Boekverslag : Jean Ure - Plague 99
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1184 woorden.

1. Zakelijke gegevens



Auteur: Jean Ure.

Titel: “Plague 99”

Genre: Kort verhaal (het is te kort is voor een echte roman, maar ook net te lang voor een novelle. Een novelle heeft namelijk maar één plaats van handeling, en in dit boek zijn er meerdere. Ook geeft een novelle geen uitvoerige karakterbeschrijvingen, wat dit boek wel doet)



2. Eerste reactie



Inhoud:

De titel klinkt wel spannend, ook omdat je op dat moment nog niet weet waar het over gaat. Het is op zich wel fijn dat het een spannend boek is, omdat ik boeken lezen sowieso saai vind maar als er een beetje spanning zit, is het meestal al een stuk minder vervelend. Ik vond het wel een goed boek om te lezen, alhoewel het soms wel lastig is omdat er vaak wordt gewisseld van setting (meestel per hoofdstuk). Ik vond wel dat er af en toe moeilijke woorden werden gebruikt, die ik niet kon vertalen. Dit maakte het lezen wel iets moeilijker, maar vaak kon ik het woord wel raden aan de hand van de context. Ook vond ik het wel een fijn boek omdat de hoofdpersonen ongeveer van dezelfde leeftijd zijn. Dit zorgde er bij mij voor dat ik het makkelijker kon lezen.



3. Verdieping



Samenvatting:

Frances Latimer (Fran) komt thuis nadat ze vier weken alleen naar het Stone Age kamp is geweest. Het verhaal begint wanneer Fran naar huis gaat. Op dat moment is de weg afgesloten door prikkeldraad en een paar kinderen vertellen haar dat het verboden is de wijk in te gaan.

Volgens de kinderen, die beide een gek masker dragen, is er in Londen en in andere grote steden een onbekende ziekte uitgebroken en kan of mag er niemand in of uit. Iedereen die deze wet overtreedt, wordt zonder pardon neergeschoten. Volgens het jongetje is er echter wel een mogelijkheid om erin te komen, namelijk via een huis, en dus besluit Fran om dit maar te doen, ook omdat dit haar enige mogelijkheid is. Als ze dan bij haar huis aankomt, lijkt het verlaten. Ze moet via de achterdeur naar binnen, en daar leest ze een briefje dat door haar moeder neergelegd is. Er staat op dat er een epidemie gaande is, en dat haar vader al dood is, achteraf blijkt dat haar moeder ook al dood is. Fran probeert vervolgens verschillende mensen te bellen, maar er neemt niemand aan behalve haar vriendin Harriet (Harry). Ze besluit om naar haar toe te gaan. Als ze bij Harry aankomt, komt ze erachter dat Harry volledig verward is, en dat ze in geen dagen heeft gegeten. Die nacht slaapt ze samen met Harry in de kelder. De volgende dag besluit Fran Harry mee te nemen naar haar huis, omdat daar wel eten is. De straten lijken helemaal verlaten. Dan komen ze Shahid Khan tegen. Ook hij is zijn vader verloren door de ziekte. Shahid gaat mee naar Fran toe, en vertelt Fran en Harry dat ze naar zijn broer kunnen gaan. Nadat ze een dag bij Fran zijn geweest, beginnen ze aan hun tocht naar Barnet, waar de broer van Shahid woont. De volgende dag overnachten ze in een winkel. Daarbij komen ze erachter dat ook Shahid het virus heeft. Harry wil hem achter laten, maar Fran wil voor hem zorgen. De volgende ochtend komen ze erachter dat Harry weg is gegaan, ze heeft een briefje achtergelaten waar op staat dat ze naar een feestje ging. De dagen verstrijken. In het boek houdt Fran vanaf hoofdstuk twaalf tot hoofdstuk dertien een soort van dagboek bij, daarin schrijft ze haar gevoelens en belevenissen. Ze zorgt goed voor Shahid en ze komt elke dag meer mensen tegen op haar tochten op zoek naar voedsel en andere bruikbare spullen. Shahid word langzamerhand beter en na een aantal dagen gaan Fran en Shahid weer op pad naar Barnet, waar shahid’s broer woont. Ze komen daar uiteindelijk veel later aan dan ze van te voren hadden gepland. Het huis is vernield, en geen spoor van Shahid’s broer. Samen besluiten ze om naar Cornwall te gaan, waar de oma van Fran woont. Ze moesten alleen nog langs de prikkeldraadversperringen komen. Ook dat lukt ze, ze kunnen zo langs de slagboom lopen…



Op zoek naar de thematiek:

Het boek bestaat uit dertien hoofdstukken, waarvan de meeste niet zo heel lang zijn. Alleen het eerste hoofdstuk (waarin Fran haar dagboek vrijgeeft) duurt langer dan de rest. Het hele boek gaat eigenlijk over de epidemie die gaande is, en dit is ook meteen de link naar de titel, Plague 99. Het woord Plague kan worden vertaald met plaag/epidemie, en 99 staat voor het jaar waarin het boek speelt. De hoofdpersoon van het boek is Fran, en daarnaast spelen de personen Harry en Shahid ook een grote rol.

Het hele verhaal speelt zich af in Croydon, behalve in het begin wanneer Fran thuiskomt van haar overlevingskamp, Stone Age. De rest van het boek speelt zich af in Croydon: Eerst bij Harry, wanneer Fran naar haar toegaat, daarna bij Fran, nadat Fran en Harry Shahid hebben ontmoet. Vervolgens lopen ze over straat om naar Barnet te gaan, maar wanneer Shahid ziek wordt zoeken ze onderdak bij een boekhandel. Wanneer Shahid weer beter is, lopen Fran en Shahid verder: eerst naar Barnet, en dan naar Cornwall. Het boek heeft een open einde.



4. Beoordeling



Ik vond Plague 99 een erg spannend boek, en leuk om te lezen. Het is alleen in het begin nogal geheimzinnig, omdat je niet echt weet waar het over gaat, en je weet weinig van de epidemie af, net als Fran eigenlijk. Als je aan het lezen bent en je hebt weer een hoofdstuk uit, krijg je toch wel zin om verder te lezen omdat het bijna de hele tijd spannend blijft. In het boek komen ze er ook niet precies achter wat voor een virus het is. Het is een beetje een mysterieus verhaal. Vanaf het moment dat het dagboek van Fran begint, is het wel makkelijker om te lezen omdat dan alles in de ikvorm staat, maar bijvoorbeeld aan het begin van het laatste hoofdstuk was het wel weer moeilijk lezen. Dit kwam vooral doordat ik niet echt wist waar het over ging: nadat ik dit hoofdstuk meerdere keren had gelezen snapte ik het pas (ongeveer). Ik vond het stuk waarin Shahid ziek werd het leukste, omdat ze op dat moment nog niet wisten hoe het verder moest, en wat ze verder nog wilden gaan doen. Het begin van het verhaal vond ik het saaiste stuk, omdat ik toen nog niet echt wist waar het over ging, en het moeilijk te volgen was. Ik vind het moeilijk om dit boek met andere werken te vergelijken, dit heeft ook te maken met het feit dat het boek in het engels is geschreven. Het thema vond ik goed gekozen, vooral voor jongeren van mijn leeftijd, onder andere omdat het gedurende het hele boek spannend blijft. Het taalgebruik dat in het boek werd gehanteerd was meestal niet zo heel moeilijk te volgen, behalve sommige moeilijke woorden. Uiteindelijk zou ik andere mensen wel kunnen aanraden om het boek te lezen, het is alleen jammer dat er geen Nederlandse versie van is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen