze William dronken en zetten ze hem in een auto. Daarmee verongelukte hij. In het ziekenhuis Bleek een arm verbrijzeld te zijn. William speelde fluit en was een musicus met veel talent. Muziek betekende echt alles voor hem. Na dit ongeluk zou hij nooit meer kunnen spelen. Die klap kon hij echt niet goed verwerken. Hij hing zich, als enige uitweg, in het huis op. Eerst komt Mark zeer onder de indruk van deze geschiedenis. Toch raakt hij niet van de kaart.

Door zijn liefde voor Juliette kijkt hij niet meer nar het verleden, maar naar de toekomst. Hij kan niet meteen in Frankrijk blijven, maar zal zo snel mogelijk naar Juliette terugkeren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen