Boekverslag : Thea Beckman - De Doge Ring Van Venetie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1415 woorden.

Verhaal:Waar speelt het verhaal zich af?


Het verhaal speelt zich in het begin in het Sint-Maria-klooster af (op de grens van de Kempen en de Haspengouw). In het verdere stuk, in allerlei landen die de monikken door moeten om in Venetie te komen. Daarna speelt het zich een tijdje af in Venetië. Op het einde weer in het Sint-Maria-klooster.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af van de winter in 1397 tot augustus 1398.Hoofdpersoon:

Naam: Thomas

M/V: Man

Leeftijd: ongeveer 19

Beroep: noviceBeschrijf de hoofdpersoon of hoofdpersonen in ongeveer 25 woorden.

Thomas is een doodnormale jongen van rond de negentien jaar. Hij is heel wroom, en twijfelt nog heel erg over wat hij in zijn verdere leven wil gaan doen. Hij is een novice, en kan goed leren.Welke andere personen spelen een rol in het verhaal?

Matthias is een monnik die een teruggetrokken leven lijd achter de veilige kloostermuren. Hij is een beetje misterieus, maar verrassend. In zijn verleden heeft hij duistere dingen gedaan. Hij heeft het allemaal opgebiecht, en leeft nu als een wrome monnik. Hij is ook heel rustig.Hoe is de betrekking tussen deze personen?

Het zijn de twee reisgenoten. Ze kunnen goed met elkaar opschieten.Wat voor soort verhaal is het?

☺ Liefdesverhaal

☺ Detective

☺ Science fiction

☺ Avonturenroman

☺ Oorlogsroman

☺ Historische roman

☺ ……………………….Geef in twee of drie regels de kern van het verhaal weer.

Thomas en Matthias zijn twee Monniken die relieken in Venetie moeten gaan kopen om meer offers te krijgen van de pelgrims te krijgen. Het is een best wel moeilijke reis voor de twee. En ze beleven vanalles. Venetie blijkt achteraf toch niet zo’n leuke stad te zijn.Verklaar de titel van het boek.

De doge-ring is in Venetie een ring die elk jaar in zee wordt gegooid. Als de zee de ring niet accepteerd, en dus op de een of andere manier op land komt, betekend dat ongeluk voor Venetie in dat komende jaar. Als Thomas en Matthias in Venetie zijn, vind hij de doge-ring en gebeurd er niet veel goeds…de pest breekt uit.Eigen mening:Welk deel vond je het interessantst? Waarom?

Ik vond het deel het interressantst, waarin Thomas en Matthias wegvluchten uit Venetie. Dat is best spannend, en dan wil je wel door blijven lezen.Welke persoon beviel je het best? Waarom?

Thomas beviel me het best, omdat hij rustig blijft onder slechte omstandigheden, hij is heel dapper, en weet goed wat werken is. Hij is ook een echte doorzetter.Vond je de titel goed gekozen? Waarom?

Ja, het gaat eigenlijk ook over de doge-ring van Venetie.Welke opmerking maak je over dit boek als je eerlijk bent en verklaar die opmerking.

Het is heel vaak eentonig en saai, maar als de twee in Venetie zijn, word het al een beetje leuker. Maar de namen van de kerken die in het boek staan, die kun je niet goed van elkaar onderscheiden. Verder is het wel een leuk boek.Samenvatting:De doge-ring van VenetiëThomas en Matthias wonen in het Sint-Maria-klooster op de grens van de Kempen en de Haspengouw. Thomas is een jonge novice, en Matthias is een monnik, die een vaag verleden heeft. Als het hoofd van het klooster op een avond een mededeling doet dat iemand naar Venetie moet, om relieken te kopen worden Thomas en Matthias uitgekozen. Ze vertrekken na de winter. Ze krijgen twee ezels mee: Dalila (een eigenwijze ezel) en Samson (een best wel oude ezel).

In het begin van de reis, van het klooster naar Maastricht, werd Thomas heel nieuwsgierig narr Matthias’ verleden. Hij begon hem vanalles te vragen, maar Matthias gaf bijna geen antwoord. Toen ze in Maastricht waren, kwamen ze een zwerver tegen (hij kende Matthias), die zei dat ze niet alles samen verdeeld hadden. Hij was behoorlijk kwaad op Matthias. Thomas wist niet waarom. Ze reden verder naar een klooster waar ze de nacht door konden brengen. Een paar kilometer na Maastricht stopten ze in een bos. Matthias begon daar wat te graven. Hij haalde een kistje uit de grond, waar allemaa goudstukken in zaten. De zwerver was achter hun aangelopen, en zei dat hij nog wat kreeg van Matthias. Matthias gaf hem een paar muntjes, en stuurde hem weg. De rest van de goudstukken verstopte Matthias onder de zadels van de ezels. Zo konden de rovers en plunderaars hun goudstukken niet stelen. Ze reden nog een paar dagen rijden, en kwamen in Keulen. Daar gingen ze met de boot mee. Het was de eerste keer dat Thomas op een boot zat. Daar ontmoette hij ook Barthold. Een aardige jongen van zijn leeftijd die ook monnik wou worden. Barthold ging naar Rome, naar de Paus. Hij ging aan de Paus vragen of hij zijn huwelijk met een meisje wilde stoppen, want zijn vader wil dat hij met dat meisje gaat trouwen (het is verre familie). Barthold heeft gezegd dat hij eerst een grote reis wil gaan maken. Dat hij daarna pas klaar is om te trouwen.

De bootreis ging verder naar Mainz, waar ze een nacht in het klooster doorbrachten. Ze gingen per ezel weer verder. Richting Augsburg. Maar onderweg kwamen ze een paar rovers tegen, en Dalila was op hol geslagen. Thomas kon Matthias niet vinden, en was in slaap gevallen. De volgende ochten ging hij weer zoeken, en vond hij hun samen met de soldaten. Ze waren mee aan het eten en drinken. Matthias heeft hen laten biechten, en met de rovers gepraat. Daarom mocht hij mee eten. De drie gingen verder. De rovers wezen hun de weg naar het volgende stadje. En gingen toen weer terug. In Augsburg aangekomen, konden ze meerijden op een kar van een paar handelaren. Toen ze in de Alpen waren, gebeurde er een ongeluk. De kar viel om, en viel in een ravijn. Barthold wou mee helpen de goederen van de kar mee omhoog te helpen. Toen hij dat gedaan heeft, ging hij weer naar boven, en toen viel hij. Hij was nog even in leven. Thomas zat bij hem. De volgende ochtend kwamen de mannen van Barthold hem halen. Het lijk namen ze mee naar Barholds huis. Ze gingen met z’n tweeën verder. Toen ze aankwamen in Venetie, mochten ze in het I frari-klooster blijven slapen. Thomas en Matthias gingen in de weken erna veel mooie kerken bezoeken, en naar goede relieken zoeken. Ze leerden ook broeder Inktvis kennen. Hij was een bedelmonnik, en woonde ook in het I Frari-klooster. Hij heeft ook in Vlaanderen gewoont, en is toen naar Venetie gegaan en daar gebleven. Thomas werkt in die tussen tijd veel. Als Matthias bij een klooster gaat zoeken naar relieken, is hij heel geinterreseerd in het schedel van Sint Juliana. Een heilige vrouw waarvan het hoofd was afgehakt. De handelaar waarbij Matthias is geweest, wil eerst een teken van God, voordat hij Matthias de schedel verkoopt. Een paar dagen later krijgen ze een bericht dat ze de schedel kunnen kopen, omdat de handelaar een droom heeft gehad waarin Sint Juliana smeekt verkocht te worden. Matthias koopt hem, en gaat naar een edelsmit om een reliekenhouder te kopen. Die zou na een tijdje klaar zijn.

Als Thomas meehelpt in de keuken, en een vis opensnijd, ligt daar de doge-ring van Venetie. De ring van het kwaad. Al snel word de doge daarvan op de hoogte gesteld, en loopt Thomas een gevaar. Als er ook maar een klein ongeluk gebeurd, krijgt hij de schuld en zal hij waarschijnlijk onthoofd worden. Na een paar dagen breekt de pest uit. Thomas en Matthias zullen nu echt moeten vluchten. Dat willen ze ook, maar de edelsmid woont in de wijk waar de pest is uitgebroken. Matthias heeft toch het lef om naar de edelsmid te gaan, en haalt de reliekhouder op. Ze vluchten per gondel naar het vasteland, en blijven in een klooster slapen. Na een paar dagen komen ook de ezels mee. Thomas en Matthias gaan weer naar huis, maar eenmaal in Munchen aangekomen kwamen ze een paar plunderaars tegen. Ze vroegen Matthias zijn tas leeg te maken, en er zat een schedel in. Matthias vertelde dat hij daarvan een toverdrankje ging maken, en de rovers gingen met afschuw weg. De reliekhouder zat bij Thomas in de tas. Eenmaal terug in het Sint-Maria-klooster, lieten ze de relieken zien, en Thomas zag ook dat er nog een ravenveer bij zat (die had hij nog niet gezien), en een boek (die had hij van Barthold gekregen toen hij was gestorven. Het boek was ook veel waard, want er zaten edelstenen op.

Thomas besloot maar nooit meer naar Venetie te gaan. Het was er best wel gevaarlijk geweest. Vooral na de doge-ring.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen